Mad Video

Video: Koldhævede boller

Det er ingen hemmelighed, at jeg er virkelig glad for brød. I weekenden bager jeg næsten altid en portion koldhævede boller, fordi det er så mega nemt og smager så mega godt. Eller også bager Jonathan dem. De kan fryses ned og fordeles over ugen, serveres til morgenmad, tages med på madpakken og spises som tilbehør til supper og salater. Mængden af hvedemel vs fuldkornsmel kan varieres, de kan tilsættes surdej eller flere frø og kerner og fungerer også udmærket som gulerodsboller eller med rosiner i.

Her er min fremgangsmåde og opskrift i en video!

Koldhævede boller – basisopskrift
1/4 pakke gær
1/2 liter vand
400 g hvedemel
100 g fuldkornsmel
2 tsk salt
1 håndfuld sesamfrø
1 håndfuld havregryn

Opløs gæren i vandet, tilsæt de andre ingredienser og rør rundt, så der ikke er klumper i dejen. Stil den i køleskabet natten over og tænd ovnen på 225, når du vågner. Sæt bollerne på en bageplade med to skeer og bag dem i den varme ovn i cirka 20 minutter. Voilà!

Mad

Cashewsmør, radisehøst & bagte rodfrugter

I sidste uge ankom foråret til mit køkken!

emmaslebsager kiwimorgenDet startede med, at jeg fandt jeg en surdejsbolle i fryseren og spiste den med en kiwi, som min veninde havde haft med til en sammenskudsbrunch. Egentlig ikke specielt forårsagtigt, men så…

emmaslebsager asparges og radiser… ankom årets første asparges fra KBHFF! De fik hovedrollen i en risotto med pastinak, citronskal og persille, som jeg delte med en veninde en aften og spiste rester fra til frokost. Den fik fint selskab af en anden forårsting, nemlig tre radiser fra altanen! Månedens udfordring i maj er jo at plante noget spiseligt, og jeg kan anbefale at starte med radiser. De her har bare groet i en urtepotte, nemmere bliver det ikke.

emma slebsager bagte rodfrugterOg okay, nu stopper forårstemaet. Poserne fra KBHFF er stadig primært fulde af rodfrugter, så jeg lavede en klassiker og bagte kartofler, pastinak og rødbede i ovnen. Spiste det med ketchup til og var glad og tilfreds. Nu kommer de nye kartofler måske snart?

 

Tre små

Tre små: Indlandsis, løsninger & det handler om os

Hurra, det er fredag! Jeg skal have fulgt op på lidt hængepartier fra en travl uge, og så kickstarter jeg weekenden med sol, fadøl og musik til campusdag på uni – så ingen klager herfra. I denne uge har jeg et blogindlæg om at fokusere på løsninger frem for problemer, en artikel om at indlandsisen er fucked, hvis vi ikke finder en teknologi til at hive CO2 ud af atmosfæren, og en lille film om en udbredt misforståelse angående klimaforandringer til jer. Hav en rigtig dejlig weekend!

solutioninformation

Mad

Appelsinmarmelade, falafler & bolognese

Godmorgen og glædelig onsdag! Hvis du har tid og lyst, så kig endelig forbi Climate Lab X Sustain Daily i aften, hvor vi skal tale om motivation og få gode idéer sammen. Her er et par måltider, jeg spiste en dag i sidste uge:

emmaslebsager appelsinmarmeladeFørst en bolle med appelsinmarmelade og en kiwifrugt. Jeg nærmer mig langsomt trangen til kolde morgenmåltider, kan jeg mærke, men ristet brød bliver nok ikke vippet helt af pinden, selvom det bliver sommer.

emmaslebsager speltsalat hos johanneTil frokost spiste jeg en salat med hvedekerner, agurk, peberfrugt, spidskål og æble + falafler og hummus hjemme hos Johanne, inden vi skulle til et møde.

emma slebsager pasta bologneseOg om aftenen spiste jeg spaghetti bolognese! Opskriften er fra Mia Sommers nye veganske kogebog, som jeg fik tilsendt fra forlaget (takker og bukker), og den smagte virkelig godt. Fyldt med svampe og grønne linser, haps!

Mad

Grapefrugt, linser & tortilla

I torsdags holdt jeg helligdagsfri og brugte dagen på at male et skab mørkegrønt, drikke kaffe i solen hos en veninde og tage til yoga. Helt ok dag, må jeg sige.

emmaslebsager grapefrugtMin morgenmad bestod af en overskudsgrapefrugt, som jeg havde fået med hjem af Slow Food Youth Network i weekenden, og en friskbagt bolle med appelsinmarmelade og peanutbutter.

emmaslebsager linsesalatTil frokost spiste jeg en linsesalat med agurk, avokado, tomater og hjertesalat og en dressing af olie, sennep og eddike. Min go to-dressing, kan man vist roligt sige.

tortilla

Om aftenen smurte jeg en ristet tortilla med bønnepålæg (kidneybønner, soltørrede tomater, løg, hvidløg og chili) og dryssede agurk, peberfrugt, kål og det sidste af min sauerkraut på. At riste sine tortillas er virkelig ikke særlig smart, fandt jeg ud af, for så kan de jo ikke rulles. Oh well. Sammenklappet tortilla er nu også i orden!

