Perspektiv

Guide: 5 grønne vaner

Der findes ingen quick fixes til et bæredygtigt liv. Jo mere jeg lærer om omstilling, jo flere dele af mit liv påvirker det. Først handlede det kun om mad, nu handler det også om rejser, forbrug, indretning, politik og aktivisme. Og det er jo dét, der er det fede – at de her tanker faktisk rykker noget. Der er altid flere udfordringer at tage fat i og flere nye situationer at orientere sig i. Her er fem vaner, jeg prøver at leve efter. Det lykkes ikke altid. Der er bump på vejen. Men jeg er i gang, og det er dét, det handler om at være. Hverdagsvane for hverdagsvane skal vi ændre verden, det er jeg sikker på!

køb mindre tøj

Hvorfor? Vi har nordisk rekord i tøjforbrug i Danmark og køber hver i gennemsnit 16 kilo tøj om året. Det er et problem, fordi modeindustrien forurener langt fra Danmark og er svær at gennemskue, og fordi et så stort tøjforbrug understøtter en generel brug og smid væk-kultur.

Hvordan? Brug det tøj, du har. Det er det bedste trick, jeg kender. Det næstbedste er at købe genbrug, hvis du mangler noget. Jeg er begyndt at tænke, at genbrugsting gerne må koste lige så meget som nye ting. Det betyder, at jeg kan gå i de dyrere og mere overskuelige genbrugsbutikker = win!

lån af dine venner

Hvorfor? Der er tusind ting, man bruger så sjældent, at man ikke behøver eje dem. Boremaskinen er det bedste eksempel, men malerlamper, stiger, ladcykler, bøger, ismaskiner og gallakjoler er også på listen. Mange har et lager af ting, de har købt engang, som de er glade for at låne ud.

Hvordan? Spørg, hvis du mangler noget. En cykeltaske? En elektrisk kogeplade? En klapstol? Et godt sted at starte er facebook, hvis dine nærmeste venner eller din familie ikke har det, du skal bruge. Ellers kan man tjekke by-del eller banke på hos sin nabo.

alternativ til fly

Hvorfor? Flyvemaskiner er den mest forurenende transportform, der findes. Specielt de korte ture udleder væsentligt mere CO2 og andre spændende drivhusgasser, end en tilsvarende tur i tog, bus eller bil gør.

Hvordan? Jeg er begyndt at tænke anderledes, når jeg planlægger ferier. Weekendture er til steder tæt på, andre steder må vente til en længere ferie, hvor jeg har tid til at transportere mig langt væk. Det er super hyggeligt at rejse med tog, man kan stoppe alle mulige gode steder undervejs og ens hoved kan følge med i, hvor man er.

tal om klima

Hvorfor? Samtale = refleksion = godt. Jo flere, der tager stilling, jo bedre.

Hvordan? Jeg øver mig i ikke at være bange for at stille et lidt provokerende spørgsmål eller stikke lidt til en ureflekteret vane. Så længe det gøres i god ro og orden, tror jeg godt, de fleste kan klare det. Hvis vi ikke snakker om tingene, så får vi jo heller ikke andre til at tænke over dem :)

skab mindre skrald

Hvorfor? I 2011 smed alle i Danmark i gennemsnit 718 kilo skrald ud i skraldespanden. Det giver os europæisk rekord og er virkelig ærgerligt. Meget skrald kan undgås, hvis man lærer et par tricks til at snige sig udenom.

Hvordan? Vi har kompost, hvilket hjælper meget. Der ligger altid en kop i min taske, så jeg slipper for papir- og skumgummikopper på uni, og jeg øver mig i at spise ude på rigtige tallerkener i stedet for at spise take away. Min største udfordring er al den emballage, som økologisk frugt og grønt pakkes ind i.

