Perspektiv

No Impact Man

The job is simply this: to live our lifes as though we make a difference.

Colin Beavan bor i New York City med sin kone og sin datter, da han beslutter sig for at leve i et år uden at have en impact på miljøet. Det vil sige, at han ikke producerer skrald, ikke køber nye ting, ikke bruger elektricitet, ikke bruger andre transportmidler end sin cykel og kun spiser lokalt producerede økologiske fødevarer.

Jeg så filmen om Colins år som No Impact Man, før jeg læste bogen. Filmen er virkelig god, men bogen er bedst. Selvom man kan have delte meninger om hele populærvidenskabsgenren, har Colin så mange gode pointer, at mit eksemplar er fyldt med æselører og understregninger. For det første synes jeg, at selve konceptet er virkelig cool. For det andet vrimler det med små hints til livsstilsændringer, som man sagtens kan tage til sig og gøre til en del af egen hverdag uden helt at slukke for køleskabet og elpærerne.

Colin arbejder ud fra det standpunkt, at det ikke er nok at skifte sine glødepærer ud med sparepærer. Det er ikke dét, vi skal – vi skal skifte hele vores kultur ud, så den ikke ødelægger vores planet:

We have to change the culture. Not just the government. I don’t want business as usual. I want better. I want a way of life that makes both the people and the planet happier.

Han er sej, synes jeg. Og selv om han ikke får mig til at gå hele vejen, så er jeg begyndt at tænke over mine papkaffekopper og madpakkeplastikposer – altså mit skrald. Og på, at jeg rent faktisk er i stand til at gøre en forskel.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

5 kommentarer

 • Besvar
  Julie
  6. februar 2012 at 12:51

  Jeg har ikke læst bogen, men set filmen. Jeg synes faktisk den rigtig interessante historie var hans kones. Colin havde jo et klart mål med sit eksperiment, hvorimod hun var med for hans skyld. Dét at hun ændrede holdning i løbet af projektet, fandt ud af hvad livet egentlig bliver uden at have en impact på miljøet (og måske endda en positiv impact) gjorde hende nem at relatere til. Hun gjorde det ud af de årsager mange andre nok også gør, eller kunne finde på at gøre – nemlig for at forbedre ens eget liv og få et sundere forhold til, hvad vi spiser, og hvad vi egentlig forbruger i det hele taget. Jeg kunne i hvert fald nemmere relatere til hendes oplevelse af det hele. That being said, så er han stadig ret sej!

  “I believe the most radical political act there is, is to be an optimist.”

  • Besvar
   Emma
   6. februar 2012 at 16:34

   Du har helt ret, hun er super på sin egen meget elskværdige måde. Hendes vindinger ved projektet (hun taber sig, får bedre kondi, bruger mere tid med sin familie, træder udenfor forbrugerræset) er helt sikkert nok det, som mange kan relatere til – for ikke nok med, at miljøet fik det bedre i løbet af deres no impact-år, det gjorde hun også selv!

 • Besvar
  Mette
  25. februar 2012 at 19:42

  Har set filmen for nogle måneder siden og den gjorde virkelig indtryk. Jeg syntes det er et ret spændende initiativ de har taget og kunne tænke mig at tage noget af dt jeg har set, med over i mit eget liv.

  Hvor har du fundet bogen? Den har jeg ikke kunnet opstøve på mit lokale bibliotek.

  Og til sidst kal der lyde at tak for den super blog du har!

  • Besvar
   Emma
   26. februar 2012 at 15:38

   Hej Mette. Hvor er du sød. Jeg fandt bogen i en boghandel i Berlin i efteråret, jeg vil skyde på at den nemt kan købes på nettet – men at få den fragtet til Danmark fra udlandet har selvfølgelig en ganske stor impact på miljøet ;) Ellers kan det da være, at dit bibliotek vil skaffe den hjem? Der er i hvert fald et par biblioteker der har den, så jeg lige på bibliotek.dk! E

 • Besvar
  Orakelblog » emma slebsager
  10. september 2013 at 15:02

  […] N o   I m p a c t   M a n   b o g   d a n s k Desværre er Colin Beavans bog, No Impact Man, som handler om et år uden negativ påvirkning af klimaet, ikke oversat til dansk. Mens man venter […]

 • Skriv en kommentar