Perspektiv

At rejse langt med tog

garmish partenkirchen eibseeJeg er efterhånden blevet rigtig god til at rejse langt med tog. Senest er jeg for en uges tid siden hjemvendt fra en tur til Piemonte i Italien. Vi boede i et hus i en lille landsby i 11 dage, og det var helt perfekt. Byen havde én restaurant, og vi havde udsigt over bjergene fra altanen. På vejen derned besøgte vi familie i Hamborg og venner i München, og på hjemturen stoppede vi hos venner i Innsbruck og Berlin. Men nok ferieblær – nu skal det handle om tips! Jeg har nemlig tænkt på, hvad det er, der gør vores togferier så rare. Og jeg tror, jeg har fundet ud af, at det kan koges ned til tre ting. Så her kommer mine tre bedste tip til at rejse langt med tog!

#1: Længere ferie eller kortere afstand

Mit første tip til dig, som gerne vil rejse på ferie uden fly, er at holde fri i mindst 14 dage. Det tager tid at rejse med tog, og det skal det også have lov til. Det er ikke sjovt at føle, at halvdelen af ferien forsvinder i ren transport. Så snup en ferieuge mere, hvis du har mulighed for det. Den ekstra tid gør, at man kan komme længere væk uden at skulle begynde hjemrejsen, så snart man ankommer. Jeg har selv været på togferie i tre uger i flere omgange. Det er nok til at nå til Italien og have masser af tid.

Læs også: CO2-kompenser din flyvetur

monforte d'alba Hvis du ikke kan tage fri i længere tid, så tag kortere væk! Nogle gange kan man tro, at en ferie handler om at komme langt væk. Men for mig – og de fleste andre, vil jeg tro – handler ferie mere om at slappe af. Der er mange destinationer, som kan nås på en dag fra København: Hamborg, Berlin, Göteborg, Bornholm, Malmö, Århus, Stockholm, Oslo, Aalborg osv.

#2: Opdag en ny by på vejen

Der er masser af skønne steder i Europa, du kan besøge. München – som er et kæmpe trafikknudepunkt for langdistancetog – har en af verdens største parker lige midt i byen, hvor folk står på surfboard på en flod. I Berlin kan du spise ude til ingen penge, købe Club Mate og føle dig indfødt eller besøge et museum i en bunker. Hvis du skal til Paris, så stop i Bruxelles og spis pommes frites med stærk belgisk øl til, før du sætter dig i det direkte lyntog næste formiddag. At gøre rejsen til en del af ferien er virkelig dejligt. Du får set mere, end du ville, hvis du bare bevægede dig gennem Europa langt over skyerne. Måske finder du endda et nyt yndlingssted, samtidig med at du forebygger total togudmattelse.

#3: Vælg rejsetidspunkt med omhu

Det er ikke ligegyldigt, hvornår på døgnet, du sidder i toget. Jeg har tidligere kørt en del med nattog for at komme hurtigt et sted hen eller hurtigt hjem igen. Det er perfekt, fordi man sparer en overnatning og udnytter tiden. Og så er der noget hyggeligt ved at bumle afsted og fornemme landskabet, som ændrer sig, mens man halvsover. Men med et lille barn går det ikke med nattog. På vores sidste rejse valgte vi derfor bevidst at bruge dagtimerne på at tage toget, så vi havde rolige morgener og rolige aftener. De fleste tog har i øvrigt en afdeling til familier med småbørn, i hvert fald i Tyskland.

Læs også: 4,5 år uden fly

at rejse langt med tog: aperitivo i italienNår du vælger, hvornår du vil rejse, så tænk også på eventuelle togskift. Ender du med at skulle skifte tog kl. 2 om natten, er det rart at være forberedt med vækkeur (eller virkelig meget kaffe). Hvis du skal rejse om morgenen eller sidst på eftermiddagen, så husk at bestille plads – på strækninger med hurtigtog er der nemlig ofte mange pendlere.

Hvordan er dine erfaringer med at rejse langt med tog – har du nogle tricks?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

15 kommentarer

 • Besvar
  Ida
  8. juni 2018 at 12:01

  Gode tips!
  Har også rejst med tog flere gange, det er virkelig hyggeligt :)
  Mit bedste råd må være – husk snacks og mad! Og meget af det! Hvis der har været café/restaurant på de tog jeg har rejst med var det enten ret dyrt eller virkelig et kedeligt udvalg.
  Og ellers sørg for at have god underholdning med: bøger, spil og download ynglings podcast. Jeg er glad for at kunne veksle lidt!
  :)

  • Besvar
   Emma
   8. juni 2018 at 13:41

   Åh ja, snacks og underholdning! To vigtige ting, når man skal på langfart. Min yndlingssnackkombination er den her: sandwich – frugt – noget salt (nødder/chips/kiks) – sødt slik – vand. Den går man ikke galt i byen med. Og så masser af podcasts og en bog, præcis som du skriver. Jeg har også altid en notesblok med, for jeg synes toget er et godt sted at få idéer :)

 • Besvar
  E.
  8. juni 2018 at 12:31

  Du har ret, toget kan virkelig noget :) Jeg føler også, at jeg bedre når at få mig selv med, når jeg taget toget på ferie. Man slipper for lufthavnsstress og man kan nå at læse bøger, lytte til podcasts og spille kort. Ifht. fx en langtursbus har toget også den fordel, at man ofte kører igennem mere natur, fremfor kun at se en motorvej. Da jeg var barn rejste vi ofte med tog, når vi skulle på sommerferie i Europa. Nogle gange kørte vi til Hamborg, tog nattoget, der havde et “biltog” med sig, og så var vi veludhvilede i Sydfrankrig næste morgen med egen bil – det var skønt. Husker også, at min mor og jeg som det naturligste i verden tog nattoget til Amsterdam på påskeferie. Der er virkelig sket meget de sidste 15-20 år med alle de billige flybilletter, der nu er.
  Da jeg boede et års tid i Paris for syv år siden tog jeg også frem og tilbage med tog; dengang gik der stadig nattog fra Kbh til Amsterdam, og fra Amsterdam er der et hurtigtog til Paris. Hvis man vil til Paris med nattog i dag er man nok nødt til at tage nattoget fra Hamborg. Det er synd, at der ikke går nattoge sydpå fra Kbh mere.
  Kan også varmt anbefale at tage toget, hvis man skal til Stockholm – det er smukt, smooth og overraskende hurtigt :)