Hvilke grønne vaner prøver I at have? Og er der noget, som spænder ben for dem?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

15 kommentarer

 • Besvar
  Josefine
  6. maj 2015 at 15:10

  Jeg prøver lidt de samme ting som dig, tror jeg, Den med at rejse mindre med fly kunne jeg helt sikkert godt blive bedre til, for jeg rejser frem og tilbage fra USA flere gange om året. Udover det prøver jeg hver gang jeg har mit Dankort fremme at tænke: “Er der en smartere måde at gøre det her på? Kan jeg lave det selv/finde noget med en anden slags emballage/behøves jeg det overhovedet.” Det samme for hver gang jeg smider noget ud. Teposer blev erstattet med et metalfilter og løs te, som jeg får i min egen stofpose, og ligende ting. Generelt tror jeg at jeg prøver at have en mere eller mindre konstant aktiv bevidsthed om mit forbrug og mine grønne vaner, for at skabe nye vaner. Mine største benspænd er nok når jeg har travlt og når min bevidsthed om andre mennesker bliver for stor. Nogle gange synes jeg der er noget akavet i at være ‘den der får kaffe i sin egen termokop’ eller ‘den af veninder der siger nej til take away/masser af emballage spild’. Men jeg øver mig :) Og så er jeg forresten helt vild med denne her type indlæg!

  • Besvar
   Emma
   6. maj 2015 at 17:56

   Det er jeg mega glad for at høre! Det med de sociale situationer kan jeg sagtens genkende. En ting er at gøre sit eget liv lidt mere besværligt for at leve grønnere, noget andet er at gøre andres mere besværligt… Det er jo ikke alle, som får samme glæde ved at finde mere bæredygtige alternativer, som vi gør. Jeg øver mig også på den front hele tiden.

 • Besvar
  Rikke fra http://hvorsvaerterdetlige.dk/
  6. maj 2015 at 22:14

  Jeg vil gerne (vist igen) slå et slag for byttehandler. Jeg har gjort det via nettet masser af gange, både på Trendsales, via Facebook og en overgang via Swapamok. Men nu er jeg også begyndt at tage til byttemarkeder, hvor jeg afleverer, det jeg ikke længere skal bruge og går med noget, af det jeg mangler og måske noget jeg bare vil bruge og aflevere igen.
  http://hvorsvaerterdetlige.dk/bogbyttedag/
  http://hvorsvaerterdetlige.dk/toejbytte-madmesse-og-klam-kompost/
  Det var faktisk ved sidstnævnte byttemarked, hvor jeg stødte på et for mig ukendt men interessant tøjmærke: “Neutral – Certified responsibility TM”. Det viste sig at være et mærke, der står for “OK arbejdsforhold, tekstiler og miljø”.
  Ellers komposterer vi på alle mulige måder, og vi har høns i haven (dvs. dyrevelfærd og friske æg, der ikke skal transporteres samt mindre madspild (de aftager diverse rester). Jeg henter jord på genbrugspladsen, hvis jeg mangler, for selv om det ikke er økologisk, så hjælper jeg klimaet ved at aftage lidt af de store mængder kompostjord, der ellers skal skaffes af vejen på anden (dyr) vis (ja også på det punkt producerer samfundet “affald”.
  Vi prøver at have mindst muligt madspild ved at planlægge og udnytte rester (som dog også kan gå til hønsene, hvis vi ikke selv kan bruge dem (rester af ungernes halvspiste havregrød eks. ;-) ).
  Når jeg køber tøj og ting, prøver jeg ofte at benytte muligheden for genbrug.
  Vi har ryddet gevaldigt ud i vores ting og givet meget af dette til f.eks. Folkekirkens Nødhjælp, de har formået at skabe gode overskud til nødhjælp, men også andre organisationer eller andet genbrug. Jeg giver gerne børnetøjet væk til nogle jeg kender, der mangler, det gør så at de ikke skal ud og købe nyt. Vi spiser mindre kød og drikker mindre mælk end tidligere.
  Jeg dyrker vores have og prøver at øge biodiversiteten der, til gavn for naturen.
  http://hvorsvaerterdetlige.dk/biodiversitet-i-byhaven/
  Vi bruger ingen gift eller kunstgødning i haven, og til de med have, kan jeg oplyse at man kan tilmelde sin have til projektet “Giftfri have”.
  http://giftfri-have.dk/
  I stedet for kunstgødning og gift laver jeg brændenældevand til gødning, padderokkete til svampeforebyggelse og bedre vækstforhold/gødning.
  Vi spiser “ukrudtet”, som skvalderkål, løgkarse og mælkebøtter på forskellig vis. Vi sanker gerne ting i naturen i stedet for at købe dem (brombær, nødder), så er der ikke brugt penge på produktion og transport, og vi får lidt motion og hygge ud af det udover lækkerierne.
  Vi genbruger emballage på alle mulige måder, og ellers sorter vi affald, så meget kan genbruges.
  Vi har stadig punkter der kan forbedres, så jeg synes altid, at det er interessant med nye input.
  Jeg har netop lånt bogen “Modvækst” af Serge Latouche på biblioteket i dag, og tror at det bliver spændende læsning.
  Nå nu må det vist være rigelig opremsning for i dag ;-)

