Indkøb klimaambassadør

Mit madbudget som vegetar

Jeg skal til at flytte hjemmefra til København og prøver at udregne et budget. Problemet er, at jeg ikke aner, hvor mange penge, jeg kommer til at bruge på mad i måneden! Jeg skal bo alene og er som dig vegetar og går op i bæredygtighed. Derfor kunne jeg godt tænke mig at vide, hvor mange penge, du bruger på mad i måneden – altså, kun hvis du har lyst til at svare på det, selvfølgelig!

Sådan skrev Lotte i en mail. Jeg tænkte, at der måske var andre, som skal flytte hjemmefra eller bare er nysgerrige efter at vide, hvad det egentlig koster for sådan en som mig at være vegetar.

uge-38-glaskaal-gule-boenner-koriander-skalotteloeg

En pose fra fødevarefællesskabet KBHFF fra i efteråret.

Jeg fører ikke madbudget, men ifølge min netbank har jeg brugt 1345 kroner på dagligvarer per måned i de sidste tre måneder. Dertil kommer en sandwich her og en kop kaffe der, men mit basismadbudget er altså lige omkring 350 kroner om ugen.

Jeg tænker ikke på at spare penge, når jeg køber mad, for det synes jeg er en trist indstilling. Jeg vil til enhver tid hellere spare på tøj, pizzaer og dyre øl end på min hverdagsmad. Derfor sammenligner jeg sjældent prisen på det økologiske med prisen på det konventionelle, og når jeg skal beslutte, om jeg vil købe en bakke økojordbær til 35 kroner, så tænker jeg “Det svarer til en enkelt fadøl, som jeg ikke ville stå og overveje – jeg tager den!”. Men der er selvfølgelig ingen grund til at bruge flere penge på lækre ting end højst nødvendigt, så her er mine bedste indkøbsvaner:

 • Vær opmærksom på “25% på al økologi”-dagene, som er med jævne mellemrum. Der køber jeg altid nødder, chokolade, olie, balsamico, quiona og alt det andet smådyre, man gerne vil have på lager. På Facebook er Økologi til alle min bedste ven i den sammenhæng.
 • Jeg har arvet min fars tilbudsjægertilbøjelighed og køber gerne stort ind af ting, der kan holde sig: dåsetomater, kokosmælk, tørrede bønner og linser, knækbrød, soyamælk og den slags.
 • Spidsroden og Fødevarefællesskabet. Det er billigt, økologisk og lækkert, og så er de søde!
 • Lyst brød bager jeg selv. I stedet bruger jeg penge på godt rugbrød fra min økobager. Det er en kæmpe luksus at have godt brød til madpakken, synes jeg.
 • Jeg skralder en gang imellem grøntsager og brød.
 • Alle mine rester bliver spist eller frosset ned. Det tror jeg er et virkelig undervurderet sparetip.
 • Madpakke, madpakke, madpakke. Smager bedre end kantinemad og koster meget mindre!
figen-og-bolle-med-tomat

Hjemmebagte boller, som jeg putter i fryseren og bruger i madpakken.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

21 kommentarer

 • Besvar
  på nye eventyr...
  21. juni 2013 at 15:09

  Haps, har lige taget tippet med økologi til alle til mig. Geniales. Haha, jeg sender altid beskeder til øko-vegge veninder når der er soya/rismælk tilbud et sted. Der kan man dælme spare en del knaster. Tilbudsjægeriet hjælper på små budgetter og jeg er fan.

  • Besvar
   Emma
   21. juni 2013 at 15:13

   Hov, godt du fandt det – jeg havde glemt linket, men nu er det der :) Og ja, du har ret!

 • Besvar
  Line
  21. juni 2013 at 16:55

  Ih nogen flotte boller!! Hvordan bager du dem?

 • Besvar
  Christina
  21. juni 2013 at 19:42

  Mit bedste spare-vegetar tip er nok, at Aldi har god, økologisk soya-rismælk til den faste, gode pris af en 10’er stykket!
  Der plejer jeg bare at tage 10 stk. med hjem ad gangen.
  desværre er det kun øst for storebælt.

