Perspektiv

Mange bække små

Jeg blev helt glad af at sætte den her liste sammen. Sikke mange ting, I går rundt og gør for planeten i jeres hverdag. Alting tæller – jo flere af den slags gode småvaner, jo bedre! Listen er blevet lang og fin, synes jeg. Og tænk på alle dem, som står bag jer i køen og hører jer sige nej tak til plastikposer, dem i jeres familier som fortæller om, at I serverer vegetarisk mad, dem som ser jer slukke lyset og spise rester til frokost, dem I forærer jeres læste bøger eller brugte tøj, dem der ser jer pakke varer i stofnet og dem, I fortæller om jeres menstruationskop (sådan en har jeg også, Hanne!). Seje, det er hvad I er. Den her liste er et bevis på, at ingen har grund til at føle sig som den eneste klimakriger i junglen. Rigtig god weekend!

Jeg har altid et stofnet med i tasken, så slipper jeg for at købe plastikposer, når jeg handler.
Maria

• Jeg siger altid nej tak til at få de der små plastikposer, når jeg fx handler i Matas. Jeg kan godt have dén mascara i min taske.
Kirsten Marie

Siger nej tak til de små plastikposer.
Spiser masser af lokalt dyrkede grøntsager.
Har fået hele familien til at spise vegetarisk adskillige gange om ugen.
Tager altid cyklen på de små ture.
Sorterer vores affald.
Bodil

Spiser vegetarisk mad.
Har min madpakke i gamle syltetøjsglas.
Låner bøger på bibloteket :)
Anne

Bruger voldsomme mængder af genbrug (og arve-) tøj samt legetøj.
Lapper familiens tøj.
Smider først tøj og ting ud, når de er udtjente, ellers forærer jeg det videre.
Slukker for lyset og vandet, når det ikke bruges.
Genanvender rester, så de vandrer i maden.
Louise

Siger nej til plastikposer og bruger stofnet.
Bruger aldrig sølvpapir.
Er en lyseslukker :) Jeg slukker også kontakten på elkedel og tager stik ud.
Er vegetar! Næsten veganer.
Køber dansk når det er muligt.
Er begyndt at gå efter økologisk procuceret tøj.
loulou

Det er sgu lidt privat, men det bedste jeg har gjort for miljøet (og mig selv) i år, er at gå fra tamponer og bind til en genbrugelig menstruationskop. Bind, tamponer, bleer og toiletpapir er en rigtig stor del af det almindelige husaffald, som ikke kan komposteres eller genanvendes, og det er svært at finde gode, funktionelle og bæredygtige alternativer til lige netop de produkter. Menstruationskoppen er et vildt godt alternativ fordi den er funktionel og bæredygtig på samme tid!
Hanne

Jeg har lavet små notesblokke af gamle kvitteringer og konvolutter.
Jeg købte en mega dyr kalender, fordi den var lavet med FSC-mærket parpir, og det var de andre ikke. Og tænkte det var ikke den, der var dyr, men de andre der var for billige.
Rikke

Er vegetar.
Insisterer på, at alt fra opvaskemiddel til neglelakfjerner er svanemærket.
Forsøger at forbruge så lidt som muligt.
Forsøger at lade være med at fylde mit og andres liv med ubrugelige plastikdimser.
Siger nej tak til reklamer.
Bruger genanvendelig madindpakning.
Læser på skærm i stedet for at printe studietekster ud.
Katrine

Jeg har en mappe på mit job til det papir, der er printet ud ved en fejl eller kun er brugt på den ene side. Så tager jeg fra mappen, når jeg skal bruge noget at skrive på.
Sarah

Bruger stofbleer til mit barn (nu hvor jeg arbejder igen dog kun i weekenderne, der mødte idealismen lige realismen).
Har skåret ned på almindelig kaffe og the og tager nogle gange en kop urtethe i stedet.
Får kød og grøntsager leveret fra lokale gårde.
Prøver kun at købe tøj, når jeg har brug for det. Og køber enten genbrug eller rigtigt tøj i god kvalitet (ikke mere H&M og Zara til den dame, tak!)
Tager ikke til fjerne verdensdele på ferie, og når jeg flyver, betaler jeg co2-kompensation.
Har ikke bil.
Køber bæredygtigt undertøj og bambusstrømper.
Spiser vegetarisk med min familie mindst 3-4 gange om ugen.
Og så en masse af det, de andre også har nævnt: bruger stofnet, når jeg handler, slukker lyset efter mig, laver notesblokke til mig selv af gammelt papir, osv.
e

Jeg er helt med på stofnet fronten.
Undersøger forskellige ting på min blog.
Er aktiv i UngEnergi
Jonathan

