Interviews

Sommergæst: Johanne Stenstrup

johanne introbillede

Hej Johanne. Vil du kort fortælle, hvem du er?

Jeg er først og fremmest studerende på Københavns Erhvervsakademi og forhåbentlig på vej mod at blive indkøber i tekstilbranchen. Min interesse for at koble mode og bæredygtighed sammen opstod, fordi jeg ikke kunne se mig selv noget sted i den forfærdelige tekstilbranche, hvis ikke jeg kunne arbejde for at gøre den bedre. Ellers bor jeg på ydre Nørrebro med min søde kæreste, hvor jeg dyrker tomater i gården, spiser frozen yoghurt og drikker mørk øl med venner og veninder og blogger på bedremode.nu med fokus på mode og bæredygtighed. Jeg valgte navnet “bedre”, fordi meget tøj ikke er 100% bæredygtigt, men på vej derhen, og fordi lidt altid er bedre end ingenting. Jeg går mere op i, om noget er bedre, end om det er perfekt.

johanne stenstrup 1

Når jeg tænker på modebranchen er bæredygtighed hverken det første eller femte ord, der dukker op i mine tanker. Hvordan kan man overhovedet producere tøj på en bæredygtig måde?

Det er rigtigt, at der er mange modsætninger mellem modebranchen og bæredygtighed. De hænger ofte sammen med, hvordan vi opfatter mode i dag; som noget der skal være nyt og hele tiden skal skiftes ud. Sådan har det ikke altid været, og forhåbentlig forsvinder den idé igen. Hvis grundtanken i mode er, at man skaber smukt design, der passer til vores behov og bruges og elskes i lang tid, så er det også muligt at producere mode på en måde, der viser omtanke for både mennesker og miljø.

En bæredygtig tøjproduktion er for mig en, hvor hvert eneste produktionsled er nøje planlagt, så det har den mindst mulige påvirkning på miljøet, og hvor alle involverede – dyr eller mennesker – bliver behandlet godt. Det er ikke muligt at producere 100% uden brug af ressourcer, men det synes jeg heller ikke er målet. Målet er snarere at finde et niveau, hvor der er balance i tingene. Og et vigtigt element her er at gøre op med fast-fashion og lave tøj, der holder, både fysisk og æstetisk.

Hvad er bedst at købe: Genbrugstøj eller nyt tøj, som er bæredygtigt produceret?

Generelt vil jeg helst ikke fremhæve det ene frem for det andet. Alle skal kunne være med, både dem som ikke kan lide genbrugstøj og dem, som ikke har råd til bæredygtigt produceret tøj. Men hvis man udelukkende tænker på miljøregnskabet, så er genbrugstøj bedst, fordi man skipper det led, der hedder ny-produktion, som står for langt den største miljøbelastning. Hvis man derimod ser bæredygtighed i et mere socialt perspektiv og gerne vil skabe gode arbejdspladser og støtte fair behandling af dyr og arbejdere, så er det bedste at støtte nogle mærker, som går op i det.

Der er desværre aldrig et klart svar, når det kommer til bæredygtig mode. I dette spørgsmål vil jeg sige, at det vigtigste er at finde ud af, hvad der betyder mest for en selv, og så handle ud fra det. Men genbrug er et godt sted at starte, fordi det er mere tilgængeligt rent prismæssigt.

johanne stenstrup 2

Er alt dit tøj bæredygtigt?

Desværre ikke. Det er lidt under 3 år siden, at jeg fik øjnene op for bæredygtigt tøj, og kun 2 år siden jeg helt droppede high-street tøj. Derfor har jeg meget tøj fra før den tid, jeg synes nemlig hverken det var smart eller etisk at smide hele min garderobe ud og starte forfra. Men alt jeg køber nu, skal opfylde et af tre kriterier: 1. være second-hand, 2. være lavet af et miljøvenligt materiale eller 3. være lavet under gode arbejdsforhold. Hvis jeg køber nyt, vil jeg helst koble de to sidste.

Prisen er dog en stor udfordring ved at købe bæredygtigt. Man kommer ikke til at høre mig sige, at det er for dyrt, for mange bæredygtige mærker har faktisk en mindre fortjeneste end resten af branchen. De betaler ordentlig løn og tager flere miljøhensyn, og så bliver produktet mere kostbart. Jeg forstår altså godt priserne – jeg har bare ikke altid råd. Det forsøger jeg så at kompensere for ved at købe færre ting, end jeg gjorde før, som så til gengæld er lavet bedre og holder længere. Det er svært, men jeg synes det væsentlige er at ændre vores opfattelse snarere end at firmaerne skal blive ved med at presse priserne – det kommer der ikke noget godt ud af.

Har du et par tommelfingerregler, der er praktiske at følge, når man køber tøj? 

Først: Vent med at købe noget, til du ved, hvad du mangler eller virkelig ønsker dig. Det havde jeg selv svært ved i starten, fordi jeg var en impulsshopper, men det er så vigtigt. Start med det du har!

Dernæst: Find ud af, hvad der er det vigtigste for dig. Hvis det er miljø og økologi, så gå efter mærker, der har økotøj, og suppler med genbrug. Hvis det er arbejdsforhold, skal du google lidt mere, men du kan finde super seje ting!

Udvalget med bæredygtigt tøj er mindre end det konventionelle, og tit kan du ikke gå ind i én butik og finde det hele. Min linksamling er et godt sted at starte, og ellers kan du spørge i de butikker, du går ind i. Hvis de har noget, der er “bedre”, vil de altid vide det.

Grundlæggende vil anbefale, at man tager en ting ad gangen og gør den til en vane. Et godt sted at starte er basistøj, hvor udvalget er størst. Når du har gjort det til en vane at købe bæredygtigt der, så gå videre til noget andet. Tænk på det ligesom mad, hvor mange sikkert startede med at købe økologisk mælk og æg og tog den derfra.

johanne stenstrup 3

Til sidst vil jeg spørge dig om en ting, som jeg tit selv bliver spurgt om: Tror du, at man som enkeltperson kan gøre en forskel i det store billede?

I denne verden tror jeg næsten, at dét er det eneste, der kan gøre en forskel. Især hvis man gennem sine egne handlinger kan inspirere andre. Det er hele tiden den vej det går, at vi langsomt inspirerer hinanden og ændrer vores vaner. Men det er en langsom vej, og det kan godt være svært at se bevægelsen, når man står midt i den og tænker, at “mine valg gør jo ikke en forskel”.

Jeg stemmer med mine penge. De store firmaer mærker ikke, at jeg ikke shopper hos dem, men de små firmaer kan i den grad mærke et køb til eller fra. På den måde er jeg med til at gøre en positiv forskel for mennesker og miljø rundt omkring i verden. Jeg køber det, jeg gerne vil se mere af.

Alle billederne er fra bedremode.nu og @johannebedremodenu.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

2 kommentarer

 • Besvar
  Roxanne
  2. august 2015 at 11:15

  Rigtig godt og spændende interview!

  • Besvar
   Emma
   18. august 2015 at 08:40

   Tak! Det synes jeg også :) Hun er sej, Johanne.

  Skriv en kommentar