Andet

Svar på spørgerunden

I har spurgt om alt fra fremtidsdrømme til shampoo, og jeg har prøvet at svare på det hele. Jeg havde tænkt på at dele svarene op i kategorier, men nu får I dem i én stor pærevælling. Det er hyggeligst sådan, synes jeg. Hvis I har flere spørgsmål, så stil dem endelig. Det gælder i øvrigt både nu og på alle mulige andre tidspunkter :) Vi kører – det her bliver et langt indlæg!

• Hvad er dine overvejelser omkring uld?
Det er faktisk ikke noget, jeg har overvejet. Jeg går meget i uldtøj her i de kolde måneder, men jeg køber forsvindende få nye ting for tiden, så det har ikke været aktuelt. Min kompostsammensvorne Emilia er ekspert i uld og ved en hel masse om bæredygtige tekstiler, ved jeg – og måske nogle af jer andre læsere har en uldholdning?

Hvad spiser du juleaften – og spiser din familie det samme?
Jeg har spist vegetarisk til jul to gange nu, så i år bliver min tredje jul med medfølelse :) Det første år havde jeg lavet linsefrikadeller, sidste år lavede jeg nøddepostej og en sovs uden dyr og sneg en salat af rå rødkål ind på bordet som supplement til det traditionelle tilbehør. Min familie spiser and. Har du altid været vegetar/veganer, eller er du først blevet det senere, og i så fald hvornår?
Jeg blev vegetar, mens jeg gik på højskole. Tilmeldte mig bare vegetarholdet en dag, fordi jeg kunne og var nysgerrig. Så gik det slag i slag derfra – da jeg flyttede hjemmefra, da højskolen var slut, var det helt naturligt for mig ikke at købe kød, og lige så stille blev jeg enig med mig selv om, at jeg ville være vegetar på fuld tid. Nu er jeg hverdagsveganer og vegetar til festlige lejligheder.

Hvis du drømmer om børn, forestiller du dig så, at de også skal spise vegansk?
Det har jeg ikke lige tænkt over. Men grundlæggende spiser børn jo det, man serverer for dem, så deres mad ville i hvert fald være plantebaseret derhjemme.

Har du nogensinde mødt uforstående personer ift. din vegetarisme, og hvordan har du i så fald tacklet situationerne?
Ja, det har jeg. Det var sværest i starten, hvor det var nyt og sårbart. Nu tager jeg det i stiv arm og går enten uden om eller ind i en diskussion afhængigt af mit humør og mit overskud. Generelt prøver jeg at opfatte alle spørgsmål som oprigtig interesse i stedet for som angreb, og hvis nogen ikke forstår, hvorfor jeg vælger ikke at spise døde dyr, så vil jeg gerne forklare det. Men der er grænser for, hvad jeg vil finde mig i – det er helt i orden at sige “Ved du hvad, jeg er faktisk ikke i humør til at diskutere mine spisevaner med dig lige i dag”, hvis folk er for stride.

Jeg er lidt nysgerrig omkring hvilke husholdningsprodukter du anvender, synes det er svært at finde veganske produkter. Her tænker jeg vaskepulver, opvaskemiddel, sæbe osv?
Vi har fællesvaskeri med automatisk dosering af Neutral-vaskepulver. Med hensyn til sæbe bruger jeg lige nu to håndsæber, som nogle gæster engang efterlod hos mig, og mit opvaskemiddel er fra änglamark – deres pleje- og rengøringsmidler er allesammen veganske :)

Jeg tænkte på, om du ikke vil fortælle lidt mere om din togrejse rundt i Østeuropa?
Jo da! Jeg var på interrail med to veninder i august måned. Vi købte 10 rejsedage på 21 dage-passet og rejste med tog fra Danmark til Slovenien, Kroatien og Bosnien. Vi boede på hostels, spiste bürek i massevis, badede i bjergsøer og under vandfald, drak tusind små kopper stærk kaffe, spillede kort i togkupeer og udforskede en del af verden, vi ikke kendte. Jeg var vild med det og kan varmt anbefale at tage på interrail! Alt gik nemt og fint, togene var sindssygt langsomme, kørte aldrig til tiden, men nåede på magisk vis alligevel altid frem, og alle folk var søde ved os og glade for, at vi besøgte deres land. Det er en region med en meget spændende og voldsom historie, som er til stede over alt i gadebilledet og virkelig gør indtryk.

