Sommergæst: Johanne Stenstrup

2. august 2015 af Emma1 kommentar , ,

johanne introbillede

Hej Johanne. Vil du kort fortælle, hvem du er?

Jeg er først og fremmest studerende på Københavns Erhvervsakademi og forhåbentlig på vej mod at blive indkøber i tekstilbranchen. Min interesse for at koble mode og bæredygtighed sammen opstod, fordi jeg ikke kunne se mig selv noget sted i den forfærdelige tekstilbranche, hvis ikke jeg kunne arbejde for at gøre den bedre. Ellers bor jeg på ydre Nørrebro med min søde kæreste, hvor jeg dyrker tomater i gården, spiser frozen yoghurt og drikker mørk øl med venner og veninder og blogger på bedremode.nu med fokus på mode og bæredygtighed. Jeg valgte navnet “bedre”, fordi meget tøj ikke er 100% bæredygtigt, men på vej derhen, og fordi lidt altid er bedre end ingenting. Jeg går mere op i, om noget er bedre, end om det er perfekt.

johanne stenstrup 1

Når jeg tænker på modebranchen er bæredygtighed hverken det første eller femte ord, der dukker op i mine tanker. Hvordan kan man overhovedet producere tøj på en bæredygtig måde?

Det er rigtigt, at der er mange modsætninger mellem modebranchen og bæredygtighed. De hænger ofte sammen med, hvordan vi opfatter mode i dag; som noget der skal være nyt og hele tiden skal skiftes ud. Sådan har det ikke altid været, og forhåbentlig forsvinder den idé igen. Hvis grundtanken i mode er, at man skaber smukt design, der passer til vores behov og bruges og elskes i lang tid, så er det også muligt at producere mode på en måde, der viser omtanke for både mennesker og miljø.

En bæredygtig tøjproduktion er for mig en, hvor hvert eneste produktionsled er nøje planlagt, så det har den mindst mulige påvirkning på miljøet, og hvor alle involverede – dyr eller mennesker – bliver behandlet godt. Det er ikke muligt at producere 100% uden brug af ressourcer, men det synes jeg heller ikke er målet. Målet er snarere at finde et niveau, hvor der er balance i tingene. Og et vigtigt element her er at gøre op med fast-fashion og lave tøj, der holder, både fysisk og æstetisk.

Hvad er bedst at købe: Genbrugstøj eller nyt tøj, som er bæredygtigt produceret?

Generelt vil jeg helst ikke fremhæve det ene frem for det andet. Alle skal kunne være med, både dem som ikke kan lide genbrugstøj og dem, som ikke har råd til bæredygtigt produceret tøj. Men hvis man udelukkende tænker på miljøregnskabet, så er genbrugstøj bedst, fordi man skipper det led, der hedder ny-produktion, som står for langt den største miljøbelastning. Hvis man derimod ser bæredygtighed i et mere socialt perspektiv og gerne vil skabe gode arbejdspladser og støtte fair behandling af dyr og arbejdere, så er det bedste at støtte nogle mærker, som går op i det.

Der er desværre aldrig et klart svar, når det kommer til bæredygtig mode. I dette spørgsmål vil jeg sige, at det vigtigste er at finde ud af, hvad der betyder mest for en selv, og så handle ud fra det. Men genbrug er et godt sted at starte, fordi det er mere tilgængeligt rent prismæssigt.

johanne stenstrup 2

Er alt dit tøj bæredygtigt?

Desværre ikke. Det er lidt under 3 år siden, at jeg fik øjnene op for bæredygtigt tøj, og kun 2 år siden jeg helt droppede high-street tøj. Derfor har jeg meget tøj fra før den tid, jeg synes nemlig hverken det var smart eller etisk at smide hele min garderobe ud og starte forfra. Men alt jeg køber nu, skal opfylde et af tre kriterier: 1. være second-hand, 2. være lavet af et miljøvenligt materiale eller 3. være lavet under gode arbejdsforhold. Hvis jeg køber nyt, vil jeg helst koble de to sidste.

Prisen er dog en stor udfordring ved at købe bæredygtigt. Man kommer ikke til at høre mig sige, at det er for dyrt, for mange bæredygtige mærker har faktisk en mindre fortjeneste end resten af branchen. De betaler ordentlig løn og tager flere miljøhensyn, og så bliver produktet mere kostbart. Jeg forstår altså godt priserne – jeg har bare ikke altid råd. Det forsøger jeg så at kompensere for ved at købe færre ting, end jeg gjorde før, som så til gengæld er lavet bedre og holder længere. Det er svært, men jeg synes det væsentlige er at ændre vores opfattelse snarere end at firmaerne skal blive ved med at presse priserne – det kommer der ikke noget godt ud af.

