Svar på spørgerunden

26. november 2014 af Emma 5 kommentarer

I har spurgt om alt fra fremtidsdrømme til shampoo, og jeg har prøvet at svare på det hele. Jeg havde tænkt på at dele svarene op i kategorier, men nu får I dem i én stor pærevælling. Det er hyggeligst sådan, synes jeg. Hvis I har flere spørgsmål, så stil dem endelig. Det gælder i øvrigt både nu og på alle mulige andre tidspunkter :) Vi kører – det her bliver et langt indlæg!

• Hvad er dine overvejelser omkring uld?
Det er faktisk ikke noget, jeg har overvejet. Jeg går meget i uldtøj her i de kolde måneder, men jeg køber forsvindende få nye ting for tiden, så det har ikke været aktuelt. Min kompostsammensvorne Emilia er ekspert i uld og ved en hel masse om bæredygtige tekstiler, ved jeg – og måske nogle af jer andre læsere har en uldholdning?

Hvad spiser du juleaften – og spiser din familie det samme?
Jeg har spist vegetarisk til jul to gange nu, så i år bliver min tredje jul med medfølelse :) Det første år havde jeg lavet linsefrikadeller, sidste år lavede jeg nøddepostej og en sovs uden dyr og sneg en salat af rå rødkål ind på bordet som supplement til det traditionelle tilbehør. Min familie spiser and. Har du altid været vegetar/veganer, eller er du først blevet det senere, og i så fald hvornår?
Jeg blev vegetar, mens jeg gik på højskole. Tilmeldte mig bare vegetarholdet en dag, fordi jeg kunne og var nysgerrig. Så gik det slag i slag derfra – da jeg flyttede hjemmefra, da højskolen var slut, var det helt naturligt for mig ikke at købe kød, og lige så stille blev jeg enig med mig selv om, at jeg ville være vegetar på fuld tid. Nu er jeg hverdagsveganer og vegetar til festlige lejligheder.

Hvis du drømmer om børn, forestiller du dig så, at de også skal spise vegansk?
Det har jeg ikke lige tænkt over. Men grundlæggende spiser børn jo det, man serverer for dem, så deres mad ville i hvert fald være plantebaseret derhjemme.

Har du nogensinde mødt uforstående personer ift. din vegetarisme, og hvordan har du i så fald tacklet situationerne?
Ja, det har jeg. Det var sværest i starten, hvor det var nyt og sårbart. Nu tager jeg det i stiv arm og går enten uden om eller ind i en diskussion afhængigt af mit humør og mit overskud. Generelt prøver jeg at opfatte alle spørgsmål som oprigtig interesse i stedet for som angreb, og hvis nogen ikke forstår, hvorfor jeg vælger ikke at spise døde dyr, så vil jeg gerne forklare det. Men der er grænser for, hvad jeg vil finde mig i – det er helt i orden at sige “Ved du hvad, jeg er faktisk ikke i humør til at diskutere mine spisevaner med dig lige i dag”, hvis folk er for stride.

Jeg er lidt nysgerrig omkring hvilke husholdningsprodukter du anvender, synes det er svært at finde veganske produkter. Her tænker jeg vaskepulver, opvaskemiddel, sæbe osv?
Vi har fællesvaskeri med automatisk dosering af Neutral-vaskepulver. Med hensyn til sæbe bruger jeg lige nu to håndsæber, som nogle gæster engang efterlod hos mig, og mit opvaskemiddel er fra änglamark – deres pleje- og rengøringsmidler er allesammen veganske :)

Jeg tænkte på, om du ikke vil fortælle lidt mere om din togrejse rundt i Østeuropa?
Jo da! Jeg var på interrail med to veninder i august måned. Vi købte 10 rejsedage på 21 dage-passet og rejste med tog fra Danmark til Slovenien, Kroatien og Bosnien. Vi boede på hostels, spiste bürek i massevis, badede i bjergsøer og under vandfald, drak tusind små kopper stærk kaffe, spillede kort i togkupeer og udforskede en del af verden, vi ikke kendte. Jeg var vild med det og kan varmt anbefale at tage på interrail! Alt gik nemt og fint, togene var sindssygt langsomme, kørte aldrig til tiden, men nåede på magisk vis alligevel altid frem, og alle folk var søde ved os og glade for, at vi besøgte deres land. Det er en region med en meget spændende og voldsom historie, som er til stede over alt i gadebilledet og virkelig gør indtryk.

