Perlespelt og påskeæg

23. april 2014 af Emma1 kommentar , ,

Jeg havde lavvande i køleskabet efter Berlin og sommerhus, så det blev en improviseret middag af perlespelt, spinat, persille og bælgede edamamebønner i går. Alt grønt fra fryseren, som man siger. Vi skød eksamensperioden i gang med gruppedannelse og brainstorm på uni om eftermiddagen, så det passede mig udmærket at hvile hovedet og bælge nogle edamamebønner, da jeg kom hjem. Hapsede det hele (og et påskeæg fra min mormor) med det absolut sidste af min sambal oelek. Er der nogen af jer, som ved, hvor man kan få en rigtig stærk økochilisovs? Ikke noget mildt pjat, men sådan en med fut i og helt uden tomat? Lad mig endelig vide, hvis du kender en.

Berlin Berlin Berlin Berlin Berlin

21. april 2014 af Emma 8 kommentarer , , ,

Et par af jer spurgte, om jeg ville skrive lidt om Berlin. Det vil jeg selvfølgelig gerne, for det er en dejlig by, og vi havde en dejlig tur. Min kæreste har læst sin bachelor i Berlin, så den primære plan for vores visit var at hænge ud med søde mennesker og hygge. Ingen turistattraktioner, ingen stress. Perfekt.

Lidt praktisk: Vi tog toget derned og bussen hjem. Det er billigt, nemt og miljøvenligt! Med hensyn til overnatning havde vi verdens bedste aftale om at crashe hos Lisa, som bor i en toværelses med højt til loftet og gæsteseng i stuen lige smack in the middle of Friedrichshain. Og nu til det vigtige – fire gode spisetips! Tre af dem i gåafstand fra Lisas lejlighed og loppemarkedet på Boxhagener Platz.

Det første vi gjorde, da vi havde spist Brötchen fra bageriet på den anden side af gaden, var at gå ud i forårsvejret. Alt var sprunget ud, hele Friedrichshain var neonfarvet grøn, folk havde tynde jakker på og mine vanter blev i lommen. Det kaldte selvfølgelig på en is på en bænk i solen. Vi gik til en isbar med økologisk og vegansk is og veganske vafler. Haps! Godkendt på sekundet – jeg fik hindbærsorbet og chokoladeis lavet på mandelmælk. Bestemt et besøg værd. Den ligger på Wühlischstrasse.

Om søndagen havde vi ondt i håret efter lørdagsfest med altanhæng og dansegulv i et bofællesskab, så ud på eftermiddagen faldt valget på burgere hos Schiller Burger. De bager selv burgerboller, og så kan man vælge mellem kød, vegetarisk eller vegansk fyld. Jeg valgte kikærteburgeren, som var et hit og fyldt med tomatsalsa, rucola, agurk, rødløg og tomat ud over bøffen. Som sideorder delte vi to gange Süsskartoffelpommes og drak økosodavand.
Inden vi tog afsted, havde vi besluttet at prøve en vöner, som er en  vegansk version af en döner, hvor kødet er skiftet ud med noget krydret sojahalløj. Som I kan se, røg den ned, men faktisk var det en overvældende oplevelse at spise noget, der mindede så meget om kød i konsistensen. Bagefter var jeg fuldstændig i madkoma på den der måde, man ellers ikke er det som vegetar. Fint at prøve, og cool at alting er muligt på vegansk i Berlin, men jeg tager hellere en falafel af kikærter næste gang!
Det sidste stop på rejsen, inden bussen kørte os hjem, var det veganske supermarked Veganz ved stationen Warschauer Strasse. Der købte vi aftensmad til at tage med fra caféen (som er vegansk og økologisk, hurra!) og frugt og chokolade i supermarkedet, hvis kæmpestore udvalg langt overgår en hvilken som helst dansk helsekost. Sejt sted, som jeg ville besøge flittigt, hvis jeg boede i Berlin.

Hurra, det spirer!

16. april 2014 af Emma 9 kommentarer , ,

For et par uger siden såede jeg tomatfrø og hovedsalatfrø fra änglamark og en blomsterblanding fra TagTomat og krydsede fingre. Da jeg kom hjem fra Berlin i går, var de blevet så store, at de næsten faldt ud af cherrytomatbakkerne, jeg havde plantet dem i. Hurra! For at de kan vokse endnu mere og blive stærke, inden det er tid til at sætte dem ud på altanen, plantede jeg dem over i nogle urtepotter og plastikbægre, der har stået på min altan siden sidste sommer. Det blev der en hel samling ud af. Jeg glæder mig sådan, til det for alvor er altansæson og tid til også at så radiser, spinat og blomster. Før gad jeg ikke have blomster, men nu i år vil jeg gerne, for så bliver bierne i byen glade, og det kan vi lide! Skal du have – eller har du allerede – gang i (by)haven?

