Tre små

Mens vi venter

Glædelig lillejuleaften!

Julen er hjerternes fest ♥ Hvis dit julehjerte banker for bæredygtighed, bevidst forbrug, klimavenlige hverdagsvaner og inspiration til et grønnere liv, så er Sustain Daily Julestafet til dig. Vi viser dig hver dag i december, hvordan du kan tage dine grønne værdier med ind i juletiden.

Dette indlæg er låge nummer 23 i Sustain Daily Julestafet.

Jeg tænker, at der er to muligheder nu: Enten er man færdig med forberedelserne og utålmodig, eller også har man stadig en halv kilometer indkøbsliste, der skal tjekkes af, og føler sig presset op over begge ører. Uanset hvilken juletype, du tilhører, så er dagens låge til dig.

Bliv klogere og modigere

Jeg har nemlig samlet læsestof! Enten til ventetiden i dag og i morgen, hvis du er typen, som har masser af tid nu. Eller til juledagene, hvor du velfortjent kan flade ud på sofaen efter alt det, du nåede at få ordnet i sidste øjeblik! En slags juleversion af mine tre små til weekenden-indlæg, kan man sige. Hvis du er rigtig modig, kan du bruge dem som inspiration til samtaleemner til årets julefrokoster. Under alle omstændigheder skader det ikke at blive lidt klogere, mens du slår mave.

Fødevarestyrelsen laver jævnligt et tjek af pesticidresterne i danske fødevarer. I 2016, som er den seneste rapport, fandt de rester af sprøjtegift på hver fjerde danske konventionelle grøntsag. De rester, de finder, er under grænseværdierne, og det er ikke direkte sundhedsskadeligt at spise grøntsagerne. Men det er helt legitimt at ville undgå rester af sprøjtegift på sin mad, mener Forbrugerrådet. Der er nemlig i stigende grad forskning, der peger på, at pesticiderne kan have betydning for især børns udvikling. Heldigvis er det let nok at vælge pesticiderne fra. Der er nemlig ikke fundet rester af sprøjtegift på økologiske grøntsager.

Hvis man tager pesticidsnakken ud over vores lille lands grænser, får man øje på helt andre problematikker. Læs denne beretning fra to familier i Ecuador, hvor de dyrker konventionelle bananer, hvis du tør. Det er barske sager.

De fleste er klar over, at kød har et meget højt CO2-aftryk i forhold til andre fødevarer. Den landbrugsjord, vi bruger til at dyrke foder til dyr, står desuden for 60% af tabet af biodiversitet globalt. Derfor giver det mening at spise grønt eller i hvert fald skære ned på indtaget af døde dyr. Og det ser ud til, at det snart bliver muligt helt uden at skulle undvære kødsmag. Naturli’ lancerer til januar et plantebaseret alternativ til hakkekød, som har fået stor opmærksomhed allerede nu. Måske noget for den slægtning, vi allesammen har, som egentlig gerne ville spise mere grønt, men ikke kan finde på gode alternativer til de retter, hun plejer at lave?

Det er ikke kun for sjov, at jeg går op i madvaner, forbrug og fødevareproduktion. Top tre over de scenarier, som med størst sandsynlighed kan udslette den moderne civilisation, indeholder hele to, som er forbundet med kødproduktion: klimaforandringer og pandemier. Det kan du høre meget mere om i den nyeste podcast fra Third Ear, Enden er nær – din guide til verdens undergang. Pandemier er faktisk en af de ting, som virkelig skræmmer mig. Når vi har kæmpe mængder af samme slags dyr samlet på ét sted – fx kæmpe kyllingeopdræt eller svinebesætninger – så giver vi sygdomme de perfekte betingelser for at mutere og sprede sig. Hvis fugleinfluenza fx muterer, så den kan spredes mellem mennesker og ikke kun fra fugle til mennesker, så er vi totalt på skideren. Siger det bare.

Det var vist ikke verdens mest opløftende juleindlæg. Men hey – det er en af mine værdier at være nysgerrig, kritisk og informeret. Og det kan man sagtens bruge juledagene til at dyrke lidt. Hvis det bliver for meget, er brunkagerne og julefilmene heldigvis aldrig langt væk! Hav en skøn jul allesammen, og tusind tak fordi I læser med, kommenterer og gør bloggen levende ♥

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar