Perspektiv

Så meget godt i vente

I går var jeg i studenterhuset og fortælle nogle internationale studerende om klimaambassaden, og bagefter susede jeg direkte ind i Grand, satte mig i et blødt biografsæde og blev opslugt af naturen. Jeg så filmen Så meget godt i vente om Niels Stokholm og hans biodynamiske gård, røde køer, hjemmelavede ost og friskplukkede grøntsager. Det var en film, jeg havde glædet mig til længe, og den skuffede på ingen måde. For det første er den rasende smuk med langsomme panoramaer og dramatiske detaljebilleder fra naturen på gården. For det andet er det øjenåbnende og inspirerende og rørende at se, hvilket forhold Niels har til jorden og de levende organismer i og på den. Og for det tredje er den et bevis på, at de ting, jeg hørte om biodynamisk landbrug i kollektivet i Brabrand, er rigtige nok – Niels og hans kone graver også kohorn ned i jorden og giver køerne særlige ting at spise, når fuldmånen nærmer sig.

Filmen går i biograferne i en uges tid endnu, så I kan stadig nå det! Her er en artikel om Niels og hans mission, som jeg varmt kan anbefale, og så tager vi da også lige traileren til filmen:

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

5 kommentarer

 • Besvar
  Louise
  5. september 2014 at 20:00

  Åh ja, jeg så den også! Og jeg kan kun stemme i med et hep hep og et hurra! For Søren hvor var den god… Wau så inspirerende han er. Hvis jeg bliver 80 år vil jeg også være så klog på livet og jorden og universet! Og inspirere ungdommen! Han er et fantastisk menneske. Kun kærlighed og beundring tilovers for ham!!

 • Besvar
  Py
  8. september 2014 at 17:10

  Hov, den skal jeg da også se!! Ser virkelig god – og hyggelig – ud på traileren. Tak for alle de gode tip!

 • Besvar
  Anna
  4. november 2014 at 02:58

  Jeg har også set denne film og var så grebet af den. Jeg er stor, stor fan og synes bare det hele gav mening efter at have set den. Jeg har undersøgt en del for at finde ud af mere om det biodynamiske landbrug, men synes ikke det er så let. For så når jeg gerne vil tale for det, får jeg spørgsmål/kritik som:
  – Det er synd for dyrene, at man ikke må give dem medicin (hvis de lider og medicin vil hjælpe?) – for ja, jeg forstår idéen om, at det ikke er godt for de mennesker, der spiser kødet bagefter, og at det ikke er naturligt- men hvad med dyrene?
  – Og er det ikke bare noget hokus pokus, når de går op i månefaserne osv. (dette spørgsmål er ikke formuleret af mig, for jeg synes det ikke, men har svært ved at argumentere imod)
  Ville være virkelig glad for at høre dine synspunkter – tak for mange spændende indlæg herinde!

  • Besvar
   Emma
   4. november 2014 at 10:32

   Hej Anna! Generelt er jeg jo imod at holde dyr for at spise dem, så jeg er ikke ligefrem kæmpefan af biodynamisk dyrehold. Når det er sagt, så er det da helt sikkert den mest fornuftige, respektfulde og ordentlige måde at holde dyr, jeg har hørt om.

   Med hensyn til medicinering, så ved jeg ikke nok om det til at sige noget fast. Umiddelbart tænker jeg, at dyr ligesom mennesker skal kunne nyde godt af fx antibiotika, men jeg kender ikke de biodynamiske landmænds argumenter for ikke at give dem det. I øvrigt synes jeg, at et argument om dyrevelfærd (det er synd for dyrene i de biodynamiske landbrug) klinger meget hult, hvis det kommer fra nogen, som går ind for at holde dyr på almindelig vis. Der er jo utallige eksempler på, at dyr i landbruget lider – de bliver kastreret uden bedøvelse, står i deres eget møg så de får åbne sår på benene, hakker/bider i hinanden fordi de står så tæt, får liggesår af ikke at kunne bevæge sig, bliver fjernet fra deres unger for tidligt osv. Alt sammen ting, der netop ikke foregår i det biodynamiske landbrug. Og måske har dyr i konventionelle landbrug så meget brug for antibiotika, fordi de grundlæggende holdes spærret inde under nogle forhold, som ikke passer til deres natur?

