Perspektiv

Den tredje grund

Jeg arbejdede indtil for en uge siden på en café, hvor vi bagte alting selv. På min allersidste arbejdsdag smuttede min chef afsted efter æg og kom tilbage med skrabeæg. Jeg havde ikke flere vagter, klokken var næsten fyraften, og jeg tænkte at en lille æggediskussion var på sin plads. Så jeg spurgte, hvorfor han egentlig købte skrabeæg?

Han svarede, at han skam altid købte økologiske æg til at lave omelet med. Men at han var ligeglad, når der bare skulle bages. Han gik op i smag – ikke i dyrenes liv. Derfor købte han de billige skrabeæg, når bare det var til cookiedej. Aha. Det svar har jeg tænkt lidt over.

Jeg synes, han glemmer det vigtigste. For man kan købe økologiske æg af tre grunde, ikke kun to:

1) Æggene smager bedre. Blommerne er orange og faste, ikke lysegule og slatne. Sådan noget.
– det kan man være ligeglad med, hvis æggene bare skal i en kage og fungere som bindemiddel.

2) Dyrene har det bedre. Ikke nødvendigvis godt, men bedre. Færre klippede næb, den slags.
– det kan man være ligeglad med, hvis man bare ser høns som æggemaskiner.

Mine damer og herrer, lad mig præsentere den tredje og – efter min mening – bedste grund:

3) Miljøet får det bedre. Økologiske landbrug hælder ikke mærkelige kemikalier grundvandet og pumper ikke deres dyr med antibiotika, all that jazz.
– det kan man være ligeglad med, hvis man synes planeten Jorden og menneskelivet er ligegyldigt.

Mon min chef synes det? Nok ikke. Mon min chefs indkøb støtter en industri, der synes det? Nok.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

4 kommentarer

 • Besvar
  Julie
  31. januar 2012 at 09:19

  hvor er det dejligt med en blog som er fin og hyggelig, men som samtidig tør snakke om hele denne her fødevaredebat. jeg er fan.

  desuden er der en ting, der går hele denne her økologisk/ikke-økologisk æg-debat så ærgelig. nemlig at de eftersigende skulle koste det samme i engros pris og at det derfor kun er fordi supermarkederne ved de kan tage mere for økologiske, at de cirka koster den krone mere pr. æg. tænk hvis de kostede det samme? så var der pludselig ingen grund til overhovedet at føre ikke-økologiske æg og folk ville ikke længere have manglende penge som belæg for at købe skrabeæg. juhu!

  • Besvar
   Emma
   1. februar 2012 at 21:18

   Den kompliment er den bedste, du kan give! Hvor er jeg til gengæld og omvendt glad for, at du gider at læse med. Dét er jeg fan af.
   At økoæg og skrabeæg (eller buræg for den sags skyld…) skulle koste det samme engros, det har jeg kke hørt – men det er rigtigt, at mange også bruger prisen som argument for at købe billige æg, og det ville helt sikkert betyde noget for mange, hvis de kostede præcis det samme!

 • Besvar
  Silke
  4. februar 2012 at 21:12

  Højt hurra for den tredje grund – jeg tog den virkelig med mig, da jeg stod i Netto i dag og valgte Ø og valgte planeten Jorden og børnebørn i fremtid og sol i den også.

  Høj fem, applaus – ja tak,
  Silke

  • Besvar
   Emma
   5. februar 2012 at 20:59

   Juhu, sådan! Høj fem lige tilbage til dig for nettovalget og prioriteringen. E

  Skriv en kommentar