Mad

Verdens bedste saltmandler

Det er store ord at kalde noget for verdens bedste, jeg ved det godt. Men sagen er den, at de her saltmandler er verdens bedste. De er helt sprøde, tilpas brændte i smagen og dækket af et fint lag salt, der ikke falder af. Opskriften hapsede jeg, da jeg arbejdede på Café Glyptoteket i mit andet sabbatår. Og den er nem, kan jeg godt afsløre. I får den her: Kom en halv liter vand og 125 gram helt almindeligt, groft køkkensalt i en gryde. Tænd for blusset og rør i gryden, indtil saltet er opløst. Sluk blusset, hæld mandler i vandet og lad dem stå i blød i 20 minutter. Så hælder du vandet fra, fordeler mandlerne på en bageplade og rister dem i ovnen ved 180 grader indtil de dufter rigtigt. Det tager omkring et kvarter, men hold øje med dem. Køl dem af, kom dem på lufttætte glas og forær dem til nær og fjern i julegave. Der vil ikke være et øje tørt. De er også gode i kålsalater!

Relateret indhold

75 kommentarer

  • Besvar
    Losarinas mor
    24. november 2013 at 17:42

    Jeg elsker mandler :)

    • Besvar
      Emma
      25. november 2013 at 09:42

      Samme her. Og jeg synes, de bliver vildt lækre, når man rister dem.

  • Besvar
    Trine Lykke
    24. november 2013 at 22:39

    Mums, dem skal jeg helt sikkert forsøge mig med.

    • Besvar
      Emma
      25. november 2013 at 09:43

      Please do – og lad mig vide, hvordan det går!

  • Besvar
    Karoline
    25. november 2013 at 00:24

    Hvor lækkert, helt klart et forsøg værd!. :) Btw har de weck-glas på tilbud i Netto i den her uge!!

    • Besvar
      Emma
      25. november 2013 at 09:43

      Jamen det er jo perfekt! Ristede mandler i weck-glas = julegaven i hus.

  • Besvar
    Marian
    26. november 2013 at 09:11

    mums for lækre snacks. Har du prøvet at sojariste mandler? Det er altså også et kæmpe hit :)

    • Besvar
      Emma
      26. november 2013 at 15:16

      Nej, ikke selv – men jeg har fået dem serveret. Rister du dem på en pande eller i ovnen?

  • Besvar
    Anne
    26. november 2013 at 19:17

    Mums det lyder godt! Hvor mange mandler plejer du at putte i vandet?

    • Besvar
      Emma
      27. november 2013 at 16:01

      Tja, det kommer jo an på hvor mange jeg vil lave ;) Ej. Altså min erfaring er, at jo flere man laver, jo flere spiser man… De kan holde sig længe og bliver ved med at være sprøde og lækre, så lav bare en stor portion! Denne gang lavede jeg 200 gram.

  • Besvar
    Martin Smith
    29. december 2013 at 20:09

    Hermed igang !! ;-)

    • Besvar
      Emma
      29. december 2013 at 22:00

      Sådan skal det lyde!

  • Besvar
    Iben Andersen
    17. januar 2014 at 17:29

    Hvor mange mandler hører til portionen. Så mange der kan være i vandet?
    Jeg forstår det sådan, at gryden skal blive stående på det varme blus. Er det vigtig, at de får den eftervarme? Nogle varmekilder afkøler jo hurtigere end andre ;-)
    Er i gang med at lave en portion til fredagshyggen :-P
    Mange hilsner
    Iben

    • Besvar
      Emma
      17. januar 2014 at 17:34

      Hej Iben. Du kan putte så mange mandler I, som du synes :) De skal bare dækkes af saltvandet. Eftervarmen er helt ligegyldig, det betyder ikke noget. Mit komfur er et gaskomfur, som jo slet ikke er varmt, når det er slukket. God fredagshygge! Skriv endelig, når du har lavet dem, om de blev en succes.

  • Besvar
    Naja
    18. januar 2014 at 16:48

    Er ved at lave en portion til kæresten og hans venner som kommer over til håndbold!
    – så får de også lov til at prøve noget andet end chips ;)

    • Besvar
      Emma
      19. januar 2014 at 14:21

      Sejt! Kampen gik jo som den skulle, kan man sige. Kunne de lide dem?

  • Besvar
    Mette
    24. januar 2014 at 11:11

    En kanongod opskrift. Er igang med at lave dem for 2. gang da de første forsvandt som dug for solen. Kunne tænke mig at give dem et tvist med soya. Hvornår mon det skal tilsættes i processen. Noget bud?

