Tre små

Tre små til weekenden: Bøfafgift, DISCOSOUP & reparationer

Godmorgen og tillykke med fredagen! Når det her indlæg bliver udgivet, sidder jeg forhåbentlig på min yogamåtte i færd med at strække et eller andet ud og starte dagen dejligt. Bagefter står min fredag på to spændende møder i Sustain Daily-regi og en forhåbentlig produktiv dag i headquarters hjemme hos Johanne.

I denne uge er der specielt én nyhed, som ikke er til at komme uden om i det grønne hjørne, nemlig Etisk Råds forslag om at indføre en afgift på oksekød, fordi det skader klimaet. Jeg har valgt at dele en klog og grundig kommentar på sagen fra Mandag Morgen, som skriver: “Det er i krydsfeltet mellem etik og politik og under hensyntagen til almenvældet og kommende generationers interesser, at en diskussion om afgifter på oksekød giver mening.

Ellers har jeg en invitation til discosoup og manifestlancering i Osramhuset på Nørrebro i morgen til jer + et tip om den norske hjemmeside Ta vare på det du har, som fremhæver reparationer frem for udskiftninger og er fuld af gode tricks. Rigtig god weekend! Jeg kigger ind i morgen med april måneds indkøb :)

mandag morgen

discosouptavarepaadetduhar

Mad

Frugtsalat, bønnepålæg & pasta med pesto

emma slebsager frugtsalatI går startede jeg dagen med en ristet bolle med peanutbutter + en skål med pære, appelsin og banan og en kop te. Det er lang tid siden, at jeg har lavet en frugtsalat, men det er jo vildt lækkert!

emmaslebsager kidneybønnepålæg rugbrødTil frokost lavede jeg en hurtig gang pålæg af en dåse kidneybønner, nogle soltørrede tomater, et lille rødløg og noget olivenolie og spiste det på rugbrød med agurk og ramsløg.

emma slebsager riskiksOm eftermiddagen snackede jeg riskiks med cashewsmør og appelsinmarmelade, mens jeg overvejede, om det nogensinde ville blive varmt nok til at plante mine tomatplanter ud på altanen. Jeg er endnu ikke sikker.

emma slebsager pastapestoMin aftensmad var en hurtig gang pasta med pesto plus en halv rød peberfrugt og et glas vand, og så var den dags måltider forbi!

Mad

Smoothie, sandwich & linsesalat

I går vågnede jeg træt og fortrød en lille smule, at jeg havde tilmeldt mig et heldagskursus på en søndag.

emma slebsager smoothie granolaMen intet er så slemt, at det ikke bliver bedre af en smoothie, så jeg blendede banan, frosne hindbær og lidt sojamælk og toppede med en håndfuld granola, og så gik det hele faktisk. Jeg huskede endda at lave madpakke:

sandwich too good to goSmurte en bolle fra den famøse Emmerys-brødpose med pesto, avokado og lidt af min sauerkraut, som stadig er i god behold, og skar et æble og en appelsin i stykker. Min madpakkerutine har ikke haft særlig godt af, at jeg holder orlov. Jeg kan godt smøre en, men de var bedre på sidste semester!

emma slebsager linsesalat og pestomadOm aftenen spiste jeg linsesalat med bagte rodfrugter + pestomadder, mens weekendens temalørdag kørte i baggrunden. Min kollega var med og udtalte sig (positivt) om atomkraft, og det skulle jeg selvfølgelig se.

Tre små

Tre små, jeg glæder mig til

Godaften! Jeg havde nær glemt, at det er fredag og tid til tre små. De her forkortede uger forvirrer mig, men hvem klager over en ekstra fridag? Jeg har bakset med et (stort og tungt) skab fra DBA, en slibeklods og noget træmaling i dag. Vi hentede skabet på Christianshavn i går i den tro, at det kunne være i en elbil fra DriveNow. Det kunne det ikke, der var lige 5 cm for meget skab i bredden. Det blev en taxa i stedet, og så op på fjerde. Hvad jeg efterhånden har slæbt på i den opgang – ovn, kommode, bordplader… Oh well.

I denne uge er de tre små en lille perlerække af arrangementer, som jeg glæder mig til. Det første er allerede i morgen, og de andre er i næste uge. Måske ses vi?

