Indkøb

Mit forbrug i 2018

 Ting og sager – altså forbrug af tøj, dimser, møbler, cykler, kosmetik, elektronik og så videre – er den største post på vores personlige CO2-udledning. 4,5 ton udleder en person i Danmark årligt på materielt forbrug, siger CONCITO. Det er mere, end vi udleder på mad (3 ton) og energi (2,5 ton).

I januar sætter Sustain Daily fokus på at leve nøjsomt. Tænke sig om, før man svinger dankortet, overveje hvad man egentlig har brug for. Jeg har personligt ikke noget særlig stort forbrug, men nogle ting flytter dog alligevel løbende ind hos os. Børneting, erstatninger for ødelagte ting, ting vi får behov for eller falder over og tager med hjem. I 2018 har jeg besluttet at føre en liste over, hvad jeg køber og får af materielle ting. Jeg har lavet listen i min bullet journal, hvor jeg også har min kalender, mine noter og mine andre lister. Der er tre spalter på siden: En til ting, jeg køber nyt. En til ting, jeg køber brugt. Og en til gaver.

Læs også: Min bullet journal.

Jeg startede listen i december for at teste konceptet, inden jeg besluttede mig for at køre det hele året. Så indtil videre er spalten med ting, jeg har fået foræret, suverænt den længste. Jeg har valgt at skrive både mit eget forbrug og Ottos forbrug op, fordi jeg er nysgerrig. Hvad får sådan en lille størrelse egentlig erhvervet sig i løbet af et år? Tøj, legetøj, udstyr – jeg tror, det er mere, end jeg lige forestiller mig. Men hvem ved? Det finder vi ud af!

I januar ser listen indtil videre sådan her ud:

Nyt: Regnslag til klapvognen.

Brugt: Barnesæde til cykel.

Gaver: Strikket vest til Otto. To bøger til mig (gaver fra forlaget).

Regnslaget ville jeg gerne have købt brugt, men vi fandt først ud af, at vi manglede det, da vi skiftede fra lift til klapvogn mellem jul og nytår, hvor det regnede virkelig meget. Så det kunne ikke vente, til vi fandt et på DBA. Sådan kan det gå! Jeg glæder mig til at se, hvordan listen ser ud, når året er omme. Den er lavet af ren nysgerrighed. Hvilke ting flytter ind i løbet af et år – og hvordan?

Hvis I er friske, så snup endelig idéen og vær med!

Her kan du følge med i, hvordan det går:

Mit forbrug i 2018 – januar til marts.

Mit forbrug i 2018 – april til juni.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

20 kommentarer

 • Besvar
  Camilla Tromborg
  18. januar 2018 at 08:16

  Fantastisk idé, tak! Den vil jeg tage til mig!

 • Besvar
  Katrine
  18. januar 2018 at 11:29

  Det gjorde jeg sidste år, og det fungerede som et rigtig godt filter ift. at stoppe fejlkøb, fordi jeg vidste de skulle skrives på listen. Det er også rigtig interessant at kigge tilbage og se på, hvilke køb der faktisk berigede mit liv og stadig gør mig glad, og hvilke der endte med at være ligegyldige. Så det gør jeg igen i år!

  • Besvar
   Emma
   18. januar 2018 at 13:06

   Ah ja, det kan jeg godt forestille mig at den er en god medicin mod! Og ja, totalt fedt at kunne se tilbage når året er omme og måske lære noget om sine forbrugsvaner!

 • Besvar
  Living with Less
  18. januar 2018 at 13:40

  Jeg er med! Gjorde det også i 2017 og præcis som Katrine skriver, oplever jeg listen som præventiv ift. fejlkøb og overforbrug (den holder mig totalt meget i ørerne. haha). Og som interessant at kigge på ift. hvilke køb der har beriget mig mest, og hvilke der har gjort det i mindre grad.

  • Besvar
   Emma
   18. januar 2018 at 14:10

   Nice! Det er også godt at høre, at man rent faktisk kan holde den i et helt år. Jeg glæder mig til at se tilbage allerede, he.

