Perspektiv

Kan mode være bæredygtig? Tanker fra en Omstillingscafé

For en uges tid siden var jeg til Omstillingscafé om bæredygtig mode. Jeg lærte virkelig meget på de timer, caféen varede – her er tre ting, jeg skrev mig bag ørerne:

For det første: Vidste I, at 2,5% af verdens landbrugsareal bruges til bomuld? Og at 10% af verdens pesticider bruges på de konventionelle bomuldsmarker? Det vidste jeg ikke. Ligesom jeg heller ikke vidste, at konventionel bomuldsproduktion har et 10 gange større vandforbrug end den økologiske produktion. Jeg lærte altså, at økologisk bomuld gør en forskel på linje med økologisk mad. Fra nu af vil jeg gå efter GOTS-certificering (tøjets svar på det røde Ø), hvis det er nødvendigt at købe nyt tøj.

For det andet: Det er måden vi bruger tøjet, som gør det bæredygtigt. En flink producent kan lave en vidunderlig og ordentlig t-shirt, men hvis forbrugeren køber den, bruger den 5 gange og smider den til forbrænding, så er den fine produktion til ingen verdens nytte. Derfor giver det god mening med byttemarkeder, genbrugsbutikker, tøjbiblioteker, kjoledeleordninger og jeans, man kan lease og levere tilbage, når man er træt af dem. De forlænger nemlig tøjets levetid. Altså: Køb genbrug / byt / lån / lej / reparer i stedet for at købe nyt.

For det tredje: De store tøjfirmaer satser ikke på bæredygtighed. Det kan ikke betale sig, fordi de fleste forbrugere ikke vil betale mere for GOTS-certificeret tøj. Igen er parallellen til mad tydelig – der er også mange, der ikke vil betale ekstra for bæredygtigt producerede madvarer. De store tøjfirmaers produktioner bruger altså pesticider og insektmidler til bomuldsplanterne og farlige kemikalier til indfarvningen af det tøj, som de siden sælger billigt. Det er både skadeligt for dem, som arbejder direkte med tekstilerne, og for planeten.

Jeg går til ret mange events som det her. Er I interesserede i at læse mine tanker fra dem, eller bliver det for nørdet?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

12 kommentarer

 • Besvar
  Karina
  5. marts 2015 at 16:38

  Super gode pointer du har fået med Emma – vigtig information. Mange tak for det :-) Det vil være meget interessant at læse dine tanker fra de mange events du tager til. Der er så mange at man ikke kan nå dem alle, så dejligt at kunne gå et sted hen og læse lidt eller gen-reflektere om over de events man selv også havde mulighed for at være til.

 • Besvar
  Lene
  5. marts 2015 at 17:28

  Hej Emma.

  Jeg synes slet ikke, at opslag som denne bliver før nørdet. Tværtimod synes jeg, du formidler et emne, som kan være en rodebunke at finde rundt i, hvis man søger information andre steder fra. Man også sige, at den viden, som bliver givet til sådanne events, også bliver spredt så vidt som muligt. Så jeg hepper på flere!

  Hilsen Lene

 • Besvar
  Tanja
  5. marts 2015 at 17:45

  Hej Emma. Var selv til omstillingscafeen, og det var virkelig interessant:-)
  Ingen tvivl om at øko bomuld er klart det bedste valg, men det skal lige siges at øko bomuld bruger langt mere landareal end alm. da bomuld “blomsterne” er mindre da de ikke bliver dyrket med kemikalier. Så der bruges mere plads og dermed mere vand. Meeeen så er det så også uden kemikalier, hvilket jo er at foretrække:-) Men så meget mere vigtigt at det jo så også at kigge på forbrug og levetid for et stykke tøj:-) Du må meget gerne dele flere af sådanne events. Er virkelig et spændende emne som jeg selv har interesse i:-)

 • Besvar
  Ditte
  5. marts 2015 at 20:07

  Hej Emma. Jeg stemmer i med de andre, der allerede har kommenteret. Det er bestemt ikke for nørdet og jeg vil meget gerne læse mere, om de events du deltager i. Mere af det!

 • Besvar
  Sabine
  5. marts 2015 at 20:16

  Jeg er også med på den positive vogn! Flere opslag og mere information om nørdede emner efterspørges!

 • Besvar
  Sara
  5. marts 2015 at 23:04

  Det vil jeg gerne læse mere af!

 • Besvar
  Sara
  5. marts 2015 at 23:05

  Og jeg tænker, at vi måske snart skal på genbrugs-besøg i København eller Aarhus, siden det er den eneste kategori, der ikke har fået et link :)

 • Besvar
  Nanna K
  6. marts 2015 at 00:12

  Super interessant. Vilde statistikker! Det var jeg slet ikke klar over. Det er faktisk noget, jeg har gået og tænkt rigtig meget over lige netop i dag. Produktion og forbrug af tøj er helt sindssygt, og noget der irriterer mig rigtig meget. Jeg har en masse tøj, som jeg har samlet sammen gennem mine (uforsvarlige :D) teenage-år. Lige nu sælger jeg og deler det ud, så folk forhåbentlig ikke går ud og køber nyt…

 • Besvar
  Kristine
  7. marts 2015 at 10:10

  Altid! Elsker når du fortæller og sætter os ind i de aspekter af bæredygtighed som jeg ikke nødvendigvis har tid/overskud/evner til at sætte mig ind i!
  Tak :)

 • Besvar
  Bodil
  9. marts 2015 at 12:04

  Ja, endelig. Jeg vil meget gerne høre om de events du går til.

 • Besvar
  Laura
  15. marts 2015 at 14:25

  Det er heldigvis ikke rigtig at større firmaer ikke tænker på bæredygtighed. Foreksempel vil hogm lægge en stor del af deres produktion om til økologi. Det er lidt ærligt Emma, når man får nogle ting at vide som ike er sande. Men det er jo bare en god ting at de størrere firmaer faktisk også tænker på bæredygtighed, økologi og så videre.
  Knus Laura

 • Besvar
  » Guide: 5 grønne vaner emma slebsager
  6. maj 2015 at 07:04

  […] i tøjforbrug i Danmark og køber hver i gennemsnit 16 kilo tøj om året. Det er et problem, fordi modeindustrien forurener langt fra Danmark og er svær at gennemskue, og fordi et så stort tøjforbrug understøtter en […]

 • Skriv en kommentar