Har du nogensinde tømmermænd?
Ja da. Jeg bliver heldigvis ikke super hårdt ramt, men træt og uoplagt og saltsulten, det bliver jeg!

Vil du fortælle lidt om dine oplevelser med at være vegetar/veganer og undgå, at andre føler sig truffet, fordi valget om ikke at spise kød kan ligne en kritik af deres valg om at spise kød? Og indrømmer du, at dit valg har bevæggrunde som klima og dyrevelfærd? Jeg oplever nemlig gang på gang at måtte bruge “dækhistorier” og ikke indrømme, at der faktisk kunne være ideologiske forhold forbundet med mit valg.
Det er meget mærkeligt, at det i vores kultur er acceptabelt at have anderledes madvaner, hvis det skyldes hensyn til ens egen krop (allergier osv.), men ikke hvis det skyldes hensyn til planeten eller dyrene. Nu siger jeg lige noget, jeg virkelig mener: Der er ingen skam i at leve efter sine værdier. Der er ingen skam i at leve efter sine værdier. Hvis andre føler sig truffede over, at jeg ikke spiser dyr, er det måske fordi de helst ikke vil konfronteres med, at man faktisk har et valg? Det er surt at sidde til et middagsselskab og rammes af kognitiv dissonans, fordi man er havnet ved siden af vegetaren i selskabet, men sådan må det være. At leve efter mine værdier er noget, jeg er stolt af og glad for, og det vil jeg altid stå frem og indrømme – selvom (eller måske netop fordi) det i vores kultur ville være mere acceptabelt at vælge dyrene fra på grund af kødallergi.

Er du også økologisk og miljøbevidst på skønhedsområdet? Bruger du make-up? Hvis ja, hvilke mærker bruger du så, og hvilken shampoo og balsam og så videre bruger du?
Jeg bruger ikke make-up i hverdagen. Til fester bruger jeg den her mascara, som jeg har købt i min helsekost, og en (tusind år gammel) rød læbestift, hvis det skal være rigtig vildt. Jeg bruger den her shampoo fra Tusindfryd, som er vegansk og uden parabener og parfume. Balsam bruger jeg ikke. Ud over det har jeg en håndcreme og en ansigtscreme fra Decubals økologiske linje, som jeg er glad for, og en økologisk mandelolie fra Urtegaarden, som jeg bruger til min krop. Det er altså ret begrænset, hvad jeg bruger af skønhedsprodukter, og det er jeg glad for. Generelt vil jeg helst smøre så lidt huttelihut på min krop som muligt. Føler du dig nogensinde stødt over kødspisende venner?
Egentlig ikke. De fleste af mine venner spiser ikke særlig meget kød, og når vi laver mad sammen, er det altid vegetarisk. Hvis de bestiller en burger, når vi er ude sammen, er det jo ikke for at støde mig.

Må vi høre mere om din kæreste?
Jeg spurgte ham, om han ville skrive lidt om sig selv. Det ville han, her er den: “Jeg er kæresten og hedder Jonathan. Det er lidt svært at finde ud af, hvad I vil vide om mig. Men jeg kan jo starte med nogle informationer og så stiller i flere spørgsmål, hvis der er interesse. Jeg er 27, udddannet cand.merc. supply chain, og i min fritid arbejder jeg ret meget med at omstille Danmark til 100% vedvarende energi hurtigst muligt gennem organisationerne VedvarendeEnergi og UngEnergi. Ellers rejser jeg gerne, har boet i Chile, Spanien, Tyskland og USA, og fordi bloggen ofte handler om mad, kan jeg sige, at jeg ikke er vegetar, men jeg ville kalde mig flexitar. Og så skal I selvfølgelig også kigge forbi min blog www.greenwilson.dk.”

Hvis nogen i din nærhed har en samtale om kød, klima, dyrevelfærd etc., kommer du så med input, fordi du ved en masse om emnet, eller holder du igen, for ikke at blive set på som en “frelst vegetar”?
Jeg kommer med input. Videndeling er vejen frem. Der er intet frelst i at dele sin viden, så længe man er interesseret i de andres holdninger og meninger også.

