Emma på indkøb #31

24. november 2014 af Emma 2 kommentarer , , ,

Jeg kan mærke på mine indkøb, at det er bliver mørkt og koldt udenfor – der ryger mere chokolade og peanutbutter og mindre yoghurt og frisk frugt i indkøbskurven, end der gjorde et par måneder tilbage. Og så har jeg købt sæsonens første klementiner, juhu! De smager af jul, varm te og uldtæpper og passer perfekt i madpakken. Suppleret med grøntsager fra fødevarefællesskabet (se lige farverne!) kører det for den lille husholdning. Jeg tror, jeg vil lave de grønne æbler til grød og grønkålen til chips. Rosenkålen er jeg straks mere i tvivl om, men den her salat med belugalinser lyder god.

Varm te, kartoffelbåde og linser

23. november 2014 af Emma0 kommentarer , , , , ,

Den her kop rygende varm te fra en morgen i ugens løb illustrerer fint, hvor koldt det har været de sidste dage. Jeg er trukket i de tykke sweatre og nægter at tænde for varmeapparatet lidt endnu.

Med kulde følger trangen til ovnbagte kartofler! Til frokost spiste jeg kartoffelbåde med salt, peber, olivenolie, hvidløg og rosmarin fra aftenen inden. De fik en klat ketchup, og så kørte det.Jeg havde haft lyst til ris i flere dage, før jeg endelig fik taget mig sammen til at koge nogle. De blev spist med en gang ruskomsnusk af røde linser, løg, hvidløg, fenikkel, ingefær, bladselleri og tomat.

Tre små til weekenden

21. november 2014 af Emma0 kommentarer , ,

Jeg har sagt det før, og nu siger jeg det igen: Tiden flyver. Siden sidste gang tre små, har jeg set Last Call på CPH:DOX med tilhørende samtalesalon, madlavning og fællesspisning, været til debatdag om den etiske forbruger hos Landbrug og Fødevarer arrangeret af Etisk Råd og til opstartsmøde i et nyt netværk for psykologifolk, der interesserer sig for klima. Og så har jeg malet og grundet og fuget og forsøgt at få tid til at læse til uni. Der sker altså mange ting lige nu, og derfor er små pauser ekstra vigtige. Her er tre anledninger til at holde pause fra mig til jer: en film om game changing solutions, vinterudgaven af Chickpea Magazine og en video, hvor Kevin Spacey (som jeg lige nu bedst kender som Frank fra House of Cards) giver regnskoven en stemme. Rigtig god weekend!

 

 

 

10 veganske madpakker

17. november 2014 af Emma 8 kommentarer , , ,

Jeg er vild med at have en god madpakke med på uni. Selvfølgelig er der ikke tid til de helt store forberedelser hver morgen, men det gør ikke noget. Jeg bliver nemlig bedre og bedre til at tænke kreativt med de ting, jeg har derhjemme, jo flere madpakker jeg smører. En god madpakke består i min hverdag af en eller anden form for solid næring – rugbrød, boller, bønner eller rester fra aftenen inden – suppleret med frisk frugt, grøntsager og/eller nødder og tørret frugt til at snacke i de små pauser. Jeg kan anbefale at bruge glas som opbevaring i stedet for plastikposer. Det er både rarere at se på og bedre for miljøet.

1. En rest bulgur og en rest græskarcurry, edamamebønner, et æble og en pære.

2. Råkost af rødbede, gulerod og æble, rugbrød med peanutbutter, en bolle, en pære og en rawbite.

3. To skiver ristet rugbrød, en avokado, en bøtte med nødder og dadler, en pære, et æble.

4. Et glas med hvide bønner, grøn pesto (den veganske fra Urtekram), avokado og gulerod, en rød peberfrugt, et æble og blandede hassel- og paranødder.

5. En rest græskarsuppe, en pirog, et æble, en pose med peberfrugt, agurk og gulerod.

6. En rest dhal med røde linser, hummus og gulerodsstænger til at spise den med, to små æbler.

7. En rest broccolisuppe, en græskarbolle med streich og to pærer.

8. Gulerod, agurk og peberfrugt i stave, pasta med rød pesto, et stykke knækbrød og en banan.

 

9. To skiver ristet rugbrød, en avokado, tre lilla gulerødder, et stykke agurk.

10. Gulerødder, peberfrugt og æble, rosiner, en olivenbolle og en rugbrødsmad med falafler og streich. Velbekomme!

 

Tre små til weekenden

14. november 2014 af Emma 2 kommentarer , , ,

Glædelig fredag, fine folk! Der sker gode ting i verden for tiden. For det første har FN’s klimapanel skrevet en rapport, som slår fast, at det er nu, vi skal handle – ikke i morgen. Hvis I ikke har haft tid til at læse de tusindvis af sider, som rapporten fylder (eller for den sags skyld resumeet på 40 sider), så er her et recap fra Politiken, der kan læses i enhver lille pause. Den anden gode ting, der sker, er at Mads fra TagTomat er gået i gang med at crowdfunde sit nye projekt, som er en bog om at gøre byen grøn. Jeg har støttet projektet og synes, at I skal gøre det samme, hvis I kan undvære en skilling til en god sag. Den tredje ting er, at Sustainable Citizen Festival i denne weekend fylder byen med events, workshops og oplæg. Jeg skal selv stå med en pensel i hånden og maling i håret ovre i lejligheden, men hvis jeg ikke skulle det, var jeg helt sikkert taget med! God weekend :)

 
 

 

Blommemarmelade, købepizza og bønner i tomat

12. november 2014 af Emma 4 kommentarer , , , , ,

I sidste uge var jeg til et bagekursus i Meyers Bageri, hvor vi spiste masser af brød, snakkede om surdej og gær og gluten og hævetider og fik en bolledej med hjem. Den blev til nogle ret fine boller, som jeg har spist til morgenmad på det sidste. Denne morgen med mandelsmør og hjemmelavet blommemarmelade, som jeg har fået af Sigrid, der har lånt en bog i blogbiblioteket.

