Mad

Guide: Sådan lever din basilikum længere

Tidligere kunne jeg ikke holde liv i en supermarkedsbasilikum, men så lærte jeg et trick, der får den til at leve længere og vokse sig større, nemlig at plukke oppefra. Her er en guide til, hvordan man gør – længe leve alle de basilikum, der står rundt omkring i vores vindueskarme!

basilikum plukke så den vokser forkert igenLad os starte med den dårlige metode, som jeg altid har brugt: At plukke de store blade og lade de små skud sidde. Det virker ligesom venligst, ikke? At de store blade dør, mens de små lever videre? Well, det er altså forkert. Det eneste, der kommer ud af den teknik, er nøgne stængler uden blade på.

basilikum plukke så den vokser rigtigTricket er at plukke oppefra! Man klipper/kniber de første par led af stænglen af og stopper lige over et bladpar – altså to blade, som sidder samme sted på stænglen. En saks er virkelig ikke nødvendig, jeg kunne bare ikke få et godt billede med mine pølsefingre i vejen…

basilikum plukke så den vokser efter knibSådan her ser det ud, når man har plukket – to blade med en lille rest stængel mellem sig. Og her kommer det smarte: Mellem resten af stænglen og hver af de to blade dukker der nye blade op, og planten deler sig!

basilikum plukke så den vokser stænglen har delt sigPå den måde bliver den mere robust, forgrenet og fuld af nye blade i stedet for at blive tynd, ranglet og kedelig. Smart ikke? Hvis du bare skal bruge et par enkelte blade til en mad, kan du nippe store blade af nedefra – men den her metode er perfekt, når du skal bruge mere ad gangen.

basilikum plukke så den vokserTada! En stor og glad basilikum! Jo mere du plukker, jo mere deler den sig og vokser. Win-win. Og husk, at den gerne vil have masser af vand og ikke kan lide at stå i træk :)

 

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

8 kommentarer

 • Besvar
  Nanna
  16. juli 2016 at 14:18

  Har du mon et hurtigt fif til hvordan man kan redde en basilikumsplante der har fået svampeinfektion?? Skal den ud af potten og genplantes?

  • Besvar
   Emma
   16. juli 2016 at 16:38

   Uha, det ved jeg desværre ikke. Har du prøvet at google det?

 • Besvar
  Mette M
  17. juli 2016 at 21:48

  Hvor godt! Det gør jeg fremover :-) Tak Emma

  • Besvar
   Emma
   18. juli 2016 at 08:17

   Så lidt Mette!

 • Besvar
  LIVING WITH LESS
  7. august 2016 at 23:23

  Smart, smart, smart! Tak for tippet. Glæder mig til endelig at få en sund og frodig basilikumsplante <3

  • Besvar
   Emma
   8. august 2016 at 15:37

   Det var så lidt! Held og lykke med den :)

 • Besvar
  Wendy
  3. juni 2017 at 09:13

  Står din ude? Og vander du ovenfra eller nedenfra? Og tak for fif😊

  • Besvar
   Emma
   5. juni 2017 at 18:22

   Sidste år stod den inde, men jeg har lige forsøgt mig med at plante en ny ud i min altankasse. Plejer bare at vande oppefra, men det er vist mere korrekt at vande nedefra?

  Skriv en kommentar