   Månefaser, planeternes stråling og så videre er for mit videnskabelige øre det rene volapyk. Men jeg tror sådan set ikke, at det er planeternes stilling, der er essensen. En i min brors kollektiv mener, at det er selve den TID, der bliver brugt på de forskellige ting, der gør forskellen. Altså at man bruger tid på at gå og kaste det der gødning ud over markerne, som er lavet af et kohorn der blev gravet ned for et år siden, at man bruger tid på at passe sin kompost, at man bruger tid på at planlægge sine marker og sine arbejdsgange. Det tror jeg, hun har ret i. De fleste ting bliver bedre af, at man dedikerer tid til dem – hvorfor skulle planter ikke? Og hele tanken om at være forbundet til universet, at alting hænger sammen og påvirker hinanden, den er jo fuldt ud gyldig og helt, helt konkret. Det taler vi om i videnskabsteori som et faktum – alting er uendeligt aspektueret, og man kan aldrig forstå en hel genstand, fordi den hænger sammen med alt andet i hele verden. Så dét aspekt kan du roligt argumentere for er sandt. Om man så konkretiserer det i månestråling eller filosofi er for mig at se et spørgsmål om præferencer :)

 • Besvar
  Anna
  4. november 2014 at 12:41

  Hej Emma, tusind tak for svar – virkelig gode pointer.
  Selv er jeg halvvegetar (dvs. jeg spiser fisk af og til), og har altid tænkt at for mig handlede det mest om, at det var en mere bæredygtig måde at spise på, og at det kød jeg kan købe i supermarkederne ikke er produceret på en måde, jeg er enig med. Men jeg begynder mere og mere at finde ud af, at det ikke føles naturligt for mig at spise kød, og at der nok faktisk ikke er noget kød, ligemeget hvor fritgående og lykkeligt det er, jeg ville spise. Men derfor synes jeg stadig, det giver så god mening at holde dyr som en del af et landbrug – ligesom Niels Stokholm gør det – fordi de også giver så meget til hans jord. Men jeg kan ikke finde ud af, om jeg virkelig grundlæggende synes, at det er forkert at spise kød (selv når det er biodynamisk), eller om jeg synes det er fint, hvis andre finder det naturligt.

  “I øvrigt synes jeg, at et argument om dyrevelfærd (det er synd for dyrene i de biodynamiske landbrug) klinger meget hult, hvis det kommer fra nogen, som går ind for at holde dyr på almindelig vis.”
  “Og måske har dyr i konventionelle landbrug så meget brug for antibiotika, fordi de grundlæggende holdes spærret inde under nogle forhold, som ikke passer til deres natur?”

  Det du siger der, er nemlig det jeg ville tænke – og når økologikontrollen i filmen bruger så meget tid på at se, om Niels’ dyr har det godt, kan jeg slet ikke forstå den energi, der bliver brugt på det, som kunne være brugt til at gøre noget for dyr i det konventionelle landbrug.

  Og tak for tanken om TID – for tiden er da nok noget af det, der mangler i det konventionelle – og tiden hænger nok også sammen med tankerne – altså alle tankerne der er bag den måde, de driver landbrug på – der er så meget kærlighed i de tanker, og ja det har planterne sikkert også godt af.
  Og ja, tror også netop det var idéen om, at alt vi gør i vores egen lille hverdag, har en effekt på alt andet – det hele er en helhed.

  Ved ikke om der var så meget spørgsmål tilbage i det, mere bare en ‘tankedeling’. Tak for dine tanker :)

 • Skriv en kommentar