Har du nogensinde tømmermænd?
Ja da. Jeg bliver heldigvis ikke super hårdt ramt, men træt og uoplagt og saltsulten, det bliver jeg!

Vil du fortælle lidt om dine oplevelser med at være vegetar/veganer og undgå, at andre føler sig truffet, fordi valget om ikke at spise kød kan ligne en kritik af deres valg om at spise kød? Og indrømmer du, at dit valg har bevæggrunde som klima og dyrevelfærd? Jeg oplever nemlig gang på gang at måtte bruge “dækhistorier” og ikke indrømme, at der faktisk kunne være ideologiske forhold forbundet med mit valg.
Det er meget mærkeligt, at det i vores kultur er acceptabelt at have anderledes madvaner, hvis det skyldes hensyn til ens egen krop (allergier osv.), men ikke hvis det skyldes hensyn til planeten eller dyrene. Nu siger jeg lige noget, jeg virkelig mener: Der er ingen skam i at leve efter sine værdier. Der er ingen skam i at leve efter sine værdier. Hvis andre føler sig truffede over, at jeg ikke spiser dyr, er det måske fordi de helst ikke vil konfronteres med, at man faktisk har et valg? Det er surt at sidde til et middagsselskab og rammes af kognitiv dissonans, fordi man er havnet ved siden af vegetaren i selskabet, men sådan må det være. At leve efter mine værdier er noget, jeg er stolt af og glad for, og det vil jeg altid stå frem og indrømme – selvom (eller måske netop fordi) det i vores kultur ville være mere acceptabelt at vælge dyrene fra på grund af kødallergi.

Er du også økologisk og miljøbevidst på skønhedsområdet? Bruger du make-up? Hvis ja, hvilke mærker bruger du så, og hvilken shampoo og balsam og så videre bruger du?
Jeg bruger ikke make-up i hverdagen. Til fester bruger jeg den her mascara, som jeg har købt i min helsekost, og en (tusind år gammel) rød læbestift, hvis det skal være rigtig vildt. Jeg bruger den her shampoo fra Tusindfryd, som er vegansk og uden parabener og parfume. Balsam bruger jeg ikke. Ud over det har jeg en håndcreme og en ansigtscreme fra Decubals økologiske linje, som jeg er glad for, og en økologisk mandelolie fra Urtegaarden, som jeg bruger til min krop. Det er altså ret begrænset, hvad jeg bruger af skønhedsprodukter, og det er jeg glad for. Generelt vil jeg helst smøre så lidt huttelihut på min krop som muligt. Føler du dig nogensinde stødt over kødspisende venner?
Egentlig ikke. De fleste af mine venner spiser ikke særlig meget kød, og når vi laver mad sammen, er det altid vegetarisk. Hvis de bestiller en burger, når vi er ude sammen, er det jo ikke for at støde mig.

Må vi høre mere om din kæreste?
Jeg spurgte ham, om han ville skrive lidt om sig selv. Det ville han, her er den: “Jeg er kæresten og hedder Jonathan. Det er lidt svært at finde ud af, hvad I vil vide om mig. Men jeg kan jo starte med nogle informationer og så stiller i flere spørgsmål, hvis der er interesse. Jeg er 27, udddannet cand.merc. supply chain, og i min fritid arbejder jeg ret meget med at omstille Danmark til 100% vedvarende energi hurtigst muligt gennem organisationerne VedvarendeEnergi og UngEnergi. Ellers rejser jeg gerne, har boet i Chile, Spanien, Tyskland og USA, og fordi bloggen ofte handler om mad, kan jeg sige, at jeg ikke er vegetar, men jeg ville kalde mig flexitar. Og så skal I selvfølgelig også kigge forbi min blog www.greenwilson.dk.”

Hvis nogen i din nærhed har en samtale om kød, klima, dyrevelfærd etc., kommer du så med input, fordi du ved en masse om emnet, eller holder du igen, for ikke at blive set på som en “frelst vegetar”?
Jeg kommer med input. Videndeling er vejen frem. Der er intet frelst i at dele sin viden, så længe man er interesseret i de andres holdninger og meninger også.

Har du nogle forbilleder? Folk du ser op til, fordi de lever på en bestemt måde?
Ja! Folk som lever efter deres værdier og gør ting, de virkelig synes er vigtige. 

