Indkøb

Mit forbrug i 2018: Januar til marts

Det er tid til en opdatering om mit forbrug af ting og sager, tænkte jeg. I kan måske huske, at jeg i år har lavet en liste, hvor jeg skriver alle ting og sager på, som jeg får eller køber? Jeg har inddelt listen i tre spalter: Ting jeg køber brugt – ting jeg køber fra ny – ting jeg får i gave. Udover mine egne ting har jeg også tilføjet Ottos. Og eftersom første kvartal (brugte jeg lige dét ord?) nu er gået, er det tid til at tage et kig.

Læs også: Mit forbrug i 2018

Jeg har ikke lavet listen for at forhindre mig selv i at købe ting og sager. Den er lavet for, at jeg kan få et realistisk indblik i, hvad der egentlig flytter ind hos mig i løbet af et år. Fordi jeg er nysgerrig. Så lad os se på mit forbrug de sidste tre måneder!

 Ting jeg har købt fra ny: Denne liste er den korteste. Jeg har købt et regnslag til Ottos klapvogn, otte genopladelige batterier til hans babyalarm, og så fik jeg printet tre fotos i en fotohandler – et til mig, et til Ditte og et til Johanne i anledning af, at Sustain Yearly blev til virkelighed.

Ting jeg har købt brugt: På denne liste er der kun ting til Otto. Lidt bukser og bodies til den størrelse, han har nu, et cykelsæde til når vi kan cykle med ham, og en klapvogn til at tage med på rejse.

Gaver: Otto har fået 13 gaver, og jeg har fået 8. Gavelisten er altså suverænt den længste. Fire af mine gaver er bøger, jeg har fået tilsendt uopfordret fra forlag, men resten af gaverne er fra venner og familie. Et par af dem er arveting – Otto har arvet to bøger, og jeg har arvet min venindes uldundertøj – men ellers er det hele købt fra ny til os. Jeg har givet et par bøger og en legeting, som Otto fik to af, videre.

Så hvad kan man lære af det?

Det som slår mig mest er, hvor lidt jeg har købt til mig selv. Men jeg har selvfølgelig også haft fødselsdag i slutningen af sidste år, lige inden denne liste begyndte, så måske er første kvartal de tre måneder, hvor jeg køber færrest ting og sager på hele året? Vi får se. Jeg har faktisk tilføjet en skjorte til min garderobe, men den har jeg hverken købt eller fået i gave – den er nemlig fra vores byttecentral her i den boligforening, jeg bor i. Hvilken liste skal den mon skrives på?

Har du også en liste over dit forbrug, eller følger du på anden vis med i, hvad der ryger ind i dit hjem af nye ting og sager?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

14 kommentarer

 • Besvar
  Linn
  3. april 2018 at 14:39

  I januar i år begyndte jeg at skrive en liste med tøj, jeg køber. Jeg skriver både tøj fra genbrugsbutikker og almindelige butikker på samme liste. Lige som du skriver, er det ikke for at jeg skal lade være med at købe noget, men bare for at få en bedre overblik. Men kan da mærke, jeg tænker lidt ekstra, inden jeg køber noget – mere end jeg gjort tidligere. Jeg både er og ikke er overrasket over at det kan have så stor effekt…

  • Besvar
   Emma
   3. april 2018 at 21:21

   Sejt. Spændende, hvordan din liste ser ud, når året er gået. Jeg synes også det er ret sjovt at have listen, forbi man så senere kan se tilbage på, hvilke ting der egentlig bragte værdi med sig, og hvilke der blev hurtigt glemt. Og hvis den kan forhindre et par fejlkøb (eller ligegyldige køb), så er det jo super!

 • Besvar
  Hazel
  3. april 2018 at 15:19

  Jeg skriver også en liste, jeg synes det er sådan et godt redskab både til at tvinge sig selv til at tænke sig om og til at lære af. På min liste i år står indtil videre: øko-trusser (nye), sokker (nye), en kuglepen (ny), fire stykker tøj (genbrug) og et ark klistermærker (en gave til min lillesøster). Til gengæld har jeg fødselsdag lige om lidt, så der kommer nok lidt ekstra på listen, selvom jeg hovedsagligt har ønsket mig CO2-offsetting og fødevarer.