Har du nogle forbilleder? Folk du ser op til, fordi de lever på en bestemt måde?
Ja! Folk som lever efter deres værdier og gør ting, de virkelig synes er vigtige. 

Føler du at andre mennesker er ignorante hvad angår dyrevelfærd? Hvis ja, hvad gør du, når du har det sådan?
Nogle gange kan det hele godt virke uoverskueligt. Mit bedste tip til at komme den følelse til livs er at opsøge fællesskaber! For mig hjælper det at følge Mad Med Medfølelse og se, at der faktisk er en stor og voksende gruppe mennesker, som tager hensyn til dyr og miljø og reflekterer over deres madvaner. Klimamæssigt (her kan jeg også nogle gange føle mig lidt trist over situationen) får jeg rigtig meget energi og fornyet min tro på verden af at være med i klimaambassaden.

Hvad er dit forhold til sundhed? Det er ikke meget kage og godter man ser på din blog, er det fordi du ikke spiser det eller når det bare ikke så langt?
Jeg har et helt almindeligt forhold til sundhed, tror jeg. Mine hovedmåltider er sunde, og hvis jeg er snacken spiser jeg som regel chokolade, nødder, tørret frugt og/eller popcorn, som I kan se på mine indkøb, at jeg tit fylder skabene med. Og der er bestemt kager, der ikke når til bloggen – for eksempel har jeg de sidste mange weekender spist wienerbrød om formiddagen sammen med dem, der har hjulpet os i lejligheden. Det når ikke til bloggen, fordi det bliver spist sammen med en masse andre og i en situation, hvor det ville være jævnt akavet at tage kameraet frem og lave en blogvenlig opstilling. Det er primært mine hovedmåltider, jeg fotograferer.

Spiser du 100% vegansk, eller bliver det til lidt mælkeprodukter indimellem?
Jeg spiser vegansk hjemme og vegetarisk ude, hvis andre laver mad til mig. Så det bliver til mælkeprodukter ind imellem!

• Fortæl noget mere om den lejlighed din kæreste og dig har købt. Hvor og hvorfor valgte I at købe?
Det er en treværelses i den forening på Nørrebro, hvor jeg har boet de sidste tre år. Den er et kæmpe projekt, og vi har virkelig fået hænderne fulde med at renovere den – vi rev det gamle køkken ned og skal have et nyt (genbrugs-)køkken op, vi har fået lagt nyt (grnbrugs-)gulv i et af rummene, revet vægge ned, fået muret de gamle vægge op og så videre og så videre. Vi prøver at gøre det hele så miljøvenligt som muligt, så vi har købt naturmaling og brugt genbrugsbrædder til gulvet, købt en brugt ovn på dba, og så har min kæreste har købt et parti gamle køkkenskabslåger, som vi har fjernet maling fra og får bygget det nye køkken op omkring. Jeg glæder mig helt vildt til at flytte ind og til at kunne slappe af i weekenderne igen.

Hvor ser du dig selv om 10 år?
Om 10 år er jeg næsten 35, puh! Jeg bruger ikke meget tankevirksomhed på at forestille mig min fremtid, faktisk. Men mon ikke jeg har børn og stadig er i gang med at redde verden?

Er din kæreste veganer?
Nope. Han er flexitar, som man så smukt siger.

Er der en/flere blogs du holder af at læse?
Oh yes! Jeg er glad for Ais smukke madfotos, for Roxannes fine betragtninger om alt mellem himmel og jord, for Saras univers, og så har jeg læst med hos Sandra i snart tusind år.

Hvilke alternativer bruger du til læder, f.eks. lædersko? Jeg synes, det er svært at finde sko, som ikke er lavet af læder, men samtidig er i god kvalitet og flotte.
Jeg har ikke købt lædersko i årevis, men jeg har to par, som jeg går meget med. De er jo super holdbare, hvis man passer på dem. Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg ville gøre, hvis jeg skulle købe nye sko i morgen. Har du prøvet at spørge de kloge hovedet på vegetarkontakt.dk?

Hvor er den søde trøje, du har på på billedet, fra?
Det er min yndlingstrøje! Den er købt i en genbrugsbutik i Århus for et par år siden.

