Cashewsmør, müslibarforsøg & pasta med svampe

29. marts 2015 af Emma 6 kommentarer , , , , ,

emma slebsager cashewsmør smoothieI torsdags startede jeg dagen med en kop te, en smoothie af banan og brombær og en bolle med cashewsmør + kakaonibs og solbærsyltetøj. Ikke dårligt.emma slebsager madpakke muslibarPå uni spiste jeg en kartoffelmad, en avokadomad, et æble, en gigantisk kbhff-gulerod og resterne af et forsøg på at lave müslibarer à la The Food Club. De blev mest til smulder, men smager sindssygt godt, så det må prøves igen. Kartoffelmaden havde jeg i øvrigt glemt alt om, indtil min bror nævnte den for mig, og det er jo en kongemad! emma slebsager spaghetti svampesovsOm aftenen lavede jeg spaghetti med champignon og squash i en sovs af sojamælk, muskatnød, løg, hvidløg, masser af peber og et par skefulde gærflager. Haps, og så var den torsdag ovre.

Tre små til weekenden

27. marts 2015 af Emma 2 kommentarer , ,

Fredag og morgensol, sikke en kombination! I denne uge har jeg glædet mig over den danske zero waste-blog Tag Skraldet!, som hører til i Aarhus og er fuld af gode tips, udfordringer og info, læst et klogt debatindlæg af Connie Hedegaard på Altinget, hvor hun prikker til økonomiministerierne rundt om i verden, og set en lille film om syreindhold og pH-værdi i verdenshavenes sammenhæng med CO2 i atmosfæren. Var det noget? Det håber jeg! I må have en dejlig weekend – og del endelig, hvis I er stødt på noget spændende i ugens løb.

connie  connie tekst
 tag skraldet tagskraldettekst
syreihavenetekst

 

 

 

 

Emma på indkøb #36

26. marts 2015 af Emma 4 kommentarer , ,

Peanutbutter, dadler, figner, chokolade, sojayoghurt, paranødder, valnødder, avokado. Alt det gode er røget i kurven i denne omgang plus det løse: frugt (vi kører tydeligvis temaet æble-banan-appelsin), grønt (hej nedsatte ting i Irma!), mel, gryn, bønner, dåser, pasta, ting til at fylde vores tomme fryser. Og økologiske tortillas, juhu! Dem har jeg savnet, men nu har Superbrugsen dem.

emma slebsager indkøb marts 3
emma slebsager indkøb marts 4emma slebsager indkøb marts 2emma slebsager indkøb marts 5emma slebsager indkøb marts 1emma slebsager indkøb marts 11emma slebsager indkøb marts 7output_LTyan6emma slebsager indkøb marts 6emma slebsager indkøb marts 8 emma slebsager indkøb marts 9emma slebsager indkøb marts 10emma slebsager indkøb marts 12

^ Bedste køb i denne omgang: 10 poser chips til vores indflytterfest! Vi har også to kasser økologiske øl (Thy og Hancock) stående på altanen, men dem har jeg ikke fået taget et billede af.

Vegansk pålæg af solsikkekerner

25. marts 2015 af Emma 6 kommentarer , ,

emma slebsager solsikkepålæg avokadoDet her pålæg er lavet af solsikkekerner, citronsaft, vand og salt. Easy peasy! Jeg satte omkring 2 dl solsikkekerner i blød, mens jeg tog på uni. Da jeg kom tilbage 4 timer senere, hældte jeg vandet fra, blendede dem med citronsaft, et fed hvidløg, et nip salt og tilpas meget vand til, at det fik konsistens à la humus. Virkelig nemt. Næste gang tror jeg, der skal soltørrede tomater eller oliven i, eller måske tomatpure og chili, eller en grøn version med en frisk krydderurt? Mulighederne er mange. Den simple version er både god som pålæg, som dip til gulerødder og som dressing i wraps.

Guide: Lille indsats, stor grøn effekt

23. marts 2015 af Emma 7 kommentarer , , ,

Der er visse ting, man kun behøver gøre én gang, og som alligevel har en stor effekt. De kræver en aktiv indsats en gang for alle, og bagefter har de effekt i årevis, måske årtier endda, både for miljøet, den grønne samvittighed og din rygrad som klimakriger. Her er en liste over 5 af den slags ting. Jeg foreslår at gøre en ting om ugen de næste fem uger. Så bliver det ikke overvældende eller stresset, og livet kommer til at være en god sjat mere bæredygtigt inden sommeren sætter ind!skift elselskabEffekt: Hvis du vælger et grønt elselskab, bidrager du med dit strømforbrug til at der bliver etableret anlæg til produktion af vedvarende energi, fx vindmøller. Elmarkedet er som alle andre markeder: er der efterspørgsel efter el fra grønne energikilder, så kommer der flere af dem.