Har du et par tommelfingerregler, der er praktiske at følge, når man køber tøj? 

Først: Vent med at købe noget, til du ved, hvad du mangler eller virkelig ønsker dig. Det havde jeg selv svært ved i starten, fordi jeg var en impulsshopper, men det er så vigtigt. Start med det du har!

Dernæst: Find ud af, hvad der er det vigtigste for dig. Hvis det er miljø og økologi, så gå efter mærker, der har økotøj, og suppler med genbrug. Hvis det er arbejdsforhold, skal du google lidt mere, men du kan finde super seje ting!

Udvalget med bæredygtigt tøj er mindre end det konventionelle, og tit kan du ikke gå ind i én butik og finde det hele. Min linksamling er et godt sted at starte, og ellers kan du spørge i de butikker, du går ind i. Hvis de har noget, der er “bedre”, vil de altid vide det.

Grundlæggende vil anbefale, at man tager en ting ad gangen og gør den til en vane. Et godt sted at starte er basistøj, hvor udvalget er størst. Når du har gjort det til en vane at købe bæredygtigt der, så gå videre til noget andet. Tænk på det ligesom mad, hvor mange sikkert startede med at købe økologisk mælk og æg og tog den derfra.

johanne stenstrup 3

Til sidst vil jeg spørge dig om en ting, som jeg tit selv bliver spurgt om: Tror du, at man som enkeltperson kan gøre en forskel i det store billede?

I denne verden tror jeg næsten, at dét er det eneste, der kan gøre en forskel. Især hvis man gennem sine egne handlinger kan inspirere andre. Det er hele tiden den vej det går, at vi langsomt inspirerer hinanden og ændrer vores vaner. Men det er en langsom vej, og det kan godt være svært at se bevægelsen, når man står midt i den og tænker, at “mine valg gør jo ikke en forskel”.

Jeg stemmer med mine penge. De store firmaer mærker ikke, at jeg ikke shopper hos dem, men de små firmaer kan i den grad mærke et køb til eller fra. På den måde er jeg med til at gøre en positiv forskel for mennesker og miljø rundt omkring i verden. Jeg køber det, jeg gerne vil se mere af.

Alle billederne er fra bedremode.nu og @johannebedremodenu.

Tebirkes, salat & kartoffelmadder

30. juli 2015 af Emma 4 kommentarer , , ,

emma slebsager tebirkes mandelsmørNår det er sommerferie, må man få tebirkes til morgenmad mindst en gang om ugen. De bager byens bedste (veganske og økologiske!) af slagsen hos Det Rene Brød, og bare rolig, jeg spiste ikke kun en halv! Det her er min second breakfast, resten af mit tebirkes og den anden halvdel af bollen spiste jeg tidligere på morgenen sammen med Jonathan, før han tog på arbejde. emma slebsager salat med tofetaTil frokost lavede jeg en salat med peberfrugt og agurk fra fødevarefællesskabet, nogle kikærter fra fryseren og noget tofeta, som jeg har haft liggende i køleskabet i et stykke tid. Det kommer fra Astrid och Aporna og skulle være et vegansk alternativ til feta. Desværre smagte det bare af tofu.emmaslebsager kartoffelmadderOm aftenen kogte vi kartofler og spiste dem på rugbrød (også fra Det Rene Brød) med pesto og resten af agurken og peberfrugten til. Sommermad, altså ♥.

Emma på indkøb #42

28. juli 2015 af Emma 5 kommentarer , ,

Her er mine indkøb fra den sidste måneds tid, som både har budt på hjemmesommerferie, en mor på weekendvisit, besøg af søde venner til middag og en fest i anledning af Jonathans fødselsdag. Jeg har været i Torvehallerne og fylde mine krydderidåser og i Fødevarefællesskabet og hapse gode sager med hjem, og så har der sneget sig en enkelt bakke jordbær med. Jeg har selvfølgelig spist langt flere jordbær end den ene bakke, men det er sket i mine forældres sommerhushave, hvor jeg også har hapset kirsebær fra træerne og smovset i nye kartofler, stegte auberginer og grillede majs og haft så travlt med at nyde livet, at jeg har ladet kameraet ligge :)

emma slebsager indkøb juli 11emma slebsager indkøb juli 1UGE 30 sukkerærter kartofler dild emma slebsager indkøb juli 2► Hos ASA i Torvehallerne giver de 20% rabat på deres megagode økologiske krydderier, hvis man har dåser med selv. Jeg fik en stor portion sort peber + en refill på rosmarin og basilikum for 50 kr.

