Perspektiv

Debat med lukkede øjne

I sidste uge handlede Netværket på P1 om kød. Vores uetiske kødforbrug er en paneldebat, hvor Lisbeth Zornig Andersen, Morten Dige og Dennis Nørmark diskuterer deres forbrug af og holdninger til kød. I udsendelsen luller Zorning og Dige hinanden ind i en fælles tåge med argumenter som  at børns smagsløg foretrækker kød, at dyrevelfærd ikke er vigtigt så længe der er mennesker i verden som lider, at det er sværere at lave vegetarmad end kødmad, at danskerne kun er en lille del af menneskeheden og derfor ikke gør en forskel, og at mennesker kun interesserer sig for deres egen pengepung og sundhed.

Dennis Nørmark forsøger at påpege, at indiske børn med glæde smovser vegetarmad, at lidelsen i verden ikke vil stige, fordi vi holder op med at spise kød (tværtom), at udfordringer i madlavning handler om vaner, at man ikke kan starte andre steder end med sit eget forbrug, og at mennesket faktisk altid har interesseret sig for andre væsner og vores betydning for verden. Han brænder bare ikke igennem i panelet, som synes at debattere med lukkede øjne.

Mickey Gjerris er med i udsendelsen som bonusindslag to gange. Han spørger, om vi kan være bekendte at forbruge levende dyr på en måde, så de påføres unødig smerte og lidelse. Han påpeger, at 80% af den danske landbrugsjord, som kunne bruges til at producere menneskemad, bliver brugt til dyrefoder. Han understreger vigtigheden af ikke at lukke øjnene og gid, han havde været en del af panelet og ikke et bonusindslag – Zornig og Dige trængte til en øjenåbner.

Jeg er langt mere optimistisk end panelet. Jeg ved, at vi gør en forskel. Læs f.eks. New York Times artikel om, hvordan det californiske dining landscape har ændret sig i takt med, at vegetarisk mad er blevet populært. Der sker ting. Vi gør en forskel. Det ses tydeligt, hvis man åbner øjnene.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Relateret indhold

6 kommentarer

  • Besvar
    Julie
    26. september 2012 at 12:15

    Øv for en ærgerlig og snæversynet debat. Jeg blev faktisk helt oprigtig vred. Især over ideen om at lave kød på en ny og utrolig unaturlig måde med dyr i kar tilsat næringsstoffer. Det er simpelthen så ulækkert.

    • Besvar
      Emma
      26. september 2012 at 14:14

      Jeg tænkte ellers, at det lød virkelig fint med en debat om det etiske aspekt af kødforbrug, men ja – så var det i stedet en unuanceret gang snak. For øvrigt dejligt at se/læse, at du er stadig er med herinde :)

      • Besvar
        Julie
        27. september 2012 at 10:08

        jeg synes mere det var mange dårlige undskyldninger end en egentlig debat. det er en skam.

        og jeg følger stadig med herinde (og fandt tilfældigt ud af at min gode veninde også er stor fan)!

        • Besvar
          Emma
          27. september 2012 at 20:10

          Juhu, hvor godt!!

  • Besvar
    på nye eventyr...
    26. september 2012 at 15:56

    Det lyder skisme ikke så godt, men det er til gengæld godt at emnet i det hele taget bliver debateret.

    På Dyrenes beskyttelses hjemmeside kan man forresten deltage i en konkurrrence om bogen Kød, som du også har skrevet om. Jeg ved dog ikke om man skal være medlem, som jeg, for at deltage.

    • Besvar
      Emma
      26. september 2012 at 22:12

      Det er nemlig rigtig fint, at P1 tager emnet op. Nice med en konkurrence om KØD; jeg har den allerede, men måske nogle andre vil deltage?

    Skriv en kommentar