  • Besvar
   Emma
   3. april 2018 at 21:23

   Elsker altså, at du har ønsket dig offset. Og hvor er det sjovt, at du også har en liste (som jeg oven i købet må lure med på!), så kan vi følges ad :)

 • Besvar
  Kirstine
  3. april 2018 at 17:27

  Jeg overvejede stærkt om jeg skulle have et shoppe-benspænd i år, men besluttede at hverdagen faktisk spænder rigeligt ben helt selv for tiden. Men jeg landede på kun at købe dyre ting til mig selv, som jeg vil gide forsøge at sælge igen om et par år, og det fungerer rigtigt godt og er en god huskeregel i butikkerne :-)

  • Besvar
   Emma
   3. april 2018 at 21:25

   Haha, benspænd er der nok af! Det kan jeg godt lide. Man skal heller ikke gøre tingene mere svære end hvad godt er.

 • Besvar
  Kit
  5. april 2018 at 07:46

  Hej Emma, jeg tænkte på om de gaver du har fået til dig selv / dit barn var noget du havde ønsket dig eller havde brug for? Hvis ikke, har du så nogen tanker eller ideer til hvordan man nedsætter gave-flowet, særligt til små størrelser, uden at virke utaknemmelig? Tak for dine gode indlæg.

  • Besvar
   Emma
   5. april 2018 at 12:28

   En del af gaverne til min søn er ting, som er rigtig dejlige og brugbare. Men noget af det er helt klart også det, man kunne kalde Ligegyldigt Lort.

   Jeg tror, man bedst begrænser gaver – til sig selv og sine børn – ved at være helt åben og klar i sin kommunikation: At man allerede har alt, man har brug for, og ikke ønsker sig gaver. Jo længere tid i forvejen, man kan begynde at tale om den slags, jo bedre, tror jeg. Det nytter jo ikke noget at tage snakken, når gæsterne allerede er ankommet med gaverne, så bliver de bare flove og kede af det, og det er jo ikke meningen! Men hvis man fx i en invitation allerede skriver, at man ikke ønsker sig gaver – så kommer der helt sikkert færre gaver til arrangementet, end hvis man ikke havde skrevet det :)

   Et andet tip er også at lade være med at føle, at det er forbudt at bytte gaver eller give dem videre. Det er meget bedre, at tingene enten bliver byttet til noget brugbart eller brugt af nogen andre, end at de ligger og samler støv (og dårlig samvittighed og frustration og hvad der ellers kan være!). Jeg burde vist skrive et helt blogindlæg om det her!

   • Besvar
    Kit
    6. april 2018 at 09:47

    Tak for tips. Et blog indlæg ville være fantastisk!

    • Besvar
     Emma
     6. april 2018 at 13:50

     Jeg skriver på det allerede – tak for den gode idé!

 • Besvar
  Katrine
  5. april 2018 at 21:41

  Jeg startede med at skrive de ting jeg købte ned sidste år, for ligesom at få overblik og fortsatte i år med et eksplicit mål om at købe færre ting, og de ting jeg købte skulle virkelig “spark joy”. So far har jeg købt 8 pensumbøger (de fleste brugt!), en stavblender (min elske gamle afgik ved døden), en mac oplader (døde ligeså), 3 stykker tøj og 4 tallerkener. Nåh ja, og Sustain Yearly!

  Kunne det være mere stringent? Ja, klart. Men ih hvor er jeg glad for alle tingene.

  • Besvar
   Emma
   6. april 2018 at 09:11

   Hvor er det sejt, at du er på andet år! Og jeg er helt med på ikke-stringensen. Det handler ikke om at blive “nulforbruger”, men om at blive mere bevidst og glad for det, som faktisk flytter ind. I hvert fald for mig.

   • Besvar
    Katrine
    8. april 2018 at 11:20

    Det er klart også et mål for mig. Jeg håber du bliver ved med at dele dit forbrug resten af året. Det er meget motiverende og hyggeligt, at være “sammen” om det :)

    • Besvar
     Emma
     9. april 2018 at 10:01

     Det kan du tro, jeg gør :) Tænker at lave fire indlæg i løbet af året, hvor det her var det første – så vi kan “gøre status” sammen hvert kvartal.

  Skriv en kommentar