Perspektiv

Nissens tips til en bæredygtig jul

Jeg elsker julen og glæder mig som en gal til at pakke en stor taske fyldt med varme sokker og tage på juleferie hos mine forældre. Eftersom jeg bor midt i et flytterod, har julepynten fået lov at blive inde under sengen i år. I hvert fald noget af den, for forleden bankede min oldemors gamle nisse inde fra sin æske og råbte, at han ville ud. Gamle nisser har som bekendt masser af erfaring med jul, og ham her havde et budskab, som han simpelthen måtte dele med os. Heldigvis havde han også taget fem praktiske tips og tricks med til at komme godt i gang med at gøre julen bæredygtig.

1. Giv oplevelser frem for ting

Alle de ting, vi køber til hinanden i julen, bliver produceret. Det er let at glemme, at alting er lavet af råmaterialer, mennesker og maskinkraft, synes jeg. Produktionen af vores julegaver udleder hvert år en million tons CO2, har Concito regnet ud. Det svarer til 200 kg CO2 per person i Danmark eller at alle i Danmark satte sig ind i en personbil hver og kørte til Rom. Vildt ikke? Hvis man giver oplevelser i stedet for ting, er der ikke så meget, der skal hives op af jorden/ud af bjergene/fældes træer for at blive produceret, og det ville gammelnissen og planeten begge to sætte pris på. Hvis man går all in, kan man også give velgørenhedsgaver – en vindmølleanpart koster 300 kroner, et regnskovsbidrag med chilifrø koster 90 kroner, og at plante et træ et sted i landet koster 19 kroner.

2. Spis grøn julemad

Julen er fuld af flæskesteg og frikadeller, men faktisk er der masser af gode julesager, der allerede er vegetariske og snildt kan laves veganske. Brunede kartofler, rødkål, waldorfsalat, risalamande, store rødkåls- og grønkålssalater, nødder, klementiner, julekager, knas, marcipan, you name it – skift anden ud med en postej eller flæskestegen ud med en vegedelle, så kører det for planeten! Jeg tænker, at vi kan udveksle gode juleopskrifter i et indlæg snart, hvad siger I til det?

3. Skriv en ønskeseddel uden ting på

Min ønskeseddel ser sådan her ud: 1. Økologisk mad, der kan holde sig lidt i skabene. 2. Bidrag til en organisation, du synes gør noget vigtigt. Så er der ikke mere på den. Too bad for alle dem, der ellers gerne vil vise mig deres kærlighed ved at give mig en ting! Jeg synes faktisk, at det kan være lidt et pres ikke at ønske sig noget. Det er selvfølgelig et luksusproblem, at der er folk, der gerne købe ting til mig i julegave, men jeg prøver lige så stille at overbevise min familie om, at jeg faktisk hellere vil have en olivenolie og en pose økologiske dadler til at spise i løbet af året, end en ting.

4. Køb god kvalitet og smid mindre ud

Gammelnissens bedste trick er det mest simple: Køb det, du har brug for, i god kvalitet. En økologisk jul er for eksempel lidt dyrene end en konventionel, men når man tænker på at vi smider mad ud for 700 kroner per familie over julen, så bliver prisforskellen sat lidt i perspektiv. I stedet for at købe for meget, kan man købe tilpas og i bedre kvalitet. Og skulle der være en rest af julemiddagen, er det i mine øjne bestemt ikke noget, der gør den 25. til en dårligere dag!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

15 kommentarer

 • Besvar
  Anja
  4. december 2014 at 20:07

  Bare lige et ekstra tip, så har jeg tænkt mig at give den her til de få der får gave af mig i år http://www.detflydendeforlag.dk/butik/boeger/mad_vs_foedevarer Er selv ved at læse Lone Landmands grumsomme beskrivelse af vores “mad” og det er en fantastisk bog! Kan kun anbefales.

