klimaambassadør Perspektiv

Nu er der kompost i AB Guldberg

fælleskompostering AB Guldberg

Det sidste års tid har søde Emilia og jeg været partners in crime i et projekt, som vi ikke havde den fjerneste anelse om omfanget af: Vi har kæmpet en kamp for at få lov at kompostere i vores gård. En underskriftsindsamling, en bestyrelsesudpeget kompostansvarlig, 1000 telefonsamtaler med folk fra Københavns Kommune, som sagde: “Det bliver nok lidt besværligt”, et fælleskomposteringsskema, en udforskning af de danske byggemarkeder, et forgæves opkald til en smed og en spand med orme – det var ikke lige til, men nu! Nu har vi dem!

Det grønne affald fra os i AB Guldberg bliver ikke længere brændt, og det synes jeg faktisk har været hele kampen værd. Mine kartoffelskræller, radisetoppe, æbleskrog og kaffefiltre bliver til muld, som jeg kan bruge på altanen næste forår, og det sker i min egen gård. Jeg har installeret en grøn spand under vasken og er allerede blevet hende typen, der stopper mine gæster med et “Hov! Nej! Det skal i kompostspanden!”, når de laver mad i mit køkken. Det tror jeg bestemt, at planeten sætter pris på.

Hvis I overvejer en fælleskompost, så skriv endelig – nu kender jeg hele processen :)

fælleskompostering københavns kommune

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

10 kommentarer

 • Besvar
  på nye eventyr...
  7. juni 2013 at 09:22

  Fandme sejt, og godt i var to!

  • Besvar
   Emma
   7. juni 2013 at 10:14

   Tak Pille! Og ja, det er guld værd at være to om den slags :)

 • Besvar
  Michelle
  7. juni 2013 at 10:08

  What?! Hvorfor er det så besværligt at få lov til at sætte en kompost op? Vi har snakket om at gøre det vores fælleshave, og der regner jeg da bare med at gå i Silvan og så komme hjem med sådan en grøn kompostfætter.

  Men fedt at det lykkedes! Jeg er vokset op med, at man sorterer sit affald, og bliver stadig helt dårlig på den der ticks-agtige måde, når jeg smider kartoffelskræller ud.

  • Besvar
   Emma
   7. juni 2013 at 10:18

   Fordi Københavns Kommune er bange for rotter, primært. Og fordi der er nogle fjollede regler for boligforeninger, som der ikke er for enfamilieshuse – hvis vi havde været en villa, kunne vi få kompostbeholderne gratis fra kommunen, men fordi vi er en boligforening skulle vi selv ud og købe dem. Sådan noget fjol.

   God idé med en i fælleshaven. (Hvad er forresten fælleshaven for noget? Det lyder godt!) Hvis du køber kompostbeholderen i Silvan skal du bare være opmærksom på, at den ikke har en bund = der kan komme rotter. Derfor har vi købt vores hos Humus.

   • Besvar
    Michelle
    10. juni 2013 at 15:36

    Ja, det er da pænt fjollet! Men nu har I en kompost, så hurra!

    Vi er en lejlighedsbygning på 12 lejligheder, og vi har en have sammen. Jeg kommer dog ikke helt så meget i den, fordi jeg bor på 5. sal.
    Men haven er faktisk riigtig hyggelig, og der er sol til kl. 17. Pt. er det eneste spiselige et stort æbletræ, men vi arbejder på at lave nogle højbede (og så den der kompostbeholder – tak for tip, om at dem i Silvan er uden bund). Derudover består haven af en lidt trist græsplæne og en masser skvalderkål. Nå ja – og en bålplads!

 • Besvar
  Loulou
  7. juni 2013 at 17:06

  Jeg gad helt vildt godt lave en I min gård, men jeg er lejer. Gad vide hvordan reglerne er, hvis min udlejer beder om en kompost? Jeg vil drøfte det med mine medlejere.

  • Besvar
   Emma
   7. juni 2013 at 17:37

   Juhu, sejt! Vi gik til bestyrelsen i vores forening. Det er nødt til at gå gennem dem, i hvert fald i København.

 • Besvar
  Skraldesmølfen
  14. juni 2013 at 13:31

  Hej Emma.
  Hvor fik i fat på kompostormene ? Min mors kompost er efterhånden rimelig død pga for hård frost så jeg er på jagt efter nogle nye. :)

  • Besvar
   Emma
   14. juni 2013 at 21:07

   Hej du, dem fik vi fat på gennem Humus, som vi også købte beholderen af. De sendte os en spand orme med posten!

 • Besvar
  24 måder at redde verden #10 » emma slebsager
  10. december 2013 at 12:44

  […] og sørger for, at lastbilen ikke skal køre så mange gange. Hvis du bor i andel, kan du starte en fælleskompost, hvis du bor i hus kan du stille en kompostbeholder i din have, og hvis du bor i en lejlighed uden […]

 • Skriv en kommentar