Jeg kunne godt tænke mig at høre, om du har mange venner, der også er vegetarer, og om du så deler din madglæde med dem? Selvom alle mine venner synes vegetarmad er helt fint, så savner jeg nogle gange den der begejstring over hvor god eller opfindsom mad man kan lave. Jeg forestiller mig, at det kunne gøre en til en endnu gladere vegetar, hvis man havde en god veninde eller ven at dele det med :) Personligt får jeg delt lidt af den begejstring ved at læse vegetar-blogs, men det er ikke helt det samme.
Et par af mine bedste veninder er også vegetarer, og de fleste af mine venner spiser vegetarisk mange dage om ugen. Jeg synes det er skønt at dele madoplevelser med andre, men faktisk synes jeg også, at jeg får ret meget afløb for min madglæde ved at dele den med jer her på bloggen :)

Jeg vil gerne høre om dit studie, er du stadig glad for det? Og føler du, at du har mange fremtidsmuligheder med det, f.eks. arbejde med bæredygtig psykologi eller andet?
Jeg er super glad for studiet lige nu! Vi har klinisk psykologi, psykiatri og forskningsdesign på det her semester, og så tager jeg et valgfag i udviklingspsykopatologi, som spiller perfekt sammen med resten af fagene. I forhold til fremtidsmuligheder, så tror jeg, at det handler om at tænke kreativt og opsøge folk med samme interesser som mig. De findes derude, så jeg er positiv!

Hvad glæder du dig mest til for tiden?
At invitere mine venner på middag og rødvin i det nye (gamle) køkken i lejligheden!

Det virker som om, du er godt til at kombinere hverdag med studie, altså få lavet de der små pauser. Er det noget du tager dig, eller kører du efter en bestemt tidsplan, hvordan gør du?
I pressede perioder er jeg ret disciplineret og planlægger, hvad jeg skal nå at læse hver dag, så jeg kan holde pauser med god samvittighed. Hemmeligheden bag sådan en strategi er at planlægge realistisk og ikke tro, at man kan nå at læse alting. Jeg har generelt mange ting at se til med studie, venner, blog, arbejde, klimaambassade, fødevarefællessskab og så videre – det er sådan, jeg bedst kan lide det. Bare der en gang imellem også er en aften, hvor jeg kan sidde og stirre ind i en væg helt alene og lade op.

Et meget lavpraktisk spørgsmål: Hvad gør du med alle kernerne fra de græskar du bruger?
Dem smider jeg faktisk bare ud. Gode tips modtages!

Emma på indkøb #31

24. november 2014 af Emma 9 kommentarer , , ,

Jeg kan mærke på mine indkøb, at det er blevet mørkt og koldt udenfor – der ryger mere chokolade og peanutbutter og mindre yoghurt og frisk frugt i indkøbskurven, end der gjorde et par måneder tilbage. Og så har jeg købt sæsonens første klementiner, juhu! De smager af jul, varm te og uldtæpper og passer perfekt i madpakken. Suppleret med grøntsager fra fødevarefællesskabet (se lige farverne!) kører det for den lille husholdning. Jeg tror, jeg vil lave de grønne æbler til grød og grønkålen til chips. Rosenkålen er jeg straks mere i tvivl om, men den her salat med belugalinser lyder god.

Varm te, kartoffelbåde og linser

23. november 2014 af Emma0 kommentarer , , , , ,

Den her kop rygende varm te fra en morgen i ugens løb illustrerer fint, hvor koldt det har været de sidste dage. Jeg er trukket i de tykke sweatre og nægter at tænde for varmeapparatet lidt endnu.

Med kulde følger trangen til ovnbagte kartofler! Til frokost spiste jeg kartoffelbåde med salt, peber, olivenolie, hvidløg og rosmarin fra aftenen inden. De fik en klat ketchup, og så kørte det.Jeg havde haft lyst til ris i flere dage, før jeg endelig fik taget mig sammen til at koge nogle. De blev spist med en gang ruskomsnusk af røde linser, løg, hvidløg, fenikkel, ingefær, bladselleri og tomat.