  Rikke

  • Besvar
   Emma
   7. maj 2015 at 08:40

   I er så seje! Er der noget særligt, du synes er svært eller udfordrende?

 • Besvar
  Rikke fra http://hvorsvaerterdetlige.dk/
  7. maj 2015 at 15:59

  Det der kan være noget af en balancegang er, at man jo er en del af en familie og også en storfamilie og i sidste ende jo et samfund i hverdagen, der byder på mange forskellige tilgange og meninger. Når man har børn og gerne vil give nogle gode værdier videre, er det for vores vedkommende noget med at finde løsninger, der med rimlighed er muligt at gennemføre. Vi skulle gerne give børnene nogle gode tanker og idéer, men vi skal jo også give plads til, at der nogle gange vælges anderledes, ikke mindst for at de skal føle, at det de gøre er ok både her og ude. Vi har to kvikke og tænkende drenge (6 og 9 år), der virkelig funderer over hvordan tingene hænger sammen, men også i høj grad stoler på, hvad vi vurderer er rigtigt. Vi diskuterer mange ting, men vi må også skåne dem for nogle detaljer, eller hjælpe dem til at se nuanceret på det, så de ikke bliver bange for at leve, eller hvilket skrækscenarie fremtiden måtte bringe, hvis man ikke tænker sig om. Vi prøver på at fokusere på det gode vi gør, altså hvad natur, dyr og mennesker får det godt af. Hvordan man behandler naturen, dyr og mennesker med respekt og omtanke. Omvendt skal man jo forholde sig til at andre gør det anderledes, og at vi nok ikke altid kan gøre alting optimalt, og at det også kan være ok, det bliver man ikke et dårligt menneske af! Ligesom det er ok at stille etiske krav, men at vi ikke altid kan være enige med alle.
  I går kom den yngste hjem og fortalte (de har “fra jord til bord” tema i skolen i øjeblikket): “Når en ko føder en kalv, så slikker den den ren og så går de lidt rundt, og så bliver kalven taget væk fra moderen!” vi har snakket om problematikken herhjemme før, da det er et af mine ønsker, at man kunne gøre det bedre uden nødvendigvis at forbyde mælk helt, men det at han havde set det i skolen, satte nogle flere tanker i gang. Og vi snakkede også om, at de skulle slagte høns i dag, og at han selv måtte bestemme, om han ville se på det eller ej, og at vi godt kunne forstå, at han syntes det var synd (vores egne har vi aftalt ikke skal slagtes!), men at når han spiste sit elskede kyllingekød ind i mellem, ja så var det jo også nødvendigt, at der blev slagtet først, selvom vi ikke så det. Han og den store valgte at de ville se slagtningen i dag, og så må vi se hvad reaktionen bliver.
  En anden ting som er tricky er transport. Når skolevejen er lang og farlig, så er det svært at undgå bilturen. Det samme gælder, når arbejdet er svært at nå uden bil (og der en ikke er rimelige muligheder for offentlig transport til nogle af delene). Nå jeg må smutte. Børnene skal nemlig hentes nu ;-)

  Rikke

 • Besvar
  Rikke fra http://hvorsvaerterdetlige.dk/
  7. maj 2015 at 16:00

  Havde skrevet et langt svar, men det blev tolket som spam, så tror ikke du fik det?

