Interviews

Sommergæst: Janne Wohlfeil

janne introbillede

► Hej Janne! Vil du kort fortælle, hvem du er?

Jeg er en helt almindelig studerende, der bor i Aarhus og nyder mit liv – og har gjort det til en livsstil at producere så lidt affald som muligt. For et halvt år siden begyndte jeg et Zero Waste eksperiment og startede bloggen Tag Skraldet!, hvor jeg deler mine erfaringer og oplevelser med at reducere mit affald. Affaldsreducering betyder, at jeg handler med stofposer i stedet for plastikposer og altid har min drikkedunk med, så jeg ikke skal købe plastikflasker, men fx også at jeg køber mange madvarer uden emballage: Hos bageren får jeg mel og havregryn direkte ned i nogle store glas, i kaffe- og tehandlen kommer jeg med mine egne beholdere, når jeg blander slik, har jeg en lille stofpose med til at komme det i, osv.
Desuden har jeg anskaffet mig en ormekompost til grøntsagsskræller, bind og tamponer er erstattet af stofbind og en menstruationskop, mine ben barberer jeg med en fin gammeldags barberskraber, hvor bladet kan genbruges, og så børster jeg tænder med komposterbare tandbørster af bambus. Det lyder lidt måske lidt ekstremt, men det kan sagtens lade sig gøre uden det store besvær!

janne wohlfeil 2

At leve bæredygtigt er rigtig mange ting. Hvordan kan det være, at du netop har kastet dig over Zero Waste frem for fx økologi, bæredygtig mode eller madspild?

Indtil for et år siden syntes jeg egentlig, at jeg levede ret bæredygtigt. Jeg købte primært økologiske madvarer, jeg smed næsten aldrig madrester ud, og jeg havde bevidst besluttet mig for ikke at have en bil for miljøets skyld. Men så faldt jeg en dag over begrebet Zero Waste og læste om en familie i USA, hvis affald fra et helt år(!) kunne være nede i en glaskrukke. Der gik det op for mig, hvor meget affald jeg selv producerede – simpelthen fordi jeg aldrig havde tænkt på affald som et miljømæssigt problem.

I virkeligheden er affald et kæmpe problem. For det første bliver der spildt en masse ressourcer og energi på at producere ting, som næsten bliver smidt ud med det samme, fx emballage og billige plastikting, som er produceret til at gå i stykker hurtigt. For det er det problematisk at komme af med affaldet: Enten brænder vi det det, hvilket frigiver en masse farlige kemikalier til atmosfæren og den luft, vi indånder, eller vi gemmer det væk på lossepladser, hvor det aldrig forsvinder og kemikalierne får lov til langsomt at sive ned i undergrunden.

Jeg oplevede, at folk ligesom jeg gik rigtig meget op i økologi og snakkede meget om madspild, men jeg tænkte, at der var for lidt fokus på affaldproblemet og hvordan man kan reducere sit affald. Derfor startede jeg bloggen, som primært har fokus på affaldsreducering. Jeg lever bæredygtigt på andre områder end affald – affaldsprojektet har måske i virkeligheden fået mig til at tænke endnu mere over bæredygtige valg generelt – og i mine blogindlæg har jeg også altid fokus på de løsninger, der generelt er bæredygtige. Men mit fokus ligger bevidst på affald, fordi jeg mener, det er vigtigt at også dette budskab bliver spredt.

► Oplever du nogle gange, at dit princip om ikke at skabe affald står i vejen for sociale aktiviteter med andre mennesker? Og i så fald: Hvordan griber du det an, hvad tænker du om “clashet” mellem dine egne værdier og andre menneskers?

Det sker især når jeg er “ude”. Til Sankt Hans ville jeg have en øl med en veninde, men de havde ingen pantflasker, kun fadøl i engangsplastikkrus. Tilfældigvis havde jeg mit eget krus med, som jeg kunne bruge i stedet, fordi vi havde lavet picnic inden, men ellers ville det selvfølgelig være blevet et dilemma: Øl og det sociale eller Zero Waste?

Når jeg er hjemme hos andre, kommenterer jeg ikke på, hvor meget affald de laver. Jeg får tværtimod dårlig samvittighed over, at mine venner nogle gange nærmest undskylder over for mig over at have købt ting, der er pakket ind! Men jeg kan godt finde på at foreslå nogle ting, de kan ændre for at undgå en del affald, hvis det lige giver mening. Hvis vi køber ind til noget fælles, foreslår jeg for det meste at gøre det zero waste, men hvis det bliver for besværligt, er jeg også villig til at gå på kompromis. Det er vigtigt for mig, at Zero Waste bliver ved med at være sjovt og føles meningsfyldt, at det ikke bliver en kæmpe byrde hverken socialt, økonomisk eller tidsmæssigt. Så må det betyde, at jeg ikke kan være 100% konsekvent. Hvis jeg skræmmer folk væk ved at være for ekstrem, gør jeg jo ikke nogen forskel alligevel.

janne wohlfeil 1

Det giver vildt god mening for mig at undgå fx emballage, men mange økologiske varer er desværre pakket ind i cirka syv lag plastik. Hvad tænker du om det – køber du så hellere konventionelt og uindpakket?

Dét er en ting, der frustrerer mig helt vildt! Det giver ingen mening, at netop økologisk frugt og grønt er pakket ind, når det på alle andre måder er det mest bæredygtige valg. Omvendt er det heller ikke en løsning at pakke alt det konventionelle frugt og grønt ind i stedet for, for det er der nu engang mere af, og så ville det i sidste ende betyde mere affald end nu.