Føler du at andre mennesker er ignorante hvad angår dyrevelfærd? Hvis ja, hvad gør du, når du har det sådan?
Nogle gange kan det hele godt virke uoverskueligt. Mit bedste tip til at komme den følelse til livs er at opsøge fællesskaber! For mig hjælper det at følge Mad Med Medfølelse og se, at der faktisk er en stor og voksende gruppe mennesker, som tager hensyn til dyr og miljø og reflekterer over deres madvaner. Klimamæssigt (her kan jeg også nogle gange føle mig lidt trist over situationen) får jeg rigtig meget energi og fornyet min tro på verden af at være med i klimaambassaden.

Hvad er dit forhold til sundhed? Det er ikke meget kage og godter man ser på din blog, er det fordi du ikke spiser det eller når det bare ikke så langt?
Jeg har et helt almindeligt forhold til sundhed, tror jeg. Mine hovedmåltider er sunde, og hvis jeg er snacken spiser jeg som regel chokolade, nødder, tørret frugt og/eller popcorn, som I kan se på mine indkøb, at jeg tit fylder skabene med. Og der er bestemt kager, der ikke når til bloggen – for eksempel har jeg de sidste mange weekender spist wienerbrød om formiddagen sammen med dem, der har hjulpet os i lejligheden. Det når ikke til bloggen, fordi det bliver spist sammen med en masse andre og i en situation, hvor det ville være jævnt akavet at tage kameraet frem og lave en blogvenlig opstilling. Det er primært mine hovedmåltider, jeg fotograferer.

Spiser du 100% vegansk, eller bliver det til lidt mælkeprodukter indimellem?
Jeg spiser vegansk hjemme og vegetarisk ude, hvis andre laver mad til mig. Så det bliver til mælkeprodukter ind imellem!

• Fortæl noget mere om den lejlighed din kæreste og dig har købt. Hvor og hvorfor valgte I at købe?
Det er en treværelses i den forening på Nørrebro, hvor jeg har boet de sidste tre år. Den er et kæmpe projekt, og vi har virkelig fået hænderne fulde med at renovere den – vi rev det gamle køkken ned og skal have et nyt (genbrugs-)køkken op, vi har fået lagt nyt (grnbrugs-)gulv i et af rummene, revet vægge ned, fået muret de gamle vægge op og så videre og så videre. Vi prøver at gøre det hele så miljøvenligt som muligt, så vi har købt naturmaling og brugt genbrugsbrædder til gulvet, købt en brugt ovn på dba, og så har min kæreste har købt et parti gamle køkkenskabslåger, som vi har fjernet maling fra og får bygget det nye køkken op omkring. Jeg glæder mig helt vildt til at flytte ind og til at kunne slappe af i weekenderne igen.

Hvor ser du dig selv om 10 år?
Om 10 år er jeg næsten 35, puh! Jeg bruger ikke meget tankevirksomhed på at forestille mig min fremtid, faktisk. Men mon ikke jeg har børn og stadig er i gang med at redde verden?

Er din kæreste veganer?
Nope. Han er flexitar, som man så smukt siger.

Er der en/flere blogs du holder af at læse?
Oh yes! Jeg er glad for Ais smukke madfotos, for Roxannes fine betragtninger om alt mellem himmel og jord, for Saras univers, og så har jeg læst med hos Sandra i snart tusind år.

Hvilke alternativer bruger du til læder, f.eks. lædersko? Jeg synes, det er svært at finde sko, som ikke er lavet af læder, men samtidig er i god kvalitet og flotte.
Jeg har ikke købt lædersko i årevis, men jeg har to par, som jeg går meget med. De er jo super holdbare, hvis man passer på dem. Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg ville gøre, hvis jeg skulle købe nye sko i morgen. Har du prøvet at spørge de kloge hovedet på vegetarkontakt.dk?

Hvor er den søde trøje, du har på på billedet, fra?
Det er min yndlingstrøje! Den er købt i en genbrugsbutik i Århus for et par år siden.

