Interviews

Året der gik, året der kommer

Blod, sved og tårer. Grin, nyforelskelse og dyb taknemmelighed. Frustration og magtesløshed, boblende lykke. Jeg vil aldrig glemme år 2017. Traditionen tro er her en liste om det år, som snart er slut. Sådan en lavede jeg i 2015 og i 2016, så 2017 skal også have en! Og lad mig bare sige det på forhånd: Der er meget baby.

Gjorde du noget i 2017, du aldrig havde gjort før?

Listen er næsten uendelig. Jeg har været i praktik, set en fisk svømme rundt i min mave på en skærm, udgivet et papirmagasin med Sustain Daily, født et barn, sovet dårligere end nogensinde, pludret mere end nogensinde, taget et mindfulnesskursus, hørt mit barns latter, grædt om kap med en baby af afmagt og frustration, været til gravidyoga, fået en mødregruppe, startet en bullet journal, købt en brugt computer, kaldt min kæreste for far.

Hvilke lande besøgte du?

Tyskland (Hamborg og Berlin), Portugal (Lissabon og Porto), Spanien (nordkysten), Frankrig (Bordeaux og et kort stop i Paris), Sverige. Alt sammen uden at flyve! Og så har jeg været på Rømø, på Fanø, på Bornholm, i Århus og i Tisvilde.

Hvad var din største fremgang i 2016?

I første halvdel af året var det, at vi fik crowdfundet Sustain Yearly og så, hvordan det smukke magasin flyttede ind rundt omkring hos jer, som bakkede op om projektet. Totalt drømmeagtigt. Det var også stort at indspille og udgive første sæson af Sustain Daily Podcast – jeg glæder mig til at komme i gang med den igen. I andet halvår har jeg været på barsel, og det er det vildeste at se ham smile og hygge sig og tænke: Den dreng har det godt.

Bedste køb?

Det må blive en kombination af mine sneakers fra Veja, som efter et hård periode med vabler på lilletåen nu er gået til og helt, helt perfekte – og så barnevognen, vi købte brugt på DBA, som jeg efterhånden har trasket byens gader tynde med. Den er punkteret tre gange, men jeg er vild med den alligevel.

Gjorde noget dig rigtig glad?

At spise tortilla con patatas på en plastikstol i Spanien og bade i Atlanterhavet på en stille strand. At Sustain Yearly blev til virkelighed. At vi fik et sundt og velskabt barn.

Og ked af det?

Aftener hvor han ikke ville stoppe med at græde. At livet var strengt ved mine veninder. At regeringen er blevet mere og mere fremmedfjendsk i sin førte politik og sit sprog.

Hvad ville du ønske, at du havde gjort mere af?

Stolet på min mavefornemmelse.

Og mindre af?

Googlet ting.

Blev du forelsket i år?

Ja, i Otto. Helt nyforelsket og skør.

Årets yndlingsbog?

Jeg har ikke læst nær så meget i år, som jeg plejer. Men jeg elskede Der bor Hollywoodstjerner på vejen af Maria Gerhardt, som jeg “læste” som lydbog, og Bryllupsgæsten af Carson McCullers. Hvad synes I, at jeg skal læse i 2018?

Hvad brugte du dine penge på?

Jeg har været en kæmpe kliché økonomisk set og brugt mine penge på mad, babyting og kaffe på caféer. Måske bliver 2018 året, hvor jeg kaster mig ud i at investere? Jeg har i hvert fald hørt et par podcasts om det på det seneste, og det lyder faktisk ret tilgængeligt. Kan godt lide tanken om, at mine penge gør gavn – derfor har jeg Merkur Andelskasse, og derfor kunne jeg godt finde på at investere i bæredygtige virksomheder. Hvis jeg altså kan finde penge til det. Og orker.

Var der noget, du ønskede dig og fik?

Et smil fra en baby. Solskin da vi havde inviteret 35 gæster til sommerfødselsdag. En muffinpande. Sommerhusdage med den store mave, havet og hyldeblomstsaft.

Hvad lavede du på din fødselsdag i år?

Jeg har fødselsdag to dage inden juleaften, og i år var dagen helt stille og rolig. Jeg fik kage og gaver ved midnat, sov (ekstremt dårligt), gik en tur med barnevognen, fik et par veninder på besøg til kaffe og serverede dhal for mine forældre, min bror og mine svigerforældre.

