Tre små til weekenden

22. maj 2015 af Emma0 kommentarer , ,

Glædelig fredag og velkommen til jer, som har fundet herind via artiklen i Information i går :)

Traditionen tro har jeg fundet tre små links at fylde weekendens huller i kalenderen ud med. Det ene er gode tips til at tale om at være veganer, som jeg synes kan overføres til samtaler om svære til- og fravalg generelt. Tålmodighed, at tro på sig selv og at vælge sine kampe er lige så meget elementer i at tale om at vælge flyveture fra, som det er elementer i at tale om veganisme. Det andet link er til en artikel om, at der følger følelser af sorg og tab med, når man går ind i klimakampen, og at de følelser skal have plads og lov til at findes. Det sidste er et debatindlæg om den danske mælkebranche og dens insisteren på, at mælk er sundt og ligefrem nødvendigt.

kommunikation chickpea  tale om valg
the great grief  sorg og tab i klimakampen
mælk er ikke sundt politiken  mælkeidealet

 

 

 

Jo, vaner kan godt ændres

21. maj 2015 af Emma 14 kommentarer , ,

information 210515

I går gik alting hurtigt, i dag er jeg i Information sammen med seje Janne fra Tag Skraldet!. Artiklen er en slags dementi af en meningsmåling fra i tirsdags, der sagde, at vi ikke vil ændre vores vaner for at leve mere bæredygtigt. Den findes i papiravisen på side 10 og på nettet lige her. God torsdag!

 

Smoothie, avokado & pasta

20. maj 2015 af Emma 2 kommentarer , , , , ,

emma slebsager smoothie bolleEn morgen for nogle dage siden (det hele flyder sammen nu, weekend og hverdag) ristede jeg en bolle og lavede en smoothie af banan og frosne jordbær.emma slebsager avokadomadpakkeVi sad på uni og skrev, og jeg spiste rugbrød med avokado til frokost og snackede banan, agurk, valnødder og figner i løbet af dagen + chokoladekiks.emma slebsager bachelorpastaDa jeg kom hjem igen, kogte jeg pasta og lavede en sovs af fire små halvslatne gulerødder, jeg fandt i køleskabet, et løg, den sidste portobellosvamp og et halvt glas pizzasovs, som min mormor gav mig til jul sammen med en masse andre økoting i en kurv. Pyh, jeg glæder mig til at være fri og færdig med de her skrivedage nu.

Ønskeindlæg: Er soja farligt?

19. maj 2015 af Emma 10 kommentarer , , ,

Det er blevet tid til endnu et ønskeindlæg. Denne gang skal det handle om soja, en bønne som jeg tit har hørt dæmoniseret på forskellig vis. Jeg er ikke landmand, ernæringsekspert eller kræftforsker, så det her indlæg er baseret på andre kloge menneskers input med min egen holdning til sidst. Hvis I har andre holdninger eller argumenter i forhold til soja, så del dem endelig!

fælder soja regnskoven

Der er ingen tvivl om, at produktionen af soja er problematisk. Det meste af verdens soja kommer fra Argentina og Brasilien, som bruger store mængder sprøjtegift. Nogle af de giftstoffer, der anvendes, er forbudte i EU, og de sprøjtes på markerne med fly, så indbyggerne ikke kan undgå at komme i kontakt med dem. Det fører til et stigende antal tilfælde af blandt andet leukæmi, spontane aborter, svulster og astma ifølge denne rapport fra Aarhus Universitet.

I Danmark importerer landbruget hvert år 1,5 millioner tons(!) soja fra primært Sydamerika, som svin og køer og høns bliver fodret med. Den store efterspørgsel på fodersoja betyder, at regnskovsarealer i blandt andet Amazonas bliver ryddet af store landbrugsselskaber. I stedet for regnskov etablerer de monokulturer af sojabønner, hvilket giver et fald i biodiversiteten. Altså: almindelig fodersoja sprøjter gift ud fra fly og er med til at rydde regnskoven.

