Tre gange sommeraftensmad

30. juni 2015 af Emma0 kommentarer , ,

Om sommeren får jeg altid lyst til at spise friske og sprøde ting som radiser, agurk, salat, ærter og gulerødder. Jeg gider ikke koge gryderetter eller ris, men spiser hellere en salat af en art, selvfølgelig med masser af fyld, så den mætter. Hvis I også har det sådan, kan I måske finde inspiration til de kommende sommeraftener (de starter nu!) herunder. Alle tre måltider vil være et perfekt match med en skål jordbær eller en is til dessert.

emmaslebsager sommerhus kartoffelsalatSommer(hus)kartoffelsalat er måske mit bedste sommermåltid. Sidst jeg fik det var i sidste uge, da jeg var i sommerhus med psykopigerne. Vi blandede alt godt fra Fødevarefællesskabet med alt godt fra den lokale købmand: kartofler, radiser, avokado, tomater, salat, forårsløg og gulerødder og så en dåse kikærter for at sikre, at vi blev mætte + en dressing med krydderurter fra haven.

emmaslebsager madklubsmiddagEn anden sommerfavorit er en tallerken fuld af salater. Den her er fra vores sidste madklub og består af to ting: kikærter stegt med løg, hvidløg, ingefær, chili og karry og vendt med kogt quinoa + en grøn salat med hjemmelavet persillepesto som dressing. Mums.emmaslebsager sommerhus stegte kartoflerSidst, men ikke mindst, er der andendagsmåltidet: stegte kartofler. De her lavede jeg af en rest kogte kartofler fra min families årlige pølsefest, som fandt sted i lørdags, og derfor er tilbehøret ud over en grøn salat med kogte bønner noget så pølset som agurkesalat, ketchup og sennep. Agurkesalaten er min brors værk og får 5 ud af 5 point.

Tre små til weekenden

26. juni 2015 af Emma0 kommentarer , ,

Der er to gode og en dårlig nyhed i dag, vi tager de gode først. De er, at vedvarende energi stormer frem på verdensplan, og at en hollandsk domstol har dømt de hollandske myndigheder for at tage deres rolle i at mindske klimaforandringer for useriøst. Den dårlige er, at vi befinder os midt i en menneskeskabt masseudryddelse af jordens mange former for liv. Jeg læser for tiden en bog om natur og religion, og for nogle kapitler siden stod der i den, at det er underligt, at vi ikke hidser os op, når en dyreart forsvinder. Det har jeg aldrig tænkt på, men det er jo oplagt rigtigt. Hvorfor rører det os ikke, når nuancer af livet på jorden forsvinder? Det vil jeg tænke over i weekenden, mens jeg kigger på det rådyr, som har besluttet sig for at flytte ind i haven i mine forældres sommerhus.

vedvarende energi vedvarende energi ftw
masseudryddelse hej hej biodiversitet
seje hollændere holland

 

 

 

Morgenis, pesto x 2 & salte nødder

24. juni 2015 af Emma 2 kommentarer , , ,

emma slebsager bananis til morgenmadI lørdags vågnede jeg sent og besluttede, at det var en is-til-morgenmad-dag. To frosne bananer og en håndfuld frosne brombær og hindbær i kom i blenderen med lidt plantemælk, og så toppede jeg med kokosflager og valnødder og drak te ved siden af. Haps! emma slebsager persillepestoTil frokost lavede jeg pesto af bredbladet persille fra Fødevarefællesskabet, ristede solsikkekerner, hvidløg og olivenolie og spiste noget af den på rugbrød sammen med en perfekt moden avokado. Føler mig altid som den heldigste i verden, når avokadoen er lysegrøn og blød – de fleste gange er den blevet brun, og så plejer jeg at mose den med salt, peber og chiliflager. emmaslebsager pasta persillepestoOm aftenen spiste jeg mere pesto, denne gang med blandet med penne og cherrytomater og med en gulerod i et snapseglas ved siden af. emma slebsager saltede nødderOg til dessert drak jeg te og spiste salte nødder (peanuts og cashew), som jeg lavede efter min egen opskrift på salte mandler. Den opskrift er i øvrigt et kæmpe hit på google og har 143.000 klik, langt mere end noget andet blogindlæg, jeg nogensinde har skrevet. He.