Aktiv tid: Et kvarter. Start med at læse Økologisk Råds guide til grønne elaftaler, klik på den aftale der passer dig, skriv dine oplysninger og voilà, så klarer det nye elselskab resten. Hele processen tager omkring 2 måneder, og du har selvfølgelig strøm hele vejen igennem.

Pris: Det er gratis at skifte elselskab. Din elregning bliver lidt højere med el fra et grønt elselskab, men hvis du har et normalt elforbrug er forskellen måske 30 kroner i kvartalet, altså meget lille.reklamer nej takEffekt: 60 kilo papir mindre skal fremstilles, printes, distribueres, flyde på dit køkkenbord, smides ud og genanvendes eller brændes. Om året. Siden jeg tilmeldte mig Reklamer, nej tak i 2012 har jeg altså sparet verden for 180 kilo reklamer. Tænk, hvad det kan blive til på 10 eller 2o år.

Aktiv tid: 5 minutter, det er bare ind og udfylde nogle felter her hos Postdanmark.

Pris: Gratis. Og hvis du savner reklamer, kan du bare få en app.vælg økoEffekt:  Én gang for alle at beslutte sig for at vælge økologien til betyder, at man aldrig igen behøver overveje, om man vil købe den økologiske aubergine til 14 kr eller den ikke-økologiske til 9. Det er en måde at spare plads i hovedet til vigtigere overvejelser, det gør indkøbsture rarere og sparer planeten for pesticider og alt, hvad der følger med dem af forurenet vand i vandløb og grundvand, mærkeligt regnvejr og resistente skadedyr.

Aktiv tid: 1 minut.

Pris: Der er forskel i pris på økologiske og ikke-økologiske varer, men det behøver ikke være dyrt at leve økologisk. Jeg bruger 1350 kroner på mad om måneden, her er lidt mere om mit madbudget. sorter dit affaldEffekt: At smide sit affald i den rigtige container gør, at materialer (= ressourcer gravet/pumpet/hakket ud af planeten) kan bruges igen. Der er ikke meget fidus i at brænde en aluminiumsdåse, som kan smeltes om og blive til en ny dåse i stedet for. Mit bedste tip er at lave et sorteringssystem. Vores er en kasse, som vi kommer papiraffald, papaffald, dåser, glas og hårde plastikting i. Når den er fuld, tager en af os den ned i gården og kommer indholdet i de rigtige containtere.

Aktiv tid: 10 minutter til at etablere et system, 5 minutter om ugen til at gå ned med ekstra skrald.

Pris: 0 nada nix!

skift bankEffekt: Når man har penge stående i banken, bruger banken dem til at investere i ting. Banker med en bæredygtig profil låner penge til projekter, som er bæredygtige. Banker uden en bæredygtig profil låner penge til projekter, de kan tjene penge på. Min bank (Merkur Andelskasse) låner fx til økologisk og biodynamisk landbrug, højskoler, vedvarende energi og økosamfund. Min gamle bank (Danske Bank) investerer fx i udvinding af fossile brændstoffer som tjæresand, olie og kul.

Aktiv tid: Den her er den mest tidskrævende. Jeg vil tro, det kræver to timers arbejde at finde alle papirer frem, skrive under på aftaler sendt med posten og overveje forskellige konti, hævekort osv. Det er ikke svært, det lover jeg, og det føles godt at hive et dankort fra en ansvarlig bank op af lommen hver dag.

Pris: Det afhænger af din nuværende bank og af den bank, du vælger at skifte til. Send dem begge en mail og spørg, før du går i gang, så du ikke bliver overrasket. Her er en flyer.

Æblemost, frugtsalat og falafler

21. marts 2015 af Emma0 kommentarer , , , ,

emma slebsager yoghurt æblejuice1Hej og god lørdag morgen! Her er tre måltider fra i torsdag. Først spiste jeg sojayoghurt og drak et glas æblemost, før jeg tog til yoga og på uni med en banan og en peanutbutterbolle i lommen.emma slebsager rugbrød og frugtsalatDa jeg kom hjem, var jeg skrupsulten. Ristede rugbrød og spiste det med streich og oliven og en frugtsalat af banan, appelsin og kokos til.emma slebsager taco med falafelOm aftenen varmede jeg nutanafalafler og spiste dem i wraps med solsikkekernepålæg (mere om det en anden gang), gulerødder og avokado. Haps!