    • Besvar
      Emma
      24. januar 2014 at 14:45

      Hej Mette, dejligt at du kan lide mandlerne! Jeg har ikke selv prøvet at tilsætte soya, men du kunne prøve at blande soya og vand og lægge mandlerne ned i det i stedet for i saltvand? Skriv endelig hvordan det går :)

  • Besvar
    Homemade salted almonds » Scent of Fashion
    24. januar 2014 at 15:03

    […] billigere i længden og holder også længere end sådan en færdig pose. Opskriften fandt jeg lige her hos Emma Slebsager. Skal I også prøve dem? :) This entry was posted in Mad and tagged Blog, […]

  • Besvar
    Camilla - Scent of Fashion
    24. januar 2014 at 15:23

    Hej Emma!
    Elsker den her opskrift – har lavet den to gange nu. Jeg har lige delt den ind på min egen blog (og linket hertil selvfølgelig). Håber det er i orden :)

    • Besvar
      Emma
      24. januar 2014 at 15:52

      Selvfølgelig er det i orden, sharing is caring! Dejligt at du kan lide dem.

  • Besvar
    Gitte palmquist
    1. februar 2014 at 14:01

    Hej Emma
    Fantastisk opskrift. Har lavet den flere gange og senest med 400g mandler.
    Hilsen Gitte

    • Besvar
      Emma
      2. februar 2014 at 18:59

      Sådan! Det er jeg glad for at høre.

  • Besvar
    Karen Møller
    8. februar 2014 at 16:33

    Hej Emma.
    Endelig..lykkedes det, jeg har lavet flere mere eller mindre heldige “saltmandelforsøg” enten blev de for salte eller for neutrale…Men denne gang var det da bare helt perfekt, glæder mig til at lade min kokkedatter smage og give karakter !! Tak for opskriften.

    • Besvar
      Emma
      9. februar 2014 at 15:24

      Jubi, hvor er det godt! Håber kokkedatteren godkender dem.

  • Besvar
    Tina
    26. februar 2014 at 17:08

    Jeg kom til at glemme at slukke varmen da jeg hældte mandlerne i, Gentag IKKE min fejl! Det blev de bløde ved. Men smagen var stadig fantastisk. Ps de kan altså ikke holde ret længe…. For som emma selv skriver: jo flere man laver jo flere spiser man, for de Smager bare SÅ godt :-)

  • Besvar
    Julegaveidé: Granola » emma slebsager
    24. marts 2014 at 10:22

    […] bud på, hvad der kunne ligge under træet med et “fra Emma” på i år. Den og så saltmandler, selvfølgelig. En halv portion granola passer til et 0,5 liter weckglas, som koster 25 kr., så […]

  • Besvar
    Mike
    4. april 2014 at 17:47

    Hej Emma
    Har lige lavet nogle fantiske mandler, jeg har også brugt lidt røget paprika i vandet, giver en god røget smag !
    Tak

    • Besvar
      Emma
      6. april 2014 at 16:50

      Uhm, det lyder lækkert! Dejligt at du kunne bruge opskriften :)

  • Besvar
    Erling stener Petersen
    8. april 2014 at 21:26

    Hej Emma.

    Fik dette tip fra en ven, han sagde det skulle jeg prøve. Sidder lige i en champions League kamp Chelsea-Psg
    Har læst alle kommentarene, så nu letter jeg r…. fra sofaen og går i gang. (Chelsea har lige scoret) køkkenet kalder.

    • Besvar
      Emma
      9. april 2014 at 13:22

      Hehe, sikke en dejlig rapport fra en fodboldkamp! Håber du kunne lide mandlerne!

  • Besvar
    Anne-Marie
    10. april 2014 at 14:50

    Hej Emma
    Der står ikke hvor mange gram mandler der skal bruges i opskriften? Det betyder måske ikke så meget, bare vandet kan dække dem, eller?

    • Besvar
      Emma
      10. april 2014 at 14:51

      Lige præcis :)

  • Besvar
    Rikke Bang Andersen
    17. april 2014 at 15:24

    Jeg har smagt mange forskellige saltmandler, men disse er godt nok gode. Soyamandler (som nævnt ovenfor), der ristes på pande og derefter overhældes med lidt soya, er også lækre. Det er umuligt at vælge, hvorfor man kan blive nødt til at lave begge slags.