  • Besvar
   Emma
   8. maj 2015 at 08:38

   Jeg har desværre fået super meget spam på det sidste, så jeg har skruet lidt op for sikkerheden med den konsekvens, at meget lange kommentarer nu bliver snuppet. Ret usmart. Lover at holde øje med spamfilteret fremover, og nu ved det i hvert fald, at du er godkendt!

 • Besvar
  Kristine
  8. maj 2015 at 07:14

  Sindsygt godt og inspirerende indlæg :)! Har ikke som sådan nogen ting jeg selv gør endnu, ud over at tænke en hel masse, haha :)

  • Besvar
   Emma
   8. maj 2015 at 08:37

   Tak, det er jeg glad for, at du synes! At tænke er en god start, synes jeg. Det er jo vigtigt, at man træffer valg på en gennemtænkt baggrund :)

 • Besvar
  E
  15. maj 2015 at 10:42

  Jeg gør også mange af de ting, som er nævnt i de andre indlæg – men her er en lidt anderledes ting, man også kan gøre: jeg læser bøger om fremmede lande! Det motiverer mig simpelthen til at leve mere klimavenligt, når jeg læser en god roman om, hvordan livet kan være i Sydøstasien eller Sydamerika eller Afrika eller Afghanistan eller… Det giver mig simpelthen et større perspektiv på klimaspørgsmålet, også selvom det ikke er klimabøger som sådan.

  – Og så køber jeg altså det meste af mit tøj i genbrug også. Det batter.

  • Besvar
   Emma
   15. maj 2015 at 15:18

   Det er virkelig en fin betragtning. Jeg tror generelt der kommer meget godt ud af at læse om andre menneskers liv.

 • Besvar
  Anne
  16. maj 2015 at 14:04

  Jeg synes noget af det sværeste er at dele ud af holdninger/inspiration/information til min omgangskreds uden at komme til at prædike eller lyde hellig. Men nogle gange så overhaler min frustration mig, så jeg kommer til at skælde ud på hele verden i stedet for at fremhæve måder at ændre vaner på eller positive udvikling. Og så øver jeg mig HELE tiden i, at turde tage snakken om fx veganisme og hvorfor jeg selv spiser vegansk, uden at være bange for at skubbe folk væk eller lyde ekstremistisk. Det kræver sit, synes jeg.
  Til gengæld bliver jeg helt vildt motiveret og glad for at møde andre, der deler samme holdninger og blik på verden og som har et ønske om at ændre nogle fundamentale ting i vores samfund (fx mindre magt til banker og firmaer og mere magt til inspirerende, glade mennesker!)

  • Besvar
   Emma
   17. maj 2015 at 11:29

   Jeg er helt enig med dig, det sociale er også den største udfordring for mig. Nok fordi det er der, man virkelig har noget på spil – i sine relationer til andre. Det er jo ikke meningen, at ens værdier og valg skal komme i vejen for ens venskaber. På den anden side er det heller ikke særlig nice, hvis man ikke kan fortælle sine venner, hvad man går og pusler med af tanker… Jeg synes det hjælper at tænke på, at hvis nogen spørger til fx ens madvaner, så er det af god vilje. Altså at prøve ikke at gå i forsvarsposition. Men det er lettere sagt end gjort, jo.

 • Besvar
  Kristihimmelfartsro og endnu en vigtig bog | Hvor svært er det lige?
  17. maj 2015 at 22:14

  […] den forbindelse vil jeg tillade at citere mig selv fra en kommentar på Emma Slebsagers blog (som jeg i øvrigt kan anbefale, at man kigger nærmere på, hvis man interesserer sig for især […]

 • Besvar
  » Min radiodebut emma slebsager
  26. august 2015 at 10:16

  […] ► Guide: Fem grønne vaner […]

 • Skriv en kommentar