1: KLIMAFESTIVAL på Café Nutid: I dag og i morgen, altså lørdag, holder Nødhjælpens Ungdom en klimafestival, som sætter fokus på klima på alle mulige måder: klimaflygtninge, overskudsmad, zero waste livsstil, kampagnearbejde, etik og en grøn kogebog – og så et lille oplæg fra os i Sustain Daily-redaktionen lørdag kl. 16.30.

2: Omstillingscafé om DEN IRRATIONELLE FORBRUGER: Det er ingen hemmelighed, at jeg holder meget af at gå til omstillingscafé. På onsdag er fokus på forbrugsmønstre og strukturelle og psykologiske barrierer for en mere bæredygtig livsstil, og jeg er helt sikkert blandt tilskuerne.

3: KLIMABENÆGTELSE med Naomi Oreskes: Til CPH:DOX i 2014 så jeg en fantastisk dokumentarfilm, Merchants of Doubt, om klimabenægtelseslobbyen i USA, som består af et hold professionelle og skruppelløse lobbyister, der tidligere har arbejdet for tobaksindustrien. Kvinden bag filmen, Naomi Oreskes, kommer og holder foredrag på KU på torsdag, og jeg glæder mig! Her er traileren til filmen som lokkemad:

Mad

Kæmpebrød, østershatte & sammenskudsgilde

Man kan gro østershatte på kaffegrums, vidste I det? Altså på det, som er tilbage, når man har drukket kaffen, som er fuldt af næringsstoffer og gode sager til planter. Det lærte jeg i weekenden af Beyond Coffee, og i går spiste jeg kaffegrumsgroede østershatte til frokost. Men først morgenmad:

emma slebsager kæmpe peanutbuttermadEndnu et brød fra Emmerys via Too Good To Go – jeg puttede hele molevitten i fryseren, da jeg købte brødposen, så nu har jeg lækkert brød til de næste mange morgener. Elsker ristet, hvidt, luftigt brød. Det knaser så højt og mætter så lidt.østershatteOg her har vi dem så, østershattene! Stegt på panden med lidt ramsløg (who am I?), en god sjat olivenolie + salt og peber. Og så serveret på ristet rugbrød med ærtepure. Haps! Der var ikke et øje tørt, kan jeg love for. Jeg spiste fire madder :D

emma slebsager sammenskudsgildeOm aftenen tog jeg til sammenskudsgilde med en flok seje kommende psykologer. Vi spiste salater, tærte, hummus, ovnbagte kartofler og naanbrød og snakkede om festlege, mistænkeliggørelse af voldtægtsramte og grænseoverskridende gymnasieritualer. Så fin afslutning på en dejlig dag.

 

Tre små

Tre små: Høje standarder, benægtelse & byttemarkedsdag

Det er fredag, hurra! Hvis man skal tro DMI, bliver det gråvejr det meste af weekenden, så hvad kunne passe bedre end at smutte på byttemarked? Det er nordisk byttedag i morgen, så lander bugner af muligheder for at bytte de ting, du ikke længere bruger, til nogle andre. Ret fin måde at sætte ressourcer i kredsløb :) Hvis du hellere vil blive hjemme, har jeg en artikel til dig om det hykleri, som følger med at være engageret i klimaspørgsmålet og samtidig leve et liv i det samfund, der omgiver os. Endelig har jeg en video, hvor psykoanalytiker Sally Weintrobe forklarer begrebet “disavowal”. Jeg brugte Weintrobe som kilde i min bacheloropgave og har hendes bog stående i min reol. Spændende dame.

byttemarked

madeleine somerville

Mad

Chiagrød, linsedeller & tomatsuppe

I går var jeg hjemme hele dagen og lege webkontor/supportafdeling i anledning af, at alle blogs i Sustain Daily lige så stille får nye klæder. På sådan en skærmtung dag har man fortjent ekstra god mad, synes I ikke?

chiagrød avokadomadJeg startede hårdt ud med to retter til morgenmad: chiagrød lavet på kokosmælk toppet med granola og hindbær + en mad med mandelsmør, avokado og chiliflager. Brødet er købt gennem app’en Too Good To Go. De formidler overskudsmad, så jeg fik en hel pose brød fra min lokale Emmerys, der ellers skulle være smidt ud, for 40 kroner. God stil!

linsedeller kraut avokadoTil frokost stod menuen på frikadellemadder på ristet rugbrød. Jeg stegte linsedeller af en rest fars fra om mandagen og toppede med resten af avokadoen fra om morgenen og en skefuld af min kraut.

