Perspektiv

4 grunde til, at jeg er vegetar

Det er længe siden, at jeg har skrevet noget om, hvorfor jeg er vegetar. Så jeg håber, at I er friske på et længere indlæg med mange links i dag! Der er tusind gode grunde til at fylde tallerkenerne, glassene og køkkenskabene med grøn mad, og jeg ved, at valget om at droppe kød og blive vegetar eller veganer kan motiveres af alt muligt forskelligt. For mig er det først og fremmest klimaet, der vejer tungt i beslutningen. Men der er også andre gode grunde til, at jeg helt har fravalgt kød og skærer ned på mælk, æg og ost. Her er de fire grunde, jeg oftest henviser til, når spørgsmålet “Hvorfor er du vegetar?” dukker op.

Pandekager lavet uden komælk og æg – med vandet fra kikærter og havremælk.

1: Kød er ressourcekrævende og CO2-tungt

Kød belaster klimaet, længere er den ikke. Det er der heldigvis kommet mere opmærksomhed på de seneste år med dokumentarfilm, artikler og rapporter. Når man ser på fødevarers CO2-udledning, ligger mejeriprodukter og kød helt i top. Særligt oksekød er CO2-tungt, men også svinekød, ost og smør scorer i den dårlige ende.

Desuden bruges der rigtig meget vand til at producere kød, og rigtig mange pesticider (på arealer som før var regnskov) til at sprøjte på markerne med al den soja, som dyrene spiser. Kød er altså ressourcekrævende og CO2-tungt – så jeg erstatter det med grøntsager, korn og bælgfrugter, som gør mig mindst lige så mæt og glad.

Suppe og bagte rodfrugter – årstidens råvarer fra Københavns Fødevarefællesskab.

2: Der dør 24.000 smågrise om dagen

I Danmark, hvor vi producerer masser af svin, dør der ifølge Danske Svineproducenter 24.000 smågrise hver dag. Det er det samme som 168.000 om ugen, 720.000 (lige knap trekvart million) om måneden eller lidt mere end 8,5 millioner om året. For køer og kyllinger er situationen nogenlunde lige så ufestlig: I ægproduktionen slår man årligt 3,2 millioner hanekyllinger ihjel, så snart de er udklækket, fordi de ikke lægger æg. Og blandt malkekøer er situationen lidt den samme – hvis du er en tyrekalv af racen Jersey, som bruges til at lave mælk, er du et såkaldt spildprodukt og én ud af 30.000 sunde og raske tyrekalve, der bliver slået ihjel hvert år i Danmark.

Jeg er virkelig ikke særligt sentimental eller vild med dyr – men sådan nogle tal synes jeg er uhyggelige og absurde, og derfor gider jeg ikke støtte hverken kød-, mælke- eller æggeindustrien mere end højst nødvendigt.

Brød med nøddesmør, æble og kanel.

3: 40% af fødevarer bruges til dyrefoder

Ifølge FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) bruger vi 33% af jordens samlede landbrugsareal til at producere dyrefoder og 26% til græsningsarealer. Samlet set er det over halvdelen af alt landbrugsland, som bruges til dyr. Og 40% af alle afgrøder, der produceres globalt, bliver spist af dyr.

Hvis vi ikke lavede al det foder til dyr, ville vi have meget mere plads til at gro mad til mennesker – faktisk kunne vi ifølge FAO-rapporten brødføde 9 milliarder i 2050! Der skal nemlig mange kilo foder til at producere ét kilo kød, og kødindustrien er en super ineffektiv måde at sikre mad til alle på planeten.

Opfyldning af basislageret – linser, korn, nødder, tørret frugt og krydderier.

4: At ændre madvaner gør en forskel

I Danmark har et højt forbrug af kød per indbygger sammenlignet med andre lande i verden. Hvis vi skærer ned på kødet, kan vi virkelig gøre en forskel i vores individuelle CO2-udledning – faktisk en større forskel end ved at spare på elektriciteten eller flyve en tur mindre årligt. At stoppe med at spise kød, eller at skære gevaldigt ned på mængderne, er altså en helt pragmatisk beslutning i forhold til at nedsætte sin CO2-udledning. Jeg er altså vegetar, fordi det gør en forskel.

