Andet

Når mørket sænker sig

Der skulle en weekend i sommerhuset med gåture i en orange skov, varm kaffe på sengen og et kig på et blikstille efterårshav til, før jeg sluttede fred med efteråret. Nu er vi til gengæld blevet fine venner, og jeg har sågar taget mig selv i på en aftentur i støvregn at glæde mig til jul. Ja, sgu! Kulden, mørket, blæsevejret og regnen kan komme an – jeg er klar til at nyde. Hvis nogen af jer har the efterårsblues, så lad se på efteråret, mørket og kulden sammen. Det har nemlig lov at være her, helt lige som os. Mine 10 største efterårshits er:

1. At sidde hele aftener og tegne i lyset af min læselampe.
2. Varm økologisk solbærsaft (den fra Irma er god).
3. Strikkede sokker. Både at strikke dem og at have dem på fødderne.
4. Listeskrivning: alt fra yndlingscitater til en opsummering af sommerferien.
5. Grød med kanel og kardemomme.
6. At købe en ny slags te og drikke den om eftermiddagen.
7. Gåture med vanter på og kolde kinder.
8. At invitere venner til morgenmad; boller, kaffe, juice, stearinlys.
9. Rødvin (eller suppe) i godt selskab og kolde cykelture hjem gennem en stille natteby.
10. En varm mave at varme mine fingre på.

Har du andre tips til at blive venner med det tiltagende mørke, så del dem endelig i en kommentar.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

7 kommentarer

 • Besvar
  Caroline
  23. oktober 2013 at 23:21

  Hej Emma,
  tak for god god blog.

  Jeg elsker nødder og jeg elsker økologi, og vil gerne købe økologiske nødder. Men når jeg står i mit supermarked, og kigger ind på hylden, skal jeg igennem en større diskussion med mig selv, om jeg vil betale det dobbelte for at få øko. Det vil jeg jo, men jeg har tænkt over hvor vigtigt, forstå mig ret, det er at nødderne er økologiske, hvis man tænker sprøjtegift osv.. De har jo været pakket ind i en skal, som vi ikke spiser, så “hvor slemt kan det være?”

  • Besvar
   Lise
   25. oktober 2013 at 15:38

   Lige nu har Kvickly billige økonødder måneden ud!
   Jeg har erfaring med ikke at kunne tåle mandler, men økomandlerne går det heldigvis fint med : )

  • Besvar
   Emma
   26. oktober 2013 at 10:43

   Jeg har faktisk et indlæg på vej om lige det med diskussionen nede i supermarkedet, det kommer om et par dage!

   Nødder er ikke rå, når man køber dem i ikke-økologisk tilstand. De bliver taget ud af skallen og behandlet for at kunne holde sig bedre osv. Nogle ikke-økologiske nødder skylles i klorholdigt vand og alle mandler, der kommer fra Californien, er pasteuriserede (altså varmet op), hvilket mandler fra Spanien fx ikke er. Så det er ikke så enkelt, tror jeg. Men når man køber økologisk, så ved man, at der ikke er brugt væmmelige pesticider og spændende klorvand. Håber det var en slags svar?

 • Besvar
  Marian
  24. oktober 2013 at 06:47

  jeg har max efterårsblues – så tak for din fine liste! Jeg håber der kommer mange forslag til andre efterårshits.
  Jeg gir da gerne et par forslag til listen:

  11. Efterårsfarverne i skoven og de flotte blade fra træerne, som er faldet ned på cykelstien.

  12. Sia, Ane Trolle, Agnes Obel, Feist, Florence and the Machine og andre sprøde røster i hørebøfferne.

  13. Sæsonens lækre råvarer som æbler, kål, pærer, rødbeder, rodfrugter, nødder giver tyngde og comfort på kolde blæsevejrsdage.

  • Besvar
   Emma
   24. oktober 2013 at 16:16

   Selv tak du og øv, at du har efterårsblues. Musik er også et hit her, og sæsonens råvarer svømmer jeg nærmest i :) God blues-bedring.

 • Besvar
  Christian
  24. oktober 2013 at 13:05

  Noget jeg holder meget af er, at konfrontere mig selv med det faktum at det ER koldt, det ER mørkt og det GÅR imod vinter: Jeg tager ud i elementerne.

  En eftermiddag og aften i skoven, i klart vejr, er det bedste. Man kan være i flok, men det bedste er at være alene med sig selv og efteråret. Jeg elsker at gå rundt derude i varmt tøj, med te i termokanden og musik i ørerne.

  Og det bedste er gemt til sidst: 40 minutter efter solnedgang kravler jeg op på kanten af en bakketop(Hersted Høje), sætter mig i græsset med varm te i koppen og Bon Iver i ørerne, og nyder synet af lyset der svinder i vest. Alt imens resten af Danmark har travlt med at forberede middag i deres varme hjem, sidder man derude i mørket med musik i sine ører og føler sig på toppen af alt.

  Når det er næsten helt mørkt rejser man sig, og med Bon Ivers For Emma (eller måske Re: Stacks) i ørerne traver man ud af skoven og hjem til kæresten. Ikke længe efter man er kommet ind i varmen og lyset igen, blusser kinderne røde og kroppen slapper af på den helt rigtige, trætte måde. Da er efteråret din nærmeste ven, velvidende at den bedste ven, foråret, er på jordomrejse og første returnerer til, ja, foråret…

  • Besvar
   Emma
   24. oktober 2013 at 16:19

   Dét lyder virkelig godt. Og jeg tror også, det var noget i den dur som sommerhuset gjorde ved mig – konfronterede mig med, at faktisk ER efterår, og så kan jeg ellers acceptere det eller beklage mig her fra og til månen – det ændrer ingenting.

  Skriv en kommentar