emma slebsager tomatsuppeOg om aftenen, da dagens arbejde var gjort, snuppede jeg en portion tomatsuppe med kikærter som fyld og kålskud som pynt og et stykke hjemmebagt baguette ved siden af. Er det ikke et fint baguette? Da jeg var i Berlin i påsken, lærte jeg af Lisa, at man skal sno dejen. Så får den sådan et nærmest fransk mønster :)

Mad

Pastelmorgenmad, pesto & bygotto

Godmorgen :) Jeg er tidligt oppe af en søndag at være, for vi har arbejdsdag i gården i dag. Inden jeg smutter ned, vil jeg lige vise, hvad jeg spiste i onsdags.

emma slebsager pastelmorgenDet startede med en morgenmad i pastelfarver: ristet brød med peanutbutter, grøn te og en smoothie af banan, frossen vandmelon og frosne hindbær toppet med granola.

emma slebsager pasta med rucolapestoTil frokost spiste jeg en rest pasta med ruccolapesto inspireret af Linns opskrift, bare uden parmesan og med flere nødder og lidt mere olie.

emma slebsager lauras bygottoOg om aftenen var jeg til GRO SELV-aften i Plantelaboratoriet, hvor vi spiste bygotto med svampe og talte om, hvilke grønne projekter, der mangler i København, og hvordan vi kan sætte dem i gang.

Tre små

Tre små & nyt look

Glædelig fredag! Her har været lidt stille den sidste uges tid, fordi jeg har puslet bag scenen med Sustain Daily-tur til Aarhus, infomøde for frivillige med mit seje(!) arbejde GRO SELV, og så et friskt udseende her til bloggen. Er her ikke blevet fint? Jeg er vild med de større billeder og den fine funktion med relaterede indlæg, men jeg mangler lidt elementer hist og pist. Det kommer løbende, for jeg øver mig i at befinde mig godt i udviklingsprocesser :)

Det nye look skyldes, at bloggen nu helt officielt er en del af Sustain Daily bloggernetværket. Det gør mig glad helt ud i tæerne, at vi har samlet os. Forhåbentlig går der ikke så længe, før vi har en topbar og er 100% kørende.

Jeg har samlet lidt blandede bolscher til jer i dag:

økologisk fodaftryk informationLiv la Cour har skrevet en artikel om økologisk fodaftryk i Information, som indeholder et link til at måle sit eget – gør det, hvis I tør!

fashion revFashion Revolution Denmark sætter i april måned fokus på modeindustriens skyggesider og opfordrer os alle til at overveje, hvem der har lavet vores tøj. Jeg er ikke på nogen måde ekspert i bæredygtig mode, men jeg er i gang med at forstå, hvor skadelig den almindelige modeindustri faktisk er.

munchies madspildTil sidst et madspildseksperiment udførst af Munchies: i tre dage spiste hun kun mad fra WeFood, Your Local og Too Good To Go. Læs hvordan det gik, og tjek de to madspildsapps ud, hvis du har et ekstra minut et sted. God weekend!

Mad

Spist i februar & marts

Marts synger på sidste vers, påsken er slut, og lige om lidt popper der neongrønne blade op alle vegne, er jeg sikker på. I februar havde jeg for travlt til at huske at samle mine måltider i et indlæg som det her, så her er en greatest hits med de to sidste måneders mest fotogene morgen-, middags- og aftenmåltider. Måske kan du finde inspiration til april måneds måltider?

morgenmad feb martsTil morgenmad har jeg fyret op for de gode ting: hjemmebagt knækbrød, smoothies, pandekager, granola og sågar kanelsnurrer. Vist en ret god indikator på, at jeg har haft det lidt stramt med at skulle op… Så hjælper en lille kage altid på motivationen :)

frokost feb og martsTil frokost jeg har spist avokado, rester fra aftenen inden og linsedeller. Og min helt egen kraut! Måske skulle jeg lave foccacia igen snart? Har faktisk både kartofler og rødbeder i køleren.

aftensmad feb og martsOm aftenen har jeg spist pastaretter, dhal, grøntsager i chili/ingefær-pesto, hurtige salater og varme madder. Meget fra Fødevarefællesskabet er røget i gryderne og i ovnen, fx lilla gulerødder, kartofler og shiitakesvampe. Hentede lige en pose fuld af rødder i går. Nu må det gerne snart blive forår også på markerne!