klimaambassadør Perspektiv

At vælge økologien

Har du prøvet at stå i et supermarked og overveje, om du skal købe en økologiske aubergine til 14,95 eller en konventionel til 8,95 kr.? Her kommer mit bedste trick, når det handler om at leve økologisk: Beslut dig for det. Vælg det til én gang for alle og giv slip på overvejelserne.

Jeg har besluttet mig for, at jeg handler økologisk. Det betyder, at jeg slet ikke behøver sammenligne priser eller overveje, om det er i orden at betale 8 kr. ekstra for en økologisk broccoli eller 10 kr. ekstra for den økologiske chokolade. Jeg går bare ind i supermarkedet, tjekker det økologiske udvalg ud og køber det, som jeg har brug for og har råd til. Den taktik sparer mig for mange kedelige regnestykker og gør, at jeg ikke skal genoverveje min holdning til økologi hver gang, jeg får øje på en prisforskel – for hvem kan overskue det? At tage beslutningen én gang for alle er meget nemmere.

Selvfølgelig betyder det, at der er ting, jeg ikke spiser så tit. For eksempel spiser jeg færre avokadoer end før, fordi jeg tit tænker, at 12 kr. per økoavokado er for dyrt til mit studenterbudget, og derfor ikke køber dem. Til gengæld spiser jeg masser af det, der er i sæson og derfor er billigt (æbler, hokkaido, bønner!), jeg redder verden meget mere, end hvis jeg ikke købte økologisk, og jeg slipper for tvivl. Et godt trick mere er at vælge supermarkeder, hvor økologisk frugt og grønt har sin egen afdeling/hylde eller at handle hos en økologisk grønthandler/gårdbutik. Så kan man betragte den økologiske hylde som udvalget og vurdere de økologiske priser uden at sammenligne med de konventionelle.

Mit bedste tip til at leve økologisk er altså at slippe overvejelser og regnestykker, vælge økologien til én gang for alle og gøre det hele lidt simplere for sig selv. Og de dyre ting? Dem køber jeg på tilbud!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

22 kommentarer

 • Besvar
  Mille
  30. oktober 2013 at 10:44

  Hej Emma!
  Jeg står tit og tænker, Økologisk eller dansk fx. knoldselleri eller broccoli.
  Hvad tænker du?

  Kh

  • Besvar
   Emma
   30. oktober 2013 at 23:09

   Jeg tænker som Peter Plys, da Ninka spørger, om han vil have honning eller syltetøj: Begge dele, tak! Men hvis du skal vælge mellem en økologisk fra Chile eller en ikke-økologisk dansk, som er i sæson, tja… Så ville jeg nok tage den danske. Der er også nogle gange en plastik-vurdering i samme spor, synes jeg – vil jeg købe økologiske auberginer pakker ind i skumbakker og plastikposer og fanden og hans pumpestok, eller snupper jeg en ikke-øko uden indpakning? Den slags har jeg ikke et fast svar på, desværre. Der må man nok bruge sin fornuft fra gang til gang :)

 • Besvar
  Maria
  30. oktober 2013 at 11:03

  Jeg har truffet præcis sammen beslutning som dig – jeg handler økologisk! Punktum!

  • Besvar
   Emma
   30. oktober 2013 at 23:06

   Klap klap og hep hep og tak for i aften!

 • Besvar
  Malou Klidmoster
  30. oktober 2013 at 13:19

  Hep hep, jeg er nogenlunde enig. Men af og til vælger jeg nu dansk i sæson frem for øko fløjet hertil fra den anden side af verden ;-)

  • Besvar
   Emma
   30. oktober 2013 at 23:06

   Dét kan jeg godt forstå. Og jeg tager det som en stor kompliment, at Klidmoster hepper på mig :)

 • Besvar
  Christian
  30. oktober 2013 at 14:56

  Helt enig! Men forleden måtte jeg alligevel bide mig selv i læben, da jeg i Irma betalte 45 kr.(eller 642 kr. kiloet) for lidt økologisk lufttørret italiensk skinke.

  Men igen, hvem serverer du din mad for? Og fortjener de ikke det bedste? Jo er svaret! Og der var lagt meget kærlighed i den pizza, jeg endte med at bruge skinken på.. :)

  • Besvar
   Emma
   30. oktober 2013 at 23:05

   Det er virkelig en god vinkel at se det fra – hvem er maden til, og fortjener de ikke også det bedste? Hep på det!

 • Besvar
  Trine Lykke
  30. oktober 2013 at 16:22

  Emma, må jeg spørge hvor du handler? Måske er det fordi jeg er fra provinsen, men jeg synes ikke vi har nogle supermarkeder som er virkelig seje til det med økologi…

  • Besvar
   Emma
   30. oktober 2013 at 23:04

   Ja da! Jeg er blevet ret kræsen med supermarkeder og handler helst i Superbrugsen på Nørrebrogade eller i Spidsroden, og så er jeg glad for en pose fra Københavns Fødevarefællesskab her og der. Det er virkelig forskelligt, hvad supermarkederne har – og jeg kan godt forstå, hvis et lille økologisk udvalg er uinspirerende. Måske kan du tale med dit lokale supermarked om at købe mere økologi hjem?