Tre små til weekenden

20. marts 2015 af Emma 2 kommentarer , , ,

Endnu en weekend er over os, wush! Jeg skal bruge min på fest, arbejde, øl med højskolefolk, malehjælp hos en ven og middag hos mine forældre, så den bliver et godt miks af alting. Jeg håber, at der bliver tid til at læse forårsnummeret af Chickpea i en pause også, det ligger allerede i sin fulde udgave som pdf på mit skrivebord. Ellers vil jeg varmt anbefale Naomi Kleins artikel om benægtelse og klimaforandringer, og hvis du er i København på søndag og har en ledig stund, så put dine gamle ting i en pose og tag til byttemarked i Nordvest og byt dem til nye. Rigtig dejlig weekend til jer!

 chickpea forår 2015  chickpea tekst
byttemarked tekst
 naomi klein guardian  naomi klein guardian tekst

 

 

Fremtiden Direkte: Tanker fra et videnskabeligt møde

19. marts 2015 af Emma 4 kommentarer

For en uge siden var jeg til et såkaldt videnskabeligt møde mellem tre forskere: Emil Urhammer, som forsker i økologisk økonomi, Simon Elsborg Nygaard, som forsker i trivsel og bæredygtighed, og Gregers Andersen, som forsker i klimafiktion. Bum. Her er en pointe fra dem hver:

Emil talte om, at økonomiske modeller låser fremtiden fast i stedet for at åbne den. De fastlægger fremtiden ud fra det, vi allerede ved, altså nutiden. På den måde er det umuligt for (de traditionelle) økonomiske modeller at være kreative, og derfor er det ikke i de økonomiske modeller, vi skal finde vejen til en bæredygtig omstilling. Den skal snarere findes i fællesskaber af mennesker.

Simon spurgte, hvorfor vi overforbruger som individer og samfund, selvom vi ved, at det er skadeligt. Hans eget bud på et svar var, at forestillingen om det gode liv i dag er forbundet med et højt forbrug, og at et bæredygtigt liv kan virke som et offer. I virkeligheden er det omvendt, sagde han: Lykken er immateriel og findes i gode relationer, fornemmelsen af mening med livet og at føle sig god til noget.

Gregers fortalte om cli-fi, altså klimafiktion, som eksempler på fremtider. Ifølge ham har vi brug for en omstilling af kulturen med fokus på at opløse illusionen om grænseløshed, sænke hastigheden og fjerne den forskydning, der findes i vores måde at tale om klimaet, når vi fx hellere diskuterer, om klimaforandringerne findes, end hvordan vi praktisk skal forholde os til dem.

Efter de tre oplæg var der debat, hvor fokus mest var på handling. At tale om bæredygtig omstilling med et videnskabeligt sprog gør det hele så abstrakt, sagde en, og hvad skal man så bruge det til? Mit svar på det spørgsmål er, at vi skal bruge videnskaben til at blive modige – læne os op ad den, når vi gør ting i vores liv, vi ikke har prøvet før, eller som andre sætter spørgsmålstegn ved.

 

3 x frokost

18. marts 2015 af Emma0 kommentarer ,

For tiden er der både lange unidage, arbejdsdage og halve unidage i mit liv, så jeg spiser frokost tre steder lidt på skift. Her er tre fra sidste uge: en hjemmefrokost, en unifrokost og en arbejdsfrokost. Alle veganske i anledning af Marts med Medfølelse, alle lækre.

emma slebsager tre rugbrødsmadderAt kunne riste rugbrød er den største fordel ved at spise hjemme, ingen tvivl. Jeg elsker ristet rugbrød. Her med streich, pesto og cashewsmør (min favorit for tiden).   emma slebsager madpakke med resterMadpakker skal man ikke kimse af, specielt ikke når de indeholder rester fra aftenen inden (noget speltottohalløj med rødløg, squash og gulerødder à la tøm køleskabet) og en bolle med hummus.emma slebsager gentofte kantine 3Arbejdsfrokosterne er kantinefrokoster, og det er heller ikke dårligt. Den her var tre salater: en med sorte bønner og persille, en med æble og spidskål og en med bagte peberfrugter og grønne blade.

Blåbær, rugbrød & blomkålscurry

16. marts 2015 af Emma0 kommentarer , , , ,

emma slebsager sojayoghurt med blåbærI onsdags vågnede jeg før mit vækkeur. Det føltes som et forårstegn, så jeg lavede morgenmad med forårstema: sojayoghurt rørt med en håndfuld optøede blåbær og toppet med müsli og bananskiver. emma slebsager madpakke hummusTil frokost spiste jeg en rugbrødsmad med streich og en rugbrødsmad med pesto, og om eftermiddagen snackede jeg gulerødder, hummus og frugt i pauserne i bachelorskrivningen.

emma slebsager curry med blomkålTil aftensmad spiste jeg curry igen. Af en eller anden grund er det det eneste, jeg har lyst til at lave for tiden. Den her var med røde linser, løg, gulerødder og blomkål.