Brød, småkager & kartoffelsalat

26. april 2015 af Emma0 kommentarer , , , , ,

4I tirsdags startede jeg dagen med en bolle med rabarberkompot på halvdelen og mandelsmør på den anden halvdel, sådan cirka. Brød med lufthuller er toppen! emma slebsager småkagemadpakkePå uni spiste jeg curryrester fra fryseren, tre “småkager”, et glas med agurk, gulerod og peberfrugt og et æble. Småkagerne er lavet af banan, havregryn, chokolade, valnødder og lidt salt, de smager som en blanding mellem kage og müslibar og er åndssvagt nemme: mos banan, tilsæt havregryn til det føles nogenlunde småkagedejs-agtigt, bland ting i du godt kan lide og bag ved 175 grader, til de er blevet lidt lysebrune. emma slebsager kartoffelsalatDa jeg kom hjem, lavede jeg i et anfald af forårsfornemmelser en lun kartoffelsalat med gulerødder, blomkål, ærter og pesto. Tænk, at jeg har lyst til at spise andet end curry igen! Hurra! Kartoflerne fik selskab af en rugbrødsmad med hummus, og så var den dag gået.

Tre små til weekenden

24. april 2015 af Emma0 kommentarer , ,

Fredag igen, bum! Jeg har planer af den bedste slags i denne weekend, for jeg skal i sommerhus med seks veninder og en lille ven på næsten et halvt år <3 Så gør det ikke noget, at solskinnet er væk. De tre små i denne uge er et eksempel på politik, der undergraver grøn omstilling, en opskrift på vegansk mozzarella(!) og et gratis online-kursus ved University of Queensland, som handler om at forstå benægtelse af klimaforandringer. Jeg synes det er vigtigt at se på og erkende modstanden mod de grønne forandringer også, både den politiske modstand og den, vi møder i hverdagen.
Rigtig god weekend!

df stoppe grøn omstilling df tekst
vegansk mozzarella vegansk mozzarella tekst
queensland tekst

 

 

 

 

Vil du være klimaambassadør?

23. april 2015 af Emma 4 kommentarer , ,

Sidste år i marts blev jeg en del af klimaambassaden. Siden da har jeg holdt foredrag for 7. klasser om bæredygtigt forbrug og bæredygtige madvaner på tre forskellige skoler, været med til at arrangere og afholde et tre dage langt klimatopmøde for børn fra fire lande, idéudviklet på et grønt projekt om det gode liv, været til debatter og workshops og hæng-ud-ting med de andre klimaambassadører og holdt foredrag om bloggen for en klasse i klimapraktik. Og hvis jeg havde haft mere tid, kunne jeg have lavet en hel masse andet blandet grønt! I klimaambassaden har jeg et netværk af seje folk, der kæmper for samme sag som mig selv og er peppende, løftende, inspirerende og rare.

Jeg kan ikke anbefale nok at involvere sig i frivillige projekter, det giver ren rå energi og nye idéer, og sammen er vi altid stærkere. Derfor vil jeg fortælle jer, at klimaambassaden holder en introweekend for nye ambassadører den 8.-10. maj i København. Det er gratis at deltage, og du kan læse mere lige her hos Concito og downloade en flyer her.

Her er lidt glimt fra mit års tid som klimaambassadør:

► Da jeg glædede mig til introweekenden
► Da jeg spiste usprøjtede æbler med 8.C i snevejr
► Da jeg var til netværksmøde om grønne skatter og afgifter og tænkte på politik
► Da jeg var træt efter børneklimatopmødet
► Da jeg holdt oplæg på en skole i Kokkedal og spiste asparges
► Da I svarede på Simons spørgeskema om trivsel og bæredygtighed
► Da jeg fortalte internationale studerende om klimaambassaden og tog i biffen

 

Et kig i mine køkkenskabe

22. april 2015 af Emma 7 kommentarer , ,

Your wish is my command! Her er det første indlæg fra puljen af ønsker: Et kig i mine køkkenskabe. emmaslebsager basislager 6Der er ét køkkenskab, vi bruger til mad. De andre er fyldt med gryder, skåle, glas, tallerkener og den slags. Lågerne er gamle og fundet på dba. De var egentlig beige og orange, da vi købte dem, men efter en ordentlig omgang med en varmepistol blev de grågrønne og ret fine. emmaslebsager basislager 1I skabet står fire kasser med mad i. I de to store (som bare er papkasser, jeg har fået tilsendt) er der ting til at bage med og gryn, pasta og bønner. Så er der en med uåbnede glas med pesto, kokosolie, oliven, tomatsovs osv. og en med diverse – pt chips og en pakke saltstænger fra indflytterfesten + krymmel og bagepulver fra urtekram, jeg ikke har åbnet endnu.

emmaslebsager basislager 4I skuffen over skabet har jeg alle mine yndlingsting. Nødder, dadler, kokoschips, popcorn, abrikoser, pinjekerner, figner osv. Det er den her skuffe, jeg åbner, når jeg vil snacke et eller andet.

emmaslebsager basislager 5Resten af vores lager står i en reol bag vores spisebord (vi har et åbent køkken). Der er ikke det store system, og maden er blandet med bøger, plader og en gryde, der ikke fik plads i køkkenskabet. Her står müslilageret og pastalageret plus det løse.emmaslebsager basislager 2Alt det her fandt jeg i reolen: konserves, te, kaffe, chokolade, sirup, uåbnet balsamico og olie og åbne glas med ting, vi bruger tit – peanutbutter, mandelsmør, samba, tahin og Jonathans honning. emmaslebsager basislagerOg så er der vores samling af glas med ting i. Der er forskellige slags mel, kerner, linser, ris og gryn, og indholdet skifter efter årstid og humør. Vinteren er fx linsetid, mens sommeren er mere til quinoa. Jonathan har købt de to største, de seks ens og det lille patentglas på loppis, de to mindste er mine gamle peanutbutterglas, og de tre Weck-glas har jeg købt fra ny. Jeg synes, de er fine sammen.