Min kæreste og jeg spiser primært vegansk derhjemme. Det er svært at lave hele min families madvaner om, når jeg kommer på besøg i weekenderne, men så går jeg lidt på kompromis og lader bare helt være med at spise kød i disse perioder.
Jeg køber så vidt muligt økologisk, dog først og fremmest dansk. Mine æbler kan være nok så økologiske, men det hjælper jo ikke hvis de er fløjet over flere landegrænser.
Jeg er frivillig hos og støtter Danmarks Naturfredningsforening, da det også er vigtigt at vi skal kunne benytte og nyde den natur, vi går og redder i hverdagen.
Jeg holder mig i form ved at gå frem og tilbage til min skole (9 km. om dagen), og at tage en løbetur i ny og næ. Ingen grund til at betale overpris for svedige fitnesscentre, der bruger så meget strøm (har overhovedet intet belæg for dette, i øvrigt. Hørte bare engang en klog person sige noget om fitnesscentrenes høje energiforbrug).
Sille Katinka

Jeg kan blære mig med stort set ikke at købe ind. Det er ret nyt for mig, da jeg har fået en ny sambo, som skralder mad stort set hver dag. Selvom der er mindre økologi, så støtter jeg ikke supermarkederne med mine penge. Og når jeg gør, så kan jeg vælge bedre og dyrere produkter. Derudover spiser jeg ikke kød og forsøger at introducere god vegetarisk mad til mine venner. Og så elsker jeg at diskutere mine valg/fravalg med andre. Der er selvfølgelig nogle, der synes jeg er irriterende, men det har jeg det helt fint med, hvis de tænker sig om en ekstra gang, når de står ved køledisken.
Julie

Jeg går eller cykler til alt. Hvis der er meget langt, så er jeg med offentlig transport. Jeg vil virkelig gerne undgå at blive bilejer.
Jeg er også en af dem med stofposerne. Hvis jeg handler ind, og har glemt dem, så kommer varerne ned i min taske eller jeg slæber dem hjem i favnen (det ser ret fjollet ud).
Jeg bager selv mit brød (med økomel).
Jeg har ikke varmen tændt fra, når vi skal stille uret frem til sommertid til vi skal stille uret tilbage til vintertid.
Jeg køber en del produkter og tøj brugt.
Jeg sorterer mit skrald (her gør Aarhus det nemt med forskellige skraldespande til forskellige slags affald).
Michelle

Jeg sorterer vores affald omhyggeligt i mange fraktioner. Og prøver at lære mine børn og kæreste det samme.
Nægter at spise konventionelt kød og fisk fra opdræt.
Laver vegetarmad flere gange ugentligt (hvilket er store sager i min kødelskende familie).
Køber kun genbrug eller økologisk produceret tøj. Og køber i det hele taget uhyre sjældent tøj. Desværre kan jeg ikke finde gode strømpebukser til voksne, der er bæredygtigt produceret.
Undgår tekstiler af bambus, da det kræver en heftig kemisk forarbejdning.
Tørrer al elektronik af med fugtig køkkenrulle i stedet for en fugtig klud klud, så ikke giftstofferne i støvet ender i vandmiljøet.
Opsamler vandrester fra kander og glas til vanding i haven om sommeren.
Undgår at købe overtøj og interiør imprægneret med flourstoffer.
Rikke

Mit kemikaliefyldte, lyserøde hår minder mig om at købe alt det andet økologisk/miljørigtigt. Hvis jeg fristes af andre produkter til min krop, husker jeg lige på at min forfængelighed allerede hælder en masse lort ud i naturen, og vupsi, så ryger et bedre alternativ i indkøbsnettet.Jeg er som så mange andre i kommentarfeltet på det med indkøbsnettet, på økologi og fairtrade.
Og er på menstruationskop. Som slet ikke minder om min tekop.
Bøger vil jeg helst låne, eller give videre.
Jeg cykler eller ruller byen tynd. og hopper gerne på et gomore-lift, når jeg skal et smut til Jylland.
Brødet jeg putter i min mund er oftest hjemmebagt, trods de dog er rørt på en strømdrevet maskine (gisp!!).
Jeg bruger ikke læder, mine sko er oftest lærred og mine vinterstøvler er veganske Doc Martens.
Jeg er ikke en hellig ko, overhovedet, jeg spiser produkter fra dyr, men prioterer højt at det skal være fra økologiske dyr, om det er så er fra bier eller køer. Mad med tilsat gelantine er jeg tæt på at direkte afsky, og rører det ikke.
Pille

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

0 kommentarer

Skriv en kommentar