Indkøb

Ting jeg ikke længere køber

Da jeg lavede det indledende telefoninterview inden min optræden i Go’ Aften Danmark, sagde journalisten noget i stil med “Hvis nu du skal sige noget om at rejse med tog, sådan til helt almindelige mennesker, hvad tænker du så om prisen på togbilletter?”. Det fik mig til at smile, fordi han (garanteret hverken for at drille eller udstille mig) fik skabt en modsætning mellem mig, som forsøger at leve mere klimavenligt, og så almindelige mennesker. Jeg synes jo sådan set, at jeg er et ret almindeligt menneske. He.

Jeg kan godt se, at jeg udefra kan virke ekstrem. Især hvis man lige har mødt mig og hører, at jeg fx hverken spiser kød, flyver eller impulskøber tøj. Men når man stille og roligt forandrer sig, virker det jo ikke ekstremt at være nået dertil, hvor man er. Jeg har brugt lang tid på at ændre mine vaner. Hvis jeg ser på, hvordan jeg levede i 2010, før jeg flyttede hjemmefra og begyndte at interessere mig for klimaet, så er der kæmpe forskel i forhold til mit liv nu. Det ville have været dybt uoverskueligt at forandre mig så meget på kort tid. At ændre vaner tager tid, og det er okay.

Her er en liste med ting, jeg købte i 2010, som jeg ikke længere køber:

Køkkenrulle. Vi bruger klude af bomuld i stedet. De kan vaskes og genbruges, fylder mindre på køkkenbordet og er seriøst bare en vanesag. Hvis vi skal have fint besøg, bruger vi servietter – en pakke holder nærmest i et år herhjemme.

Bøger. Åh bøger. Jeg elsker at læse og har tidligere købt rigtig mange bøger. Nu låner jeg dem på biblioteket eller af mine venner, og sørger for at låne mine egne bøger væk til gengæld (du kan låne mine klimabøger i blogbiblioteket, hvis du vil!).

Hårelastikker. Selvom jeg har langt hår, har jeg ikke købt en hårelastik i årevis. Jeg har et par stykker liggende herhjemme, og når jeg mangler, fordi de går i stykker eller bliver væk, så samler jeg en op på gaden. Det flyder med hårelastikker, hvis man lige får øjnene op for dem. Og de kan vaskes i sæbevand og blive så gode som nye.

Mikroovnspopcorn. Jeg er opvokset med, at popcorn fra mikroovnen = hygge. Nu popper jeg dem selv, når trangen melder sig. Har bare et glas stående med majskerner, som jeg kommer i en gryde med lidt olie og salt i. Det er også mere hyggeligt end mikroovnsversionen, fordi man kan lette på låget undervejs.

Bind og tamponer. Siden jeg for første gang prøvede en menstruationskop, har jeg ikke købt bind og tamponer igen. Den lille kop er genial! Anbefaler den seriøst på det varmeste. Mindre mærkelig kemi, mindre spild, mindre månedlige udgifter.

Kød og fisk. Okay, det er lidt løgn – jeg købte fisk et par gange, da jeg lige var flyttet hjemmefra i 2010. Men i årevis har jeg ikke købt døde dyr til mit køleskab, og det føles skønt. Det er meget mere (klima)venligt, smadder sundt og passer bedre til et studenterbudget.

Tilfældigt tøj. Jeg går nærmest aldrig i butikker længere. Var i Magasin forleden og følte mig helt fremmedgjort blandt alle de ting. Tidligere gik jeg gerne ind i en butik for at se, hvad de havde. Om der var noget, der var så flot, at det skulle med mig hjem. Den vane har jeg ikke længere, og det er helt klart en af de ting, jeg ville have syntes lød ekstremt, hvis jeg var blevet konfronteret med det for 10 år siden.

Notesblokke og tuscher. Jeg elsker notesbøger, penne, klips, papir, tuscher, farvet tape… Kontorartikler i det hele taget. Men jeg er holdt op med at købe det, hvis jeg ikke har brug for det. Hvilket har resulteret i, at mange af mine ellers ubrugte notesbøger nu er fyldt op eller i brug. Jeg har et meget lille penalhus i min taske, hvor mine fem yndlingstuscher ligger. Dem passer jeg på, til de er brugt op.

Til gengæld bruger jeg penge på at have abonnement i et yogastudie, så jeg kan træne, når det passer mig. At spise økologisk mad, drikke lækker kaffe på café og købe en falafel, når jeg får lyst. At udskifte udslidt tøj og sko med lækkert nyt fra genbrug eller producenter, som arbejder socialt og miljømæssigt ansvarligt. At investere i bæredygtige aktier og investeringsfonde, så mine penge kan gøre mere gavn, end når de står på min konto. Det er alt sammen ting, som giver mening for mig nu og går godt i spænd med de værdier, jeg har.

