Andet

Om jul og gaver

Om præcis en måned er det juleaften. Der er allerede gang i ræset, hvor end man kigger hen: Pyntede gader, hylde efter hylde med chokoladejulemænd, snebolde og brunkager, glimmer og guld, nisser og gran. Jeg glæder mig, og jeg glæder mig ikke.

Julen er nemlig både skøn og svær at holde ud. Det er en måned fuld af kontraster – dejlige dage i godt selskab på den ene side, stressede timer og tårnhøje forventninger på den anden. De sidste par år har jeg meldt mig mere og mere ud af den travle del af julen og mere og mere ind i den rolige. Jeg ønsker mig tid til at tænke over det år, som er gået, og det næste som kommer. Tid til at hænge ud med min familie, mine venner og mig selv. Og så dropper jeg gaverne. Også i år.

For at skyde julemåneden i gang har jeg samlet alle bloggens bedste juleindlæg. Der gemmer sig nemlig mange guldkorn i arkivet – og i kommentarfelterne til de gamle indlæg, ikke mindst.

Om at holde gavefri jul

Sidste år skrev jeg et indlæg i Sustain Dailys julestafet om at holde jul uden gaver. Vi kører samme model i år – ingen gaver, men masser af tid til at spise julemad og chille i sofaen med knas
og portvin!

Video: Verdens bedste julepostej

Samme år delte jeg opskriften på min yndlingsjulepostej. Når jeg ser den lille film, får jeg vildt meget lyst til at lave flere videoer – indtil videre kan I se resten her: De lækreste daddelkugler • Min opskrift på morgenboller.

En juleliste

Tilbage i 2015 delte jeg en juleliste med for eksempel mit mærkeligste juleminde, årets julemenu og min yndlingsjulesang.

Nissens bedste bæredygtige tricks

Året inden – i 2014, tænk engang hvordan bloggen er et arkiv over mit liv efterhånden! – delte jeg mine fire bedste tips til en mere bæredygtig jul. Ellers faktisk er det ikke mine tips, men min oldemors gamle nisses.

Julegaver med en mission

Og helt tilbage i 2012, altså for fem år siden(!), delte jeg en række idéer til julegaver, som har en mission om at gøre verden til et bedre sted. Hvis man ikke kan få familien med på jul uden gaver, kan man jo altid snige lidt bæredygtighed ind under træet.

Glædelig snart-jul! Er der noget særligt juleindhold, I kunne tænke jer at se på bloggen i år?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

6 kommentarer

 • Besvar
  Maja Harder
  24. november 2017 at 07:45

  Det er helt klart en meget kontrastfyldt tid. Helt enig! Mega High-five for gavefri jul – det er super sejt.
  https://www.bloglovin.com/blogs/maja-harder-18257183

  • Besvar
   Emma
   24. november 2017 at 23:00

   Tak skal du have, jeg synes virkelig også at min familie er sej!

 • Besvar
  Katrine
  24. november 2017 at 22:42

  Jeg har også besluttet mig for, for andet år i træk, at holde gavefri jul. Det giver mig så meget ro og overskud til at fokusere på det vigtige i december: Julen og eksamnierne.
  Sidste år oplevede jeg bare, at nogle af mine familiemedlemmer gav mig gaver, selvom jeg udtrykkelig have frabedt mig det og forklaret, at jeg ikke har lyst til at eje flere ting. Har du prøvet det? Hvordan ville du håndtere det?

  • Besvar
   Emma
   24. november 2017 at 23:00

   Sweet, velkommen i klubben! Hvis du får gaver, selvom du ikke har lyst til det, så ville jeg nok prøve at komme det i forkøbet. Det kan du måske gøre ved at sige, at du helst er helt fri for gaver, selvom det lyder mærkeligt – altså virkelig understrege at du mener det. Du kan også sige, at hvis folk absolut vil forære dig noget, så bliver du glad for oplevelser og spiselige ting (bare eksempler). Jeg har selv ønsket mig “lækre økologiske madvarer” af min mormor et par gange, det er totalt luksus at få en kurv fuld af ting man faktisk kan bruge :) Og så siger jeg i øvrigt altid tak for de gaver jeg får ;) Hvis de slet ikke er mig (og ikke kan byttes), så sender jeg dem videre til nogen, som kan bruge dem.

 • Besvar
  Laura
  26. november 2017 at 22:17

  Jeg synes, det er enormt svært at sige fra, for der er mange, jeg giver “pligtgaver” til, og som kun er stress og jag at finde på. Jeg er en del af en sammenbragt familie, og vi giver allesammen hinanden gaver, selvom der er flere, jeg ser sjældent. Jeg kunne sagtens forestille mig at skære en del gaver fra, både at give og få, men nogle vil jeg jo også gerne give en gave. Så det er vanskeligt, hvis nogen får og andre ikke gør. Der har jeg ikke lige knækket koden.
  Jeg tænkte på, hvad du gør i forhold til, at I har fået et barn. Får han gaver? Nu hvor han er så lille, så gør det nok ikke så meget fra eller til, men når han bliver lidt ældre, kommer det måske til at betyde noget. Har I overvejet, hvad I vil gøre der?

  • Besvar
   Emma
   27. november 2017 at 16:54

   Uh ja, der er nok svært at skære gaver fra for nogen og ikke for alle. Måske kan du foreslå, at I er flere som slår jer sammen om at give færre, men større (som I bedre kvalitet) gaver?

   I forhold til dit andet spørgsmål, så har vi ikke lagt os fast på noget endnu. Men jeg tænker, at vi begge to har lagt en god bund ved ikke selv at ønske os noget og decideret vælge gaver fra – så ved hele familien ligesom, at vi helst ikke vil have tusind plastikting, men hellere få ting i god kvalitet :) Indtil videre har vi fået super fine gaver til ham, synes jeg – lidt men godt, hjemmestrik, økologisk tøj og praktiske ting. Og ikke så mange :) Der er jo en glæde for familien i at forære ham noget, og det må de selvfølgelig gerne – han kommer nok til at ønske sig oplevelser, hvis jeg får lov at have en finger med i spillet 😉

  Skriv en kommentar