Kan I genkende nogle af mine grunde til at være vegetar fra jer selv og jeres madvaner? Eller er det noget helt andet, I tænker på, når I fylder tallerkenen?

 

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

20 kommentarer

 • Besvar
  Mette
  17. april 2017 at 15:12

  Det er altid spændene at høre om andres bevæggrunde for at leve som de gør ? Jeg er ikke vegetar, men har det sidste år skåret kraftigt ned på kødet, ved at indføre kød frie dage, ikke spise kød til frokost og altid vælge Den vegetariske variant når der er sandwich osv på jobbet. Det er med det som med så meget andet, når man først er i gang bliver det meget nemmere…. I denne uge er vi Nede på 2 kød dage madplanen, helt uden at min kød elskende kæreste har lagt mærke til det, lidt vildt.
  Tak for god inspiration. ?

  • Besvar
   Emma
   17. april 2017 at 21:55

   Dejligt, at du synes det er spændende! Og ih hvor er det nice, at du skærer ned på den måde. Jeg kan virkelig følge dig i, at jo mere man kaster sig ud i det, jo nemmere bliver det også – før man ved af det har man et helt repertoire af nye grønne yndlingsretter, hvilket det lyder som om I er godt på vej til hjemme hos jer! Super sejt!

 • Besvar
  Marianne Luna
  17. april 2017 at 16:48

  Dejligt indlæg, og jeg er så enig! Min vej til at blive vegetar startede nok af lidt halvegoistiske grunde: Da MRSA-skandalen rasede, synes jeg simpelthen, det var for ulækkert at spise sygt kød fra syge dyr. Senere fik jeg øjnene endnu mere op for klima og dyrevelfærd. I dag vægter sundhed, klima og dyrevelfærd nok lige højt som årsager til, hvorfor jeg ikke spiser kød, og ligesom dig også skærer ned på æg, ost og mælkeprodukter (sidstnævnte indtager jeg stort set ikke).

  • Besvar
   Emma
   17. april 2017 at 21:57

   Sundhedsdelen tror jeg får mange med på vognen, faktisk. Det er sjovt, som man starter ét sted og så lige så stille får øjnene op for flere og flere aspekter. For mig tror jeg det handlede om at blive “fri” af at spise kød og så ligesom kunne se det hele udefra, hvis det giver mening.

 • Besvar
  Katrine
  17. april 2017 at 19:14

  Tak for de gode begrundelser, Emma. Det vil klart gøre det nemmere næste gang jeg skal “forsvare mit valg”. Der er noget, jeg har tænkt på: Jeg fatter straks sympati for andre vegetarer/veganere jeg møder – måske fordi vi har en kerneværdi til fælles. Kender I andre det?

  • Besvar
   Emma
   17. april 2017 at 22:00

   Selv tak! Det er jeg glad for at høre :)

 • Besvar
  Kristine
  17. april 2017 at 21:17

  Kære Emma.

  Tak tak tak for et dejligt indlæg! Super godt skrevet, og så inspirerende :)!

  • Besvar
   Emma
   17. april 2017 at 22:01

   Hallo, tak tilbage for ros & kommentar!!

 • Besvar
  Bodil
  17. april 2017 at 23:20

  Rigtig godt indlæg, Emma. Jeg er sikker på, at du ved at skrive din blog har gjort mange til vegetarer/veganere – for eksempel blev jeg selv vegetar efter at have læst med på din blog et stykke tid. (Jeg er ikke “veganer”, men forsøger at undgå smør, mælk, æg osv.)

  • Besvar
   Emma
   20. april 2017 at 08:08

   Tusind tak Bodil! Og det er helt fantastisk, at bloggen kan være med til at sprede det grønne budskab på den måde :) Jeg spiser i øvrigt selv ligesom dig – mest vegansk, men ikke helt vegansk.