  • Besvar
   Emma
   5. december 2014 at 11:43

   Tak for anbefalingen :)

 • Besvar
  Katrine
  4. december 2014 at 21:14

  Et oplagt sted at gøre julen mere bæredygtig er pakkeleg! Tænknpå alt det junk folk går ud og køber, som ingen gider at ha bagefter. Så jeg har tænkt mig a indføre bæredygtig pakkeleg i år, hvor alle tager ting med, de allerede har og ikke længere bruger, men man ku jo også bare samle de pande man ellers ville bruge på pakkelegsgaver og give dem til en velgørende organisation

  • Besvar
   Emma
   5. december 2014 at 11:46

   Åh, pakkeleg. Det er måske det klareste eksempel på meningsløst forbrug af dimser, der overhovedet findes. I min kærestes familie kalder de det “skrotleg” og reglen er, at man kun må tage ting med, som man allerede havde derhjemme – helt ligesom du siger. Måske skal du kalde det noget andet for at sælge det til din familie, hehe.

 • Besvar
  Karoline
  4. december 2014 at 21:24

  Åh det hele lyder så godt Emma! :)

  • Besvar
   Emma
   5. december 2014 at 11:46

   Dejligt at høre!

 • Besvar
  Anna
  4. december 2014 at 22:03

  Stort ja tak til nogle gode grønne juleopskrifter herfra! Holder mig første jul som vegetar, så kunne virkelig godt bruge noget inspiration :-)

  • Besvar
   Emma
   5. december 2014 at 11:46

   Coming up, det lover jeg.

 • Besvar
  Mathilde
  5. december 2014 at 10:21

  Det kan også være dejligt SU venligt at tænke lidt i alternative julegaver. Der kommer til at lægge flere genbrugsgaver fra mig og mine søskende under træet i år. Den ene er allerede købt på loppemarked i august. Jeg er ikke altid så god til det selv, men min erfaring er, at det bliver både bedre, billigere og grønnere hvis man giver sig tid til at tænke i alternativer og oplevelser.

  • Besvar
   Emma
   5. december 2014 at 11:48

   Genbrug er helt sikkert et godt grønt alternativ til nye ting! Sejt, at du har købt julegaver allerede i august. Og som du siger, så er de bæredygtige julegaver tit også billigere – og så kan man jo bruge de penge, man sparer, på fx at købe økologisk resten af året ;)

  • Besvar
   Hazel
   7. december 2014 at 16:14

   Jeg elsker også genbrugsgaver, både at få og give. De fleste af de gaver, jeg giver i år, er faktisk ikke-nye, og så kan man bare få rigtigt meget for næsten ingen penge. Forleden fandt jeg f.eks. en smuk, smuk udgave af Anna Karenina fra 1910 til 8 kr. Og for et par måneder siden en Royal Copenhagen kaffekop med underkop i perfekt stand til 10 kr. Men det kræver selvfølgelig, at man holder øjnene åbne igennem hele året, man kan nok ikke regne med at gøre 10 fantastiske fund på en enkelt tur i december.

   Et alternativt forslag til en bæredygtig julegave: et abonnement på det svenske bæredygtighedsmagasin Camino. Det kan også fås som digitalt abonnement, hvis man ikke vil belaste miljøet med tryk + forsendelse, og/eller gerne vil undgå at proppe sit hjem med flere ting.

   • Besvar
    Emma
    7. december 2014 at 22:51

    Gode tips! Det er egentlig sjovt, at man ikke tænker, at det belaster miljøet med en digital version, ikke? Internettet og alt det digitale findes jo også i den fysiske virkelighed og kræver kabler, elektricitet og lagerplads på servere rundt omkring i verden.

 • Besvar
  Rikke
  9. december 2014 at 10:31

  Tak for gode idéer, også til jer andre :) Helt enig i det med pakkeleg, måske skal jeg prøve at foreslå det til familien, meeen ikke helt sikker på det virker, men kunne jo tage en tur i genbrug og købe nogle af pakkerne :) Og min søster har ofte købt genbrug til mig, det gør mig altid glad, eller noget lækkert øko med fra tyskland hvor hun bor.
  Mine julegaver i år er økologisk uldting, garn, et par bøger og gavekort. Så rimelig bæredygtigt synes jeg.

 • Besvar
  Martha
  24. december 2014 at 13:16

  Jubi – jeg elsker træer! Det bliver så dejligt at dele træer ud til højre og venstre juleaften! Tak, Emma!

  • Besvar
   Emma
   25. december 2014 at 13:15

   Så lidt du – dejligt at du har delt træer ud :)

  Skriv en kommentar