Mad

Vegetar til julens fester – en overlevelsesguide

Glade jul, grønne jul ? Ønsker du dig en jul med mere bæredygtighed, der ikke går på kompromis med hyggen, så er Sustain Dailys julestafet som skabt for dig! Hver dag åbnes en ny låge til masser af juleinspiration, så du dag for dag kommer tættere på en grønnere jul. I dag, den 20. december, åbner lågen her på bloggen – og det skal handle om overlevelse.

Okay, så du er vegetar. Så meget vegetar, at du ikke har lyst til juleand eller flæskesteg eller sovs kogt på dyrefedt eller din mosters sylte eller din fasters frikadeller. Det skete første gang for mig tilbage i 2012, at lysten til juleand udeblev. Siden har jeg ikke set mig tilbage – til gengæld er jeg blevet bedre og bedre til at lave vegetarisk julemad. Min yndlingspostej er stadig den her.

Der har gemt sig opskrifter på lækre julesager bag lågerne i julekalenderen de sidste par dage (hop ind her, hvis du har misset noget), så i dag skal det handle om noget andet. Nemlig strategier til at overleve julens mange fester som vegetar – uanset hvor meget eller hvor lidt, du gider tale om dine madvalg.

At være vegetar i julen er nemlig ved den søde grød ikke altid en smal sag. Det kan være svært at se på mængderne af kød på buffeter, borde og tallerkener uden at få en klimadepression. Der kan komme kommentarer, man ikke er forberedt på. Nogen kan føle, at man angriber selveste den hellige jul ved at vove at ændre på traditionerne. Og så videre. Den her guide er til dig, som synes, at julens mange festligheder er uoverskuelige at skulle igennem som vegetar. Jeg ved, at jeg selv kunne have brugt sådan en guide de første par år, jeg sagde nej tak til juleflæsk. For det ér bare sårbart at have truffet et valg, der ikke er normalt. Og når man er et sårbart sted, kan man godt få brug for en overlevelsesstrategi. Her er tre styks!

Strategi nummer 1 er til dig, der ikke gider taler om det

Hvis du allermest bare har lyst til at gå under radaren med dine madvaner til jul, så fred være med det. Det er ikke alle selskaber, der er lige rummelige, og det er helt forståeligt, hvis du ikke har lyst til at skulle debattere dyrevelfærd eller klimastatistikker med din bordherre. Overlevelsesstrategien, hvis du har det sådan, kan være at spise tilbehør. Bare send fadet med and videre, når du får det tilbudt, og snup dig et julemåltid af kartofler, rugbrød, rødkål, brune kartofler, waldorfsalat og risalamande – eller hvad der nu findes af tilbehør til den fest, du er til. Det bliver ikke en kulinarisk oplevelse, men til gengæld slipper du for at skulle svare på spørgsmål. Du kan bare sige til din nysgerrige sidemand, at din mave ikke har det så godt. Bum, så var den samtale slut!

Strategi nummer 2 er til dig, der gerne vil debattere

Har du en fætter, som elsker at diskutere og gerne lytter til et godt argument? Så lav dine lektier inden festen og tag et par klimafacts med til ham! Du kan for eksempel læse op på de fakta, der står i mit blogpost om at droppe kød og redde verden. De er alle fra pålidelige, gennemsigtige kilder. Du kan også gå all in og læse op på, hvordan man helt generelt kan mindske sin klimabelastning som privatperson. Og hvis din fætter siger, at det ikke nytter noget? Så print den her ud og tag med. Det er et uddrag fra den delrapport, som FN’s klimapanel udgav dette efterår:

Strengthened multilevel governance, institutional capacity, policy instruments, technological innovation and transfer and mobilization of finance, and changes in human behaviour and lifestyles are enabling conditions that enhance the feasibility of mitigation and adaptation options for 1.5°C-consistent systems transitions.

Der står, groft oversat, at der er brug for både internationale aftaler, politisk lederskab, teknologi, investeringer, adfærds- og livsstilsændringer, hvis vi skal nå at stoppe den globale opvarmning ved 1,5 grad. Vi når det altså ikke, hvis vi ikke sætter alt ind – hver især og sammen.