    • Besvar
      Emma
      19. april 2014 at 10:21

      Det er jeg glad for, at du synes! Jeg skal vist have afprøvet den slags soyamandler også.

      • Besvar
        Rikke
        10. maj 2014 at 15:47

        Så er jeg i gang igen.

        • Besvar
          Emma
          10. maj 2014 at 17:14

          Haha, de er også en god lørdagssnack :)

  • Besvar
    Lisbeth
    14. maj 2014 at 15:30

    Hej,

    Nu har lavet mandlerne af to omgange – den første gang blev de helt perfekte! Men her anden gang er det som om de ikke har taget ordentligt imod salten, hvad har jeg mon gjort galt?

    Lisbeth

    • Besvar
      Emma
      15. maj 2014 at 08:53

      Hm, det ved jeg ikke? Måske har saltvandet ikke været salt nok, eller også har du ikke ladet den ligge længe nok i vandet?

  • Besvar
    SALTEDE MANDLER | Two at a time
    14. maj 2014 at 20:13

    […] jordens letteste opskrift, som jeg for nogle dage siden fik afprøvet. Jeg fandt den på Emmas blog her, og mandlerne bliver virkelig gode! Perfekt saltede – ikke for meget og ikke for lidt […]

  • Besvar
    Tina
    17. maj 2014 at 16:23

    Man behøver ikke så meget salt, jeg bruger kun 45 gr, og det er alt rigeligt ;-)

  • Besvar
    Lise Staunsager
    19. maj 2014 at 10:29

    Tak for opskriften – jeg har lavet saltmandler efter den 4 -5 gange. De bliver lige fine hver gang.

  • Besvar
    Frederik
    3. juni 2014 at 20:23

    HEJ
    Jeg syntes de rigtig lækre. Er igang med at lave dem lige nu. Har prøvet at smutte mandlerne og de blev rigtig lækre.

  • Besvar
    Vegansk Roskilde Festival » emma slebsager
    25. juni 2014 at 10:37

    […] Jeg har peanutbutter, kikærter, rød pesto, ajvar (ikke øko), majs, knækbrød, hjemmelavede saltmandler, figenpålæg, rugbrød, gulerødder, oliven, æbler, peanuts og juicebrikker. Så kan jeg vist […]

  • Besvar
    Ann
    1. juli 2014 at 22:14

    Hej Emma
    Fantastisk opskrift, og vildt nemt, især når man bliver ringet hjem fra job med sygt barn. Hvor længe kan de holde? Vi har bryllup om 5 uger, og vil gerne pakke dem i cellofanposer. Men holde de til det???

    I øvrigt, de smager jo SINDSYG godt ;)

    • Besvar
      Emma
      2. juli 2014 at 12:41

      Hej Ann. Jeg er helt enig – de er nærmest absurd lækre.
      Jeg plejer at komme dem i lufttætte beholdere, når jeg har lavet dem – fx nogle gamle syltetøjsglas. Så kan de holde sig længe – et par uger, vil jeg tro. Så hvis jeg var dig, ville jeg lave dem i god tid, opbevare dem i et glas og så pakke dem i poser så tæt på dit bryllup som muligt. Hvor er det forresten en fin idé!

  • Besvar
    kaja
    22. juli 2014 at 14:10

    hæld ikke vandet væk hæld hellere græskarkerner i og lad dem trække 20 min og i ovnen 8 – 10 min de bliver super

  • Besvar
    Sarah
    19. august 2014 at 20:31

    Kan jeg putte dem i ‘godteposer’ der bindes stramt istedet for glas? Igen tænkt til julegaver, og hvor længe kan de holde sig?

    • Besvar
      Emma
      22. august 2014 at 10:50

      Hej Sarah. Det kan du sikkert godt – jeg har ikke selv prøvet, men hvis de er nogenlunde lufttætte, tror jeg godt, at mandlerne kan holde sig sprøde og lækre. Holdbarhedstiden er nok næsten uendelig, vil jeg tro!

  • Besvar
    Helle
    8. september 2014 at 12:49

    De er super
    Har du flere gode opskrifter

  • Besvar
    Lone W. Kragelund
    19. september 2014 at 15:07

    Helt sikkert et hit!

  • Besvar
    Mathilde Alarcon
    22. september 2014 at 21:07

    Rigtig god opskrift! Puttede selv paprika over mandlerne da de var på bradepanden og blandede det sammen, hvilken gav en rigtig god smag. Tak for en god opskrift!

