September i firkanter

30. september 2014 af Emma 3 kommentarer

Hej hej september! Du har været fuld af hverdag, studiestart, masser af aftaler og arbejde og møder, sjove dansefester med gode mennesker, øl i solen, te under dynen, biografture og weekender, hvor morgenerne varede næsten uendeligt. I morgen er det oktober, og det skal nok blive en mindst lige så rar og mindst lige så propfyldt måned med blandt andet et brorbesøg i den svenske natur og et lejlighedsprojekt på programmet. Her har I min september i 9 billeder – nu med selfies(!).

En frugtpose fra Fødevarefællesskabet • en gul gulerod, jeg kogte suppe på • p-tærter in the making • lørdagsluksus • selfie med discoveryæble • en mandelsmælksmorgen • søde mennesker på tur • månedens suverænt bedste film • grød, te og dyne.

Tre måltider og en p-tærte

29. september 2014 af Emma 6 kommentarer , , , , , ,

Sidste uge var der igen brombær i løssalg i Fødevarefælleskabet. Jeg spiste de sidste af dem på en portion sojayoghurt sammen med noget æblegrød, som jeg har kogt af æbler fra nogle venners have og spist af de sidste par dage. Der er to portioner mere i fryseren, uhm! Til det spiste jeg rugbrød med peanutbutter og drak en kop te.

Til frokost spiste jeg en hjemmebagt bolle med basilikum/mandelpesto, avokado og den økologiske sambal oelek, som smager mega godt. Fin ikke?Om eftermiddagen hapsede jeg en p-tærte lavet af ristede usaltede jordnødder og mørk chokolade. Vildt nemt og vildt lækkert: rist nødder, smelt chokolade, bland, klat ud på noget fladt og lad det tørre. Voila, så er der fest! Til aftensmad kogte jeg en rigtig efterårssuppe af kartofler, porre og en kæmpe gul gulerod også fra Fødevarefællesskabet. Jeg toppede den med mere af pestoen og nød, at jeg igen har fået lyst til varme blendede supper. Glædelig ny efterårsuge!

Tre små til weekenden

26. september 2014 af Emma 6 kommentarer , ,

Wush, så blev det fredag igen! Min hverdag er ekstra travl for tiden, for jeg tager ekstra point på uni det her semester og har to jobs, fordi jeg har fået et nyt og endnu ikke er færdig med det gamle. Pyh. Godt jeg er typen, der kan lide at lave lister, ellers ville jeg hurtigt miste overblikket! Nu er det heldigvis weekend, og min eneste plan er at drikke øl på forskellige fredagsbarer med psykopigerne og tage til en kæmpe dansefest, så det kan ikke gå galt. Hvis du også skal ud at danse, så god tur – de tre små kan du læse i morgen, når dine ben er ømme. Den første er en TED-talk om Incredible Edible, den næste er 10 gode grunde til at forkorte arbejdsugen til 21 timer, og den sidste er en artikel om den klimakonference, jeg var til for et par uger siden. Til konferencen talte Anna Coote, som er the lady behind it all når det kommer til den korte arbejdsuge. Jeg er ret vild med hendes idé, som helt kort går ud på at fordele arbejdet bedre, sænke forbruget og frigøre tid til alt det, der ikke koster penge.

 

 

 

Is avokado og pizzafestrester

25. september 2014 af Emma 6 kommentarer , , , , , ,

En morgen tog jeg et par frosne bananer ud af fryseren og blendede dem. Det føles så forbudt og luksusagtigt at spise is med müsli til morgenmad. Og så på en hverdag – jeg er vild med det. Til frokost på uni spiste jeg en avokado på to skiver rugbrød, jeg havde ristet hjemmefra. Som snacks havde jeg taget et æble, en pære og en lille bøtte med dadler, valnødder og hasselnødder med.Om aftenen lavede jeg mad af ting, som mine venner havde efterladt hjemme hos mig. Jeg holdt nemlig pizzafest i fredags, hvor alle tog deres yndlingstoppings med, og det kom der en del tomat-, spinat- og basilikumsrester ud af. Uhm! Blandet med kikærter fra fryseren havde jeg en lækker middag på no time.Når dagen starter med is, må den også slutte med is. Jeg spiste resten af sojaisen fra Chriis med solbær og mokka til dessert. Den med mokka er min favorit.

Et år uden fly

23. september 2014 af Emma 6 kommentarer ,

For præcis et år siden satte jeg mig i et fly og fløj hjem fra en forlænget weekend i Paris. Siden da har jeg ikke siddet i en flyvemaskine eller været i en lufthavn, for efter den korte flyvetur besluttede jeg at starte et lille eksperiment med mit liv og mine vaner. Jeg ville udfordre mig selv og se, hvor længe jeg kunne lade være med at flyve, og nu er det altså blevet til et helt år. I stedet for at flyve rundt har jeg været i Hamborg og Berlin med bus og tog, på interrail i Slovenien, Kroatien, Bosnien og Østrig, på cykeltur i Nordjylland og meget i sommerhus med lokalbanen. Jeg har altså stadig været på ferier og rejser, men bare planlagt ture til steder, der kan nås med toget.

Projekt Flyvestop kommer ikke til at holde evigt, men det er heller ikke dét, det handler om. Det her år har været en måde at vise mig selv, at jeg godt kan skære ned på mine flyveture uden at skære ned på oplevelser. At jeg godt kan holde ferie med både min kæreste, mine venner og min familie uden at behøve starte i lufthavnen. At det er muligt at være klimavenlig på også den front.

