Perspektiv

Blogbiblioteket: Lån en bog om klima, miljø og bæredygtighed

Hvis der er én ting, som har været med til at tænde min interesse for klima, miljø og bæredygtighed, så er det bøger. Bøger om madkultur. Bøger om klima. Bøger om den måde, vi behandler dyr i landbruget. Bøger om økonomi. Bøger om at ændre vaner, skifte spor og skære ned. Bøger om kød. Bøger om alt muligt, som lige så stille har præget mig, udvidet min horisont og gjort mig klogere.

For nogle år siden lavede jeg bloggen til et mini-bibliotek, hvor I kunne låne mine bøger. Er der nogen, der kan huske det? Det var vildt hyggeligt, mange af bøgerne blev lånt ud adskillige gange, og jeg fik sat ansigt på nogle af dem, som læste med. Det synes jeg, at vi skal gøre igen! Så skriv en kommentar, hvis du vil låne en af bøgerne. Så sender jeg en mail til dig, så vi kan aftale et møde. Jeg kan mødes i dagtimerne i indre by i København.

Lån en bog om klima, miljø og bæredygtighed

Links markeret med * er reklamelinks. Hvis du køber en bog via linket, får jeg en procentdel af købsprisen. Men hey – lån bogen af mig i stedet eller find den på biblioteket!

No Impact Man* af Colin Beavan

En dokumentar om Colin fra New York, som beslutter sig for at leve fuldstændig uden at sætte negative aftryk på planeten i et år. Det betyder nul skrald, nul elektricitet, nul benzin. Vildt inspirerende projekt, som han kaster sig ud i med mottoet The job is simply this: to live our lifes as though we make a difference.

Eating Animals* af Jonathan Safran Foer

Foer (hvis romaer jeg virkelig kan anbefale) deler i denne bog sine overvejelser og tanker om, hvad han vil putte i munden. Han skriver om fabrikslandbrug, overfiskeri og salmonelleudbrud for at finde frem til et sæt spisevaner, han kan forklare uden dobbeltmoral til sit barn, som elsker sin hund. Det var blandt andet på grund af den her bog, at jeg stoppede med at spise fisk.

Why we love dogs, eat pigs and wear cows* af Melanie Joy

Melanie Joys bog er et forsøg på socialpsykologisk at afdække den kultur, der definerer vores forhold til dyr og normaliserer det faktum, at vi slår dem ihjel og spiser dem uden samvittighedskvaler. En spændende vinkel på køddebatten, om end hun er amerikansk (og dermed dramatisk) så det driver.

Den afskyelige* af Charlotte Weitze

En vaskeægte klimaroman! Den afskyelige foregår i fremtiden, hvor de fleste mennesker fødes med mærkelige misdannelser og klimaet har forandret sig. Den er en kærlighedshistorie, en fantasifortælling og et kreativt bud på, hvordan verden måske kommer til at se ud, hvis vi ikke ændrer kurs.

Kød – en antologi* af blandt andre Mickey Gjerris

En samling tekster om kød som biologisk, historisk, kulturelt, filosofisk, etisk og økonomisk fænomen, som vi som forbrugere deltager i, når vi (ikke) køber og spiser kød. Kapitlerne har hver deres tema, indgangsvinkel og forfatter – det handler om alt fra produktionen af svin i Danmark til etik og kødkultur.

På den anden side* af Jørgen Steen Nielsen

I denne bog skriver Jørgen Steen Nielsen om sit ophold på en lille skotsk ø, hvor livet er langsomt, simpelt og afhængigt af vejret. Han væver anekdoter fra øen sammen med samfundskritik, overvejelser af om man som individ egentlig kan stille noget op mod klimaforandringerne, og beskrivelser af hvordan opholdet påvirker ham personligt. Rolig og eftertænksom bog, som ikke lades som om der findes ét rigtigt svar på, hvordan vi skal indrette os.

Den hemmelige kok* af Mats-Eric Nilsson

Tilsætningsstoffer og aroma. Fup, fiduser og grillsmag. Den hemmelige kok handler om, hvordan billige ingredienser forarbejdes til ukendelighed i fødevareindustrien og derefter kaldes for mad. Hurtigt læst, intelligent skrevet og lidt af en øjenåbner.

This Changes Everything* af Naomi Klein

Klimakrisen er en så stor og omfattende krise, at den ikke kan løses i det kapitalistiske system – det er præmissen for Naomi Kleins bog, som også er filmatiseret. Bogen er ét langt argument for, at hvis vi skal redde vores livsgrundlag, så skal vi lægge hele samfundet om og gentænke, hvordan vi handler med hinanden.

Det var alle de bøger om klima, miljø og bæredygtig livsstil, jeg ejer! Udover dem vil jeg anbefale Michael Pollans bøger In Defense of Food* og The Omnivore’s Dilemma*. De handler begge to om mad, måltider og hvordan vi forarbejder, fremstiller og forfiner vores fødevarer. Michal Pollan taler for, at vi skal spise efter grundreglen “Eat food. Not too much. Mostly plants” og har en nøgtern tilgang til moderne madkultur, som jeg rigtig godt kan lide.

Vil du låne en bog? Skriv i kommentarfeltet, hvilken en du vil låne, og husk at angive den rigtige mailadresse. Så sender jeg dig en mail, så vi kan aftale nærmere. Først til mølle – vi laver en venteliste, hvis der er bøger, som flere gerne vil låne. Håber I vil være med!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

10 kommentarer

 • Besvar
  Wendy
  18. august 2018 at 21:56

  Fedt du gør det igen!!! Jeg vil meget gerne låne eating animals.

  • Besvar
   Emma
   20. august 2018 at 08:55

   Cool, jeg sender dig en mail!

 • Besvar
  Pernille
  21. august 2018 at 09:56

  Fedt koncept! Jeg kunne godt tænke mig at låne “no impact man”.

  • Besvar
   Emma
   21. august 2018 at 13:26

   Super, jeg sender dig en mail.

 • Besvar
  Birgitte
  26. august 2018 at 15:49

  Jeg vil også rigtig gerne låne ‘no impact man’ efter Pernille

  • Besvar
   Emma
   27. august 2018 at 13:07

   Det er så fint. Jeg skriver til dig, når den er tilbage.

 • Besvar
  Louise Overgaard
  31. august 2018 at 23:44

  Det her er simpelthen så fint og genialt Emma. Jeg vil meget gerne låne bogen “This Changes Everything”, tusind tusind tak :)

  • Besvar
   Emma
   3. september 2018 at 08:52

   Dejligt at du vil være med! Jeg sender dig en mail.

 • Besvar
  Maiken
  21. september 2018 at 07:59

  Hej Emma, jeg vil super gerne låne både no impact man og naomi Klein’s bog, hvis det er muligt😊

  • Besvar
   Emma
   21. september 2018 at 11:14

   Fedt Maiken! Jeg sender dig lige en mail :)

  Skriv en kommentar