 

Rabarber, avokado & aubergine

20. april 2015 af Emma 2 kommentarer , , , , ,

emma slebsager rabarberkompotI torsdags spiste jeg en ristet gulerodsbolle med rabarberkompot fra sidste sommer, som jeg til min store glæde fandt i fryseren, en kop te og en skål med gulerodsstænger.

emma slebsager avokadomadTil frokost lavede jeg avokadomadder på friskt rugbrød, toppede dem med salt, peber og basilikum og gav dem et par kalamataoliven som selskab på tallerkenen.emma slebsager gul karryOm aftenen kogte jeg en curry inspireret af Green Kitchen Stories med aubergine, tofu (endnu et fryserfund), grønne bønner, rød peber og kartofler. Mums. Jeg spiste den med en blanding af brune ris og perlebyg, som jeg kogte i samme gryde.

Nu hvor jeg sætter det her indlæg sammen, kan jeg se, at jeg havde et trafiksignal som ubevidst inspiration i torsdags: en rød rabarberkompot, en grøn avokadomad og en gul karry. He.

Filmtip: Just Eat It.

19. april 2015 af Emma 9 kommentarer , ,

justeatit

Kan man leve af madspild i et halvt år? Den udfordring giver Jenny og Grant sig selv i filmen Just Eat It. Vi følger dem på skraldeture, hvor de finder bjerge af økologisk chokolade og hummus, og i mere eftertænksomme øjeblikke, hvor omfanget af den vestlige verdens madspild synker ind og giver dem dårlig samvittighed. Samtidig viser filmen et billede af en produktion, som sorterer mad fra, hvis den ikke er pæn nok, og betragter madspild som et nødvendigt onde. At the moment we are trashing our land to grow food that no one eats. Jeg blev mindet om mine gode gamle skraldedage og fik helt vildt meget lyst til at snuppe pandelampen i lommen og hoppe i en container. Hvis I vil se den, er den på dr.dk indtil den 22., altså på onsdag. Den tager kun 54 minutter. Go!

Bonusinfo: i Danmark smider vi 100.000 tons(!) mad ud i primærproduktionen hvert år, skriver Stop Spild af Mad. Det er mad, som aldrig når ud til en butik eller en forbruger. Hundrede tusinde tons.

Tre små til weekenden

17. april 2015 af Emma0 kommentarer , , ,

Endnu en solskinsfredag, sikke vi kan! Her står den på bachelorskrivning og kaffe med min ældste veninde, måske udendørs med åbne jakker? Jeg har en invitation, en artikel og en form for tikkende bombe til jer – i omvendt rækkefølge. Bomben, hvis tikken man næsten kan høre, er The Guardians illustration af, hvor meget fossilt brændstof verden bruger lige nu. Artiklen er om et økosamfund, som snart bliver en realitet bare en times tid fra København og lyder spændende. Endelig er invitationen til den næste omstillingscafé, som bliver holdt hos Information og skal handle om, hvordan medierne fremstiller klimaforandringer og grøn omstilling. Den glæder jeg mig til.

howmuchfossilfuel  howmuchtekst2
kariseøkosamfund  økosamfundtekst
omstillingscafe  omstillingscafetekst

 

 

 

 

 

 

 

 

Müsli, madpakke og salater fra Smag

15. april 2015 af Emma 4 kommentarer , , , ,

emma slebsager müsli med sojamælkI torsdags spiste jeg morgenmad sammen med Jonathan. Det her er hans faste rutine: müsli, æble, sojamælk, te. Jeg bliver træt af at spise det samme hver dag, men det gør han ikke.

emma slebsager unimadpakkeDagens bachelorskrivning foregik på uni, for vi havde tilmeldt os et frokostforedrag. Jeg havde tasken fuld af glas – et med rester fra aftenen inden, et med agurkestænger og æble og et med bananchips og cashewnødder. Og så en gulerodsbolle med rosiner i. Haps.emma slebsager salat fra smagVi arbejdede på bacheloren, indtil jeg skulle til yoga kl. 17. Bagefter var jeg fuldstændig færdig og købte aftensmad fra Smag, som ligger på hjemvejen – det blev tre salater (en rød, en gul og en grøn) med mine favorittoppings ærtehummus og cashewnødder.

Inspiration: Jenny Mustard

14. april 2015 af Emma 2 kommentarer , ,

Glædelig tirsdag, og tak fordi I giver så meget pep her, på instagram og på facebook! Dagens tip er svenske Jenny Mustards veganske videoer, som har givet mig lyst til at lave frisk vegansk pasta og stege rösti af fødevarefællesskabskartofler og indlede en morterjagt i genbrugsbutikkerne her på Nørrebro, så jeg kan smadre hele krydderier sammen til chai.




Interview i Delfinen

13. april 2015 af Emma 5 kommentarer

emmaslebsager delfinen interviewMagasinet Delfinen har interviewet mig til deres nye nummer, som handler om bæredygtighed. Vi snakkede om fordelene ved at være vegetar og om det svære og akavede, der følger med sådan et valg. I slutningen af artiklen giver jeg gode råd til at komme i gang med at spise mere grønt og deler min bedste opskrift på pandekager. Delfinen er Aarhus Universitets studentermagasin, så hvis du bor i Aarhus kan du nuppe et gratis eksemplar på universitetet. Ellers kan interviewet læses i sin fulde længde på nettet lige her.