Interviews

Sommergæst: Mads fra TagTomat

Grønne hjørner på fortovene, en have midt i Roskilde Festivallens tisstøv og tomater på taget af et nørrebrosk skraldeskur. Årets fjerde sommergæst får byen til at spire, gør byboernes negle sorte i kanterne og får bierne til at summe af lykke. Hans tomathave, der startede som et barselsprojekt, fik vokseværk og er blevet til et fuldtidsjob. Jeg har sået en håndfuld frø fra hans høst sidste år i en altankasse, og nu er den fuld af morgenfruer. Mød Mads fra TagTomat!

Hej Mads. Hvordan startede hele det her tomateventyr?

Vi startede i 2011 med at dyrke tomater på taget af skraldeskuret i vores gård i fem hjemmelavede kapillærkasser. Jeg bor på 3. sal og savnede at have en have. Navnet TagTomat opstod, da vi skulle søge Nørrebro Lokaludvalg om økonomisk støtte til at afholde en workshop i maj 2012. Vi fik 10.000 kr. i støtte og delte kapillærkasser og tomatplanter ud til 15-20 familier ved workshoppen. Vi satte 20 kapillærkasse op på skraldeskuret og skabte grundlaget for vores lille taghave med et ganske pænt udbytte af TagTomater og TagSalat. Som 2012 gik, blev vi flere og flere i min gård, der i fælleskab passede taghaven. Børnene så nysgerrigt og legende til, og de voksne blev inspireret og engageret i at bruge tid på at se tingene gro.

I 2013 fik vi sat 35 plantekasser op og dyrket en masse grønt. Jeg startede som TagTomatkonsulent og byggede Fortovshaven samt udviklede plantekasseworkshops som en del af TagTomat.

I år er jeg så hoppet ud som grøn iværksætter, har fået et par ansatte og haft drønende, ja nærmest lynende travlt med projekter i hele København. Vi står nu der hvor vi holder Høstfest/reception for TagTomat den 22. august, og jeg håber så mange som muligt vil kigge forbi og lade sig inspirere.

Hvordan tror du, at København ser ud om 50 år?

Jeg tror København ligner sig selv, men meget grønnere. Fantastisk mange mennesker på lidt plads skaber en masse synergi. Jeg er sikker på, at vi om bare et par år vil se, at den enkelte opgang og dens beboere begynder at tage ejerskab til deres fortove og plante til med blomster og spiselige ting. Tænk hvis der stod flotte blomster ved alle bump, og halvdelen af parkeringspladserne var omdannet til små grønne drivhuse. Og da det jo sker inden for de næste par år, så prøv at forestille jer hvor grønt København vil være om 50 år :-)

Hvad er det værste og det bedste ved at arbejde med haver i byen?

Det værste er at det altid kommer bag på mig, men i særdeleshed nybegyndere, at det tager tid at lave have. Og hvis man ikke får startet i god tid, så ender det med alt for stressede processer i løbet af foråret, hvor der både skal anlægges, organiseres, uddannes, mægles, købes ind til haven osv. Det kan skabe konflikter, da folk ofte har deres egne holdninger til, hvad en pæn have er, og om der nu også skal stå en bænk foran min hoveddør og ikke hos naboen.

Det bedste er alle de fællesskaber, der opstår. Når folk har været igennem ovenstående proces, opstår der på forunderlig vis fællesskaber som man måske tidligere kendte fra landsbyens gadekær. Det at mødes hen over en plantekasse, erfaringsudveksle, ja måske ligefrem passe hinandens unger, selvom man ikke kendte hinanden for bare to dage siden, det er da noget der kan kaldes fællesskab på nye måder.

Som helt nybegynder, hvad skal man så kaste sig over på altanen eller i vinduet?

Jeg vil anbefale at man starter med en enkelt hjemmelavet selvvandende plantekasse. Hvis det er på altanen, kan den laves af en murerbalje. Hvis det er i vinduet, vil jeg anbefale en selvvandende krydderurteflaske som kan rede dine råvarer fra at tørre ud. Her i sensommeren kan man så forskellige slags spinat, og så ville jeg købe et par gode krydderurter til efterårets aftensmåltider.

Der ligger videoguides på www.tagtomat.dk/vejledninger, hvis du vil i gang. Man kan også tilmelde sig vores nyhedsbrev via hjemmesiden, og et godt tip er at holde øje med vores kommende gør-det- selv og gør-det-sammen-guide, som gerne skulle udkomme til november.

Kan du anbefale et sted på nettet til inspiration på en regnfuld sommerdag?

At høre Søren Ulrik Thomsen snakke om ”en følsom far med sit lille barn på taget af et skraldeskur” som podcast fra maj 2013, synes jeg er underholdende. Snakken om København starter ca. 20 minutter inde i programmet. Og TagTomat omtales i det 25. minut. Når Søren Ulrik Thomsen kan harmes over, at vi laver København grønt – må jeg jo have gjort et eller andet rigtigt…

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

1 kommentar

  • Besvar
    Tre små til weekenden » emma slebsager
    14. november 2014 at 13:02

    […] et recap fra Politiken, der kan læses i enhver lille pause. Den anden gode ting, der sker, er at Mads fra TagTomat er gået i gang med at crowdfunde sit nye projekt, som er en bog om at gøre byen grøn. Jeg har […]

  • Skriv en kommentar