  • Besvar
    Charlotte
    27. september 2014 at 10:32

    Hej Emma
    Den opskrift er bare fantastisk, har også brugt den med cashewnødder, super gode

  • Besvar
    Bodil Krogsgaard
    15. oktober 2014 at 13:05

    Er det alm varme eller varmluft?

    • Besvar
      Emma
      16. oktober 2014 at 08:00

      Det er helt almindelig oven- og undervarme :)

  • Besvar
    Morten
    18. oktober 2014 at 19:52

    Det er verdens bedste!! Tak :-)

  • Besvar
    Frederikke
    21. oktober 2014 at 18:27

    Er det bedst at koge saltet i høj eller lav varme? :-)

    • Besvar
      Emma
      22. oktober 2014 at 16:02

      Saltet skal bare opløses i vandet, og det går hurtigere i varmt vand – så bare varm det op, indtil saltet er opløst, og sluk for blusset. Det behøver ikke koge :)

      • Besvar
        Frederikke
        27. oktober 2014 at 09:11

        Tak for svaret! :)

  • Besvar
    Lene Barfod
    27. november 2014 at 19:20

    Hej Emma

    Det er blevet et sikkert hit her i familien – og du har ret det er verdens bedste saltmandler.. ;.) det er den perfekte balance mellem salt og vand, der er kun en ting at sige – de er stærkt vanedannende…….:-)

  • Besvar
    Jesper L
    6. december 2014 at 22:22

    Er i gang med at prøve opskriften af, med røget salt. gad vide om røgsmagen sætter sig i mandlerne!?

    • Besvar
      Anne
      4. marts 2016 at 19:15

      vi tilsætter som oftest et par skvæt liquid smoke når mandlerne er kommet i gryden hjemme hos os. Alle elsker dem.

  • Besvar
    Anders
    8. december 2014 at 22:45

    Mmmmm… de skal prøves, de lyder både nemme og lækre.. :-)

  • Besvar
    Susan
    7. januar 2015 at 15:33

    Jeg har prøvet opskriften af med krydderisalt. Det er ligeså meget et hit!

  • Besvar
    Jonas
    1. februar 2015 at 17:16

    Til saltgrisene kan jeg anbefale at drysse dem med salt når de fugtige mandler er hældt ud i bradepanden og inden de bliver bagt.

  • Besvar
    Gitte
    6. februar 2015 at 19:33

    Disse mandler er en absolut favorit. Har prøvet samme saltblandig til pecannødder også super gode. Virker også til paranødder og hasselnødder de skal dog have lidt kortere tid i ovnen ca. 13 min.

  • Besvar
    Lise-Lotte
    17. marts 2015 at 14:15

    MUMS! Jeg har lige lavet 1 kg til min fødselsdag og de smager helt fantastisk :-)

  • Besvar
    Saltede mandler og en øko blog | Camilla Tromborg
    9. juni 2015 at 16:43

    […] faldt lige over denne opskrift på saltede mandler af Emma Slebsager, samtidig med at jeg faldt over selve Emmas’ blog, som […]

  • Besvar
    Anne Sofie
    9. oktober 2015 at 00:53

    God idé med opløst salt i vand inden mandlerne tildækkes – så hænger saltet virkelig ved mandlerne, men jeg tror jeg vil forsøge med knap halvdelen af saltmængden næste gang – blev helt svimmel af så meget salt, da jeg smagte de færdige mandler. ;-)

  • Besvar
    jullepigen123456789
    11. november 2015 at 16:03

    lækkert. Skal så meget hjem og lave saltede mandler!

  • Besvar
    Mejse
    19. november 2015 at 18:09

    DE ER VERDENS BEDSTE SALTMANDLER!!!
    Tusind tak, har prøvet dem mange gange og de bliver altid rigtig gode :-)

  • Besvar
    Gitte
    7. april 2016 at 17:43

    Tror jeg har lavet dem 20 gange. Vi elsker dem. Jeg laver 1 kg. af gangen. De bliver altid gode.

  • Besvar
    Kirsten Bliksted
    16. maj 2016 at 20:44

    …jeg skal lave et par portioner til mine børns fester, kan de holde i tæt støttende beholder i eks 14 dage, tror du?? Hv Kirsten

    • Besvar
      Emma
      21. maj 2016 at 23:46

      Det tror jeg bestemt!

  • Besvar
    Jesper
    8. oktober 2016 at 19:51

    Oplever at der er en del bløde imellem.
    Ligger de for tæt på bagepladen, eller har andre nogle fif?

  • Skriv en kommentar