 • Besvar
  Anna Frida
  18. januar 2018 at 14:45

  Jeg tror du bliver overrasket over at han faktisk ikke behøver så meget – selvom man nemt kan blive revet med af børneudstyrsbølgen. Jeg er i hvert fald overrasket over hvor lidt vi har købt til vores ældste. Og nr to har været helt gratis da hun har arvet fra storesøster. Til gengæld er vores madbudget eksploderet efter der kom børn til – så det kan jeg anbefale at holde øje med :)

  • Besvar
   Emma
   18. januar 2018 at 19:01

   Tak for tip! Jeg håber, at du har ret. Indtil videre er jeg nok mest blevet overrasket over, hvor mange gaver han får.

   • Besvar
    Anna Frida
    19. januar 2018 at 13:57

    Ja så gælder det jo bare om at ønske sig det, man alligevel ender med at skulle købe. Så kan du ende med en hel tom liste :)

    • Besvar
     Emma
     19. januar 2018 at 14:05

     Ja, vi får se!

 • Besvar
  Kaja
  18. januar 2018 at 17:30

  Jeg er også med! Så idéen i dit bullet journal-indlæg – første ting på købt fra nyt-listen er netop også en bullet journal ;-)

  • Besvar
   Emma
   18. januar 2018 at 19:02

   Juhu, fedt du er med på både den ene og den anden ting! Hvilken notesbog har du købt?

 • Besvar
  Kaja
  18. januar 2018 at 22:29

  Jeg var total copycat og endte med en Leuchtturm med prikker – og indtil videre er den ikke et fejlkøb :)

  • Besvar
   Emma
   19. januar 2018 at 12:30

   Hehe cool. Jeg er vild med min. Den fungerer bare.

 • Besvar
  Trine
  19. januar 2018 at 14:53

  Det er altid spændende at lave overvågning af sine vaner. Jeg sad og excel-puslede i går – har skrevet ned, hvad jeg har spist hver eneste dag i 2017 og nu er jeg ved at lave diagrammer over det. Har for eksempel fundet ud af, jeg spiser kartofler oftere, end jeg spiser brød, og at jeg spiser brød næsten 25% af tiden. Rimelig heftigt. Bare for at sige, du skulle tage at kigge på det som samlet datasæt i slutningen af året, det er ret sjovt!

  • Besvar
   Emma
   19. januar 2018 at 17:56

   Ej okay hvor tjekket! Hvad skal du bruge al den viden til? Jeg tror jeg spiser brød mindst 50% af alle måltider, hehe.

   • Besvar
    Trine
    22. januar 2018 at 09:51

    Absolut ingenting, hahaha. Jeg synes bare, det er sjovt at lave statistik og finde mønstre i adfærd

 • Besvar
  Sidsel
  23. januar 2018 at 14:33

  Har lige i dette øjeblik lavet et excelark til det! ;) Hvor er det en god idé – og det er ret fedt og motiverende at læse i kommentarerne, at det både kan fungere præventivt ift. fejlkøb og unødvendige impulskøb, og at man kan se det samlede billede efter et år. Jeg er ihf. i gang :)

  • Besvar
   Emma
   23. januar 2018 at 19:58

   Ja, enig! Fedt at du også er i gang og kører det på Excel-måden.

 • Besvar
  Tilde
  28. januar 2018 at 21:31

  Spændende ide, lister gir jo et overblik men jeg har ikke hørt om det her koncept før.
  Vores dreng er 5 1/2 men jeg syns forbruget var overvældende der det første år, selvom vi måske havde en 10. del af hvad mange har hehe, og selvom tingene var brugt osv, bare mængden af ting der rykker ind. Jeg havde sådan et lidt ugennemtænkt system hvor jeg, hver gang jeg gik igennem hans tøj og legetøjshylder, fik samlet hvad der ku gå videre og hvad der ikke ku i bunker, den der ikke ku blev hele tiden mindre og nogen ting blev skiftet ud pga den, fx h&m bukser der fnuldrede (men bodyer var gode) osv. Nu er det jo nærmest 100p bortset fra nogen bukseben forstået på den måde at bukser der blir hullede blir til shorts.
  Tak for tankerne :)

 • Skriv en kommentar