Tre fra København

13. april 2014 af Emma 5 kommentarer ,

Hej fra Berlin! I går skinnede solen, så vi spiste is og hang ud i en gammel forlystelsespark, inden vi tog til fest. I dag er planen loppemarked, burgere og Tatort. Inden jeg tog af sted, samlede jeg de her tre billeder af hverdagsmad fra den sidste uges tid i København – morgenmad, snack og aftensmad. Det er hyggeligt at gøre lidt ekstra ud af de måltider, som skal på bloggen. Så bliver appelsinen lige skåret ud, og jeg husker at bruge alle mine forskellige vandglas :)

Tre små til weekenden

11. april 2014 af Emma0 kommentarer , , , ,

Juhu, glædelig fredag! Den her er ekstra god. Jeg har en taske fuld af tøj og bøger over skulderen og er på vej til hovedbanen for at sætte mig i et tog mod Berlin. Først skal jeg bare lige drikke en kaffe og proviantere til turen. Det kan jeg vist lige klare. De tre små er i denne uge en single fra Information (en lang artikel som man køber for 35 kroner), der handler om økologiens to forskellige verdener og kan anbefales, en opskrift på tofu lavet af kikærtemel, som jeg glæder mig til at afprøve, og en film om vækst og økonomi med det fine budskab, at nok er nok – vi behøver ikke mere.

 

Chili med squash og spinat

10. april 2014 af Emma 8 kommentarer , ,

I morgen tager jeg toget til Berlin for at hænge ud med søde mennesker, drikke øl og gode kaffer og spise lang morgenmad. For at få brugt det sidste i mit køleskab og undgå madspild, lavede jeg en stor pande chili. Den er et miks af en pose kogte kidneybønner og en halv pose spinat fra fryseren, en squash og et par forårsløg fra køleskabet og en karton flåede tomater, et fed hvidløg og et godt drys spidskommen fra skabet. Den var god, kan jeg afsløre. Og så var der nok til både frokost og aftensmad onsdag og frokost igen i dag – helt uden at bruge penge, og helt uden at smide mad ud inden påsken. Jeg spiste den med ris til. Haps!

Kan det bære?

7. april 2014 af Emma 2 kommentarer , ,

Har I været på Dansk Arkitektur Center og se deres tredobbelte udstilling om bæredygtighed? Der er tre udstillinger samlet under et tag – Shifts handler om økonomi, krise og arkitektur, The Banality of Good handler om planlagte byer og at arkitekterne forsvinder fra den “banale” opgave, det er at tegne hjem til mennesker, som de kan have det godt i, og Behind the Green Door, som billederne er fra, er en kæmpe samling af forskellige ting og sager, der alle repræsenterer en måde at forstå og fortolke begrebet bæredygtighed. Tre meget forskellige udstillinger, men med det fælles tema som rød tråd.

Jeg er vild med, at udstillingerne stiller kritiske spørgsmål til bæredygtighed som modefænomen og til den sociale bæredygtighed i arkitektfaget. En græsslåmaskine produceret til græsplæner i Dubai (en ørkenstat!), kan man ikke kalde bæredygtig, selvom den er drevet af solceller. En bydel, som ikke er bygget til at folk skal have det godt i den, er ikke socialt bæredygtig – og hvorfor så bygge den? Og er det bæredygtigt, at arkitekter primært bruges til fancy fremtidstegninger af smarte store operahuse i stedet for til at gennemføre byggeprojekter, der giver folk en bedre hverdag? Det handler ikke om at putte solceller på overflødige dimser, med om at skille dimserne fra og finde ud af, hvad der er vigtigt. Og det er der masser af inspiration til i alle tre udstillingers vinkler på bæredygtighed, synes jeg.

Tre fra en hverdag

6. april 2014 af Emma0 kommentarer , , ,

Her er tre måltider fra en dag i sidste uge. Normalt spiser jeg frokost på uni eller på mit arbejde, men den dag var jeg smuttet hjem mellem holdundervisning og forelæsning for at få friskristet rugbrød og en lille pause i dagens program.

1. Sojayoghurt med granola og banan og te. Morgengrøden er på retræte, det er et sikkert forårstegn!

2. En rugbrødsmad med ærtehummus, dijonsennep og salatblade, mere banan og gulerødder.

3. Risotto med soltørrede tomater, en skål salat med forårsløg og dressing og råkost med appelsin.

Tre små til weekenden

4. april 2014 af Emma 2 kommentarer , , , ,

Glædelig fredag! Jeg har været på arbejde og til eftermiddagsyoga og er lige kommet hjem til et køkken badet i solskin. Om et par timer står den på pizza fra ovnen i Nordisk Brødhus, godt selskab og forhåbentligt en kold thypilsner eller tre ved siden af. Jeg har samlet tre små i ugen løb – den ene er et radioprogram, den anden et tv-program og den sidste en hjemmeside. Tale, billeder og skrift. Så kan I selv vælge, hvad I har lyst til. Selv får jeg vist ikke så meget tid til pauser i denne weekend, men hvad gør det, når der er gode ting på programmet – fx skal jeg til den her konference i morgen, som man stadig kan nå at tilmelde sig. Ses vi?

Emma på indkøb #21

2. april 2014 af Emma0 kommentarer , ,

Jeg har primært købt frugt og grønt på det sidste og suppleret med basisting fra skabene og rester fra fryseren. Nogle gange er det rart at få spist noget af alt det, der ellers let hober sig op. Suppleret med en pose fra fødevarefællesskabet, frugt fra Spidsroden og lidt andet – blandt andet fire poser bananer, der var på tilbud, som jeg spiste friske, lavede granola og pandekager af og nu har resten af i fryseren til is – er det blevet til ganske fornuftige måltider, selvom min indkøbsregning har været mikroskopisk. Et sparetip (både i forhold til penge og tid!) lyder altså: spis det, du har i skabene :)