Men! Der er stor forskel på at putte soja ind i en gris og spise grisen, og på at spise sojaen selv. 75% af verdens sojaproduktion bruges til dyrefoder, så problemet med skovrydning skyldes primært, at vi spiser kød. Desuden kan man, når man køber soja til sig selv, vælge økologiske produkter, så der ikke bliver sprøjtet pesticider ud over markerne med flyvemaskiner.

giver soja brystkræft

De fleste fiberrige madvarer (grøntsager, frugt og korn) indeholder planteøstrogener, som minder om det kvindelige kønshormon østrogen. Den slags planteøstrogen, som findes i soja, minder særligt meget om østrogen. Da der er en sammenhæng mellem østrogen og brystkræft, har man set på, om der også er en sammenhæng mellem soja og brystkræft. Først troede man, at soja forebyggede brystkræft, fordi der er færre tilfælde af brystkræft i asiatiske lande end i vesten. I et studie af asiatiske kvinder var risikoen for brystkræft mindst blandt dem, der spiste mest soja, men man har ikke kunnet overføre resultatet til kvinder med vestlige madvaner. Altså: soja er ikke et mirakelmiddel mod kræft.

Man ved, at nogle slags brystkræft breder sig hurtigt, hvis der er meget østrogen i kroppen. Derfor har man undersøgt, om det kan være skadeligt for brystkræftpatienter at spise sojaprodukter. Der er dog ingen studier af kvinder med brystkræft, som spiser soja, kun studier af cellekulturer eller forsøgsdyr (i stedet for kvinder) og koncentreret planteøstrogen (i stedet for soja). Disse studier peger på, at planteøstrogen fra soja kan få brystkræftceller til at vokse hurtigere, hvis de allerede findes, men ikke på at de kan få dem til at opstå. Altså: soja giver ikke kræft. Men hvis man har brystkræft, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man holder sig til et lille indtag af sojaprodukter.

drop fodersoja spis økosoja

Soja er en bønne ligesom alle mulige andre bønner, og så længe den ikke er fra GMO-marker og ikke bliver brugt til at fodre svin, køer og kyllinger med, er den i mine øjne fin i fornuftige mængder. Selvfølgelig skal man ikke basere sin kost på tofu og sojasovs (og slet ikke sojalecitin), men hvis man er sund og rask og spiser fornuftigt, er soja ikke noget at være bange for. Der er langt bedre steder at sætte ind, hvis man vil gøre sine madvaner mere klimavenlige eller sunde.

Emma på indkøb #39

17. maj 2015 af Emma 6 kommentarer , ,

Den seneste tid har jeg primært levet af boller fra fryseren, nemme pastating, frugt og rugbrød med oliventapenade eller peanutbutter. Hurtig mad længe leve. Der har dog alligevel sneget sig en pose fra KBHFF ind også, som blev til ramsløgspesto og jordskokkesuppe og ovnbagte rodfrugter på de dage, hvor overskuddet var størst. Kiwierne og mangoerne købte jeg, da vi holdt 1. maj-brunch og jeg traditionen tro stod for frugtsalat. Og lige om lidt, når jeg er færdig med at skrive opgave, skal der koges bønner i stor stil til fryseren. Uhm.

emma slebsager indkøb maj7emma slebsager indkøb maj3 emma slebsager indkøb maj4 emma slebsager indkøb maj5emma slebsager indkøb maj6emma slebsager indkøb maj1 emma slebsager indkøb maj2emma slebsager indkøb maj8emma slebsager indkøb maj9emma slebsager indkøb maj10

Tre små til weekenden

15. maj 2015 af Emma0 kommentarer , ,

Det er fredag og tid til tre små! Der er et debatindlæg, en glad nyhed og et interview på programmet i dag til at udfylde pauserne mellem weeekendens planer. Debatten sætter fokus på den side af vores forbrug, som handler om mening, normer og værdier. Det falder lige ned i min psykologiske hat, må jeg sige. Den glade nyhed er, at den cykelsti af solceller, der blev sat op i Holland sidste år, er blevet en succes. Den producerer endnu mere energi, end ingeniørerne havde håbet :) Til slut har jeg udvalgt et interview i Modkraft med Naomi Klein, hvor hun forklarer, hvordan klimakampen hænger uløseligt sammen med en kamp mod det økonomiske system, vi kender. Rigtig god læsning.

forbrug og normer billede  forbrug og norm tekst
solcellecykelsti  solcellecykelsti tekst
naomi klein modkraft naomi klein modkraft tekst

 

Kiwi, tapenade & tortillapizza

14. maj 2015 af Emma 2 kommentarer , , , ,

Glædelig fridag og lang weekend, hvis I har sådan en! Her står den på bachelor indtil næste fredag, hvor vi afleverer. Det glæder jeg mig til. I søndags havde jeg dog fri, og det så sådan her ud i måltider:

emma slebsager kiwi bolleSelvom jeg havde fri, stod jeg tidligt op. Min bolle brændte på, da jeg ristede den, måske et tegn på nervøsitet?

