Interviews

Sommergæst: Uffe Elbæk

Årets anden sommergæst har jeg inviteret, fordi han har været med til at starte det første parti, jeg nogensinde har været medlem af. Han tager fat på dem og os-retorikken i indvandrerdebatten, nødvendigheden af en bæredygtig omstilling og vigtigheden af, at der er plads til kreativitet og skaberkraft i samfundet. I mine øjne har en stemme og et mod, som har manglet på den politiske scene i Danmark indtil nu. Lad mig stoppe her – giv en stor virtuel klapsalve til sommerens anden gæst, Uffe Elbæk!

Hej Uffe. Hvad er Alternativet et alternativ til?

Alternativet er et alternativ til den nuværende politiske kultur og hele forståelsen af, hvad der skal til for at skabe et bæredygtigt og godt samfund. Ja, skabe gode liv. Hvis man læser partiets politiske program, vil man kunne se, at partiet placerer sig et helt tredje sted end alle de andre partier. Det betyder, at Alternativet har som ambition at løfte sig op over den gængse konfliktlinje defineret af højre-venstre-skalaen.

På den ene side ønsker Alternativet et markant opgør med den nuværende neoliberale økonomi. Vi vil et langt mere lige og retfærdigt samfund. På den anden side er vi ikke et sekund i tvivl om, at hvis vi skal løse de massive samfundsproblemer vi har i dag og ikke mindst i morgen, skal vi som samfund og hver især være langt mere entreprenante og kreative. Derfor er der brug for, at vi udvikler en social bevidst og samtidig modig og ambitiøs iværksætterkultur. Eller sagt på en anden måde: Alternativet vil være medskaber af og politisk stemme for generation 2.0 af andelsbevægelsen, kooperationsbevægelsen og højskolebevægelsen – alt det, vi kalder den 4. sektor. Vi skal arbejde sammen på nye måder, vi skal dele på nye måder og vi skal blive klogere sammen på nye måder. Alt andet er ikke godt nok. Eller sjovt nok – for øvrigt!

Det kan lyde voldsomt ambitiøst, og nogen vil kalde det naivt. Fred med det. For i Alternativet er vi ikke tvivl om, at hvis vi som samfund fortsætter med den nuværende neoliberale vækst- og samfundsmodel, kører vi hele kloden ud over miljøkanten. Så vores svar er, at det er de andre, der er dybt naive. Hvis man tror, at resten af verdens indbyggere kan forbruge på samme niveau, som vores del af verden gør nu, er der brug for ikke bare to kloder, eller tre kloder, nej, der er brug for fire kloder for at det regnestykke kan gå op.

Så de kommende mange års politiske udfordring er, hvordan vi i Danmark formår at nedtrappe forbruget af naturressourcer og samtidig øge borgernes livskvalitet. Det vil kræve et opgør med materiel vækst som succesparameter. I stedet skal vi i gang med at eksperimentere med både social, kulturel, emotionel og intellektuel vækst. Hvis man skal være lidt firkantet, skal vi som civilisation ud af teenagealderen og ind i en civilisatorisk voksenalder. For gud skyld IKKE en kedelig og udynamisk voksenalder, men en voksenalder, der er udfordrende, autentisk og overraskende i sin kreativitet, sin indsigt og legesyge. Vi skal som samfund både være langt klogere og sjovere.

Alternativet er blevet til på en utraditionel måde – hvorfor det?

Vi har ønsket at afprøve det, man kunne kalde open-source-politikudvikling i stor skala. Det har aldrig været prøvet før i Danmark. Det partiprogram, vi stemte igennem på vores årsmøde, er resultatet af 20 større politiske laboratorier hen over foråret, hvor mere end 700 mennesker har bidraget med tanker, tvivl, åbne spørgsmål og anbefalinger.

Da Alternativet i november sidste år blev offentliggjort, præsenterede vi seks grundværdier, et politisk manifest og de fem første politiske temaer, vi ville udvikle politik på. Alle kommentatorer på nær én sagde, at det kunne man ikke – altså lave et parti uden at have et partiprogram fra start.

Men vi var overbeviste om, at det var den mest bæredygtige måde. For hvis partiet ikke blev bygget op nedefra og involverede så mange som muligt fra start, ville vi aldrig kunne udvikle et stærkt alternativ til den gængse top-down-politiske ledelseskultur, som præger de andre partier – på nær måske Enhedslisten?

Fra den allerførste dag ønskede vi at invitere alle dem, der havde tid og lyst, til at bidrage til indholdet i det kommende partiprogram. Selvfølgelig skulle idéerne og forslagene bygge på vores grundværdier og politiske retning, der var defineret i manifestet. Men hvis man accepterede den præmis, så var alle velkomne på vores politiske laboratorier. Også medlemmer fra andre partier.

