Interviews

Sommergæst: Selina Juul

Hej Selina. Vil du fortælle os lidt om dig selv og din hverdag til at starte med?

Jeg hedder Selina Juul og er stifteren af Danmarks største organisation mod madspild, Stop Spild af Mad. Min hverdag er aldrig den samme to dage i træk, jeg kan være i Danmark eller i udlandet og tale, holde møder med politikere og ministre, være ude og lave tv eller radio eller events. Jeg har aldrig et kedeligt liv – det, jeg ikke har nok af, er fritid. Jeg prøver at holde lørdag og søndag fri, men det er nogle gange meget svært.

► Jeg var med jer som frivillig en gang på Rådhuspladsen, hvor vi delte 40.000 bananer ud. Så mange bananer smed COOP nemlig ud hver måned på det tidspunkt. Føles det nogensinde som et uovervindeligt problem, du har kastet dig ud i at bekæmpe?

Nej, det synes jeg ikke. De seneste resultater viser, at madspildet i Danmark er mindsket med 25% og 4,4 milliarder. Det er en gigantisk reduktion, måske europæisk rekord, så det går den rigtige vej. Når man kan se resultater på den måde, så mister jeg ikke modet.

Hvad er det sværeste ved at arbejde med madspild, og hvad er det sjoveste?

Det sværeste er, at vi altid mangler penge. Det gør alle organisationer som os. Jeg ville gerne lave mange flere ting, end jeg laver i dag, men når alt arbejdet foregår ulønnet og frivilligt, er der grænser for, hvor meget man kan lave, og hvor meget man kan få folk til at lave. Og det er hårdt. Det du så på Rådhuspladsen, der havde vi søgt om penge og fik et PR-bureau til at hjælpe os, og det var helt fantastisk. Men jeg vil sige, at det er den største udfordring at skulle kæmpe for pengene.

Det sjoveste er, at jeg oplever så utrolig mange spændende mennesker. Det er fantastisk at komme i kontakt med nye inspirerende mennesker og at gå til møder med statsministre og kendte politikere, ikke kun i Danmark, men også i udlandet. På den måde har jeg et enormt spændende liv. Men når folk siger “Wow, du rejser og oplever hele verden!”, så siger jeg som sandheden er, at jeg rejser og oplever en hel masse lufthavne og konferencelokaler og hoteller. Det er utroligt sjældent, at jeg ser noget som helst andet. Men mine møder med mennesker gør, at jeg nogle gange bliver overrasket over, at arbejde kan være så spændende.

Du er selv meget i medierne, og jeg tror de fleste i Danmark kender dit ansigt og din gejst. Hvordan er det for dig?

Det er rigtigt, at jeg er afsindigt meget i medierne, men det er kun om madspild. Jeg siger altid nej, hvis nogen spørger, om vi skal lave tv om noget andet eller radio om noget tredje eller om jeg vil være med i Vild med dans. Det vil jeg ikke, for jeg er kun i medierne om madspild. Folk der følger mig på sociale medier tænker måske: “Hold da op, hun taler kun om madspild, hun tænker ikke på andet!”. Og ved du hvad? Jeg tænker også på alt muligt andet. Men det er vigtigt for mig, at mit ansigt udadtil kun er det faglige og saglige med fokus på madspild, ikke hvad jeg mener om ting eller hvilke sko, jeg har. På min facebookprofil er der ingen feriebilleder, og jeg har ikke en privat instagram. Jeg har bevidst valgt, at mit offentlige image handler om madspild, intet andet, og det gør det nemmere for mig at være så meget et offentligt ansigt.

Når det er sagt, så sender vi jo også andre ud! Vi har en undersøgelse om madspild i fryseren i medierne lige nu, og i den forbindelse har en af vores kokke været en del i medierne. Det drejer sig om sagen, ikke om personen.

► Apropos kokke – vil du fortælle lidt om det team af frivillige, som du omgiver dig med?

Vi har nogle fantastiske frivillige! Stop Spild af Mad ville ikke have været det samme, hvis vi ikke havde haft dem. Både til events, festivaller og alt muligt andet er jeg meget taknemmelig over alle de dejlige frivillige, vi har, som gør tingene mulige. Vi har en kernegruppe af kokke, kogebogsforfattere og andre madkyndige personer, og så har vi 38.000 følgere på Facebook, som hopper lidt til og fra og hjælper til events. De kan være alt fra kokkeelever til helt almindelige unge mennesker, der bare interesserer sig for madspild.

► Har du et par gode tips til at mindske sit private madspild?

Helt aktuelt har vi fundet ud af, at mange bruger fryseren som en slags midlertidigt opholdssted for madrester, man ikke umiddelbart nænner at smide ud. Så kommer de i fryseren først, og når man finder dem et år efter, ryger de ud og bliver til madspild. Det kan man forhindre ved at skrive datoer på det, man fryser ned, og ved at lave mindre portioner. Generelt vil jeg anbefale, at man tænker over sine indkøb og kun køber det, man har brug for. Hvis man har for meget af noget, kan man dele det med andre – lige nu er der for eksempel masser af frugter på træerne, som oven i købet er gratis, og som desværre ofte går til spilde. Der er flere gode råd her.

► Og så det store spørgsmål, som til dig en ildsjæl som dig næsten virker dumt: Tror du, at et enkelt menneske kan gøre en forskel?

Det ved jeg, at vi kan. Helt klart. Tænk på, hvor meget vi er rykket de sidste år! Det er ikke mere end syv år siden, at jeg startede Stop Spild af Mad som en bevægelse, fordi jeg som forbruger ikke ville finde mig i vores store madspild. Det smittede hurtigt af på butikkerne, og nu smitter det også af på producenter og politikere og er blevet et punkt på den offentlige dagsorden. Som forbrugere har vi en kæmpe magt, og det er vigtigt, at vi udnytter den.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar