Mad

5 veganske pålæg til rugbrød

Godt nytår, derude! Jeg fik udleveret en eksamensopgave den 2. januar om morgenen, så indtil videre har mit 2015 primært bestået i at kigge ned i psykologibøgerne. Men! Nu tænkte jeg, at vi kunne kigge lidt på rugbrødsmadder sammen. De er nemlig en grundsten i min kost og noget, jeg holder meget af. Jeg køber mit rugbrød hos Det Rene Brød, det er hverdagsluksus der kan mærkes. Og så kommer jeg ellers diverse toppings på, blandt andet disse fem.

emma slebsager kikærtepålæg

Kikærtehalløj af knuste kikærter (jeg maser dem med en gaffel), lidt dijonsennep, salt og peber og hvad jeg har af grøntsager. Helst nogle, der knaser som gulerødder eller peberfrugt. Citronsaft er også godt.

Most avokado (bedst på ristet rugbrød) drysset med chiliflager eller sumac eller hvad man kan lide.

Linsedeller er gode at have i fryseren til hurtige madder. Jeg laver altid Lunas, for det er de bedste.

emma slebsager rugbrød med lupi love

Den ultradovne version: streich fra glas. Den lidt mindre dovne: streich fra glas med små tomater og lidt oregano. Jeg kan bedst lide dem med smag af tomat eller peberfrugt.

emma slebsager rugbrød med peanutbutter

Og endelig den søde, som også kan gå til morgenmad: peanutbutter! Den her er uden noget, men peanutbutter er bedste venner med al slags frugt (banan. æble, pære – you name it) og kan drysses med lige det, man er i humør til, fra chiliflager til kakaonibs. Hvad er jeres yndlingsrugbrødsmad?

 

 

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

18 kommentarer

 • Besvar
  Michelle
  5. januar 2015 at 16:59

  Humus/kikærteversionen er jeg så meget med på. Og så er peanutbutter jo genialt – især med enten banan, hindbærmarmelade eller chokolade (snickersmad). Jeg er desværre allergisk overfor avocado, hvilket ærger mig, for jeg synes, at det ser så lækkert ud på en ristet rugbrød.

  • Besvar
   Emma
   5. januar 2015 at 20:59

   Mums ja, peanutbutter med chokolade! Det er så surt med din avokadoallergi, for det er noget af det bedste og nemmeste, man kan få. Men altså, det kunne være værre – tænk hvis du var allergisk overfor chokolade :o

   • Besvar
    Michelle
    8. januar 2015 at 21:02

    Yf ja, det ville nok være den værste allergi overhovedet!

 • Besvar
  Katrine
  5. januar 2015 at 20:24

  Det dér streich, hvordan er det i konsistensen?
  Det minder ikke på nogen måde om peanutbutter, vel? Det er nemlig for klistret/fedtet til min smag :)

  • Besvar
   Emma
   5. januar 2015 at 21:00

   Nej, slet ikke. Det er ikke fedt og overhovedet ikke klistret. Jeg ville sige at det mere minder om en mellemting mellem hummus og pesto i konsistensen, hvis det giver nogen mening? Så det kan du sagtens kaste dig ud i, selvom du ikke er til peanutbutter :)

   • Besvar
    Katrine
    7. januar 2015 at 13:14

    Fantastisk, så er det vist rimelig meget, som jeg forestillede mig :) Tak for svar!

 • Besvar
  Marie
  5. januar 2015 at 21:16

  Urtekrams rødbedespread (streich), som jeg faktisk ikke ved, om de stadig laver. Med avocado ovenpå. Nam! Og så ser det ret funky ud! Peanutbutter er også et hit. Virkelig godt sammen med skivede figner. Friske men også tørrede. Og faktisk også figenpålæg. Klistret, men salt, sødt, crunchy og skønt.

  • Besvar
   Sabine
   5. januar 2015 at 22:13

   Hey! Urtekram laver stadig sandwich spread med rødbeder og peberrod. Og den er fantastisk med avakado på!

   • Besvar
    Emma
    5. januar 2015 at 22:34

    Det lyder, som om den skal prøves! Figenpålæg og peanutbutter lyder som den perfekte mad til roskilde festival.