Mad

Spist i april

Det er maj, og jeg er nede med det! Sol, åbne forårsjakker og glade mennesker i byen. Eneste minus er den kæmpe cykelkø på Dronning Louises Bro, men den tager jeg gerne med. Her er et tilbageblik på de måltider, som landede på bloggen i april. Ikke de værste måltider, synes jeg – men uf, hvor jeg glæder mig til der begynder at dukke friske sager op af jorden.

morgener aprilMin morgenmad var lyserød eller med nøddesmør, sådan kort fortalt. Jeg har spist lækkert brød og hjemmelavet granola og både salte og søde madder.

frokost aprilTil frokost har den stået på rugbrød med linsedeller, bønnehalløj og stegte østershatte, det er jo svært at klage over. Særligt når man er hjemme og kan riste brødet! Et besøg på århusianske Café Gaya og en enkelt madpakke blev det også til.

aftener aprilJeg har haft kameraet med på tur til både Plantelaboratoriet og sammenskudsgilde, og så lavede jeg tomatsuppe og linsesalat og en gang pasta med pesto. Nu kommer den tid snart, hvor jeg vil have salater til aftensmad. Helt utænkeligt i vintermånederne, men lysten til knasende aftensmåltider kommer lige så stille snigende, kan jeg mærke.

Indkøb

Indkøbskurven i april

Endnu en måned er næsten gået, og jeg var naturligvis ikke kommet gennem den uden mad. Som altid indeholdt min indkøbskurv et miks af fødevarefællesskabsposer og supermarkedsindkøb, og så sneg der sig lidt lækkerier fra Berlin ind også. I maj glæder jeg mig især til at spise asparges – de første lander i KBHFF onsdag den 11., og jeg har allerede startet nedtællingen!

emma slebsager indkøb april4uge 15 2016 2emma slebsager indkøb april6Min lokale Superbrugsen har fået en del ting i løssalg, blandt andet kiwi. Haps.

emma slebsager indkøb april7emma slebsager indkøb april2Mandler og cashewnødder i løs vægt + lækkerier fra det veganske supermarked i Berlin.

uge 15 2016 1emma slebsager indkøb april1 emma slebsager indkøb april3uge 15 2016 3emma slebsager indkøb april5

Tre små

Tre små til weekenden: Bøfafgift, DISCOSOUP & reparationer

Godmorgen og tillykke med fredagen! Når det her indlæg bliver udgivet, sidder jeg forhåbentlig på min yogamåtte i færd med at strække et eller andet ud og starte dagen dejligt. Bagefter står min fredag på to spændende møder i Sustain Daily-regi og en forhåbentlig produktiv dag i headquarters hjemme hos Johanne.

I denne uge er der specielt én nyhed, som ikke er til at komme uden om i det grønne hjørne, nemlig Etisk Råds forslag om at indføre en afgift på oksekød, fordi det skader klimaet. Jeg har valgt at dele en klog og grundig kommentar på sagen fra Mandag Morgen, som skriver: “Det er i krydsfeltet mellem etik og politik og under hensyntagen til almenvældet og kommende generationers interesser, at en diskussion om afgifter på oksekød giver mening.

Ellers har jeg en invitation til discosoup og manifestlancering i Osramhuset på Nørrebro i morgen til jer + et tip om den norske hjemmeside Ta vare på det du har, som fremhæver reparationer frem for udskiftninger og er fuld af gode tricks. Rigtig god weekend! Jeg kigger ind i morgen med april måneds indkøb :)

mandag morgen

discosouptavarepaadetduhar

Mad

Frugtsalat, bønnepålæg & pasta med pesto

emma slebsager frugtsalatI går startede jeg dagen med en ristet bolle med peanutbutter + en skål med pære, appelsin og banan og en kop te. Det er lang tid siden, at jeg har lavet en frugtsalat, men det er jo vildt lækkert!

emmaslebsager kidneybønnepålæg rugbrødTil frokost lavede jeg en hurtig gang pålæg af en dåse kidneybønner, nogle soltørrede tomater, et lille rødløg og noget olivenolie og spiste det på rugbrød med agurk og ramsløg.

emma slebsager riskiksOm eftermiddagen snackede jeg riskiks med cashewsmør og appelsinmarmelade, mens jeg overvejede, om det nogensinde ville blive varmt nok til at plante mine tomatplanter ud på altanen. Jeg er endnu ikke sikker.

emma slebsager pastapestoMin aftensmad var en hurtig gang pasta med pesto plus en halv rød peberfrugt og et glas vand, og så var den dags måltider forbi!

Mad

Smoothie, sandwich & linsesalat

I går vågnede jeg træt og fortrød en lille smule, at jeg havde tilmeldt mig et heldagskursus på en søndag.

emma slebsager smoothie granolaMen intet er så slemt, at det ikke bliver bedre af en smoothie, så jeg blendede banan, frosne hindbær og lidt sojamælk og toppede med en håndfuld granola, og så gik det hele faktisk. Jeg huskede endda at lave madpakke:

sandwich too good to goSmurte en bolle fra den famøse Emmerys-brødpose med pesto, avokado og lidt af min sauerkraut, som stadig er i god behold, og skar et æble og en appelsin i stykker. Min madpakkerutine har ikke haft særlig godt af, at jeg holder orlov. Jeg kan godt smøre en, men de var bedre på sidste semester!

emma slebsager linsesalat og pestomadOm aftenen spiste jeg linsesalat med bagte rodfrugter + pestomadder, mens weekendens temalørdag kørte i baggrunden. Min kollega var med og udtalte sig (positivt) om atomkraft, og det skulle jeg selvfølgelig se.