Sådan er der mange små vaner, jeg efterhånden får brudt op og vendt og drejet. Der åbner sig nye muligheder og måder at indrette sig på, hver gang jeg krydser mine egne grænser. At sige til mine veninder, at jeg gerne vil rejse med dem, men ikke med fly til Spanien, var grænseoverskridende på samme måde som at fortælle mine bedstemødre, at jeg var blevet vegetar. Begge dele er valg, som kan virke stødende. De prikker til noget, de fleste ikke vil tænke på – nemlig at vaner faktisk er valg.

To korte flyveture om året udleder lige så meget CO2 som et års kørsel i bil gør (kilde). Jeg tror den bedste måde at sætte fokus på unødvendige flyveture er at holde op med at flyve dem. Hvad tror I?

Streich broccoli og bladbeder

22. september 2014 af Emma 2 kommentarer , , , , ,

Glædelig mandag! En morgen i sidste uge spiste jeg den sidste almindelige bolle fra fryseren med streich, agurk og peber på og drak en kop kulsort te, inden jeg tog til undervisning.

På uni varmede jeg en portion broccolisuppe, som ser mere bleg ud her end den egentlig var, og spiste en græskarbolle (også med streich) til frokost og et par pærer som snacks i pauserne. Til aftensmad stegte jeg løg, hvidløg og bladbeder i én pande og marineret tofu i tern i en anden, blandede det hele med pastapenne og spiste det med ketchup til. Kender I det, når man trænger til at spise noget med ketchup?

Var der forresten nogen af jer, som var til klimamarch? Og var det godt?

Græskarsæson

19. september 2014 af Emma 2 kommentarer , , , ,

Det er sæson for græskar, og jeg er begejstret. Der er så meget lækkert at lave med dem jo! Og de er billige og så store, at man ikke behøver at vælge bare én ting per græskar. Ud af et hokkaidogræskar, jeg købte i Spidsroden for 20 kroner, lavede jeg for eksempel først en gryde suppe af halvdelen. Den spiste jeg sammen med en god ven, som kom forbi og hang ud med mig i sidste uge, og så havde jeg resten med som madpakke dagen efter. Et par dage efter kogte jeg den sidste halvdel og kom noget af den i en curry med røde linser, spidskommen og tonsvis af ingefær:

Der blev så meget, at jeg igen kunne have rester med på madpakken:Det sidste af det halve kogte græskar moste jeg og kom i en bolledej sammen med en håndfuld hele hasselnødder. De blev mega lækre i konsistensen og har den fineste orange farve:  Haps for en trio! Tre portioner suppe, to portioner curry og en gang boller – det må da være årstidens mest økonomiske grøntsag?

Chiagrød og klimamarch

17. september 2014 af Emma0 kommentarer , ,

To ting. For det første blev jeg helt opmuntret og modig af at læse jeres kommentarer til forsvar for den slimede chiagrød for et par uger siden! Jeg har nu prøvet at lave det efter Vegotekets opskrift, hvilket var en stor succes med en meget bedre konsistens end sidst. Toppet med brombær fra Fødevarefællesskabet var det et helt festmåltid, jeg fik mig den morgen. Så tak for det!

For det andet vil jeg lige slå et slag for et event på søndag, nemlig People’s Climate March. Det er en international markering af, at vi er mange, der bekymrer os om klimaet og efterspørger handling på politisk plan. På tirsdag i næste uge holder FN klimatopmøde, så et talstærkt fremmøde til marchen vil være et stærkt signal om, at vi ønsker forandring. Jeg er desværre ikke i København på søndag – men jeg håber, at nogle af jer vil repræsentere bloggen og råbe lidt klimaslagord fra mig?

Morgen, madpakke & aften

14. september 2014 af Emma1 kommentar , , ,

7.30: Jeg tager to skiver rugbrød ud af fryseren og lægger dem direkte på brødristen. Mens de rister på den ene side, koger jeg vand og laver te. Efter at have vendt brødet, skærer jeg grøntsager ud til min madpakke og hapser lidt af gulerødderne til morgenmaden.

12.00: Jeg varmer en rest græskarsuppe på studiet og spiser den på en bænk udenfor i godt selskab. Snacker grøntsager, æble og pirog i løbet og dagen og på læsesal om eftermiddagen.
18.00: Damerne var på besøg en aften forinden uden at spise op (det sker virkelig sjældent!), så jeg varmer rester, skærer lidt salat og spiser det hele i én skål i sofaen på bedste comfort food-vis.

Tre små til weekenden

12. september 2014 af Emma 2 kommentarer , ,

Ah, så blev det fredag! Hvis du ligesom mig regner med at crashe søndag aften på sofaen eller bare har et par lufthuller mellem dine weekendplaner, så nup det nye nummer af Chickpea Magazine. Det er fyldt med efterår på den gode risotto-kakao-æblekage-måde og som sædvanlig smukt illustreret og fotograferet. Har du kun tid til en enkelt lille ting, så læs artiklen “FN: Økologisk paradigmeskift i det globale landbrug, tak!” fra Information. Den handler om, at et skift fra konventionelt til økologisk landbrug i udviklingslande øger produktiviteten med 80-100% og hjælper bønder ud af fattigdom. Sådan! Det er jo det, Vandana Shiva hele tiden har sagt. Den sidste lille en i denne omgang er en glad nyhed fra Københavns Kommune, som har besluttet at 90% af maden i det offentlige skal være økologisk inden 2015. Verden altså! ♥