  • Besvar
   Emma
   22. juni 2013 at 09:51

   Ja, det er jo næsten halv pris i forhold til de 18 kroner, jeg betaler normalt. Hvis man drikker meget soyamælk er der jo en del penge at spare der! Tak for tip, Christina :)

   • Besvar
    på nye eventyr...
    22. juni 2013 at 14:37

    Uh! Det vidste jeg ikke. Er den mon øko?

    • Besvar
     Thea
     19. juli 2013 at 15:30

     Ja, den er øko og smager ganske fint! :)

   • Besvar
    Malene
    19. juli 2013 at 13:32

    Jeg har flere gange købt soyamælk af mærket Joya i bilka og føtex til 12 kr.
    Og i føtex sparer man 25% på økologi den første lørdag i måneden og i bilka er det den anden søndag i måneden :)

    • Besvar
     Læsehesten
     30. december 2013 at 12:06

     Hej venner/veganere, måske skulle vi starte en sms-kæde hver gang der f.eks er tilbud på quinoa eller øko-rødder. hvad siger i? :o

     Kys, Læsehesten

 • Besvar
  Lotte
  22. juni 2013 at 10:23

  Tusind tak for indlægget, Emma! Det var en stor hjælp :)

  • Besvar
   Emma
   22. juni 2013 at 11:29

   Det er jeg glad for, at det var! Skriv endelig en anden gang, hvis du går og spekulerer på noget :)

 • Besvar
  Roxanne
  24. juni 2013 at 11:25

  Tak for gode tips, Emma. Det bliver en god hjælp, når jeg flytter hjemme fra om en måneds tid!

  • Besvar
   Emma
   24. juni 2013 at 11:55

   Selv tak :) Det er godt at høre, at du kan bruge dem – og hvor spændende, at du skal flytte hjemmefra lige om lidt!

   • Besvar
    Roxanne
    25. juni 2013 at 10:27

    Ja! Forhåbentlig kan vi så mødes lidt oftere :-)

 • Besvar
  Carsten
  19. juli 2013 at 12:58

  Hej

  Jeg vil lige tilføje dette tip, sørg for at tilmelde jer Coop’s medlemsklub-ting, og sørg for at få rettet butikken til nærmeste kvickly eller hvis du har en stor god Super Brugsen, som på Nørrebrogade. Og hvorfor du skal det, det er fordi du skal huske at tilmelde dig deres tilbudsmail, jeg får jævnligt tilbud på Naturli’ drik og frosne Änglamark bær, somme tider er der også andre ting, men det er primært dem jeg får på, men det ligger nok i at det er det jeg køber mest der, ud over frugt og grønt – så sørg for at bruge kortrt hver gang du handler økologi, så er chancen større for at du får helt særlige tilbud der passer til dig større :)

  Og Tusind Tak Emma, for at dele Økologi til alle videre :)

  I øvrigt, så er min observation emd hensyn til madøkonomi den samme som din, jeg førte regulært budget over mine indkob. Jeg lavede et regneark og puttede alle bonner i genmme godt et år – og det er faktisk ret så rart at se at man ikke behøver at være bange for at dø af sult :)

  Du kan måske så også risikere at det viser et lidt trælst billede af at du spiser for ret så mange kr. chokolade om måneden ;-)

  Mange hilsner
  Carsten

  • Besvar
   Thea
   19. juli 2013 at 15:32

   SIkke et godt tip Carsten, tak! :)

  • Besvar
   Emma
   22. juli 2013 at 09:10

   Selv Tusind Tak, fordi du deler bloggen videre! Og godt tip med Coop også :) Jeg er selv stor fan af Superbrugsen på Nørrebrogade!

 • Besvar
  En omgang svar » emma slebsager
  25. oktober 2013 at 08:25

  […] mange penge bruger du i snit om måneden på mad? Det undersøgte jeg i et indlæg om mit madbudget, så det ved jeg ret præcist: 1350 […]

 • Besvar
  » Guide: Lille indsats, stor grøn effekt emma slebsager
  23. marts 2015 at 08:39

  […] ikke være dyrt at leve økologisk. Jeg bruger 1350 kroner på mad om måneden, her er lidt mere om mit madbudget. Effekt: At smide sit affald i den rigtige container gør, at materialer (= ressourcer […]

 • Skriv en kommentar