Er der noget, som kunne have gjort dit år endnu bedre?

Jeg ville ikke have sagt nej til en sympatisk amerikansk præsident, en regering som tog klima og miljø alvorligt eller fred i verden.

Hvem savnede du?

Min oldemor. Hende savner jeg altid, når der sker noget stort i mit liv.

Hvad er dine ønsker for 2018?

Mere alenetid, at udgive Sustain Yearly igen, barnelatter i store doser, og at vi alle sammen prøver at gøre verden til et lidt bedre og mere bæredygtigt sted hver dag.

Rigtig godt nytår og ønsket om alt det bedste i 2018!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

15 kommentarer

 • Besvar
  Marianne Luna
  1. januar 2018 at 16:49

  Så dejligt at læse med. :)
  Godt nytår til dig, Emma! :)

  • Besvar
   Emma
   1. januar 2018 at 22:31

   Jubi, i lige måde Marianne!

 • Besvar
  Rikke
  1. januar 2018 at 20:52

  Hej Emma

  Hvad er dine erfaringer med at købe en brugt computer? Hvor købte du den henne? Hvor gammel er den? Hvilket mærke? Har den nogen garantier?
  Jeg går med samme tanker, men er ikke helt afklaret.

  Venlig hilsen
  Rikke

  • Besvar
   Emma
   1. januar 2018 at 22:34

   Hej Rikke, jeg har lige fået den ind ad døren for ganske få dage siden! Det er en Macbook Pro fra 2012, som er købt gennem Refurb – en hjemmeside som sælger brugt elektronik. De har samme garanti som når man køber nyt og mærker dets computere A, B og C alt efter hvilken stand de er i :)

   • Besvar
    Rikke
    7. januar 2018 at 10:05

    Hej igen

    Tak for fiffet!

 • Besvar
  Ida
  3. januar 2018 at 11:57

  Du skal læse Folkets Skønhed af Merethe Pryds Helle og Planen af Morten Pape. Sig til hvis du vil have flere bogtips. :) Og tak for en skøn og inspirerende blog. Jeg bliver glad hver gang jeg ser der er et nyt indlæg!

  • Besvar
   Emma
   4. januar 2018 at 16:27

   Tak for tips! Tror begge to står i reolerne hos mine veninder, så dem skal jeg da have læst! Tusind tak, hvor er du sød at du siger det. Godt nytår!

 • Besvar
  Liv
  5. januar 2018 at 19:31

  nye dæk på barnevognen gør underværker

  • Besvar
   Emma
   5. januar 2018 at 20:30

   Jep – vi har skiftet dem ud efterhånden som de punkterede :)

 • Besvar
  Mette M
  6. januar 2018 at 19:08

  Jeg er imponeret over din rejseliste! :-D Min familie og jeg er endelig klar til at rejse lidt ud i verden og det bliver også med tog – eller el-bil(!) – så dejligt at læse, at det da sagtens kan lade sig gøre :-D
  Alt det bedste og godt nytår til dig Emma :-)

  • Besvar
   Emma
   6. januar 2018 at 21:38

   Rigtig godt nytår Mette! Togrejser er det bedste – jeg er totalt spændt på, hvordan det bliver med et barn dog. I første omgang tager vi ham med til Hamborg og Berlin. Så må vi se, om det giver os modet til at planlægge at bevæge os endnu længere.

 • Besvar
  Ida
  8. januar 2018 at 09:15

  Jeg er også vildt imponeret over din rejseliste! 💪
  Rigtig godt nytår Emma :)

  • Besvar
   Emma
   8. januar 2018 at 20:15

   Hehe, ja man kommer langt med tog! Godt nytår også til dig, Ida :)

 • Besvar
  Tilde
  9. januar 2018 at 01:11

  Jeg har lige siddet og set gamle billeder (jeg fandt sendt en mappe jeg ikke anede eksisterede) og min tanke var også den dreng har det godt. Intet over den følelse. Og dejligt at se du gør noget ved den, små og store bæredygtige skridt, det er sgu sejt! Godt nytår!

  • Besvar
   Emma
   9. januar 2018 at 11:20

   Godt nytår også til dig Tilde. Den følelse er virkelig guld værd!

  Skriv en kommentar