  • Besvar
   Emma
   8. juni 2018 at 13:43

   Ja, det har du helt ret i – der er mindre stress, når man rejser med toget. Med mindre man skal skynde sig fra ét tog til et andet, selvfølgelig ;)

   Jeg tror også, at de billige flybilletter har en stor del af skylden for, at der ikke længere er så mange nattog i Europa. Det er virkelig ærgerligt, at togpriserne er så meget højere end flypriserne. Helt absurd, at flyselskaberne ikke bliver pålagt langt flere afgifter for at kompensere for den forurening, de skaber.

   • Besvar
    E.
    9. juni 2018 at 12:35

    Ja, det er helt skørt, at forureneren betaler-princippet ikke gør sig gældende, når det kommer til flytrafik – og at der ikke er afgift på brændstof til fly. Det er stærke kræfter, man er oppe imod, og det er et område, hvor jeg synes det er svært at få indflydelse (udover som forbruger, der fravælger fly mest muligt).

 • Besvar
  Rikke
  9. juni 2018 at 16:30

  Gode tips og overvejelser!
  Masser af snacks, behageligt tøj og let oppakning må være mine tips!
  Da jeg tog til Italien for to år siden, lavede jeg også stop i München(hvor min søster bor), og tog så en natbus til Firenze. Hold nu op det er fedt at komme til en storby klokken 5 om morgenen en sommerdag! Og med let oppakning kunne jeg gå rundt i byen hele morgenen og nyde det, indtil caféerne åbnede for morgenmad, og så først tage til mit hostel om eftermiddagen.

  • Besvar
   Emma
   11. juni 2018 at 09:54

   Ah ja, behageligt tøj! Så vigtigt. Den lette oppakning er ikke helt nem, synes jeg, men du har jo ret – hvis man kan gå rundt med sin taske uden at føle sig mega belastet, så kan man selvfølgelig bedre nyde de spontane dejlige øjeblikke, som opstår :)

 • Besvar
  Eva
  12. juni 2018 at 11:39

  Man kan få togbilletter til fine priser og på normale tidspunkter. Vi købte på Hovedbanegården 2 orangebilletter frem og tilbage til Berlin med pladsbestilling for 1400 kr i alt. Desuden kan det betale sig at købe via Deutsche Bahn.

  Jeg haft mange gode oplevelser med tog, den dårligste var dog på 1. Klasse til smukke Stockholm, ikke på grund af toget, siddepladsen eller rejsens længde, men på grund af medpassagererne. Det var mænd i jakkesæt, der havde højlydte samtale med en eller anden stakkel i den anden ende, nej det var ikke forretningsmæssige samtaler, hvad der kunne have været lidt interessant, men totalt ligegyldige bla, bla…

  • Besvar
   Emma
   12. juni 2018 at 12:36

   Ja, vi har også ofte rejst med tog til Hamborg eller Berlin og køber altid billetterne direkte fra DB :)

 • Besvar
  Tina
  17. juni 2018 at 23:13

  Har ikke været på længere togrejser, men kunne godt tænke det. Må indrømme at jeg ikke har tænkt i de baner grundet barn (på nu 1 år). For hvordan døvlen underholder man sådan én så længe? Bare en kort togtur til malmø var lidt for hektisk for mig ;-) Hvad har I andre gjort?

  • Besvar
   Emma
   18. juni 2018 at 07:24

   Vi har haft dimser han kan lide at lege med og snacks i lange baner, gået ture i kupeen, ladet ham flirte med de andre i vognen og kravle rundt på os. Og så har man jo vognen med til at sove lur i, det synes jeg er en kæmpe luksus.

 • Besvar
  Kirstine
  20. juni 2018 at 12:46

  Vi har endnu ikke rejst rigtigt langt i tog med vores halvandet-årige, men men på de halvlange ture til Fyn og Jylland er toget en succes. Som Emma siger handler det om en god bog, lidt legetøj og snacks og gerne et par venlige damer, man kan øjnflirte med :-) Og så sover han så fantastisk i barnevognen, fordi den står og duver med togets bevægelser! Største logistiske problem har egentlig altid været at få placeret et barnesæde af passende størrelse hos dem der skal hente os på stationen …

  • Besvar
   Emma
   20. juni 2018 at 17:16

   Hahaha åh ja, nogle at flirte med er det bedste!

 • Besvar
  Tina
  25. juni 2018 at 20:03

  Men har I ikke følt jer lidt låst ift. hvor I kunne tage hen? Jeg er selv ikke meget til storbyferier og “frygter lidt” at det bliver for meget bøvl at skulle med op til flere busser for at komme ud af byen – ud i naturen… Og se flere forskellige naturområder/seværdigheder… Så måske står den på bilferie i år? Det bliver i hvert fald ikke fly, det er boykottet for længe siden =)

  • Besvar
   Emma
   25. juni 2018 at 21:38

   Vi har nogle gange lejet en bil, når vi kom frem eller næsten frem. Det synes jeg er en super løsning, hvis man skal rundt hvor infrastrukturen med offentlig transport ikke er fleksibel nok :)

  Skriv en kommentar