Interviews

Sommergæst #5: Thomas Erex

thomas erex mad med medfølelse

Billedet er lånt fra Kærlighed & Kikærter.

Jeg har aldrig mødt sommergæst nummer fem, Thomas Erex, men jeg synes han er sej! Han er manden bag den fine blog Kærlighed & Kikærter, og selvom vi ikke har mødtes, er jeg sikker på, at vi ville hygge os, hvis det skete. Sjovt, som man kan føle et fællesskab med andre udelukkende ud fra det faktum, at de har droppet kød og i stedet lever af planter. Sjovt – og virkelig dejligt! Vi kører:

Hej Thomas. Vil du kort præsentere dig selv?

Selvfølgelig vil jeg det! Jeg er 25 og bor i Århus. Jeg studerer engelsk og film & medier på uni, og så blogger jeg på Kærlighed & Kikærter. Via bloggen deler jeg inspiration til lækker, vegansk mad og anden inspiration til et vegansk liv. Derudover er jeg kontaktperson/formand i Mad med Medfølelse, en vegansk madforening, der deler inspiration til lækker, dyrevenlig, sund og miljøvenlig mad.

Hvad er det lækreste, du har spist denne sommer?

Uh, der er meget! Om sommeren kan vi nyde en masse frugter og grøntsager, som vi ikke kan få i samme kvalitet om vinteren, og det udnytter jeg. Jeg er vild med jordbær og hjemmelavet koldskål! Jeg har lige været i København, hvor jeg besøgte den hyggelige Café N. Det gør jeg hver gang, jeg er der. Fik deres tallerken med veggedeller, salat, tzatziki og kartoffelbåde, hvilket var rigtig godt.

Men det lækreste, jeg har spist denne sommer, må være en stor salat, jeg lavede med en veninde: spæde salatblade, bønner, tomat, agurk og alt det der. Vendt i en let sennepsdressing, toppet med ovnbagte pestokartofler og serveret med knasende stykker ristet brød med tomatspread. Jeg er ellers ikke vild med salat, men den var fantastisk. Og selvom vi lavede en stor portion, så spiste vi op.

Du er aktiv i det veganske miljø i Århus. Hvordan er det?

Det kan man vist roligt sige. Som formand i Mad med Medfølelse, passioneret madaktivist og aktiv blogger går jeg gerne på gaden og i æteren for at sprede det gode budskab. Og hvordan er det? Det er fedt. Jeg tror  ikke, jeg ville kunne lade være, hvis jeg prøvede. Jeg er stolt af det, vi er i gang med at gøre for veganismen i Danmark, for det er rigtig vigtigt for en masse uskyldige væsner, for planeten og for os selv. I Århus har vi en masse engagerede mennesker, som er villige til at kæmpe for sagen på deres egen måde, og et rigtig godt sammenhold. Vi arbejder med forskellige projekter, nogle alene, andre i større grupper som Mad med Medfølelse, men alle med et fælles projekt. VI støtter og supplerer hinanden, og det er rigtig spændende og inspirerende at være en del af.

Er du veganer for dyrenes skyld?

Ja. Som veganer mener jeg, at alle har lige ret til liv og frihed. Andre dyr er ikke objekter eller varer, man kan handle med og behandle, som man vil. De er sansende individer, der ønsker et liv i frihed. Præcis som du og jeg. På et tidspunkt for snart to år siden opdagede jeg, at det ikke var nødvendigt for mig at spise dyr, og at der var en masse negative konsekvenser ved det for både dyrene, miljøet og mig selv. Jeg opdagede, at der lå en hel del lidelse bag alle animalske produkter, og så kunne jeg simpelthen ikke være en del af det længere. Jeg har siden da opdaget en masse fakta, som gør, at jeg slet ikke kan forstå, hvorfor vi stadig spiser dyr. Vegetarer og veganere lever i gennemsnit ca. 8 år længere, vegansk kost udleder kun ca. en tiendedel af den mængde drivhusgasser en konventionel kost udleder, forureningen fra opdræt af dyr til “mad” forurener jord, luft og vand – der er mange gode grunde til at lade være med at spise dyr, men de vigtigste er respekten overfor og kærligheden til vores medvæsner. Grise, fisk, køer, høns og alle de andre dyr, vi kalder mad, er fredelige skabninger. Som hunde og katte er de kærlige, sociale og intelligente skabninger, som intet ondt vil os, så hvorfor skulle vi ønske at gøre dem ondt?

Føler du dig nogle gange som en besværlig gæst?

Heldigvis har jeg søde venner og familiemedlemmer, som er gode til at have en veganer på besøg. Men jeg har faktisk ikke noget imod at være lidt til besvær! Det tvinger folk til at tænke anderledes på måltidet end normalt, og sætte grøntsagerne i fokus i stedet for de animalske produkter. Jeg vil gerne dele min viden med andre, så de kan lære nye køkkentips og gøre deres madvaner grønnere, og ofte synes folk, det er spændende. Så det handler egentlig om at vende det fra besværligt til udfordrende og inspirerende. Vælger man den synsvinkel bliver det lettere at være “den besværlige veganer” :)

Har du et godt tip til en bog/film/artikel/podcast, som læserne kan bruge august måned på?

Jeg har tidligere anbefalet Jonathan Safran Foers bog Eating Animals (Om at spise dyr på dansk). Den er en rigtig god anbefaling til alle, der vil oplyses om industri, traditioner og kulturen bag at spise dyr. Den er virkelig velskrevet og underholdende. Og så vil jeg anbefale de to film, som skubbede mig i retning af veganisme: Food Inc. og Earthlings. Sidstnævnte er voldsom, men meget ærlig. Den film ændrede mit syn på livet for altid, så den vil jeg til enhver tid anbefale folk at se med åbent sind.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

4 kommentarer

 • Besvar
  Maria
  24. august 2013 at 08:57

  Jeg er vild med Thomas indstilling om ikke at være besværlig men derimod få folk til at tænke anderledes – helt sikkert noget jeg vil tage til mig!

  • Besvar
   Emma
   26. august 2013 at 15:27

   :) Det er dejligt at høre, at du tager noget med dig!

 • Besvar
  Gæst hos Emma Slebsager | Kærlighed & Kikærter
  25. august 2013 at 22:28

  […] vil lige kort reklamere for, at jeg er sommergæst ovre på Emma Slebsagers fine blog. Hun er helt klart værd at følge, hvis I ikke allerede gør det. Der er mad, tanker, inspiration […]

 • Besvar
  Favoritliste uge 35 2013 | GRØNNERE
  1. september 2013 at 13:16

  […] skønne blog. Jeg faldt over den i forbindelse med den veganske madbloggers, Thomas Erex, interview på hendes blog. En inspirationskilde uden lige! Her er denne uges […]

 • Skriv en kommentar