Tre små til weekenden

21. november 2014 af Emma0 kommentarer , ,

Jeg har sagt det før, og nu siger jeg det igen: Tiden flyver. Siden sidste gang tre små, har jeg set Last Call på CPH:DOX med tilhørende samtalesalon, madlavning og fællesspisning, været til debatdag om den etiske forbruger hos Landbrug og Fødevarer arrangeret af Etisk Råd og til opstartsmøde i et nyt netværk for psykologifolk, der interesserer sig for klima. Og så har jeg malet og grundet og fuget og forsøgt at få tid til at læse til uni. Der sker altså mange ting lige nu, og derfor er små pauser ekstra vigtige. Her er tre anledninger til at holde pause fra mig til jer: en film om game changing solutions, vinterudgaven af Chickpea Magazine og en video, hvor Kevin Spacey (som jeg lige nu bedst kender som Frank fra House of Cards) giver regnskoven en stemme. Rigtig god weekend!

 

 

 

10 veganske madpakker

17. november 2014 af Emma 10 kommentarer , , ,

Jeg er vild med at have en god madpakke med på uni. Selvfølgelig er der ikke tid til de helt store forberedelser hver morgen, men det gør ikke noget. Jeg bliver nemlig bedre og bedre til at tænke kreativt med de ting, jeg har derhjemme, jo flere madpakker jeg smører. En god madpakke består i min hverdag af en eller anden form for solid næring – rugbrød, boller, bønner eller rester fra aftenen inden – suppleret med frisk frugt, grøntsager og/eller nødder og tørret frugt til at snacke i de små pauser. Jeg kan anbefale at bruge glas som opbevaring i stedet for plastikposer. Det er både rarere at se på og bedre for miljøet.

1. En rest bulgur og en rest græskarcurry, edamamebønner, et æble og en pære.

2. Råkost af rødbede, gulerod og æble, rugbrød med peanutbutter, en bolle, en pære og en rawbite.

3. To skiver ristet rugbrød, en avokado, en bøtte med nødder og dadler, en pære, et æble.

4. Et glas med hvide bønner, grøn pesto (den veganske fra Urtekram), avokado og gulerod, en rød peberfrugt, et æble og blandede hassel- og paranødder.

5. En rest græskarsuppe, en pirog, et æble, en pose med peberfrugt, agurk og gulerod.

6. En rest dhal med røde linser, hummus og gulerodsstænger til at spise den med, to små æbler.

7. En rest broccolisuppe, en græskarbolle med streich og to pærer.

8. Gulerod, agurk og peberfrugt i stave, pasta med rød pesto, et stykke knækbrød og en banan.

 

9. To skiver ristet rugbrød, en avokado, tre lilla gulerødder, et stykke agurk.

10. Gulerødder, peberfrugt og æble, rosiner, en olivenbolle og en rugbrødsmad med falafler og streich. Velbekomme!

 

Tre små til weekenden

14. november 2014 af Emma 2 kommentarer , , ,

Glædelig fredag, fine folk! Der sker gode ting i verden for tiden. For det første har FN’s klimapanel skrevet en rapport, som slår fast, at det er nu, vi skal handle – ikke i morgen. Hvis I ikke har haft tid til at læse de tusindvis af sider, som rapporten fylder (eller for den sags skyld resumeet på 40 sider), så er her et recap fra Politiken, der kan læses i enhver lille pause. Den anden gode ting, der sker, er at Mads fra TagTomat er gået i gang med at crowdfunde sit nye projekt, som er en bog om at gøre byen grøn. Jeg har støttet projektet og synes, at I skal gøre det samme, hvis I kan undvære en skilling til en god sag. Den tredje ting er, at Sustainable Citizen Festival i denne weekend fylder byen med events, workshops og oplæg. Jeg skal selv stå med en pensel i hånden og maling i håret ovre i lejligheden, men hvis jeg ikke skulle det, var jeg helt sikkert taget med! God weekend :)

 
 

 

Blommemarmelade, købepizza og bønner i tomat

12. november 2014 af Emma 4 kommentarer , , , , ,

I sidste uge var jeg til et bagekursus i Meyers Bageri, hvor vi spiste masser af brød, snakkede om surdej og gær og gluten og hævetider og fik en bolledej med hjem. Den blev til nogle ret fine boller, som jeg har spist til morgenmad på det sidste. Denne morgen med mandelsmør og hjemmelavet blommemarmelade, som jeg har fået af Sigrid, der har lånt en bog i blogbiblioteket.