Til frokost spiste jeg rester fra weekendens arbejdspizza. Med ost, uden økologi. Nogle gange går jeg på kompromis med principperne, for eksempel når vi er seks sultne mennesker efter en lang arbejdsdag. Næste gang vil jeg bestille min pizza uden ost, så den bliver vegansk – har I prøvet det?

Min aftensmad var hvide bønner i en sovs af tomat og peberfrugt. Jeg toppede dem med stegte brune champignon fra Fødevarefællesskabet, hvilket bestemt var en opgradering. Haps!

CPH:DOX og klimaforandringerne

10. november 2014 af Emma0 kommentarer , , ,

Har I set, at CPH:DOX har et tema dedikeret til klimaforandringer og bæredygtighed i år? Det hedder Megatrends: Rethinking Resources, og det gør mig glad. At klimaforandringerne bevæger sig ind i kunsten er nemlig for mig at se en kæmpe styrke. Film, musik, teater, skulpturer, installationer – det kan bare noget andet, end argumenter på skrift kan. Jeg er kæmpe fan af, at DOX sætter fokus på de film, der går tæt på klimaet og de ting, vi gør ved det.

Faktisk har jeg allerede været en tur i biografmørket for at se Energized. Den handler om energi i stor skala og om det, vi gør ved planeten for at få fat i den. Det lyder tørt, men det er det virkelig ikke – hvis vi vil redde verden, skal vi holde op med at brænde fossile brændstoffer og finde ud af, hvor vi så skal få vores energi fra. Energiindustrien er kæmpe stor, kæmpe magtfuld og tit kæmpe ubehagelig. Godt at der findes klimaaktivister i hele verden, der kæmper for at stoppe forurening af grundvand, forkert opbevaring af affald fra atomkraftværker og olieudslip i ishave. Hvis I vil nå at se Energized i denne omgang, så går den i Cinemateket i dag og i Dagmar på lørdag.

Jeg krydser fingre for, at jeg også når at se Black Ice om Greenpeace-aktivisterne, som gik om bord på en russisk olieboring i Arktis og blev fængslede, Just Eat It om madspild, Merchants of Doubt om klimaskeptikere, der har gjort det til deres levevej at så tvivl om videnskabelige resultater, og sidst men ikke mindst Last Call om vækstparadigmet. Wush, sikke en liste! Her er traileren til Energized:

 

Pandekager, bønner og en salat med romanescokål

9. november 2014 af Emma0 kommentarer , , , , , ,

Pandekagen har fået en genkomst i mit morgenmadsrepertoire, det er ikke dårligt. Jeg laver en stak sådan her: 1/2 banan, 1 dl mel, 1 dl plantemælk, en tsk bagepulver, et lille nip salt og et drys vanilje eller kanel blendes sammen og steges i kokosolie. De er gode toppet med ahornsirup og frugt. Efter sådan en festmorgenmad spiste jeg en bønnesalat, noget peberfrugt, et æble og en skål med hassel- og paranødder til frokost. Salaten er lavet af hvide bønner, avokado, gulerod og grøn pesto.

Til aftensmad kastede jeg mig ud i et romanescoprojekt! Inspireret af jeres kommentarer brugte jeg den i en salat med æble, belugalinser og ristede hasselnødder. Det kunne jeg sagtens finde på at gøre igen. Hvilket er heldigt, for der var et nyt romanesco i posen i onsdags.

Tre små til weekenden

7. november 2014 af Emma0 kommentarer , , , , ,

Solskin og fredag, så er det svært at bede om mere. Jeg har tre gode ting i ærmet i dag, kan jeg afsløre. Først er der et smugkig ind i den kogebog, som Thug Kitchen udgiver. Den hedder Eat like you give a fuck og ser ud til at være helt i samme ånd som bloggen, der startede det hele. Så er der en fotoserie fra Information om sydtyrolsk kommune, der på demokratisk vis har besluttet at forbyde pesticider for at passe på deres økologiske frugt- og grøntsagsproduktion. Kæmpe solskinshistorie, smukke fotos. Den sidste er 6 minutters film fra Films for Action, hvor Morgan Freeman fortæller menneskets historie og opfordrer alle til at deltage i skabelsen af den. Med andre ord er ugens tre små lige til at gå glad ud i weekenden efter.

 
   

 

 

Any questions?

6. november 2014 af Emma 16 kommentarer

Efteråret  har sænket sig, og det er blevet tid til den årlige spørgerunde. Hvis der er et eller andet, du har gået og undret dig over, eller noget du godt gad at vide, så spørg løs inde i kommentarfeltet. Det kan handle om alt fra morgenmad til dyreetik, fra klimaambassaden til spisesteder eller rejser. Jeg skal gøre mit bedste for at svare på det hele. Svarene fra 2013 og 2012 kan du finde her og her, hvis du er nysgerrig på, hvordan min verden så ud dengang. Om en uges tid samler jeg spørgsmålene, hvis der er kommet nogen, og svarer på dem her. Vi kører!