Perspektiv

Guide: At leve økologisk på SU

Økologiske madvarer er dyrere end konventionelle for tiden. Måske kommer der en dag en afgift på sprøjtegift og forurenet grundvand og ændrer på dét billede, men indtil da er her et par tips til at få mere økologi i indkøbskurven på et lille budget. Selv bruger jeg 1350 kroner på mad om måneden eller 45 kr. om dagen. Det synes jeg er ok for at blive holdt i live på en måde, som er skånsom mod planeten. Mit bedste sparetip er at stoppe med at spise kød – her er et par andre, som også er gode:

lav et lager tekst
Hvis man har basisting på lager, er der mulighed for at lave mad, også når køkkenet ikke bugner af lækre friske ting. Ting man kan lave af sit lager er f.eks. dhal, tomatsovs eller tomatsuppe, chili sin carne, grød, knækbrød, boller, pandekager, hummus, curryretter og linsedeller. Det vigtigste er bare, at man husker at bruge det – det er ikke noget sparetip at købe en masse ting og have dem stående, til de er blevet for gamle :) Her er et kig i mine køkkenskabe, som ret godt illustrerer mit basislager.

spis efter sæson tekst
Det er en gammel kending, men ikke desto mindre et godt tip: De grøntsager og frugter, som er i sæson, er der mange af. Derfor er de billige. Haps! Det gør i øvrigt også glæden ved forårets første asparges eller sommerens første jordbær større, at man har ventet på dem, synes jeg. Og så er det tankevækkende, at de økologiske grøntsager og frugter altid dukker lidt senere op i butikkerne end de konventionelle, fordi de skal voksne naturligt uden sprøjtemiddelhjælp.

fødevarefællesskabtekst
Hvis du bor i København, kan du hos Københavns Fødevarefællesskab få en pose med økologiske lokalt dyrkede grøntsager for 100 kroner. Det er uden tvivl byens billigste, og så kommer de oven i købet fra de samme gårde, som leverer til byens bedste restauranter. Om vinteren holder en pose to-tre uger hos os (vi er to), om sommeren holder de en enkelt uge, fordi de er fyldt med lette sprøde grønne friske herligheder. Her er et kort over økologiske fødevarefællesskaber i Danmark.

se efter tilbud tekst
Det giver sig selv, at det er billigere at købe ting på tilbud, men jeg siger det altså alligevel. Hvis man kan kombinere et basislager med et blik for gode tilbud, så kommer man langt. Jeg er fx altid på jagt efter nødder, fordi de er så dyre at købe normalt. Økologi til alle på facebook skriver hver uge, hvad de forskellige supermarkeder har af økologiske tilbud. Det er ret sjovt at sammenligne dem og se, hvem der prioriterer økologien højest.

bag brød selv tekst
Det koster cirka 6,50 kroner at bage en omgang økologiske boller eller et økologisk brød. Jeg bager i weekenden og fylder fryseren op til ugen. Så er der boller til morgenmad og til madpakken næsten gratis. Og hvis der er en pastinak eller en gulerod til overs fra en kedelig vintergrøntsagspose, så ryger den bare i dejen. Rugbrød har jeg ikke lært at bage endnu, så det køber jeg hos Det Rene Brød, men det er sikkert også billigt at lave selv.

spar på andre ting tekst
Jeg køber næsten aldrig tøj og ting, til gengæld kan jeg putte økologisk mad i indkøbskurven og stadig spare op til at holde ferie. For mig og i mit liv er det et valg, der giver mening. Det passer på planeten både i form af det, jeg køber (økologisk mad) og det, jeg ikke køber (tøj og ting). Win-win!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

14 kommentarer

 • Besvar
  Rikke fra hvorsvaerterdetlige.dk
  26. maj 2015 at 08:34

  Hej Emma
  Det er super nemt at bage rugbrød selv, og når du først har en surdej kørende, er det også tidsmæssigt let. Man rører dejen sammen om aftenen (5 min), næste morgen røres lidt mere mel og vand i og dejen puttes i form (10 min) og hæver til eftermiddag eller aften og bages. Jeg har gode erfaringer med især svedjerug, men billigere alm. rug kan sagtens bruges. Hvis man ikke kender en man kan få en klat surdej af til at starte på, kan man nemt lave den selv. Se evt. her hvordan: http://hvorsvaerterdetlige.dk/speciallavet-rugbroed-uden-kerner-til-soennik/