Til frokost spiste jeg rester fra weekendens arbejdspizza. Med ost, uden økologi. Nogle gange går jeg på kompromis med principperne, for eksempel når vi er seks sultne mennesker efter en lang arbejdsdag. Næste gang vil jeg bestille min pizza uden ost, så den bliver vegansk – har I prøvet det?

Min aftensmad var hvide bønner i en sovs af tomat og peberfrugt. Jeg toppede dem med stegte brune champignon fra Fødevarefællesskabet, hvilket bestemt var en opgradering. Haps!

CPH:DOX og klimaforandringerne

10. november 2014 af Emma0 kommentarer , , ,

Har I set, at CPH:DOX har et tema dedikeret til klimaforandringer og bæredygtighed i år? Det hedder Megatrends: Rethinking Resources, og det gør mig glad. At klimaforandringerne bevæger sig ind i kunsten er nemlig for mig at se en kæmpe styrke. Film, musik, teater, skulpturer, installationer – det kan bare noget andet, end argumenter på skrift kan. Jeg er kæmpe fan af, at DOX sætter fokus på de film, der går tæt på klimaet og de ting, vi gør ved det.

Faktisk har jeg allerede været en tur i biografmørket for at se Energized. Den handler om energi i stor skala og om det, vi gør ved planeten for at få fat i den. Det lyder tørt, men det er det virkelig ikke – hvis vi vil redde verden, skal vi holde op med at brænde fossile brændstoffer og finde ud af, hvor vi så skal få vores energi fra. Energiindustrien er kæmpe stor, kæmpe magtfuld og tit kæmpe ubehagelig. Godt at der findes klimaaktivister i hele verden, der kæmper for at stoppe forurening af grundvand, forkert opbevaring af affald fra atomkraftværker og olieudslip i ishave. Hvis I vil nå at se Energized i denne omgang, så går den i Cinemateket i dag og i Dagmar på lørdag.

Jeg krydser fingre for, at jeg også når at se Black Ice om Greenpeace-aktivisterne, som gik om bord på en russisk olieboring i Arktis og blev fængslede, Just Eat It om madspild, Merchants of Doubt om klimaskeptikere, der har gjort det til deres levevej at så tvivl om videnskabelige resultater, og sidst men ikke mindst Last Call om vækstparadigmet. Wush, sikke en liste! Her er traileren til Energized:

 

Pandekager, bønner og en salat med romanescokål

9. november 2014 af Emma0 kommentarer , , , , , ,

Pandekagen har fået en genkomst i mit morgenmadsrepertoire, det er ikke dårligt. Jeg laver en stak sådan her: 1/2 banan, 1 dl mel, 1 dl plantemælk, en tsk bagepulver, et lille nip salt og et drys vanilje eller kanel blendes sammen og steges i kokosolie. De er gode toppet med ahornsirup og frugt. Efter sådan en festmorgenmad spiste jeg en bønnesalat, noget peberfrugt, et æble og en skål med hassel- og paranødder til frokost. Salaten er lavet af hvide bønner, avokado, gulerod og grøn pesto.

Til aftensmad kastede jeg mig ud i et romanescoprojekt! Inspireret af jeres kommentarer brugte jeg den i en salat med æble, belugalinser og ristede hasselnødder. Det kunne jeg sagtens finde på at gøre igen. Hvilket er heldigt, for der var et nyt romanesco i posen i onsdags.

Tre små til weekenden

7. november 2014 af Emma0 kommentarer , , , , ,

Solskin og fredag, så er det svært at bede om mere. Jeg har tre gode ting i ærmet i dag, kan jeg afsløre. Først er der et smugkig ind i den kogebog, som Thug Kitchen udgiver. Den hedder Eat like you give a fuck og ser ud til at være helt i samme ånd som bloggen, der startede det hele. Så er der en fotoserie fra Information om sydtyrolsk kommune, der på demokratisk vis har besluttet at forbyde pesticider for at passe på deres økologiske frugt- og grøntsagsproduktion. Kæmpe solskinshistorie, smukke fotos. Den sidste er 6 minutters film fra Films for Action, hvor Morgan Freeman fortæller menneskets historie og opfordrer alle til at deltage i skabelsen af den. Med andre ord er ugens tre små lige til at gå glad ud i weekenden efter.