 • Besvar
  Rikke
  6. januar 2015 at 00:56

  Uhh jeg må sige en farvorit er “Kûrbis” som er græsker spread. Har desværre ikke set det i Danmark, men min søster bor i Tyskland ,og siden vi for et par år siden opdagede det er det en fast ting, der skal købes, når jeg er besøg, eller hun har med hjem til mig(ligesom alt det andet alt for lækre de har i Tyskland;)). Jeg har lige fået et glas i julegave. Det skal i altså prøve ved lejlighed, overvejer også at eksperimentere med at lave det selv:)

  Ellers så hummus et hit, ligesom rødkidneybønne spread elelr som dig avokado. Også Kartofelmadder. Og nylig farvorit er tahin med mors hjemmesyltede rødbeder:)

  Min mave er dog ikke så glad for rugbrød, emn så det godt meget kan spises som dip til gulerødder:)

  • Besvar
   Emma
   6. januar 2015 at 15:59

   Uhm ja, kartoffelmadder og kidneybønnehalløj er også mega godt. Det der Kürbis har jeg aldrig hørt om, men måske jeg skulle holde øje med det, når jeg skal til Berlin næste gang.

 • Besvar
  Benedikte
  6. januar 2015 at 10:48

  En rugbrød-tahin-banan-kombinationen er overraskende velsmagende, og ellers hummus i alle varianter, fx kikærte-edamame-blanding til en grøn herlighed, elller gulerodshummus.

  • Besvar
   Emma
   6. januar 2015 at 16:01

   Ja, banan og tahin gør det godt sammen! Jeg har købt en hvid tahin i en tysk helsekost engang, som jeg tænker vil være perfekt på brød. Den fra Urtekram er lidt voldsom, synes jeg. Når du laver gulerodshummus, koger du så gulerødderne først eller hvordan?

 • Besvar
  louise k
  6. januar 2015 at 18:01

  Avokado er min klare favorit… og jeg elsker hytteost (ovenpå eller for sig selv, gerne med rødløg), men jeg er jo også bare vegetar :) Streich smørrepålæg den med tomat eller rødbede elsker jeg.
  Jeg så på nogle tuber forleden i helsekostforretningen, bla en med champignonger…. (nogle af dem står der sandwichsmørrelse på men ikke dem alle, måske de kan bruges som smørrepålæg alene?) er der nogle der kender dem?
  Jeg har også lavet en broccoli-smørrepålæg, som jeg var ret vild med (broccoli, løg, flødeost, citronsaft, salt og peber).
  Og min yndlings i øjeblikket er champignon-ruskumsnusk… eller noget ;) Der skærer jeg dem ud, og på en pande steger jeg dem med fintsnittet løg og krydderier. Det kan anbefales :)
  I den søde afdeling: peanutbutter som flere nævner, elsker jeg osgå. Men min yndlings pålægchokolade, er den fra Løgismose. Den mørke. Og nocciolata (hasselnøddecreme) fra RIgoni di asiago. Så lækkert.
  Om sommeren er en alm jorbærmad for lækker, og for mit vedkommende gerne med en neutral flødeost under.

  Ellers tror jeg ikke jeg kan komme i tanker om flere, som ikke allerede er nævnt.

  • Besvar
   Emma
   7. januar 2015 at 12:24

   De der tuber hedder Tartex og er vist lidt det samme som streich, men jeg har aldrig selv prøvet dem.
   Stegte champignoner (og svampe generelt) er vildt lækkert, det har jeg ikke spist i lang tid. Og uhm ja, jordbærmadder! I min familie hedder de røvballemadder, og det bliver de bestemt ikke dårligere af :)

 • Besvar
  Karoline
  6. januar 2015 at 23:11

  Uhm lækre madder Emma, må hurtigst muligt prøve de knuste kikærter! Avocado står helt sikkert også øverst på hitlisten hos mig – nemt, lækkert og sundt! Og så er en god gammeldags ostemad altså heller ikke at kimse af, selvom den selvfølgelig slet ikke er vegansk, men det går altså fint for en vegetar som jeg :)

  • Besvar
   Emma
   7. januar 2015 at 12:25

   Det må du, det er virkelig lækkert. Som en slags luksusversion af hummus, synes jeg.

 • Besvar
  » Nye veganske rugbrødsmadder emma slebsager
  4. juni 2015 at 07:42

  […] Her er fem andre veganske pålæg, hvis du er mere […]

 • Skriv en kommentar