  • Besvar
   Emma
   27. maj 2015 at 13:32

   Vi har faktisk allerede en surdej kørende, og min mor er en mesterrugbrødsbager, så der er egentlig ikke andre undskyldninger end magelighed, der står mellem mig og rugbrødene. Godt du skubber mig lidt :)

 • Besvar
  Rikke fra hvorsvaerterdetlige.dk
  26. maj 2015 at 08:38

  PS Hjemmebagt surdejbrød har iI øvrigt en god holdbarhed, er min erfaring. Størsteparten af det rugbrød vi spiser er hjemmelavet, for så ved jeg også præcist hvad der er putte i ;-)

  • Besvar
   Emma
   27. maj 2015 at 13:32

   Det er også derfor, jeg godt kan lide Det Rene Brød – deres rugbrød består af de samme ting, som min mor putter i sit.

 • Besvar
  Sara Hagedorn
  26. maj 2015 at 17:16

  Jeg synes det er nogen fede tips! jeg er veganer og køber generelt alt hvad der hedder tørvarer og krydderier øko hvor det er billigt som fx Netto eller når Føtex har ØKOdage. Desværre er jeg ikke helt kommet dertil med frugt og grønt, da jeg endnu bor hjemme og det ikke er noget min familie går op i. Det samme angår take-away og når jeg spiser ude, men det er generelt ikke så ofte.
  Min værste fjende her er faktisk tøj. Jeg køber ikke meget, men jeg er ret lille i størrelsen og synes derfor det er svært at finde genbrugstøj der sidder godt. Jeg har lidt den regel, at jeg gerne vil betale for genbrug – men jeg køber ikke noget genbrug som jeg ellers ikke ville købe som nyt. Til jul og fødselsdage ønsker jeg mig også altid ting jeg ved jeg alligevel ville bruge og får derfor ofte enten gavekort eller ting som hårolie, som er dyrt øko og derfor er en ret anvendelig gave.
  Kender du nogen steder i København hvor man kan købe mere moderne genbrugstøj eller nyt økologisk?
  :)

  • Besvar
   Emma
   27. maj 2015 at 13:36

   Der var mange gode tips om økologisk tøj i kommentarfeltet til det her indlæg: http://emmaslebsager.dk/efterlysning/
   Jeg kan anbefale genbrugsbutikken Travel i Blågårdsgade. Den er ret dyr, men har til gengæld udelukkende nice ting. Og dyrt er godt, for så køber man mindre :)!

 • Besvar
  Michelle
  26. maj 2015 at 19:13

  At bage rugbrød selv er super nemt. Du kan få en gratis surdej hos Meyer’s bagerier, og hvis den ikke er øko, så vil jeg gerne sende dig en klat af min samt den opskrift jeg bruger.

  Et andet sparetip er at deles om råvarene. Fx. har jeg et æbletræ der bugner med æbler. Jeg kan ikke nå at bruge dem alle. Tilgengæld har jeg en veninde, der har alt for meget grønkål i sin have. Vi bytter råvarer. Og så laver jeg altid en million (cirka) glas æblechutney, som jeg giver til venner. Så man kan også få økovarer fra hinanden.

  • Besvar
   Emma
   27. maj 2015 at 13:38

   Du er sød! Vi har faktisk en surdej allerede, som vi bare bruger til hvedebrød. Din opskrift må du dog meget gerne sende, hvis du vil? Og god idé at deles om råvarerne, når der er overflod, og koge chutney til gaver!

 • Besvar
  Tanja
  28. maj 2015 at 14:06

  Fødevarerfællesskabet findes over hele landet – ikke kun i København :)

  • Besvar
   Emma
   28. maj 2015 at 16:17

   Jep, det er herligt! Det er derfor jeg har linket til danmarkskortet, som er en oversigt over alle økologiske fødevarefællesskaber i DK :)

 • Besvar
  Marian
  30. maj 2015 at 07:42

  Fantastisk Guide Emma! Jeg er fan! Også af den fine font du har brug til overskrifterne!!!

  • Besvar
   Emma
   30. maj 2015 at 09:09

   Tak Marian! Fonten er min håndskrift med pensel :)

 • Besvar
  Camilla Tromborg
  9. juni 2015 at 16:01

  Er stor fan af dette indlæg!! Skal selv til at flytte hjemmefra + er studerende, så thumbs up for det fede indlæg :D

  • Besvar
   Emma
   9. juni 2015 at 23:02

   Det er jeg glad for at høre! Dejligt at det kan bruges :)

  Skriv en kommentar