Strategi nummer tre er til dig, som vil lade maden tale for sig selv

Hvis du laver en megagod vegetardelle, er kongen af rødkålssalat eller bager Danmarks lækreste julepostej, så er den her strategi til dig. Tag en ret med til julebordet! Eller vær helt vild og inviter til en fuldvegetarisk julefest, hvor du står for maden. Nogle gange handler skepsis om, at man er nervøs for det ukendte. Hvis man aldrig har smagt lækre vegetariske alternativer til julens retter, så ved man jo af gode grunde ikke, hvad de smager af. Så snup en grønkålstærte eller en vegetarisk brun sovs under armen, når du skal til julefrokost, og lad maden tale for sig selv. Så er du også sikker på, at der er noget lækkert at spise til dig selv. Bare husk at ringe i forvejen og sig, at du tager noget med – så ved værten, at der ikke skal laves helt så meget af det andet mad.

Jeg håber, at overlevelsesstrategierne kan bruges. Og hvis du ikke har brug for en strategi, men bare hviler i dit valg og ved, at dit juleselskab gør det samme, så husk lige at være glad for det. Det vil jeg selv gøre, når jeg sætter mig til bords. Rigtig god jul ♥

Pssst. Hvis du stadig mangler en julegave, skal du så ikke forære et Sustain Yearly magasin væk? Du får 20% på både julemagasinet og årsmagasinet i webshoppen hos Sustain Daily i dag, hvis du bruger koden EmmaJUL. Jeg har hørt, at Sustain Yearly – andet år snart er udsolgt!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

6 kommentarer

 • Besvar
  Kirstine
  20. december 2018 at 11:11

  Fantastisk oversigt, som jeg tænker kan bruges til alle kontroversielle livsvalg. God jul!

  • Besvar
   Emma
   20. december 2018 at 20:54

   Det er sandt! Selvom den så nok lige skal have en oversættelse til noget generelt a la “hold lav profil”, “gå ind i debatten” eller “lad dine handlinger tale for sig selv” :)

 • Besvar
  Rikke
  20. december 2018 at 11:38

  Gode tanker :)
  Dette er 12. jul som vegetar, og i år vil jeg prøve at køre helt vegansk, efter at have gjort det halvt de sidste mange år. Og familien er ligesom vant til det nu, så ingen kommentarer længere. Min søster er siden hoppet med som vegetar, så nu kræser jeg lidt ekstra om maden. Til julefrokost er karrysalaten også blevet helt vegansk nu til alle, når vi holder det hos mine forældre, og ingen har lagt mærke til det, så en lille skjult traditionsændring.

  Mit råd er dog at ringe, hvis man skal spise julefrokost på restaurant. Jeg har haft nogle sjove oplevelser med noget trist mad, og der var endda før jeg spiste hovedsageligt vegansk. (En tallerken med æg, tomater og agurk, så kunne jeg vel klare mig). Men tænker at i 2018 så kan de nok finde på noget, hvis man ringer før.

  • Besvar
   Emma
   20. december 2018 at 20:55

   Ah, det er godt du siger det! Altid ringe i forvejen. Det er rart overfor både en selv og restauranten.

 • Besvar
  Michelle
  21. december 2018 at 08:46

  Fine strategier! Vi skal holde julen selv for først gang og min dejlige, men noget traditionsrige/rigide(?) familie kommer hos os. Selvom jeg ikke er vegetar, så er der nogle traditioner ved julen jeg gerne vil påvirke lidt, bla gaveræset, og der bliver min strategi en del af 1 og 3. Jeg giver lidt færre gaver og flere oplevelser, men italesætter det ikke så højt. Ligesom min ønskeseddel også var slanket. Får min datter for mange gaver, så bytter jeg dem, og kan vi få pengene tilbage, skal de gå til en nødhjælpsorganisation. Måske jeg tager snakken til næste sommer, så det kan tilpasses i god tid. Og så er der en grønkålssalat på bordet, som jeg ved får en kommentar med vejen, men man kan jo spise af den eller lade vær – ingen tvang ?

 • Besvar
  Camilla Kirstine
  25. januar 2019 at 22:29

  Kære Emma.
  Den her kommentar er ikke ligefrem rettet mod det specifikke indlæg, men omhandler min lyst til flere vegetariske måltider. Jeg er meget glad for kød og kommer altid til at blive fuldtidsvegetar. Men jeg elsker vegetariske måltider/mad og vil i fremtiden fokusere på flere af disse.
  Derfor ville jeg spørge, om du kunne have lyst til at lave et indlæg omhandlende dine favorit retter indenfor det vegetariske køkken og meget meget gerne med tilhørende opskrifter på de forskellige retter, da det for mig ville være en kæmpe hjælp, da jeg normalt ikke begår mig i netop denne slags køkken.

  Tak for en dejlig blog jeg har fulgt i årevis.

  Kh

 • Skriv en kommentar