Er der noget, I ikke længere køber, efter I er begyndt at leve mere bæredygtigt?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

32 kommentarer

 • Besvar
  Charlotte
  12. september 2018 at 20:13

  Jeg køber ikke længere køkkenrulle eller sugerør. Små skridt, og jeg er blevet mere bevidst om mine vaner, så jeg køber langt mindre tøj og andre ting, der bare fylder. I stedet er jeg glad for de ting, jeg så køber.

  • Besvar
   Emma
   12. september 2018 at 21:34

   Ah ja, sugerør! Det har jeg heller ikke købt i årevis.

 • Besvar
  Kirstine
  12. september 2018 at 20:47

  For få år siden ville jeg ikke have kunnet gå igennem IKEA uden at impulskøbe servietter og diverse praktiske dimser, jeg ikke anede jeg havde brug for. Sidst vi var der havde vi et punt på indkøbslisten, og købte heller ikke mere. Det var befriende! Og sjovt Charlotte nævner sugerør – fandt en pakke i skabet og tænkte, at det kunne jeg ikke finde på at købe længere :-)

  • Besvar
   Emma
   12. september 2018 at 21:35

   Ja, mådehold (eller fokus eller begrænsningens kunst, eller hvad man nu skal kalde det) er helt klart også noget, der er vokset frem hos mig. Falder sjældent for noget som helst impulsivt, faktisk.

 • Besvar
  Katrine
  12. september 2018 at 20:59

  Ej hvor er jeg glad for du skriver det med hårelastikker! Jeg samler dem også op fra jorden og vasker dem, og alle jeg har fortalt det til ser på mig, som om jeg er vanvittig.

  Jeg kan nikke genkendende til mange af de samme ting som du skriver. Derudover køber jeg meget færre “plejeprodukter” til både hår og krop. Jeg bruger shampoo, balsam og en god creme fra Neutral eller ligende og mere har jeg ikke behov for. I samme dur kan neglelakker og perfume nævnes, og jeg har faktisk tjent en smule på at sælge mange af dem jeg havde.

  Jeg bruger heller ikke penge længere på højhælede sko, magasiner (undtagen sustain yearly, selvfølgelig), diverse smykker og tasker.

  Mælk, smør og yoghurt fra dyr, har jeg undladt at købe helt i år, selvom jeg ikke er veganer. Det ville jeg også have synes lød ekstremt, hvis jeg havde foreslået det for bare et år siden.

  • Besvar
   Emma
   12. september 2018 at 21:39

   Velkommen i hårelastikklubben! Godt at vi i hvert fald er to med den vane, hehe :)

 • Besvar
  Susse
  12. september 2018 at 21:45

  Jeg køber heller ikke længere sugerør, jeg har en masse i en skuffe og aner ikke hvornår de bliver brugt, men sønnen bruger en sjælden gang et enkelt, så måske de engang bliver brugt op, hvem ved?! Te køber jeg heller ikke mere, jeg laver te af krydderurter fra haven. Ikke økologiske varer indenfor de fleste kategorier af fødevarer køber jeg heller ikke mere. Smarte dimser er det også slut med. Impulskøb. Hårelastikker, jeg samler så ikke op fra gaden, men bruger istedet de øverste kanter fra strømper der er slidt i stykker, resten af strømperne bliver til stofgarn til fx hundetæpper mm.

  • Besvar
   Emma
   13. september 2018 at 15:33

   Wow, tjekket at lave elastikker ud af strømper! Det har jeg aldrig overvejet. Jeg har – lidt som pendant til dine sugerør – haft kagekrymmel liggende i en skuffe i årevis (eller 10) uden at bruge det…

 • Besvar
  Maria
  13. september 2018 at 08:31

  Hej
  Jeg er helt ny læser og måske du har skrevet om det før.
  Men kan du give eksempler på, hvilke tøjproducenter der arbejder socialt- og miljømæssigt ansvarligt?
  På forhånd tak ?

