Mad Mad 2

De første brød med surdej

Siden jeg startede min surdej har jeg fodret, taget fra, snuset og taget ind og ud af køleskabet. Indtil videre er der kommet to brød ud af det, og jeg skal love for, at nummer to var bedre end nummer et!Det første blev smukt, sprødt, duftede godt og havde luftbobler i – men det blev kun to centimeter højt og smagte så surt, at der skulle en stærk ost til at overdøve det. Ikke ligefrem en supersucces, men dejen boblede så fint, at jeg tænkte, at jeg var på rette spor.

Og se, hvad der skete anden gang! Meget højere brød med lige så fine luftbobler, lige så smuk farve, lige så sprød skorpe og meget mildere smag af surdej. Faktisk vil jeg kalde det en supersucces. Hemmeligheden lå vist i hævetiden – det første hævede to omgange af 10 timer, det andet hævede bare fra om morgenen inden uni til sent om eftermiddagen, da jeg kom hjem.

Jeg synes det er sejt at lave brød uden at købe gær. Supermarkedsuafhængig brødbagning, ja tak!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Relateret indhold

17 kommentarer

 • Besvar
  Emilia Weir
  22. marts 2013 at 12:27

  Fest!!! Det vil jeg også!

 • Besvar
  Michelle
  22. marts 2013 at 12:43

  Det er SÅ lækkert med en surdej. Vi bager også alt vores brød selv – vi har sådan en god allround surdej, som kan bruges til ALT: morgenboller, hvedeflutes, rugbrød, you name it!

  Kan huske da min kæreste boede i York, England. Der delte han køleskab med de andre i huset, og de synes hans surdej var SÅ klam, og smed den hele tiden ud. Tilgengæld spiste de “fuldkorsbrød”, som var toastbrød med sovsekulør i. Cirka.

  Ps. har lyst til en peanutbuttermad nu.

  • Besvar
   Emma
   22. marts 2013 at 13:56

   Sejt – bager I helt uden gær? Jeg bager ikke rugbrød selv (endnu?), men det lyse her er et hit. Næste projekt er at se, hvordan dejen tage sig ud som boller. Og HAHA, hvor er det sjovt, for sådan en surdej er jo egentlig også lidt klammo – levende og boblende og mærkelig! Ps. Det har jeg også, og jeg er ikke i nærheden af peanutbutter :(

   • Besvar
    Michelle
    7. april 2013 at 18:15

    Jeps – helt uden gær. (eller i dag bagte jeg en brunsviger, så der skulle der en hel pakke gær til, men ellers…)

    Rugbrød er easypeasy, og SÅ meget bedre end køberugbrød. Du kan evt. starte med det brød der hedder “mogens’ rugbrød” som Camilla Plum laver (google for opskriften) det er et godt begynderrugbrød – en nem opskrift, som det er nemt at starte ud fra, og så senere freestyle (man kan komme ALT i, og tilføje mere rugmel og mindre hvedemel).

    • Besvar
     Michelle
     7. april 2013 at 18:16

     Og ja, surdej er nok lidt mystisk, hvis man ikke helt forstår den. Min søster kan fx. heller ikke lide at se på den – og hun bliver helt grøn i hovedet, når jeg fortæller hende, at der er surdej i det brød hun piser hos mig. (men hun er også lidt sart og kan klart bedst lide mad, hvor der er mange led i fødekæden – sådan er vi så forskellige).

     • Emma
      8. april 2013 at 07:26

      Hehe. Jeg elsker det mystiske. Ligesom planter, man selv får til at gro – hvor mystisk er det ikke!? Tak for rugbrødstip – det vil jeg google. Lyder godt med en opskrift der har plads til freestyling.

      Og selvfølgelig skal der gær i en brunsviger, hver ting til sin tid ;)

 • Besvar
  Kit // A + K = ♥
  22. marts 2013 at 13:20

  Øj, hvor ser det smukt og lækker ud. Må altså snart tage mig sammen til at prøve med surdej (:

  • Besvar
   Emma
   22. marts 2013 at 13:57

   Tak! Du skal bare kaste dig ud i det, det er slet ikke så svært.

 • Besvar
  Marian
  23. marts 2013 at 08:05

  Surdejsbrød smager også fuldstændigt vidunderligt. Hvor ser dit brød fantastisk lækkert ud!

  • Besvar
   Emma
   25. marts 2013 at 10:03

   Du er sød, Marian. Og ja, det smager bare bedre.

 • Besvar
  linda
  24. marts 2013 at 20:30

  vi har en glad surdej herhjemme. men vi bruger den faktisk kun til pizzabunde – det smager virk-virkelig godt! er du sådan en, der har en smart røremaskine? jeg har nemlig hørt, at man skal ælte amok, når man bager brød med surdej, og det synes mine små, tynde overarme umiddelbart ikke om.

  • Besvar
   Emma
   25. marts 2013 at 10:04

   Uh, surdejspizza! Dét skal min da helt klart også prøves af til. Jeg er ikke sådan en, der har en smart røremaskine, nej. Jeg laver bare en våd dej, lader den hæve 12 timer og klatter den ned i en gryde :) Jeg synes det der ælteshow er overdrevet. Og jeg synes det er trist, at det får folk til at købe røremaskiner i ét væk.

   • Besvar
    Michelle
    7. april 2013 at 18:17

    word! Man behøves ikke partout en røremaskine – vi bager altså alt slags brød uden. Også det brød som Meyer i sin Meyers Bageri kogebog skriver, skal have 30 min i røremaskine. Det behøves det altså ikke.

 • Besvar
  Loulou
  25. marts 2013 at 17:31

  Hørt Emme, ang de røremaskiner. Jeg bager surdejsrugbrød med de bare nœver og har lige lavet flødebolle skum UDEN røremaskine og de står selv op! ;) Ejer kun en hånddreven pisker, sådan en med dreje håndtag.
  Sejt du ikke gav op på surdejen!

  • Besvar
   Emma
   26. marts 2013 at 10:44

   Sejt, du! Ælter du meget, eller er du doven som mig og lader hævetiden klare arbejdet?

   • Besvar
    Loulou
    29. marts 2013 at 16:38

    Rører med trœske :)

  Skriv en kommentar