Folkemødet, interview og debat

23. juni 2015 af Emma 5 kommentarer ,

Lørdag på Folkemødet vågnede jeg med sommerfugle i maven. Efter morgenmad i solen og en kop nervedulmende kaffe, smuttede jeg ned i byen til Informations stand for at møde Janne. Vi skulle på scenen sammen et par timer senere, og da vi mødtes, var Selina Juul fra Stop Spild af Mad og Steen Nørgaard Madsen fra Landbrug og Fødevarer i fuld gang med at diskutere madspild. emma slebsager folkemødet2Jeg glemte at lægge mærke til, hvad de sagde, for jeg var spændt på det her:emma slebsager folkemødetNemlig at sidde i stolen selv! Interviewet var en samtale mellem Janne, mig, Jørgen Steen Nielsen, som skriver om miljø og klima i Information, og publikum. Som I kan se, var det bragende sol og så varmt, at jeg blev skoldet i hovedbunden. Hvad man ikke gør for lidt publicity ;) Vi lagde ud med at tale om, hvordan blogs er et godt redskab til enkeltpersoner i et meget stort system, som gerne vil nå ud til flere end deres egen omgangskreds. Selvom vores midler er forskellige, er vores mål det samme: at vise en bæredygtig hverdag og inspirere til forandring. emma slebsager folkemødet1En i publikum spurgte os, hvordan vi håndterer sociale situationer, hvor andre ikke har de samme værdier som os. Det ramte plet på det sværeste – at skuffe nogen, at sige nej til nogen, at skille sig ud. Balancen mellem på den ene side at respektere sine værdier og bevare sin integritet, og på den anden side at tilpasse sig og bevare en god stemning er hårfin, synes jeg. Men jeg kan mærke, at jeg lige så stille bliver mere kompromisløs. Jo mere, jeg lærer, jo vigtigere synes jeg det er, at vi kan tale om vores værdier og sætte grænser for, hvad vi har lyst til at deltage i. Det gælder bare om altid at have et grønt alternativ i ærmet, så man ikke bliver en sur nej-siger, der sidder i en hule og skumler.

Tips til vegansk festivalmad

21. juni 2015 af Emma 6 kommentarer , ,

emma slebsager festival veganskJeg elsker at sidde i en campingstol på Roskilde og spise frokost med mine bedste venner. Bortset fra koncerterne er stemningen i lejren ved frokosttid, hvor tempoet så småt skifter fra sløvhed til fest, mit yndlingstidspunkt på en festival. I år skal jeg dog ikke afsted, så I må love at holde den veganske campingfane højt, ikke?

Hvis jeg skulle afsted, ville jeg fylde min taske med alle de lækreste veganske alternativer til makrel i tomat og leverpostej på dåse: peanutbutter, vegansk nutella, dadler og knækbrød til morgenmad, rugbrød, pesto, oliven, majs, streich, postej, gulerødder, dåsebønner og -kikærter og figenpålæg til frokost, tørret frugt, saltede nødder, riskiks, mandler, kiks, æbler, juice og chokolade til snacks. Åh. Nu fik jeg helt lyst til at tage afsted bare for at kunne spise en rugbrødsmad i en campingstol!

► Sulten efter flere ferietips? Her er min guide til at rejse bæredygtigt

Tre små til weekenden

19. juni 2015 af Emma 9 kommentarer , ,

For helvede, hvor er jeg ked af valgresultatet. Dansk Folkeparti, det største parti i blå blok, har ingen holdninger til klimaet og er endda imod det brede energiforlig, som alle partier fra Enhedslisten til Konservative indgik i 2012. Hvis der nogensinde har været brug for gejst, mod og handlekraft på klimafronten, må det være nu og de næste fire år. Derfor er dagens tre små til weekenden en spand pep-talk og gode nyheder. Det her valg må være et vink med en vognstang om, at vi skal længere frem med de gode eksempler og tale mere om, hvad vi ønsker os og drømmer om for et samfund. Ikke kun til næste valgkamp, men hele næste valgperiode. Og se lige her:

lauren råber
paven har fattet det paven råber
legoklodser lego råber

 

Folkemødet, mad og principper.

17. juni 2015 af Emma0 kommentarer , , ,

Hej venner! Jeg er tilbage fra Folkemødet med fornyet demokratisk energi. Det har været en virkelig god start på sommerferien med spændende debatter, gode mennesker og kolde fadøl på festivallen på den ene side og avislæsning, lange morgener på terrassen og klippelandskaber på den anden.

I er et par stykker, som har spurgt til interviewet, og det vil jeg meget gerne fortælle om. Mine tanker skal bare lige samle sig først, så jeg tænkte at starte med maden. Det passer faktisk med noget af det, vi snakkede om i interviewet, nemlig at have sine principper med sig ud i verden. Én ting er at være økofreak eller affaldsfreak i sit eget køkken, noget andet er at være det i andres køkkener eller på restauranter. Jeg oplever tit, at jeg går på kompromis med økologien og det veganske, fordi andet simpelthen er umuligt eller for besværligt, når jeg er ude at spise. Det er et område, hvor jeg lærer nyt hele tiden og stadig kan blive bedre til at se muligheder. Her er, hvad vi fandt på Folkemødet:

emmaslebsager folkemøde gæstgiverenPå Gæstgiveren spiste vi vegetarisk buffet den ene aften, mens vi hørte en debat om feminisme. Der var kartoffelsalater, grønne salater, salater med korn, to slags hummus, hjemmebagt brød, majs og klassisk grilltilbehør, som jeg elsker at dyppe brød i: sennep, ketchup og agurkesalat. emma slebsager folkemødehotdogI pausen mellem en debat om bådflygtninge i Middelhavet og en paneldiskussion af test i det sociale system hapsede vi hver en økologisk ristet hotdog fra DØP. Min var naturligvis med vegepølsen, som er vegansk, og så alt snasket :)emmaslebsager folkemøde suppeEn anden dag spiste vi jordskokkesuppe fra Soupanatural i aftensolen, mens vi ventede på, at det skulle blive tid til at høre Margrethe Vestager fortælle om sit speciale. folkemødeøl2Og når det hele blev for varmt, satte vi os med en kold fadøl og holdt en pause. Økopilsneren til 25 kr. var vores favorit. Findes der noget bedre end at drikke en kold fadøl på en sommerferiedag?