  • Besvar
   Emma
   13. september 2018 at 09:33

   Hej Maria, velkommen til! Jeg får al min viden om bæredygtigt produceret tøj fra Johanne, som blogger på http://www.bedremode.dk :)

 • Besvar
  Ida
  13. september 2018 at 08:34

  Plastikbøtter køber jeg ikke – gemmer glas fra fødevarer og bruger dem til opbevaring af kerner, korn, løs te, madrester osv.
  Mht plejeprodukter, så går det lidt i bølger herhjemme med hvor mange jeg bruger. Jeg er stadig ved at finde frem til hvad der fungerer bedst for mig – balance mellem kun at bruge det nødvendige og også have plads til forkælelse! Elsker feks min hjemmelavede skrub af olie, salt og et par dråber æteriskeolie, mega budget venlig og luksusagtig.

  • Besvar
   Emma
   13. september 2018 at 09:34

   Nå ja, plastikbøtter! Godt husket. Man kan også helt glemme, hvad man plejede at købe jo :) Lyder dejligt, at der også er plads til forkælelse. Det er vigtigt!

 • Besvar
  Trine
  13. september 2018 at 10:15

  Haha, jeg har fundet så mange scrunchies på nørrebro :p endda ofte fra samme mærke.. mon jeg bløder en eller anden bestemt hårelastikkebruger tør? I hvert fald er det dejligt for mit gigantiske garn og jeg har kun været fuld og nasty en gang og taget den på direkte fra jorden, lol (og jeg fik ikke en lus, haha). Noget jeg personligt skulle vænne mig af med var ansigtscreme. shit jeg elsker følesen af fugtighedscreme i mit ansigt lige efter et bad og kokosolie er bare ikke det samme i min bog.

  • Besvar
   Emma
   13. september 2018 at 15:30

   Ej hvor sjovt. Det er bare virkelig sådan en ting, man taber ud af lommen, tror jeg. Når man lige skal have nøglerne eller telefonen frem, så ryger hårelastikkerne ud. Jeg har dog ikke fundet scrunchies – men nu bliver jeg da helt ivrig efter at finde en, ha!

 • Besvar
  Kirstine
  13. september 2018 at 10:23

  Ej, det med hårelastikkerne overskrider faktisk en eller anden grænse i mig. Tænk hvis den forrige ejer havde … SKÆL! (Altså, ikke et ondt ord om det. Jeg har det selv ret tit. Men det er jo mine egne hudflager …). Er jeg irrationel? Hys? På den anden side holdt min onkel sig selv kørende med fundne handsker, da han var studerende og fattig. Der var nogle gange en lille overvægt af enten højre eller venstre, men det gik som regel op til sidst :-)

  • Besvar
   Emma
   13. september 2018 at 15:31

   Ja, det er sjovt hvordan grænser er forskellige. Du er nok ikke den eneste, der synes det er ulækkert. Jeg kan slet ikke hidse mig op over det faktisk. Man kan jo bare vaske dem?

 • Besvar
  Rebecca
  13. september 2018 at 10:30

  Hej Emma

  Vil du (eller har du) skrevet noget om bæredygtige investeringer? Det lyder altså ret spændende og som noget jeg kan mærke jeg er lidt nervøs for at kaste mig ud i :)

  Rebecca

  • Besvar
   Emma
   13. september 2018 at 15:15

   Jeg har ikke skrevet om det, fordi jeg også selv føler mig frem – men jeg vil gerne prøve at give det videre, jeg har lært. Skal bare lige greje, hvordan jeg gør det bedst.

 • Besvar
  Tina
  13. september 2018 at 11:36

  Jeg er også meget interesseret i at høre mere om dine bæredygtige investeringer! =)

 • Besvar
  Sara E
  13. september 2018 at 13:48

  Et lille tip; jeg køber gamle damaskduge i genbrug og syer dem til servietter. Dem bruger vi både til hverdag og fest, og de plettede/hullede bruger vi til rengøring eller babynumser :)
  Tak for en fantastisk blog!

  • Besvar
   Emma
   13. september 2018 at 15:16

   Uh, sådan noget er mega sejt. Jeg har hverken en symaskine eller tålmodigheden til at få sådan et projekt gennemført, desværre.

  • Besvar
   Maja Holt Højgaard
   29. oktober 2018 at 12:58

   Jeg har længe gået og luret på, hvordan vi kunne reducere brug af køkkenrulle/servietter. Jeg kan total forestille mig at sy en dug om til servietter. Hvor ville det også gøre spiseoplevelsen mere lækker end alt det brugte papir. Hvad størrelse skal sådan nogle stofservietter ca. have for at det fungerer i et privat hjem?