 • Besvar
  Rebecca Nordbo
  20. april 2017 at 08:22

  Så fint skrevet Emma – kort og præcist, jeg er helt enig. Tak for at sætte ord på det, på så overskuelig vis :)
  Jeg bliver også mere og mere vegansk, om det bliver 100% ved jeg ikke, men mine grunde til at være vegetar er jo de samme, som der ligger bag veganisme – så det giver ikke rigtig mening at lade være. Dog synes jeg stadig at det nødvendigvis er et spørgsmål om alt eller intet – at spise mindre må stadig være bedre end at forsætte uændret.
  Og så føles det bare godt ikke at bidrage helt så meget til problemet!

  • Besvar
   Emma
   21. april 2017 at 09:34

   Det var så lidt! Jeg synes, det er rart at samle mine tanker på skrift den måde en gang imellem. Jeg har det helt som dig i forhold til det veganske. Det er uden tvivl den “rigtigste” vej at gå, men samtidig er der så mange andre ting i mit liv, jeg også vægter højt – at være fleksibel med mine måltider, kunne spise mad hos/sammen med andre, at kunne sige pyt… Så jeg vælger at være næsten veganer frem for helt veganer. Af præcis samme grund, som du nævner – at det er bedre at forandre det, man kan overskue på dette tidspunkt i sit liv, end at fortsætte uændret. Derfor har jeg også kæmpe respekt for folk, som fx går fra at spise kød hver dag til aftensmad til at have to kødfri dage – det er jo et kæmpe skridt!

 • Besvar
  Linn
  24. april 2017 at 16:03

  Jeg elsker den her slags indlæg Emma (selvom jeg jo ikke selv er vegetar). Det er så fedt, du tager dig tid at forklare, og det altid er fyldt af fakta. Kæmpe like herfra!

  • Besvar
   Emma
   27. april 2017 at 22:22

   Tusind tak for like, Linn! Det er fedt, at det også er spændende at læse, når man ikke er vegetar. Ellers bliver det også lige lovlig meget preaching for the choir.

 • Besvar
  CK
  24. april 2017 at 22:10

  Kære Emma! Jeg tænkte lidt på, hvordan dit syn er på, at spise insekter?

  • Besvar
   Emma
   26. april 2017 at 08:48

   Hm… Altså jeg har ikke selv lyst. Jeg synes det er en ret overflødig ting at spise, når man har adgang til masser af sunde gode proteiner fra planteriget :) Men det er jo spændende, hvis insekter kan erstatte noget af det meget klimatunge kød, der ellers lander på tallerkenerne. Det tvivler jeg dog på, eftersom de vist lige nu mest bliver spist i salater eller som proteinpulver?

 • Besvar
  Katrine
  8. maj 2017 at 20:37

  Rigtig dejligt indlæg.
  Jeg har været vegetar i ca. 7 år nu, og har aldrig rigtig haft problemer med at forklare (forsvare) det valg. Jeg synes dog det kan være svære sådan kompakt at redegøre for hvorfor jeg forsøger at spise økologisk – det kunne være virkelig interessant hvis du lavede et lignende indlæg, med grunde til du spiser økologisk.

  • Besvar
   Emma
   9. maj 2017 at 09:20

   Det er en rigtig god idé. Det ville også være godt for mig at få mine tanker om det skrevet ned sort på hvidt, tror jeg – for det er et ret komplekst område, når først man dykker lidt ned i det.

 • Besvar
  Jensen Farmer
  29. januar 2018 at 20:11

  Latterligt hva kender du til dyrevelfærd ….. og landbrug ……og hva kender du til CO2 udledning… du tager sikkert bussen, bilen og rejser med fly… alt sammen udleder en frygtelig masse CO2

  • Besvar
   Nicholas Larsen
   16. maj 2018 at 12:24

   Jensen hvad kender du da til det, siden du skriver det, og hvis du nu var voksen nok ville du vide, at hvis man har noget dårligt at sige, så skal man holde det til sig selv.

  Skriv en kommentar