Perspektiv

Har du valgt den dyre løsning?

I går var jeg til en debat på Christiansborg, som handlede om at omstille til vedvarende energi. Mens jeg sad i en sal med højt til loftet og lysekroner og lyttede til argumenter for og imod afgiftsændringer på elbiler, solceller og vindmøller, slog en tanke mig: Alle deltagerne i debatpanelet argumenterede ud fra en forståelse af, at mennesker altid vælger den billigste løsning, når de skal træffe et valg.

I mine øjne er det fordummende at tro, at økonomisk gevinst er den primære drivkraft, når vi træffer beslutninger. Der er så meget andet end økonomi, der driver os – så mange andre værdier, vi sætter højere end prisskilte. Det er i hvert fald det, jeg oplever i min omgangskreds af studerende, som ellers om nogen er pressede på økonomien. Et eksempel på andre værdier end penge kunne være bæredygtighed, et andet kunne være smag eller skønhed eller en god oplevelse. Alt sammen ting, der betyder, at vi vælger den dyre løsning frem for den billige, fordi vi synes den er mere rigtig.

Og her kommer I ind i billedet! Vil I ikke hoppe ind i kommentarfeltet og skrive om et valg I har truffet, der ikke var det billigste, men som var det mest rigtige for jer af en eller anden grund? Så får vi en hel samling af lysende klare eksempler på, at der er andet end kroner og ører bag de valg, vi træffer. En samling vi kan tage frem og vifte med som bevis, når vi næste gang møder en politiker med et simpelt økonomisk menneskesyn. Jeg starter: Jeg kører med tog til Hamborg, selvom det er billigere at flyve. Jeg foretrækker nemlig at transportere mig selv så klimavenligt som muligt.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

14 kommentarer

 • Besvar
  Rikke
  29. oktober 2014 at 13:20

  Hej Emma.Jeg tror helt sikkert, at du har ret i, at folk træffer valg på baggrund af økonomi. Men jeg tror også, at du skal tænke på, at den omgangskreds af universitetsstuderende træffer nogle andre valg og har nogle andre overvejelser end mange andre. Så hvad du ser i din omgangskreds – det betyder ikke, at være sådan, at størstedelen af danskerne træffer valg :)

  • Besvar
   Emma
   29. oktober 2014 at 13:34

   Verden er andet og mere end universitetsstuderende, det har du fuldstændig ret i. Min tanke var netop også at åbne op for en nuancering af det, der driver os – i stedet for at skære alle over én kam. Hvad tror du, at størstedelen af danskerne træffer der valg ud fra?

 • Besvar
  Rikke
  29. oktober 2014 at 13:20

  På baggrund af andet end økonomi, skulle der stå.

 • Besvar
  Rikke fra http://hvorsvaerterdetlige.dk/
  29. oktober 2014 at 20:44

  Uha, der er mange valg, vi træffer ud fra ideologi eller lignende, i stedet for økonomi herhjemme. Skulle jeg nævne et eksempel er det, at vi har valgt at holde høns og fodre dem med økologisk foder, i stedet for at købe billige “buræg”.

 • Besvar
  Tenna
  30. oktober 2014 at 07:47

  Vi spiser 95% økologisk herhjemme og det gør vi af mange årsager, men det er bestemt ikke det billige valg. Derudover støtter vi lokalsamfundet og de små virksomheder ved at handle en del af varerne i en økologisk gårdbutik i stedet for altid at handle i discount butikker hvor tingene er meget billigere.

 • Besvar
  Salik Rosing
  30. oktober 2014 at 08:40

  Fedt initiativer – selvom jeg nu egentlig synes økonomiske incitamenter er en ret oplagt måde for staten at fremme for eksempel VE. Selvfølgelig er der mange der ville vælge det alligevel – eller vælger det fra på trods af det økonomiske incitament.

  Nå, men nok om det. Jeg har en kindle som jeg bruger alt for lidt. For selvom jeg kan hente masser af bøger ned på den, så ELSKER jeg at have en bog i hånden. Jeg går ikke engang særligt tit på det gode, bredtfavnende bibliotek i nærheden, for jeg elsker også at have bogen stående i reolen og kunne læse den igen eller låne den ud til en ven.

  … Hvilket minder mig om, har du min Eating Animals og/eller Omnivores Dilemma?

  • Besvar
   Emma
   31. oktober 2014 at 14:04

   Økonomiske incitamenter er bestemt oplagte, det er jeg helt enig med dig i. Jeg bliver bare så træt, når mennesker reduceres til deres pengepunge. Og bøgerne, dem fik du tilbage for flere år siden :)

   • Besvar
    salik
    1. november 2014 at 11:00

    Så må jeg have lånt dem ud til andre… Pokkers

 • Besvar
  e
  30. oktober 2014 at 14:33

  Vi køber el fra et lidt dyrere, men “grønt” elselskab – og så har vi nogle gange taget toget på ferie i Europa i stedet for at flyve, selvom det er dyrere. Men det er også dejligere!

 • Besvar
  Benedikte
  30. oktober 2014 at 16:40

  Jeg bruger min fritid på at passe et frivilligt arbejde, selvom det betyder, at jeg har mindre tid til et betalt arbejde og derfor må leve af S.U. Til gengæld bliver jeg beriget interessesmæssigt.

  En anden vigtigt pointe at få med er, at de billige løsninger mange gange er de bæredygtige. Fx at skralde frem for at købe ind, tage på sommerhusferie i Danmark frem for at flyve til den anden side af planeten og selvfølgelig spise grønt frem for kød.

 • Besvar
  Bodil
  31. oktober 2014 at 10:17

  Hej Emma

  Økologien er et godt eksempel. Økologi og de økologiske produkter har fået godt fat i folk, således at mange, gerne vil betale ekstra for økologiske produkter.

  Kh Bodil

 • Besvar
  Amanda
  1. november 2014 at 15:43

  Tanken om mennesket som Homo economicus gør mig nogen gange lidt bedrøvet, netop fordi vi reduceres til egennyttemaksimerende, kyniske og beregnende væsener.
  Dette menneskesyn kan vel ikke forklare eksempelvis frivilligt arbejde :)
  Jeg foretrækker også togture rundt i Europa, økologi, lækre vegetarprodukter, tøj, der holder længe og sådan :)

 • Besvar
  Tine
  5. november 2014 at 09:09

  Intereessant debat du rejser, Emma. – Som altid en fornøjelse at læse med her hos dig. Vores valg herhjemme er næsten altid funderet i et spørgsmål om kvalitet, og derfor er det sjældent den billigste løsning… Et eksempel er fx vores datters skole, hvor vi betaler for en plads på friskolen frem for det folkeskoletilbud, hun ellers er tilknyttet. Jeg tror rigtig mange valg er funderet i andre overvejelser end økonomi. Har selv tidligere lavet en lille undersøgelse om børnetøj, der klart indikerede, at folk gerne vil betale rigtig mange penge for tøj til småbørnene, også selvom de har en lav indtægt.

 • Besvar
  Rikke
  5. november 2014 at 22:18

  Et enkelt eksempel vil for mig være forleden da jeg købte økologisk garn. Jeg vil hellere købe mindre og så købe økologisk og bærdygtigt. Kan også blive lidt trist over debatten skal handle om penge på den måde. Uhh derfor jeg elsker Alternativet!! :D

 • Skriv en kommentar