Jeg er stolt af, at vi holdt fast i denne open-source-ambition og strategi. For nu hvor vi står med et vedtaget partiprogram, har det en meget stor demokratisk legitimitet, fordi så mange mennesker har en aktie i det. Samtidig har vi bevist, at man kan starte et parti på denne måde. Et parti der fra den allerførste dag ønsker en anden inddragende og gennemsigtig politisk kultur. Hvis Alternativet kan, kan de andre partier også. Så det er bare med at komme i gang, får jeg lyst til at sige til mine kollegaer på Christiansborg.

I en bæredygtig omstilling, hvad ser du så som henholdsvis politikernes og borgernes rolle?

Alternativet ønsker at skabe en helt ny demokratisk bro mellem arbejdet i de valgte demokratiske forsamlinger som Christiansborg, regionsråd eller byråd, og så det liv der leves uden for det repræsentative demokratis tykke mure. At få bygget denne nye demokratiske bro er både politikernes og borgernes ansvar. Vi skal alle tage vores samfundsansvar på os, hver og en. Ellers tror jeg, at den nuværende demokratiske model, vi har i Danmark, mister sin folkelige legitimitet.

Aldrig har der været en større mistillidskløft mellem folkevalgte og borgere. Og samtidig har der aldrig været færre danskere, der har haft lyst til at melde sig ind i et politisk parti. Det er en dybt bekymrende udvikling, synes jeg. Hvis vi ikke får bygget en ny demokratisk bro mellem det der sker indenfor på Christiansborg, rådhuset eller regionsrådet og alt det spændende der sker udenfor, så tror jeg, at vores demokrati-model vil bryde sammen.

Hvordan tror du, at det politiske landskab i Danmark ser ud om ti år?

Jeg tror, at Danmark har taget sin autoritet på sig og er blevet et globalt, politisk og kulturelt showroom for, hvordan man kan gennemføre seriøs bæredygtig omstilling i stor skala. Altså for, hvordan et helt samfund sammen har knækket koden til, hvordan man på en og samme tid kan trappe ned på forbruget af naturens knappe ressourcer og øge livskvaliteten for den enkelte borger.

Det vil givetvis indebære mange potentielle konflikter mellem de gamle systemer, der selvfølgelig vil forsvare deres status og magtdomæner, og de nye strukturer og systemer, som fremtiden kalder på. Men jeg er overbevist om, at vi i Danmark klarer den seriøse bæredygtige omstilling. Vi har nemlig gjort det før, da vi skabte det velfærdssamfund, som vi i dag tager for givet. Den omstilling, som Danmark gik igennem for 100 til 150 år siden, var så omfattende og gennemgribende, at man næste ikke kan forstå det i dag. Og dem der drev denne sociale innovationsbølge frem var netop andelsbevægelsen, kooperationsbevægelsen og højskolebevægelsen. Nu er det vores generation, der skal skabe den næste store sociale innovationsbølge i Danmark. Men har vi modet og livsglæden til det? Det tror jeg. Alternativet er i hvert fald klar til at påtage os vores del af opgaven.

Kan du anbefale en hjemmeside/video/podcast eller andet til inspiration på en regnfuld sommerdag?

Udover at jeg selvfølgelig synes, at alle skal gå ind og tjekke Alternativets hjemmeside ud, synes jeg stadig at man bliver total happy i hjertet over fyren her.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

8 kommentarer

 • Besvar
  Rikke
  9. august 2014 at 12:37

  Hvor er det bare fedt du har fået et interview med Uffe Elbækl!!!! :D Klapsalver til dig:)

  Det er sådan noget der kan give en troen på et andet samfund. Og jeg kunne ikke være enig med nogen end Alternativet, og jeg håber, at deres positive fremegang kan gøre folk får håbet tilbage og går sammen om en bedre fremtid:D

  • Besvar
   Emma
   22. august 2014 at 10:40

   Haha, tak! Og du har helt ret – Alternativet vækker det der håb i maven, som man nogle gange skal lede længe efter i politik…

 • Besvar
  Sighrid
  9. august 2014 at 16:30

  Det er indlysende at Alternativet har fat i den lange ende, de tager hjælp af fremtidens trækningskraft, og selvfølgelig vil det lykkes :D

  • Besvar
   Emma
   22. august 2014 at 10:40

   Det tror jeg også, at det vil :)

 • Besvar
  Wilson
  9. august 2014 at 23:26

  Hjælp Alternativet med at blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg!
  Udfyld vælgererklæringen her:
  https://underskriv.alternativet.dk/

 • Besvar
  Hanne østerbye
  10. august 2014 at 09:53

  Ja, der er håb hvor der er vilje…..vi må vende rundt i mulden og se på verden fra en ny/gammel vinkel. Jeg meldte mig ind i Alternativet, fordi deres tanker er livsbekræftende, sympatiske og jordnære og lige rammer plet hos mig ::D

  • Besvar
   Emma
   22. august 2014 at 10:41

   Dejligt at høre, Hanne.

  Skriv en kommentar