Tre måltider & tre små haver

14. juni 2015 af Emma 8 kommentarer , , ,

emma slebsager smoothie og bolleI tirsdags lavede jeg en smoothie af banan og jordbær og spiste en bolle med rabarberkompot og peanutbutter til, før jeg cyklede afsted på arbejde. emma slebsager kantinesalatDer spiste jeg salat fra kantinen til frokost (vegansk denne gang, hurra! Nogle gange er der yoghurt på det hele) og snackede mandler, rosiner og en peanutbuttermad i løbet af dagen. emmaslebsager tiny gardensPå vej hjem hentede jeg en pakke. Det var tre minispirehaver fra Tiny Gardens, jeg havde vundet inde hos Marian. Tiny Gardens er en bæredygtig virksomhed både socialt, økonomisk og miljømæssigt. Frøene er øko, måtten de spirer på er af hamp og kan komposteres, og æskerne pakkes og samles af brugere på Gentofte Håndarbejdsværksted, som har svært ved at finde plads på det almindelige arbejdsmarked. Så fint!emma slebsager ærtehummusAftensmaden blev sen omgang rugbrødsmadder med en helt simpel hummus af ærter, basilikum, salt og peber. Jeg var nemlig til et foredrag om pesticider arrangeret af Tværfagligt Fødevareforum indtil klokken 19 – mere om det en anden gang!

Tre små til valget #2

12. juni 2015 af Emma0 kommentarer , , ,

Så blev det fredag igen, den sidste inden folketingsvalget!

Jeg var til valgdebat i søndags, hvor alle de repræsenterede partier bortset fra DF og Liberal Alliance var enige om, at klimaet er et vigtigt sted at handle politisk de næste år. Det gjorde mig glad. For som indlægget på Klimakryds beskriver, er brede forlig helt afgørende på klimaområdet. Det handler ikke om, om vi vil sænke vores klimaaftryk eller ej, men om, hvordan vi vil gøre det. Et klimakryds er altså et kryds, som afgør, hvilke midler vi vil bruge og hvor hurtigt – ikke om vi kommer til at handle eller ej. Det gør vi uanset hvad. Nå. Det næste link er en økonomen Jeffrey Sachs påpegning af, at resten af 2015 byder på store diplomatiske muligheder, som bliver afgørende for den internationale indsats mod klimaforandringer. Spændende, hvilken regering der kommer til at repræsentere Danmark til de tre topmøder! Den sidste er et link til Økologisk Landsforenings kampagne #økovalg. De har stillet partiernes fødevareordførere 8 spørgsmål om økologi, som de har svaret ja eller nej til og fået lov til at kommentere kort. Spændende at se, hvor partierne adskiller sig på det punkt.

økonom 6 måneder økonom 6 måneder tekst
brede klimaforlig brede klimaforlig tekst
økovalg økovalg tekst

+ Her er en bonus: 48 forskere ønsker fokus på klimaet i valgkampen.

Emma på indkøb #40

10. juni 2015 af Emma 2 kommentarer , ,

Jeg synes det er sjovt, at man kan spore min livssituation i mine indkøb: da vi flyttede, købte jeg stort set kun pasta og rugbrød, fordi vi ikke orkede at lave mad uden et køkken, og nu i eksamensperioden er der røget flere snacks og færre grøntsager i kurven, end der plejer. He. Hver ting til sin tid :) Jeg har i øvrigt hamstret nødder til 25% i Føtex og glædet mig over at finde økologiske bananer i løs vægt hos Superbrugsen. Vigtigst er det, at denne omgang indkøb indeholder både danske jordbær og danske rabarber. Så er det svært at klage over noget som helst.

emma slebsager indkøb slut majemma slebsager indkøb slut maj 5emma slebsager indkøb slut maj 6 emma slebsager indkøb slut maj 2aemma slebsager indkøb slut maj 10emma slebsager indkøb slut maj 1 emma slebsager indkøb slut maj 3emma slebsager indkøb slut maj 7emma slebsager indkøb slut maj 8emma slebsager indkøb slut maj 9^ Mest utippede køb i denne omgang må være disse fire liter hjemmelavet rismælk, som jeg fik bragt til døren i en ladcykel i søndags! De kom fra Vegan Rebels som tak for, at jeg gav dem penge, da de crowdfundede :)