Jeg kunne godt tænke mig at høre, om du har mange venner, der også er vegetarer, og om du så deler din madglæde med dem? Selvom alle mine venner synes vegetarmad er helt fint, så savner jeg nogle gange den der begejstring over hvor god eller opfindsom mad man kan lave. Jeg forestiller mig, at det kunne gøre en til en endnu gladere vegetar, hvis man havde en god veninde eller ven at dele det med :) Personligt får jeg delt lidt af den begejstring ved at læse vegetar-blogs, men det er ikke helt det samme.
Et par af mine bedste veninder er også vegetarer, og de fleste af mine venner spiser vegetarisk mange dage om ugen. Jeg synes det er skønt at dele madoplevelser med andre, men faktisk synes jeg også, at jeg får ret meget afløb for min madglæde ved at dele den med jer her på bloggen :)

Jeg vil gerne høre om dit studie, er du stadig glad for det? Og føler du, at du har mange fremtidsmuligheder med det, f.eks. arbejde med bæredygtig psykologi eller andet?
Jeg er super glad for studiet lige nu! Vi har klinisk psykologi, psykiatri og forskningsdesign på det her semester, og så tager jeg et valgfag i udviklingspsykopatologi, som spiller perfekt sammen med resten af fagene. I forhold til fremtidsmuligheder, så tror jeg, at det handler om at tænke kreativt og opsøge folk med samme interesser som mig. De findes derude, så jeg er positiv!

Hvad glæder du dig mest til for tiden?
At invitere mine venner på middag og rødvin i det nye (gamle) køkken i lejligheden!

Det virker som om, du er godt til at kombinere hverdag med studie, altså få lavet de der små pauser. Er det noget du tager dig, eller kører du efter en bestemt tidsplan, hvordan gør du?
I pressede perioder er jeg ret disciplineret og planlægger, hvad jeg skal nå at læse hver dag, så jeg kan holde pauser med god samvittighed. Hemmeligheden bag sådan en strategi er at planlægge realistisk og ikke tro, at man kan nå at læse alting. Jeg har generelt mange ting at se til med studie, venner, blog, arbejde, klimaambassade, fødevarefællessskab og så videre – det er sådan, jeg bedst kan lide det. Bare der en gang imellem også er en aften, hvor jeg kan sidde og stirre ind i en væg helt alene og lade op.

Et meget lavpraktisk spørgsmål: Hvad gør du med alle kernerne fra de græskar du bruger?
Dem smider jeg faktisk bare ud. Gode tips modtages!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

8 kommentarer

 • Besvar
  Bodil
  26. november 2014 at 15:30

  Kære Emma – fantastisk med så langt et indlæg om dig. Men meget spændende.
  Som ekstra info vil jeg tilføje, at med lidt tålmodighed kan man godt bruge kernerne fra de græskar man køber. Jeg hat gjort følgende: fjernet græskarsnask fra kernerne, skyllet dem, tørret dem ved stuetemperatur i … kan ikke helt huske det … en uge måske, og tilsidst tørret dem i ovnen ved lav varme (ca. 125 grader). Det er ret omstændeligt, men ikke svært :-)

  • Besvar
   Benedikte
   26. november 2014 at 17:57

   Man kan også sagtens bage dem med det samme, selvom de er fedtede – groft salt og olivenolie –> ovn –> perfekt knasende topping til fx den suppe, som selve græskaret blev brugt til. Eller ovenpå græskarspeltotto.

   • Besvar
    Bodil
    27. november 2014 at 10:47

    Det må jeg prøve :-)

   • Besvar
    Emma
    27. november 2014 at 18:27

    Oh, græskarspeltotto. Det klinger godt i mine ører. Tak for tips begge to :)

    • Besvar
     Benedikte
     27. november 2014 at 23:18

     Selv tak. Det er godt, i’m telling you.
     Og tak for alle svarene i øvrigt – jeg er så glad for de svar du giver på mine spørgsmål. Det er sejt at du tør tale om dine værdier på den måde – det synes jeg godt kan være svært at gøre, eller især det der med at leve med, at der er nogen som bliver foragede over at man faktisk gider at forholde sig til de valg man træffer, når man gør noget så simpelt som at købe ind til aftensmad.

 • Besvar
  Anja
  28. november 2014 at 10:59

  Hej Emma og I andre der spørger til vegetar-sko. Jeg køber sko her når jeg mangler nye http://www.vegetarian-shoes.co.uk/ og her http://www.fashion-conscience.com/new.html :) De er gode, holdbare og er i mange forskellige stilarter.

 • Besvar
  Christian
  28. november 2014 at 16:21

  Er der aluminium i din roll-on-deo?

  • Besvar
   Emma
   28. november 2014 at 18:07

   Ja desværre.

  Skriv en kommentar