Mad

Ristet brød, ærtepure & wok

Godmorgen! Siden sidst har jeg været på Folkemødet (tusind tak til jer, som sagde hej!) og holdt indigoworkshop med Sustain Daily og GRO SELV, og lige om lidt tager jeg på podcastkursus. Der er altså med andre ord godt gang i den – på den gode måde. Her er tre måltider fra dagen før, jeg vendte snuden mod Allinge.

cashewsmør på ristet brødFørst en solid morgenmad – to stykker ristet brød med cashewsmør, et æble og den sædvanlige kop te.

rugbrød med ærtepureOg så en festlig frokost! Jeg tog billeder til en opskrift på ærtepure, og det bedste ved sådan et projekt er selvfølgelig at spise det hele bagefter :) Min yndlingsmad var den med radiser.

spaghetti peanutbutter grøntsagerOm aftenen havde vi mega meget lyst til wok med peanutsauce og grøntsager, så det lavede vi. I mangel på nudler blev den med spaghetti, og det var slet ikke dårligt.

Mad

Pandekager, kartoffelmad & en bloggermiddag

Nogle dage er bare bedre på madfronten end andre. Sådan en dag havde jeg i søndags – med pandekager til morgenmad, nice rester til frokost og et sammenskudsgilde om aftenen, som sagde spar to.

pandekagerHvis man ikke ved det, kan man vist ikke se, at den her portion pandekager drypper af sirup – men det gjorde den altså! Blåbærsirup nærmere bestemt – en ret underlig opfindelse, som jeg har fået foræret en gang. Ikke dårligt, men heller ikke lige så lækkert som ahornsirup. Uanset hvad er det altid en fornøjelse at spise pandekager.

kartoffelmad med pestoTil frokost spiste jeg rugbrødsmadder med min absolutte yndlingssommertopping: kogte kartofler! Smurte dem med rød pesto og dryssede med lidt purløg fra altankassen og følte mig næsten selvforsynende ;)

bloggermiddagOm aftenen var jeg til middag med et par stykker af Sustain Daily-bloggerne. Vi kastede hver en ret i puljen, og det blev i alt til linsefrikadeller, couscoussalat, hummus, hjemmelavet pesto, vindruer og nogle sindssygt gode ovnbagte panerede grøntsager. Til dessert var der vanilleis med rabarberkompot fra Mettes have – hvad mere kan man ønske sig?

Tre små

Tre små: Lækkerhed, klimavenlige madvaner & CO2-aftryk

Godmorgen og tillykke med, at det er fredag igen! Jeg har fundet tre links til jer, som kan læses og udforskes i weekendens små pauser – hvis I altså har sådan nogle indlagt.

saadan spiser du mere baeredygtigt

1. Det første er en række tips til klimavenlige madvaner fra Samvirke, som måske ikke er overraskende for jer, men alligevel gode at få ridset op. De er baseret på forskning fra DTU og siger blandt andet, at en reduktion i kødforbrug er bedre end at gå over til økologi.

carbon footprint guardian

2. Den anden er serien What’s the carbon footprint of…? fra The Guardian, som undersøger forskellige tings CO2-aftryk, fx en omgang vasketøj, en banan og internettet. Den har nogle år på bagen, men giver under alle omstændigheder et praj.

baeredygtig på den laekre maade

3. Og så er der den sidste, som kilder mest i min mave – i forbindelse med Folkemødet har Information nemlig udgivet et omstillingstillæg, hvor en af artiklerne hedder Bæredygtig på den lækre måde og handler om Sustain Daily! Ret flot at være kommet i selskab med The Minimalists, og så er jeg vild med illustrationen af den bæredygtige blogger. Og i al alvorlighed, så tror jeg, at den positive tilgang er vejen frem.

 

 

Mad

Müslibolle, salat fra Smag & curry med kartofler

Hola i solen! Her kommer tre måltider fra i går:

bolle fra det rene broedFørste lille sag, jeg indtog, er en müslibolle fra Det Rene Brød, som jeg havde fået gratis til et GRO SELV-møde. Er vild med butikker og folk, som giver deres overskud til andre! Købte også for anden gang en brødpakke fra Emmerys fra Too Good To Go i sidste uge, så nu er min fryser igen fuld af lækkert brød.

salat fra smagLidt senere sneg jeg mig forbi SMAG på Fælledvej, min lokale salatpusher, og købte tre slags salat med ærtepure og ristede græskarkerner på toppen – elsker deres ærtepure og tænker hver gang, at jeg burde kaste mig ud i at lave det selv. Hvor svært kan det lige være?

curry med porre og kartoflerTil aftensmad lavede jeg ris og curry med kartofler og porrer fra Fødevarefællesskabet og spiste det i blåt aftenlys, og så var den mandag stort set gået – jeg nåede lige at nappe et par afsnit af en serie også :)

Mad

Spist i maj

Hej, længe siden! Håber I har nydt solen og spist nogle veganske is i den her uge? Det har jeg i hvert fald, og det til den helt store guldmedalje! Lad os se på de af maj måneds måltider, som landede på bloggen:

morgenmad majTil morgenmad har jeg spist… boller. Når jeg ser på de her billeder, får jeg helt lyst til smide en smoothie i min egen retning og minde mig selv om, at jeg har verdens bedste veganske pandekageopskrift liggende. Oh well. I det mindste har jeg smurt dem med lidt forskelligt pålæg.

frokost majTil frokost har jeg spist salater, en kartoffelmad med årets første nye kartofler og en rest risotto med asparges og radiser af egen avl. Ikke dårligt overhovedet og lige præcis den slags mad, jeg får lyst til midt på dagen, når solen kigger frem.