emma slebsager indkøb juli 7emma slebsager indkøb juli 12emma slebsager indkøb juli 6aemma slebsager indkøb juli 5► De fire billeder herover er ingredienser en pizzafest, vi holdt på Jonathans fødselsdag. Vi plejer at gøre det sådan til pizzafester, at gæsterne selv tager toppings med, men denne gang stod vi for det hele og bagte en stribe vegetarpizzaer, der hurtigt fik ben at gå på og ros med på vejen. Jeg er vild med, at man kan byde på pizzaer, øl og chips med dip helt økologisk!

emma slebsager indkøb juli 4emma slebsager indkøb juli 8emma slebsager indkøb juli 3UGE 30 fennikelemma slebsager indkøb juli 10emma slebsager indkøb juli 9UGE 30 salat glaskål sommerkål persille

Vegansk chokoladekage

26. juli 2015 af Emma0 kommentarer , ,

2Det er tusind år siden, at jeg har bagt noget, men for et par uger siden gik jeg på jagt efter en opskrift og kastede mig over ovnen og piskeriset. Anledningen til kagebagningen var Jonathans fødselsdag, så den skulle være god! Derudover skulle den også være:

► en chokoladekage
► vegansk
► mulig at bage med det, vi havde derhjemme

Alle kriterier blev smukt mødt med denne opskrift fra Vegetarkontakt. Som et ekstra fødselsdagspift hakkede jeg en halv plade mørk chokolade med kaffebønner og kom den i dejen, det skader aldrig. Resultatet blev en smovset chokoladekage, som blev godkendt af selveste min mor og spist til den sidste krumme, da vi holdt fødselsdagsfest.
emma slebsager vegansk chokoladekage stykke

Tre små til weekenden

24. juli 2015 af Emma0 kommentarer , , ,

Hej fine fredag og hej fine folk! Jeg har to små film lavet af mennesker, som jeg har stor respekt for og hepper på i mit stille sind, på programmet i denne uge. Den første handler om Rohan Andersons nye bog, A Year of Practiculture. Desværre er Rohan holdt op med at blogge om sit selvforsynende liv i Australien, men man kan følge ham på instagram og få en seriøs dosis øjenåbnere til gengæld. Den anden film er den første i en serie af ‘simple udskiftninger’, som Lauren fra Trash is for Tossers opfordrer til, at man laver for at få et mindre affaldstungt liv. Den tredje lille ting er en kombination af grafisk finhed og kolde facts, to ting som ofte går godt i spænd.

Jeg holder pause fra tre små-indlæggene de næste par uger. Til gengæld kommer der hver søndag i august en sej sommergæst og fortæller om sit bidrag til at gøre verden mere bæredygtig. Dem kan I godt begynde at glæde jer til!

 


vandforbrug

Pandekager, stegt ris & Café N

21. juli 2015 af Emma0 kommentarer , ,

emma slebsager pandekagerI fredags havde jeg en ualmindelig god maddag. Det startede med, at jeg stegte pandekager til mig selv til morgenmad og spiste dem med sojayoghurt, ahornsirup og hindbær. Min pandekageopskrift er helt enkel: 1/2 moden banan, 1 dl mel, 1 dl plantemælk, 1 tsk bagepulver og et nip vanillepulver blandes og steges og stables. Haps!emmaslebsager stegt risTil frokost stegte jeg en rest ris fra dagen inden med gulerod, forårsløg, grøn peberfrugt og karry og toppede med mandler og rosiner. Det var altanvejr, så jeg spiste udenfor. Ah!emmaslebsager cafe n folkekøkkenHar I prøvet fredagsfolkekøkkenet på Café N? Jeg tror ikke, det har været på bloggen før, men jeg har spist der mange gange! Der er linser, ris, kartofler i noget kokoshalløj og lidt frisk frugt på tallerkenen, hele herligheden koster 39 kroner, er vegansk og kan passende spises med en Thy-pilsner til og i godt selskab. Jeg havde tre veninder med, og bagefter drak vi flere øl et andet sted og snakkede om gode podcasts og at flytte ud af byen.

Friskbagte boller & vegansk aftensmad på Papirøen

19. juli 2015 af Emma0 kommentarer

I sidste weekend var Jonathans mor på weekendvisit hos os, og om lørdagen var det sådan en dag, hvor vi i et roligt tempo bevægede os fra den ene spisesituation til den næste.emma slebsager altan morgenmadVi startede med at spise morgenmad på altanen. Det er så hyggeligt at servere friskbagte boller for gæster, som ikke selv bager, for så bliver de så dejligt imponerede :) Efter at have siddet i et par timer og samlet kræfter ovenpå fredagens fejring af Jonathans fødselsdag, cyklede vi til en havefest, som jeg ikke tog billeder af, men som blandt andet involverede en selfiestick og en sækkepibe!emmaslebsager vegansk papirøenOm aftenen cyklede vi gennem byen og ud på Papirøen, hvor vi gik en runde blandt madboderne og til sidst alle tre valgte denne colombianske tallerken. Den består af en salat med mangodressing, en stærkt krydret sovs med bønner, ris med sorte sesamfrø og stegte grønne bananer med guacamole og salsa. En kold økofadøl til, og så var vi glade. Dejligt, at man kan spise vegansk på Papirøen – mulighederne er ikke overvældende, men de er der!

