Perspektiv

Guide: At rejse bæredygtigt

Var det noget med en bæredygtig sommerferie i år? Her er et indlæg fyldt med alt det, jeg ved om at rejse med tog og cykel og at spise vegetarisk og vegansk i nye byer. At rejse er at leve – og at rejse med grønne værdier i kufferten, rygsækken eller lommen er at leve bæredygtigt.

BÆREDYGTIG TRANSPORT: AT REJSE MED TOG & CYKEL

Fly er den mest energiforbrugende transportform, der findes. At rejse bæredygtigt er altså at droppe flyveturene og finde en anden måde at transportere sig rundt i verden på. Jeg har ikke siddet i et fly siden september 2013, men jeg har været i England, Belgien, Frankrig, Slovenien, Nordjylland,  Bosnien, Tyskland, Sverige og Kroatien alligevel. Alle stederne har jeg rejst til med tog, og det kan varmt anbefales!

Hvis man er under 26, koster en interrailbillet til tre ugers togrejse i Europa 2740 kroner. Sådan en købte jeg i sommerferien sammen med to veninder fra studiet. Vi kaldte turen for psykotoget, tog på opdagelse i østeuropa og drak tusind små kopper kaffe på caféer i varmen. Ruten var København → Ljubljana og Bohinj-søen i Slovenien → Sibenik i Kroatien → Mostar og Sarajevo i Bosnien → Zagreb i Kroatien  → Wien i Østrig → København. Mit yndlingsland var Bosnien.

I januar i år var jeg i centraleuropa med min kæreste. Vi var med toget, men uden interrailbilletter. De dækker nemlig ikke toget fra Frankrig til England, som kører i en tunnel under havet(!), så det kunne ikke betale sig. Vi endte med at betale omkring 3000 kroner hver for togbilletter. Ruten var København → BerlinLondon → Bruxelles → Paris → Hamborg → København. Min yndlingsby var Paris.

emma slebsager nordjylland

I august var jeg på cykeltur i Nordjylland i en uge. Vi købte togbilletter fra København til Aalborg og fra Frederikshavn til København en uge senere. Mellem de to togture fræsede vi rundt og fik vestenvind og havvand i håret. Ruten var København → Aalborg → Blokhus → Løkken → Hirsthals → Skagen → Læsø → Frederikshavn → København. Den bedste dagsrute var fra Hirtshals til Skagen.

Endelig er der et hav af byer, man kan nå frem til på en enkelt dag. Jeg har været i Stockholm, Berlin og Hamborg på weekendture, og de første timer i toget er perfekte til at koble af og indse, at man er på vej på ferie. Med en podcast i ørerne og en kaffe i hånden er jeg i hvert fald en glad ferietype.

BÆREDYGTIG FERIEMAD: AT SPISE VEGETARISK & VEGANSK I NYE BYER

Jeg elsker at spise, når jeg er på ferie, så er det sagt. Jeg kan bedst lide at blande restauranter og cafébesøg med madpakker,  hjemmelavede måltider og improviserede picnics. Lidt af hvert er godt, og det er en billig og afslappet måde at leve på i forhold til at gå ud hele tiden. På vores interrail købte vi meget brød, pålæg, frugt og grønt til at have med i tasken og spise i parker, ved søer og på bænke.

Som vegetar kan man være udfordret i nye lande. Jeg aldrig er gået sulten i seng, og her er mine tips til udeservering:

• Tjek på nettet eller i en guidebog, hvilke lokale specialiteter, der er vegetariske. I de baltiske lande spiser man fx en vildt lækker kold rødbedesuppe med kogte kartofler til, i Bosnien er de tossede med bürek med spinatfyld, og i Berlin får man verdens bedste falafler. Faktisk er Nordjylland det sted, det har været sværest at være vegetar – men man kan altid få pommes.

• Tænk på forretter som små hovedretter. Hvis ingen hovedretter er vegetariske, så spis tre forretter i stedet for – der er næsten altid en friturestegt grøntsag af en art, en suppe og en salat på kortet.

• Brug din smarte telefon eller dit hostels internet. I London googlede jeg best veggie burger London den aften, vi trængte til burgere, og i Paris faldt jeg over instagramkontoen ecoguideparis. Via den fandt vi et vegetarsted, der tilfældigvis lå rundt om hjørnet fra vores lejlighed.

Ellers vil jeg anbefale markeder (hvis det er sommer er brød + frugt + oliven et vidundermåltid spist på en lun kantsten), at søge efter food trucks/food markets på nettet, at lave morgenmad selv af ting fra det nærmeste supermarked, at spise frokost fra en bager på en bænk, hvis der er gode bagere (hej Paris og Kroatien!) og altid at have snacks i tasken. Har jeg glemt noget?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Relateret indhold

6 kommentarer

  • Besvar
    Ida V.R.
    3. marts 2015 at 18:15

    Det der i Nordjylland, vil du fortælle mere om det? Havde I jeres egne cykler med eller lejede i? Og hvordan boede i?

    • Besvar
      Emma
      4. marts 2015 at 09:49

      Klart! Vi havde vores egne cykler med i toget, det fungerede super godt. Det er nok svært at finde cykler til at leje, når man ikke starter og slutter turen samme sted. Vi boede på bed&breakfast, i et airbnb-sommerhus og i en campinghytte, så vi havde ikke telt og liggeunderlag med. Jeg har også hørt, at der skulle være nogle ret fantastiske shelters på den øverste del af vestkysten.

      • Besvar
        Ida V.R.
        4. marts 2015 at 15:28

        Tak for tips! Hvis du skulle få tid og lyst til at lave et helt blogindlæg om det, vil det blive godt modtager her hos mig. :) Cykelferie er jo nærmest essensen af bæredygtig ferie. :)

  • Besvar
    STATUS PÅ MARTS | Afterglobe
    22. april 2015 at 15:47

    […] I starten af marts delte Emma Slebsager et par tips til at rejse bæredygtigt. Vi gik i 3.g sammen, og det er så hyggeligt at følge med på hendes blog, hvor hun inspirerer med god, bæredygtigt mad. Og denne gang delte hun så ud af gode råd til at rejse bæredygtigt. […]

  • Besvar
    » Tips til vegansk festivalmad emma slebsager
    21. juni 2015 at 09:14

    […] ► Sulten efter flere ferietips? Her er min guide til at rejse bæredygtigt […]

  • Besvar
    How to travel and be sustainable – link round-up | BedreMode.nu
    29. juni 2015 at 09:13

    […] Guide: At rejse bæredygtigt af Emma Slebsager […]

  • Skriv en kommentar