   • Besvar
    Emma
    29. oktober 2018 at 21:54

    Hej Maja. Det ved jeg ikke – men mon ikke man kan finde en guide på nettet til at sy stofservietter? Herhjemme bruger vi bare en karklud, når vi har brug for at tørre bordet af/tørre noget op :)

 • Besvar
  Rikke
  15. september 2018 at 13:59

  Sikke en god liste. Tror ikke der var noget, som jeg ikke var enig i. Jeg kunne virkelig godt have skrevet den liste. Og jeg kan godt lide din kommentar omkring notesbøger og skriveredskaber. Jeg tror dog måske det også er et sted, jeg godt kunne stramme lidt an, men nylig organisering af brugte, nye og færdigbrugte hjælper lidt. Jeg har dog virkelig meget blyant/tusch rod, så tror jeg skal sortere, så jeg kun har dem, jeg bruger og så forære de andre væk. Erfaringen er, at når jeg så mangler igen, som kommer de jo ofte til mig. Jeg var også førhen en af dem, som altid tog en kurv i Tiger og Søstrene Grene og bare købte ting. Vand på flaske kan tælles på maks to hænder, siden jeg var i Nepal for 5 år siden. Det er sådan en ting, jeg slet ikke forstår, jeg har brugt penge på, selvom det aldrig har været ofte.

  • Besvar
   Emma
   15. september 2018 at 19:33

   Jeg har et glas med mine yndlingspenne og tuscher og sådan noget herhjemme, men jeg har altså også en skuffe med alle de andre – man ved jo aldrig, hvornår der kommer et barn og vil tegne eller en brainstorming, der kræver mere end fire forskellige farver :) He. Men dem der ikke virkede – de er røget ud!

   • Besvar
    Rikke
    17. september 2018 at 21:02

    Det er så rigtigt. Men tror nu godt jeg kunne lave en liiiiille sortering og stadig have rigeligt farver. Men er så heldig at læse til lærer, så sikker på jeg har nogle medstuderende, som kan sikre de ender et sted, hvor de bliver brugt.

    • Besvar
     Emma
     19. september 2018 at 14:07

     Hehe ja okay! Smart at give de overskydende til lærere, så nogle børn kan blive glade for dem. Så skal de i hvert fald nok blive brugt op – jeg kunne alle mulige tricks som barn til at få mine tuscher til at holde længere.

 • Besvar
  Trine
  17. september 2018 at 12:01

  Uh, jeg har faktisk også et ønske til et indlæg. Jeg har selv ligesom dig taget en del bevidste valg i jagten på at leve mere miljømæssigt forsvarligt, men engang imellem er vejen bare ret lang og bumpet. Jeg ville synes, det både var spændende og bekræftende at læse om, hvor du faktisk har kunne mærke dine fravalg. Jeg kan for eksempel indimellem virkelig godt savne at købe sådan nogle velduftende ansigtscremer, men der er ofte alt mulig skidt i og jeg har ikke brug for dem, så jeg køber dem ikke, men altså – du ved, de kan stadig hjemsøge mig, haha. På samme måde har jeg ret ofte kunne mærke mit fravalg i de perioder, hvor jeg har levet så vegansk som muligt, fordi jeg virkelig elsker at bage, og æg bare er en rigtig væsentlig ingrediens i mange sammenhænge. Banan, æblemos, hørfrø-slim osv giver ikke den samme hæveeffekt og bidrager derudover ofte med en smag, der ikke nødvenigvis er tiltænkt kreationen. Jeg kunne vildt godt tænke mig at læse om, hvor du synes miljøprojektet er svært, for det kan være ret opløftende at være fælles om, at det indimellem er fravalg man træffer, og at disse kan komme med kedelige konsekvenser – det gør det en smule nemmere at blive ved med at fastholde dem.

  • Besvar
   Emma
   19. september 2018 at 14:08

   Hej Trine, tak for idéen! Jeg lægger hovedet i blød og ser, om der kan komme et indlæg ud af det. Kh Emma

 • Besvar
  Mathilde
  1. oktober 2018 at 13:12

  Hej Emma,
  Dejligt blog univers du har her, det er spændende at læse med.

  Nu du ikke spiser kød eller fisk længere, spiser du så kosttilskud i stedet, eller hvordan får du dine nødvendige vitaminer og mineraler?

  Mathilde

  • Besvar
   Emma
   1. oktober 2018 at 13:28

   Hej Mathilde, dejligt at du læser med! Jeg spiser stadig æg, ost og mælk, så jeg er fint dækket ind af det + varieret grønt, korn, bælgfrugter, frugt osv. I perioder hvor jeg spiser stort set vegansk tager jeg et B12-tilskud.

 • Besvar
  Marlena Hassel
  7. maj 2019 at 10:20

  God idé med hårelastikkerne. Det vil jeg huske.

 • Skriv en kommentar