 • Besvar
  Benedikte
  30. oktober 2013 at 17:28

  Jeg synes, at det er et virkelig fint tip. Hvis man handler på den måde, ender man jo næsten med at komme af med det samme i sidste ende :) Specielt når man som du ikke køber dyre oste og æg.
  Jeg vil lige takke for tip om Spidsroden! Jeg var der i dag for første gang og kom hjem med de dejligste Ingrid Marie-æbler!

  • Besvar
   Emma
   30. oktober 2013 at 23:02

   Hvor godt! Spidsroden rocks, og deres æbler lige nu er suveræne. Jeg har virkelig nydt at følge med i æblesæsonen fra Discovery til Ingrid Marie :) Og du har ret i forhold til økonomien, det tror jeg virkelig.

 • Besvar
  Gittoh
  30. oktober 2013 at 18:33

  Jeg vælger også altid økologi :) ved grøntsager og frugt er det et nemt valg da det også bare tit ser mere lækkert ud og smager mere lækkert.
  Men men, hvis man kun kan få udlandske øko æbler og ved siden af er det 100 danske frisk plukkede æbler, så tager jeg altså de danske ;)
  Jeg synes økologi er fantastisk, men jeg synes så også at idéen braser lidt sammen hvis halvdelen så bliver fragtet hjem fra den anden side af kloden, det er både miljø og co2 svineri, ISÆR hvis vi har en dansk version herhjemme

  • Besvar
   Emma
   30. oktober 2013 at 23:00

   Jeg er helt enig. Alt med måde!

 • Besvar
  Ingbritt
  3. november 2013 at 09:53

  Hej Emma,
  Jeg er helt enig i dine betragtninger og har købt ind efter samme strategi det sidste 1 års tid – som enlig mor til 2 drenge på et SU-budget kræver det lidt planlægning – men det kan sagtens lade sig gøre!
  Tusind tak for en fantastisk blog med mange gode overvejelser og tanker omkring økologi m.m.
  Jeg har tilladt mig at anbefale og linke til dette indlæg på min blog, hvilket jeg håber er ok? ;) http://copenhagenslowliving.blogspot.dk/2013/11/weekend-links-442013.html

  KH Ingbritt /www.coenhagenslowliving.blogspot.com

  • Besvar
   Emma
   4. november 2013 at 09:27

   Hej Ingbriit, shit det er sejt med din økostrategi! Dejligt, at du læser med herinde – og selvfølgelig må du linke herind, det tager jeg som en kompliment! Kh

 • Besvar
  Favoritliste uge 45 2013 | GRØNNERE
  10. november 2013 at 18:19

  […] At vælge økologien – en gang for alle. Del på:TwitterFacebookTumblrPinterestGoogleLike this:Like […]

 • Besvar
  24 måder at redde verden #18 » emma slebsager
  18. december 2013 at 11:56

  […] 18: Du kan købe økologisk mad Fordele: Hvis du vælger økologien én gang for alle, så mindsker du mængden af sprøjtegift i verden. Det bliver bierne, bønderne, børnene og […]

 • Besvar
  Rikke Nielsen
  14. februar 2014 at 15:42

  Jeg har tit stået og overvejet hvad jeg skulle vælge og endt med det økologiske eller ikke økologisk og været sur på mig selv bagefter. Uden at tænke over det er jeg også begyndt mere og mere at tage det økologiske uanset pris, men tror jeg som dig vil sige, det er et valg der er taget inden. Min mor og far mener, jeg ikke vil kunne leve kun økologisk når jeg flytter hjemmefra, jeg mener at det ikke handler om hvad jeg kan, men om at der ikke er et andet valg for mig. Og du beviser at jeg jo sagtens kan gøre det. Tak for det:) Og heldigvis er min mor begyndt at købe meget mere økologisk, og at tømme en hel indkøbspose med økologiske grønsager, det er noget der kan gøre hendes datter glad;) At hun en dag også vælger det inden hun går ind i supermarkedet er jo noget jeg kan drømme om, indtil da støtter jeg hende og roser hende for det hun da gør.

  Mange solrige smil fra Rikke

  Og tak til dig og alle andre øko’er(ja, det et ord nu;P), for at tænke på den jord vi lever på:)

  • Besvar
   Emma
   18. februar 2014 at 14:58

   Selvfølgelig kan du leve økologisk, når du flytter hjemmefra! Det er et spørgsmål om at lægge sine vaner lidt om, det er alt. Sejt, at din mor er begyndt at købe mere økologi – man skal ikke undervurdere, hvor meget ens holdninger påvirker og smitter af på omverdenen. Du gør helt sikkert en forskel :)

 • Besvar
  Tre små til weekenden » emma slebsager
  18. juli 2014 at 17:23

  […] færre tungmetaller og færre pesticidrester end konventionelt frugt og grønt (apropos at vælge økologien) og sidst, men ikke mindst, en glad nyhed fra Oxford Universitet, hvor et college har besluttet, at […]

 • Besvar
  » Guide: Lille indsats, stor grøn effekt emma slebsager
  23. marts 2015 at 08:35

  […] Og hvis du savner reklamer, kan du bare få en app.Effekt:  Én gang for alle at beslutte sig for at vælge økologien til betyder, at man aldrig igen behøver overveje, om man vil købe den økologiske aubergine til […]

 • Skriv en kommentar