Tre små til weekenden

17. juli 2015 af Emma 2 kommentarer , , ,

Det er fredag igen, hurra! Der er tre små film på programmet i denne uge. De illustrerer, at man kan gribe bæredygtighed og klimaforandringer an på mange måder – politisk, som virksomhed eller som privatperson. Seje Xiuhtezcatl, som kun er 15 år gammel, taler dunder til FN om at handle nu i stedet for senere. I Berlin har to unge kvinder åbnet et supermarked helt uden emballage, en forretningsidé som er for god til ikke at sprede sig. Endelig sætter The Guardian dobbeltstreg under, at hverdagens kødforbrug er værd at overveje, hvis vi vil leve bæredygtigt: Det udgør nemlig en lige så stor andel af verdens CO2-udledning som alle biler, lastbiler, tog, fly og skibe i hele verden til sammen!

 



 

Flere pesticider til folket?

15. juli 2015 af Emma 2 kommentarer , , ,

For nogle uger siden var jeg til et arrangement om pesticider, som Tværfagligt Fødevareforum havde arrangeret. Talerne var Per Kudsk, som er leder af forskningsgruppen ‘Pesticidforskning og Miljøkemi’ på Aarhus Universitet, og Nina Cedergreen, som er professor i miljøtoksikologi, altså giftstoffer i miljøet, på Københavns Universitet. Pointen fra dem begge var cirka denne: Pesticider er ikke noget at være bange for! Pak hysteriet væk og sprøjt markerne med god samvittighed!

I kan nok gætte, at jeg blev lidt provokeret af det udsagn. Jeg vil ikke betvivle, at Nina Cedergreens forskning viser, at pesticidmængden på maden i danske supermarkeder er ufarlig for mennesker. Jeg vil heller ikke modsige Per Kudsk, når han siger, at pesticider giver flere afgrøder på samme plads og dermed mere mad i verden. Det jeg vil anfægte er selve præmissen for overhovedet at anvende pesticiderne in the first place.

I mine øjne er præmissen for overhovedet at bruge pesticider nemlig ikke holdbar. Som Per Kudsk selv sagde, så bruger man pesticider til at slå skadedyr, ukrudt, svampe og insekter ihjel, som ellers ville gøre mængden af afgrøder mindre. Derudover gør pesticider, at maden kan holde sig længere og bliver smukkere at se på. Men hvorfor skal vi producere mere mad, når vi i forvejen smider 1,3 ton ud om året på verdensplan? Hvorfor skal vi have flere afgrøder, når vi i forvejen putter tonsvis af dem ind i dyr i stedet for selv at spise dem? Hvis vi kastede vores forskning efter at lære at bruge vores mad mere fornuftigt end at smide den ud eller give den til dyr, så kunne vi spare pesticiderne.

Selvom pesticider ikke er sundhedsskadelige for mennesker, som spiser sprøjtebehandlet mad, så er de stadig farlige for dem, som er i direkte kontakt med pesticiderne i deres hverdag. I Argentina og Brasilien fører sprøjtning af pesticider med fly fx til aborter, leukæmi og svulster. Pesticider gør det desuden muligt at dyrke den samme afgrøde år efter år på det samme areal, hvilket udpiner jorden, og de mindsker biodiversiteten ved at slå uønsket liv ihjel på markerne.

Økologi kan godt brødføde verdens befolkning. At bruge pesticider er altså en prioritering, ikke en nødvendighed. Jeg stemmer for, at vi holder op.

Grøn sommer: Lav din egen iste

14. juli 2015 af Emma 2 kommentarer , , ,

Når solen bager og det eneste fornuftige at foretage sig er at ligge på en græsplæne i skyggen, så er iste min yndlingsfølgesvend. Det er koldt, sødt, bittert og surt på en gang, og så er det let at få til at smage lige præcis sådan, som man bedst kan lide det. Min opskrift er helt simpel:

► Lav en kande te, som du plejer.
► Drik en kop og lad resten køle ned.
► Stil den kolde te i en beholder i køleskabet.
► Put citronskiver og isterninger i, når du er klar til at drikke den.

Jeg elsker den lidt bitre smag af kold te, men hvis du er til den søde side, kan du komme æblejuice, hyldeblomstsaft eller sirup i. Mine yndlingsteer til iste er rooibos og earl grey, men anything goes!