Interviews

Sommergæst: Andreas Lloyd

Årets første sommergæst har jeg haft glæde af i Omstilling Nu-regi et par gange. Først på en rejse til min indre fremtidsvision (den indeholdt cirkler, cykler og solceller) og så til en torsdagscafé, hvor han fortalte om projektet Borgerlyst og det vigtige i at benytte sig af makroskoper i stedet for mikroskoper, altså at zoome ud fra enkeltdelen og se den større sammenhæng, man er en del af. En god retoriker, en aktiv omskaber og en kæmpe kilde til engagement og gå-på-mod – give it up for Andreas Lloyd!

Hej Andreas. Hvorfor har du startet Borgerlyst?

Egentlig var Borgerlyst min makker Nadjas idé. Hun havde længe gået og været frustreret over det danske demokrati – at det eneste, der forventes af os, er, at vi stemmer hver fjerde år, men ellers bare kan læne os tilbage og overlade resten til de professionelle – politikerne, embedsfolkene og lobbyisterne. Derfor begyndte hun at dele sin frustration og sine idéer til, hvordan man kunne ryste posen og give folkets stemmer, engagement og handlekraft plads mellem valg og folkeafstemninger.

Blandt andre snakkede hun med mig. Jeg delte i høj grad hendes frustration og meldte straks ud, at jeg gerne ville være med til at gøre noget ved det sammen med hende. Ikke bare lidt eller halvt, men helt inde i kernen af det projekt, der sidenhen udviklede sig til Borgerlyst. Man kan sige, at jeg var den første, der støttede op om hendes idé og var med til at gøre den til virkelighed. Og som vi ofte siger, så er det den første følgesvend, der forvandler en enlig tosse til begyndelsen på en bevægelse.

I dag er Borgerlyst et samfundslaboratorium, der netop arbejder med, hvordan man kan bruge sin handlekraft i hverdagen og inspirere andre til at turde dele deres idéer, frustrationer og begejstringer – og til at støtte op om og engagere sig i og skabe nye fællesskaber og bevægelser, der kan udvikle og forandre vores samfund til det bedre.

Tror du, at man bliver et gladere menneske af at engagere sig som borger i samfundet?

Ja da! Sådan har det i hvert fald været for mig. Før havde jeg tit dårlig samvittighed over ikke at vide mere om samfundet, være bedre til at diskutere politik eller få gjort mere ved de ting i samfundet, som jeg syntes var for dårligt. Jeg følte mig som en usikker nybegynder og vidste ikke, hvordan jeg skulle gå i gang. Så var det ofte nemmere at lade helt være.

Med Borgerlyst begyndte jeg bare at kaste mig ud i det uden at kende svarene på forhånd. Vi gjorde det til en fordel at være nybegyndere. For vi er opblæste nok til at tro, at der er plads til at samfundet kan blive bedre – og at vi kan være med til at gøre det bedre. Det starter selvfølgelig helt i det små. Ved at holde en samtalesalon, skrive et blogindlæg eller engagere sig i et fødevarefællesskab. Bare det at gå i gang har en enorm kraft i sig. For handling smitter. Begejstring smitter. Når du engagerer dig, giver det også andre mere tro på, at det nytter. Det er virkelig en stærk følelse, når du gør noget, som gør, at andre også får mere mod på at engagere sig.

Hvad er det vigtigste, hvis man vil have andre engageret i sit projekt?

Åh, det har vi jo skrevet en hel bog om. Men der er to ting, jeg vil fremhæve:

Del din begejstring – hvis du har en idé eller et projekt, så fortæl om det. Også selvom du ikke har det hele på plads eller føler dig helt klar. Du bliver aldrig klar, så del dine tanker, spørg folk til råds og giv plads til, at de kan forme dem. Borgerlyst var aldrig blevet til noget, hvis ikke Nadja havde delt sine tanker og sin begejstring med mig.

Tænk i mikrohandlinger – små, klart afgrænsede, konkrete, synlige og sjove opgaver, som folk let kan byde ind på. Det er en kunst at definere gode mikrohandlinger, som kan gøre det let for folk at sige ja til at hjælpe. Og hvis de først har sagt ja en gang, er de mere tilbøjelige til at sige ja igen. Og måske tage lidt større ansvar næste gang. Giv plads og lad folk gøre opgaverne til deres egne. Hvis du vil have andre til at være en del af et projekt, skal du først og fremmest være indstillet på, at det bliver jeres fælles projekt.

Kan du fortælle en solstrålehistorie om borgerlyst og noget, der ikke gik så godt?

Borgerlyst har været et stort læringsprojekt, hvor vi har sat en masse eksperimenter i gang og er blevet klogere hen ad vejen. Vi arbejder meget i beta – løbende udvikling og tilpasning, og derfor fletter solstrålehistorierne og fiaskoerne sig også sammen. Det er i høj grad erfaringerne fra fiaskoerne, der har gjort os i stand til at lave succeserne.

Hvis jeg skal pege på en solstrålehistorie, er det vores samtalesaloner: At skabe anledninger, hvor fremmede mennesker mødes og taler sammen på kryds og tværs. Nært, konkret og umiddelbart berigende – og folk kan selv tænke videre og afholde deres egne saloner, som de har lyst.

Vores største smertensbarn har været siden Sammenskud.dk – vi ville så gerne lave en platform, der gjorde det let for folk at finde opskrifter på projekter, som de kunne bruge til at starte projekter lokalt, hvor de boede. Det blev alt for abstrakt og kringlet at sætte projekter på formel, og det lærte os, at vores styrke ikke er store IT-projekter, men at skabe rammerne for, at borgerlystne kan mødes, begejstre hinanden og dele erfaringer. På den måde lærte vi at fokusere på det, som vi er bedst til.

Har du et godt tip til at komme i gang med at forandre verden?

Ja: Lad være med at prøve at forandre verden. Lad være med at tro, at dit projekt eller din idé skal være DEN STORE IDÉ, der skal forandre verden og løse alting. Visioner er godt, men handling er meget bedre. Ved bare at gå i gang får du mere energi, du kommer i kontakt med andre, og du får ting til at ske.

Det bedste af det hele er, at du ikke behøver at starte helt forfra. Der er næsten altid allerede andre, der arbejder i samme retning. Prøv at finde dem og snak med dem (eller gør det let for dem at finde dig!), og se, hvad I har til fælles og om I har mod på at arbejde sammen. Ofte er det vigtigere at støtte en god idé og være med til at føre den ud i livet, end det er at få idéen i første omgang.

Kig dig omkring og find de personer eller fællesskaber, som arbejder med det, som du gerne vil være med til at gøre lidt bedre, og hvis begejstring virker smittende og inspirerende. Del dine tanker med dem og se, hvad der kan komme ud af det. Det skal nok blive godt :-)

Hvis du også synes, at Andreas er inspirerende selskab, kan du hoppe ind og læse hans og Nadjas bog Borgerlyst – Handlekraft i Hverdagen. Den kan downloades gratis, og der står meget mere om deres eksperimenter og erfaringer i forhold til at engagere andre og sig selv og gøre en forskel.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

0 kommentarer

Skriv en kommentar