skabelontårnet1Om formiddagen skulle jeg nemlig fortælle de nye klimaambassadører om at blogge om omstilling i hverdagen. Det foregik i skabelontårnet på Refshaleøen, byens sejeste kontorfællesskab.

emma slebsager oliventapenadeVel hjemme igen ristede jeg rugbrød og spiste det med oliventapenade og agurk og det sidste glas af en æblejuice fra da vi holdt 1. maj-brunch.emma slebsager tortillapizzaOg så kollapsede jeg foran min computerskærm resten af aftenen med “pizza” lavet af et tortillabrød smurt med en rest tomatsovs + en portobellosvamp + spinat + basilikum.  Spiste to og var glad.

10 nye veganske madpakker

12. maj 2015 af Emma 4 kommentarer , ,

Vegansk er godt. Madpakker er godt. Veganske madpakker er dobbelt godt! Her er 10 nye af slagsen til inspiration, alle sammensat efter det gyldne princip “noget brød eller en rest + frugt + grønt + noget lækkert”. Med den sammensætning går det aldrig galt, hverken på læsesalen, til forelæsninger, til bachelorskrivning eller på arbejdet. Haps! Har i madpakke med i hverdagen?

► Her er 10 veganske madpakker fra tidligere, hvis du ikke kan få nok.

emma slebsager småkagemadpakkeCurryrester (+ ris i bunden), havregrynskager, gulerods-, agurke- & peberfrugtsstænger, et æble. emma slebsager madpakke hummusAppelsin, æble, rugbrød med streich, rugbrød med grøn pesto, hummus og gulerodsstænger.

emma slebsager kikærtesalat og knækbrødKikærtesalat, knækbrød, mandler og rosiner, en banan.

emma slebsager madpakke med bollerFigenstang og mandler, råkost, æble og to boller med oliventapenade.

emma slebsager  madpakke ananasAnanas, kartoffelsalat, rugbrød med hummus og to gulerødder.

emma slebsager madpakkeDadler og paranødder, en appelsin, to boller med rød pesto, gulerods- og peberfrugsstænger.emma slebsager unimadpakkeEn rest perlebyg-halløj, agurk og æblebåde, en gulerodsbolle, bananchips og cashewnødder.emma slebsager madpakke med resterSpeltotto med rødløg og rødvin, appelsin, gulerødder, tomater og en bolle.emma slebsager madpakke muslibarHjemmelavede (smuldrede) müslibarer, en kartoffelmad, en avokadomad, æble og gulerod.emma slebsager madpakke rugbrødGulerødder, mandler/rosiner/kokoschips, en peanutbutter/banan-mad, resten af bananen og en oliventapenade/basilikum-mad.

Nybagt brød, pasta & skorzonerod

9. maj 2015 af Emma 2 kommentarer , , , ,

emma slebsager nybagte boller1Hvad er bedre end nybagte boller om morgenen? Ikke meget i min bog, så i onsdags bagte jeg en portion med pastinak i dejen, spiste den ene og kom resten i fryseren til fremtidig fornøjelse.

emma slebsager pastafrokostPå uni spiste jeg rester fra tirsdag: pasta med aubergine, gulerod, pastinak og tomat + banan + æble + peanutbuttermad + kaffe fra kantinen og kiks. På vej hjem hentede jeg ugens pose fra KBHFF i min afdeling på Nørrebro, hvor der var mega gode smagsprøver.

emma slebsager skorzonerødder.Da jeg kom hjem, stegte jeg skorzonerødder og ramsløg fra posen med en portobellosvamp og spiste det med en skål kikærter + resten af pastasovsen fra tirsdag ved siden af.

Tre små til weekenden

8. maj 2015 af Emma0 kommentarer , ,

Har I set den lille film om økologi? Den har fløjet rundt på de sociale medier de sidste par dage, og jeg forstår godt hvorfor. På bare 14 dage kan man mindske indholdet af insektmidler, svampemidler og stråforkortere i blodet, hvis man begynder at spise økologisk. Det har det svenske miljøinstitut fundet ud af på opfordring fra coop, som filmen er en reklame for. Ret godt argument for økologien, eller hvad? Ud over filmen har jeg fundet en stribe billeder af den planet, vi bor på, som er næsten surrealistiske. Den sidste er et brev fra 43 topchefer, som synes klimaforandringerne er en vigtig problematik, de gerne vil være med til at løse. Spændende at se, hvad der kommer ud af det!

spisøkologisk
jorden billeder  jorden
ceos 43ceos