Heldigvis kan man få de fleste ting uindpakket, bare ikke i supermarkeder. Jeg køber altid frugt og grønt på markedet, hos fødevarefællesskabet eller i helsekoster, hvor det ikke er pakket ind. Det kan godt lade sig gøre, men det er ikke en nem løsning, og det er ikke holdbart for de fleste mennesker.

For mig er den største udfordring nødder, som jeg kan få konventionelt i løs vægt eller økologisk i en plastikpose. Jeg har besluttet mig for at købe de konventionelle af hensyn til eksperimentet og for at skabe fokus på affald, men jeg kan sagtens forstå, hvis man vælger de økologiske. Hvad der er mest bæredygtigt afhænger altid af mange faktorer, som vi ikke kan beregne som privatpersoner: lokalt eller importeret, økologisk eller konventionelt, med eller uden emballage osv.

Det vigtigste er, at vi tager et bevidst valg og fortæller andre om det. I sidste ende er det ikke vores egen indsats, der gør en forskel, men at andre bliver inspireret til at gøre det samme :)

► Du skrev for nylig, at du ikke har været nede med skrald i 5 uger. Det er godt nok sejt! Hvor vil du anbefale, at man begynder, hvis man vil skære ned på sit affald?

Jeg havde ikke troet, at jeg ville kunne nå så langt på 5 uger, da jeg startede i februar. Det vigtigste er nok at tro på, at man kan gøre en forskel. Og så at starte med de nemme ting først, så man hurtigt får en succesoplevelse og ikke giver op, bare fordi flødeboller ikke kan fås uden indpakning. Tre nemme ting at starte med kunne være:

1. erstat bæreposer af plastik med nogle af stof
2. få et “nej tak til reklamer”-skilt på postkassen
3. anskaf en drikkedunk

Hvis man allerede har gjort de ting og har lyst til at tage et yderligere skridt mod mindre affald, kan man også læse mine to lister over 10 ting, man kan starte med, hvis man gerne vil reducere sit affald: liste 1 & liste 2.

janne wohlfeil 3

► Og endelig klassikeren: Tror du, at man som enkeltperson kan gøre en forskel i verden?

Det er jeg fuldstændig overbevist om! Men jeg er også helt bevidst omkring, at det ikke er min egen indsats, der gør en forskel – det er først i det øjeblik, at jeg kan inspirere andre til at gøre det samme, at det betyder noget.

Jeg har lige været på ferie med en veninde, og jeg blev ved med at snakke begejstret om at vaske hår med naturlige ting i stedet for shampoo. Vi grinede ret meget af min æggehårvask, men da vi kom tilbage fra ferie, skrev hun til mig, at hun nu havde besluttet sig for også at droppe shampoo. Min søster erstattede for nylig engangsplastikflasker med en drikkedunk af glas, og en anden veninde fortalte mig forleden stolt, at hun nu er begyndt konsekvent at huske stofposen, når hun køber ind.

Tænk engang, hvis den familie fra USA, der inspirerede mig, ikke var gået i gang med deres Zero Waste projekt. Eller hvis de ikke havde skrevet om det på deres blog. Så havde jeg aldrig hørt om det, og så ville alle de folk, som nu langsomt er blevet inspireret af min blog, ikke have ændret deres vaner. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi alle skal have hver vores blog nu. Men fortæl dine venner om projektet. Vis din flotte nye stofbærepose til dine kollegaer. Forklar kassedamen med et smil, at slikposen er af stof i dag for at skåne miljøet. Og tro på, at det gør en forskel. Det gør i hvert fald ingen forskel, hvis man ikke gør noget.

Alle billeder er fra @tagskraldet.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Relateret indhold

2 kommentarer

  • Besvar
    Liselotte
    17. august 2015 at 11:23

    Det er en kommentar til det med emballagen om økofrugt og -grøntsager.

    Jeg kan huske, at jeg så et madmagasin på DR (tror jeg) om emballage eller ingen emballage, og konklusionen fra forskeren, som de havde i programmet var, at frugt og grønt, der er pakket ind, holder markant længere end ting, der ikke er. Det vil sige mindre madspild, fordi man kan nå at bruge råvarerne inden de går til.

    Den erfaring har jeg også gjort mig, ligesom det kan være rigtig smart at have frosne grøntsager og bær, hvor man kan tage det, man skal bruge og lade resten ligge i fryseren. Men frosne grøntsager kommer også i indpakning, så her ville nej tak til emballage også sætte en stopper for at madspildsdæmpende valg?

    Er der en afvejning hos jer i, hvad der er værst, emballage eller madspild. For jeg har min egen og madspild er faktisk værre fra mit udgangspunkt.

    • Besvar
      Emma
      18. august 2015 at 08:35

      Jeg køber jo masser af indpakkede ting (bare se mine indkøbsindlæg, som ind i mellem desværre bugner af plastik), så jeg ser generelt økologien som vigtigere end om det er indpakket eller ej. Det skyldes, at jeg først og fremmest går ind for at mindske brugen af pesticider i landbruget. At mindske spild i leddene inden forbrugeren er helt sikkert en smuk plan! Men når fx et græskar, hvidkål og meloner er pakket ind i plastik, så gør det altså lidt ondt i mig. De har så meget skræl/er så hårde selv, at jeg har svært ved at tro, at et lag plastik gør en forskel for holdbarheden. Men måske tager jeg fejl? Jeg har ikke set det program, du henviser til.

      Som jeg ser det er kampen mod madspild, kampen for økologi og kampen for mindre affald alle sammen kampe for det samme, nemlig en mere bæredygtig planet. Om man lægger sit fokus på det ene eller det andet afhænger nok mest af personlige præferencer :)

    Skriv en kommentar