aftensmad majTil aften har jeg spist denne vinters (forhåbentlig) sidste omgang bagte rodfrugter og grillet for første gang i år. Og så har jeg lavet en masse klassikere: spaghetti bolognese, tortilla og chili sin carne. Utroligt nok er der ikke landet én eneste curry på bloggen i maj – men jeg sidder her med maven fuld af kartoffel/porre-curry og skriver, så de vender nok tilbage i juni :)

Mad

Morgen, middag & aften i sommerhuset

Jeg tog spontant i sommerhus i weekenden, og hvilken helt igennem god beslutning det var! Sådan her kan en dag se ud, når man tilegner den tre vigtige ting: At spise, at gå tur og at dase.

sommerhus bolleFørst er der morgenmaden. Den her spiste jeg udenfor ved det firkantede bord, og der var jordbær fra det lokale gartneri og kaffe fra den gode kaffemaskine til. Sådan et måltid kan passende efterfølges af et par timer i en liggestol med en bog.

sommerhus kartoffelmadSå kommer frokosten, og man må rykke fra det firkantede bord til det runde for at have lidt skygge at spise i. Jeg spiste nye kartofler fra aftenen inden på rugbrød med radiser og en slags grov pesto af persille, hvidløg, olivenolie og hvidvinseddike – og så gik vi en tur i skoven.

emma slebsager grillaftenNår man kommer tilbage fra tur, er det aftensmadstid. De bedste aftener er dem, hvor der grilles. Her er det spyd med peberfrugt, squash, løg og svampe + en salat med speltkerner og mere grov persillepesto, lidt avokado og en klat ketchup og sennep til at dyppe brød i. Haps! Har I haft en god weekend?

Mad

Choko, pastasalat & chili

emmaslebsager pålægschokoDer er sket det, at Jonathan har haft chokoladepålæg med hjem, som de ikke kunne spise til fællesmorgenmad på hans arbejde. I går så jeg mig derfor nødsaget til at træde til som den flinke kæreste og hjælpe med at spise op ;)

emmaslebsager pastasalatTil frokost gjorde Ditte og Johanne mig selskab. Jeg lavede en kæmpe portion pastasalat med pesto, tomater, spinat, agurk og et drys af radiser fra altanen, som fungerede som benzin for vores Sustain Daily-redaktionsmøde. Husk forresten, at man kan følge Sustain Daily på bloglovin’!

emma slebsager ris og chiliOm aftenen spiste jeg ris og chili sin carne med det, vi lige havde – kidneybønner, løg, hvidløg, lidt frossen spinat, en dåse flåede tomater og masser af spidskommen og chili. Haps!

Mad Video

Video: Koldhævede boller

Det er ingen hemmelighed, at jeg er virkelig glad for brød. I weekenden bager jeg næsten altid en portion koldhævede boller, fordi det er så mega nemt og smager så mega godt. Eller også bager Jonathan dem. De kan fryses ned og fordeles over ugen, serveres til morgenmad, tages med på madpakken og spises som tilbehør til supper og salater. Mængden af hvedemel vs fuldkornsmel kan varieres, de kan tilsættes surdej eller flere frø og kerner og fungerer også udmærket som gulerodsboller eller med rosiner i.

Her er min fremgangsmåde og opskrift i en video!

Koldhævede boller – basisopskrift
1/4 pakke gær
1/2 liter vand
400 g hvedemel
100 g fuldkornsmel
2 tsk salt
1 håndfuld sesamfrø
1 håndfuld havregryn

Opløs gæren i vandet, tilsæt de andre ingredienser og rør rundt, så der ikke er klumper i dejen. Stil den i køleskabet natten over og tænd ovnen på 225, når du vågner. Sæt bollerne på en bageplade med to skeer og bag dem i den varme ovn i cirka 20 minutter. Voilà!

Mad

Cashewsmør, radisehøst & bagte rodfrugter

I sidste uge ankom foråret til mit køkken!

emmaslebsager kiwimorgenDet startede med, at jeg fandt jeg en surdejsbolle i fryseren og spiste den med en kiwi, som min veninde havde haft med til en sammenskudsbrunch. Egentlig ikke specielt forårsagtigt, men så…

emmaslebsager asparges og radiser… ankom årets første asparges fra KBHFF! De fik hovedrollen i en risotto med pastinak, citronskal og persille, som jeg delte med en veninde en aften og spiste rester fra til frokost. Den fik fint selskab af en anden forårsting, nemlig tre radiser fra altanen! Månedens udfordring i maj er jo at plante noget spiseligt, og jeg kan anbefale at starte med radiser. De her har bare groet i en urtepotte, nemmere bliver det ikke.

emma slebsager bagte rodfrugterOg okay, nu stopper forårstemaet. Poserne fra KBHFF er stadig primært fulde af rodfrugter, så jeg lavede en klassiker og bagte kartofler, pastinak og rødbede i ovnen. Spiste det med ketchup til og var glad og tilfreds. Nu kommer de nye kartofler måske snart?

 

Tre små

Tre små: Indlandsis, løsninger & det handler om os

Hurra, det er fredag! Jeg skal have fulgt op på lidt hængepartier fra en travl uge, og så kickstarter jeg weekenden med sol, fadøl og musik til campusdag på uni – så ingen klager herfra. I denne uge har jeg et blogindlæg om at fokusere på løsninger frem for problemer, en artikel om at indlandsisen er fucked, hvis vi ikke finder en teknologi til at hive CO2 ud af atmosfæren, og en lille film om en udbredt misforståelse angående klimaforandringer til jer. Hav en rigtig dejlig weekend!

solutioninformation