Andet

En juleliste

Glædelig første december! Her kommer en liste om denne måneds helt store event: julen.

veganske lussekatte 2Det bedste ved julen?
At min familie er samlet, at der er fri adgang til klementiner og småkager døgnet rundt, at man må have nattøj på hele dagen, at se the julekalender, min fars latterligt store nissehue, at lyset vender tilbage bagefter, og at min kusine altid spiser natmad, når alle andre er stopmætte.

Dit mærkeligste juleminde?
At danse rundt om en palme og spise tagine til aftensmad på en restaurant i Marokko. Efter maden kom tjeneren med kage til os, fordi det var a special day. Året efter var jeg i julestemning fra cirka midt oktober, det må have været abstinenser.

Hvad er på julemenuen?
I år er mit fjerde(!) år med vegetarisk julemad, og jeg er efterhånden ved at have ret godt styr på det. Jeg skal have kartofler, brune kartofler, postej (det skal være den her!), salat af en art, sovs, måske waldorfsalat og så selvfølgelig min brors legendariske rødkål. Helt ligesom sidste år.

veganske lussekatte 1Det værste ved julen?
Overforbruget.

Har du julepyntet?
Nope, ikke endnu. Jeg er ikke den store fan af pynt, men min oldemors kloge nisse skal ikke ligge i sin kasse under sengen meget længere. Til gengæld har jeg bagt veganske lussekatte, så der dufter af safran i hele lejligheden :)

Hvad ønsker du dig?
Ingenting! Det gjorde jeg også sidste år.

Hvad lægger du under træet?
Ingenting! Vi holder simpelthen gavefri jul i år, er det ikke moderne? Hvis jeg skulle give/få gaver, ville jeg give/ønske mig noget økologisk spiseligt – for et par år siden lavede jeg fx salte mandler, konfekt og lakridsmandler til den store guldmedalje og ønskede mig økologiske madvarer med rimeligt lang holdbarhed af min familie. Det fyldte mine skabe med lækre ting, jeg ellers ikke ville have haft råd til.

Hvem skal du fejre jul med?
Min familie, som altid. I år kommer begge mine bedstemødre :)

veganske lussekatte 3Hvem savner du til jul?
Jonathan, som holder jul med sin familie langt væk og i mange dage. Og så min søde oldemor, som altid snød så det drev med mandlerne, når vi spiste risalamande.

Hvad er din yndlingsjulesang?
Den bedste er danse til er Justin og Mariahs. Den bedste at nynne, når ingen kan høre mig og al eksamenslæsningen er træls, er It’s hard to be a nissemand.  Rundt om træet kan jeg bedst lide de sidste par linjer af Juletræet med sin pynt, hvor man synger: og at solen fra sit skjul ønsker os en glædelig jul.

Ingen jul uden?
Brasekartofler af resterne fra julemiddagen, det årlige juleølstræf med damerne første juledag og en lang gåtur i frostvejr.

Dit julebudskab?
Gør ikke noget, fordi du føler dig presset til det. Vov at sige fra, men gør det forsigtigt. Det tager tid at ændre ting, specielt traditioner. Og husk: Der er ingen dårlige tidspunkter at spise brændte mandler!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Relateret indhold

4 kommentarer

  • Besvar
    Johanne
    1. december 2015 at 18:39

    Sikke en hyggelig liste, og det sidste er nok det vigtigste punkt.
    I min familie lavede vi i mange år flere forskellige retter, og både brune og hvide kartofler, fordi det burde man, indtil vi en gang kiggede kritisk på det hele og så at den aften var der ingen der gad fx de hvide kartofler. Så faldt den tradition.
    Vil btw godt smage de der smukke kager ;)

    • Besvar
      Emma
      1. december 2015 at 20:45

      Ha, jeg er vild med at I droppede de hvide kartofler! Kan virkelig godt sætte mig ind i fornemmelse af at “hov, ingen gider jo egentlig det her”. Det er lidt den samme vi har haft i min familie med gaverne – det var egentlig en lettelse at slippe for dem sidste år.

  • Besvar
    Katrine K.
    4. december 2015 at 10:43

    Har du en god opskrift på en vegetarisk julesovs? Den der bliver serveret hos min familie er kogt på and og jeg kunne godt bruge en god veggie opskrift, for jeg savner sovs.

    • Besvar
      Emma
      4. december 2015 at 11:37

      Jeg freestyler sådan her: steg en god håndfuld svampe på en tør pande, til de har afgivet deres vand og er blevet brune. Steg så et finthakket skalotteløg/andet løg i en god solid sjat olivenolie, tilsæt svampene og rødvin og krydderier du kan lide (fx timian, det er godt til jul synes jeg), lad det koge godt ind og tilsæt evt havrefløde til sidst. Smag til med salt og peber. Mums!

    Skriv en kommentar